|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Porodične svađe: šta činiti?

Uredništvo Ringeraja.ba, 21.8.2013
Kako se ponašati kada dođe do svađe u porodici, i kako ih riješiti.
Ključne riječi:

image
/11


U svakoj porodici s vremena na vrijeme dođe do manjih ili većih svađa. Koliko god se trudilli to da izbjegnemo, samim tim što postoji razlika u godinama, često dolazi do nesuglasica između dvije generacije: djce i roditelja. Ako već dođe do svađe, kako se ponašati i doći do rješenja?

Bez vikanja.

Kada smo uznemireni i iznervirani, kada pokušavamo da dokažemo da smo baš mi u pravu, a ne nailazimo na razumjevanje drugih, prvo dobijamo želju da vičemo. Pokušavamo da glasom nadjačamo sve ostale i na taj način pokazujemo svoju nadmoć. Ipak, kontrolisanje takve napete situacije se nikako ne rješava vikanjem. Naprotiv, to doprinosi rasplamsavanju još većih loših strasti. Oni koji vikanje moraju da slušaju, samo žele da se odatle sklone, ili da nadjačaju to. To znači da niko nikoga zapravo ne sluša, nego svako viče svoje viđenje stvari. I tako u nedogled, bez nalaženja zajedničkog jezika. Dakle, koliko god da ste napeti, pokušajte da smanjite ton, i da na mirniji način kažete šta imate.

Bez agresije.

Agresija u smislu bacanja stvari, razbijanja kućnog inventara je još gora od vikanja. Mnogo gora. To sebi nikako ne smijete dozvoliti. Time ćete ostale članove porodice samo još više iznervirati, a pored toga će biti i zastrašeni, pa će do rješenja svađe biti nemoguće doći. Da ne pominjemo da, sljedeći put kada ne budu djelili isto mišljenje sa Vama, neće ni smjeti da Vam protivriječe jer će se plašiti Vaše agresivne reakcije. To nije dobro jer će samo prividno biti mir u kući, a zapravo će se stvarati jaz među vama.

Slušati pažljivo.

Kada dođe do neslaganja, morate biti spremni da saslušate jedni druge pažljivo. Smirite se koliko god možete i dopustite svakome da kaže šta ima, bez prekidanja. Svako treba da obrazloži zašto misli to što misli, a drugi treba bez omalovažavanja i vređanja da skrenu pažnju na ono što ne valja. Potrudite se da se stavite na njihovo mjesto i da zaista razumijete zašto je do problema došlo. Tako ćete izbjeći zabune, i moći da dođete do rješenja.

Ne držati stranu.

Ako se neko od vaših ukućana svađa sa drugim članom porodice, najbolje je da se ne mješate, pogotovo ako se djeca svađaju među sobom. Ako stanete na nečiju stranu, onaj drugi će biti povrijeđen i teško će Vam to zaboraviti. Posebno ako ne znate o čemu se tačno radi, zašto je do svađe došlo i ko je u pravu, a ko ne. Jedino treba da pokušate da ih smirite i podstaknete ih da razgovaraju na civilizovan način. 

Nikad pred decom.

Roditelji ne bi smjeli nikada da se svađaju pred djecom. Možda se vi svađate oko bezazlene stvari, ali djetetu će to izgledati strašno. Biće nesrećno čak i kada se pomirite, jer će misliti da se svađa u svakom trenutku može ponoviti, a njemu to izgleda kao da se više ne volite. Ako se desi da vas nekada zatekne kako se raspravljate, obavezno porazgovarajte sa njim, i objasnite mu da to nije toliko strašno koliko izgleda, da se vi zapravo volite itd. 

 


Ukoliko se brzo rješe, svađe ne moraju nužno biti stresne i česte. Najvažnije je da u svakom trenutku pokažete da Vam je do porodice zaista stalo, da iskažete međusobno poštovanje i želju za razumjevanjem. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Elmine sandre i moj celulit i još ponešto
Voljela bih da sam uvijek, u svakom trenutku svoga bistvovanja sposobna potpuno vjerovati Malom princu, glede one njegov...
4
Očekuju se visoke temperature - oprez!
Kod ovako visokih temperatura ljekari upozoravaju na adekvatno oblačenje, ishranu i uzimanje dovoljno tečnosti.
3
Kako da vam namirnice traju duže?
Namirnicama možete da produžite rok trajanja. Čuvajte ih pravilno i pročitajte deset korisnih savjeta
3
Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
3






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *