|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Priča o uspješnoj transplataciji matičnih ćelija iz pupčanika

Vita 34 - Bio Save, 25.1.2016
Petogodišnjoj djevojčici koja je bolovala od neuroblastome, uspješno je izvršena transplatacija matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce
Ključne riječi:

image
/11


Šestog oktobra, 1988 godine, urađena je prva transplatacija matičnih ćelija iz pupčane krvi za liječenje pacijenta. Radilo se o petogodišnjem dječaku po imenu Matthew Farrow koji je obolio od Fanconi anemie. Matthew sada ima 32 godine, oženjen je i ima dijete a sve zahvaljujući matičnim ćelijama njegove sestre.

Do današnjeg dana, urađeno je na desetine hiljada transplatacija matičnih ćelija iz krvi pupkovine. Mnoga djeca su uspjela da se izlječe od opakih bolesti jer su njihovi roditelji odlučili da prilikom rođenja sačuvaju pupčanu krv. Drugi su imali dovoljno sreće da pronađu odgovarajućeg donora. Sve u svemu, mnogi ljudski životi su spašeni zahvaljujući terapijskom liiečenju matičnim ćelijama iz krvi pupkovine.

 

U bliskoj budućnosti svaka sedma osoba će trebati terapiju koja se bazira na matičnim ćelijama.

Prva transplatacija matičnih ćelija iz pupčane vrpce je izvedena u Francuskoj, na djetetu koje je oboljelo od Fanconi Anemije. Od tada, ljekari i roditellji sve više uviđaju značenje pohranjivanja krvi iz pupčane vrpce. Trenutno se u svijetu čuva nekoliko miliona uzoraka matičnih ćelija iz krvi pupkovine.

http://www4.slikomat.com/13/0125/hfl-vita34.jpg

Božić 2015. će zauvjek ostati u sjećanju za jednu španjolsku porodicu. Petogodišnjoj djevojčici, oboljeloj od neuroblastome, uspješno je izvršena transplatacije matičnih ćelija iz krvi pupkovine koju su njeni roditelji predhodno sačuvali u njemačkoj banci Viti 34. Transplatacija je izvršena na Univerziteta dječije bolnice "Niño Jesús ” u Madridu a na čelu ljekarskog tima se nalazila Dr. Eva Gonzales ,specijalista  hematologije i hemoterapije u bolnici “Universitario Infantil”

 

Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sistema, te se javlja isključivo u dječijoj dobi. Kod 25 posto oboljelih simptomi se javljaju u prvoj godini života, dok u 75 posto slučajeva do kraju pete godine. Terapija koja se primjenjuje u ovim slučajevima zavisi od faze bolesti. U pravilu, prvobitno se koristi velika doza kemoterapije I hirurško odstranjivanje tumora.  Ukoliko je potrebno dodatna ratioterapija može biti primjenjena.Nakon autologne transplantacije, postotak uspješnog liječenja se značajno povećava.

http://www4.slikomat.com/13/0125/xj6-tr-tim.jpg

Mobilni transplatacioni tim – Vita 34 je jedina banka u Evropi koja posjeduje sopstveni mobilni transplatacioni tim. 

 

Banke matičnih ćelija na tržištu BiH

Slučaj petogodišnje djevojčice je samo jedan od primjera ispravnosti odluke roditelja da sačuvaju matične ćelije iz krvi pupkovine. Njene ćelije su prikupljene po rođenju i zamrznute na  - 190 o C. Čitav proces prikupljanja i izuzimanja uzorka krvi je efikasan, bezbolan i bez rizika za majku i dijete.  Pupčana vrpca sadrži matične ćelije, koje su veoma mlade, nemaju oštećenja i promjena koje nastaju sa starosti, te su slobodni od virusa od kojih čuvaju novorođenče.  Potencijal matičnih ćelija iz pupkovine je ogroman i otvara mogućnost potpuno novog terapeutskog pristupa i tretmana u području individualizirane i regenerativne medicine, uključujući liječenje posljedica neuroloških oštećenja i degeneracijskih bolesti kao što su  miokardijska infrakcija ili moždani udar.

Matične ćelije korištene u ovoj transplantaciji su  prethodno pohranjene i sačuvane u  VITI 34, vodećoj evropskoj banci matičnih ćelija.

http://www4.slikomat.com/13/0125/ky-minist.jpg

.“ Mi smo ubjeđeni da istraživanje matičnih ćelija nastavlja da napreduje te da se stvaraju nove mogućnosti u liječenju najčešće zastupljenih bolesti,” kaže says Dr. André Gerth, CEO  Vita-e 34 AG.

Trenutno u svijetu posluje preko 130 banaka za pohranjivanje matičnih ćelija.  Fondacija '' Parents Guide to Cord Blood '', koja za cilj ima edukaciju roditelja o pohranjivanju matičnih ćelija, medicinskim istraživanjima te mogućnostima pohranjivanja, nam je omogućila direktan uvid u banke koje posluju širom svijeta. Sa konkretnim informacijama o privatnim i javnim bankama,imamo mogućnost i poređenja banaka, kao i njihove ponude.

Vita 34 se svakako našla na ovoj listi sa istaknutim najvećim brojem uzoraka povučenih u svrhe tretiranja, kao i najvišim standardima pohranjivanja.  

 http://parentsguidecordblood.org/en/family-banking  

 

U Bosni I Hercegovini posluje nekoliko kompanija koje nude usluge pohranjivanja matičnih ćelija iz krvi pupkovine. Preporuka svim roditeljima koji razmišljaju o pohrani pupčane krvi svog djeteta je da posjete web stranicu Fondacije ‘’ Parents Guide to Cord Blood ‘’  i usporede kvalitet banaka.

 

Viti 34 lider u Evropi

Vita 34 je najveća njemačka banka matičnih ćelija i prva banka u Evropi. Visoko sofisticirana tehnologija i najveći standardi skladištenja matičnih ćelija izdvajaju Vita 34 od ostalih, a ono što je čini najsigurnijom jeste najveći broj korištenih uzoraka za liječenje. Primjer petogodišnje djevojčice je 30 slučaj da su matične ćelije iz ove banke korištene za liječenje. Na području Evrope posluje preko 70 aktivnih banaka matičnih ćelija, a Vita 34 ima daleko najveci broj uspješnih transplatacija što je čini ubjedljivim liderom.

Banka je osnovana davne 1997.godine i specijalizirana je za pohranjivanje matičnih ćelija iz pupkovine  i tkiva, te obradu matičnih ćelija za transplantaciju iz krvi pupkovine. Trenutno je uspješno sačuvano preko 140, 000 uzoraka djece iz Njemačke i drugih Evropskih zemalja. Sa 30 uspješnih transplantacija  VITA 34 potvrđuje visoki kvalitet i standard sačuvanih uzoraka matičnih ćelija.

http://www4.slikomat.com/13/0125/nj-Slika-.jpg

Statistika pokazuje da se jedna od pet porodica odluči na skladištenje matičnih ćelija u Vita 34, a jedna od dvije transplantacije za liječenje su sa uzorkom iz Vita 34

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Odlična animacija o trudnoći
Ovu zaista zanimljivu kratku animaciju koja prikazuje trudnoću već je pogledao izuzetno velik broj ljudi. Pogledajte i z...
3
Trudnoća i oči
Tijekom trudnoće dolazi do promjena povezanih sa očima. Može doći do povećanja postojeće refrakcijske pogreške, te do si...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *