|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Razlike između PMS-a i rane trudnoće!

Uredništvo Ringeraja.ba, 25.7.2016
Kod nekih žena najraniji simptomi trudnoće mogu da budu vrlo slični onim predmenstrualnim.Pogledajte sedam osnovnih razlika koje mogu da vam uklone sumnje.

image
PMS ili trudnoća - >Image by gpointstudio on Freepik
/11


Simptome poput pojačanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti najčešće povezujemo s PMS-om, međutim vrlo slične pojave javljaju se i tokom rane trudnoće, piše Kurir.

Naime hormoni u oba slučaja izazivaju promjene u tijelu, a kako bi znali da ih razlikujete otkrivamo vam sedam glavnih razlika.

Implantacijsko krvarenje: Jedan od prvih znakova trudnoće koji se često može zamijeniti menstruacijom je implantacijsko krvarenje. Pojavljuje se od šest do 12 dana od začeća, tada se naime embrion uglavljuje u zid materice i podstiče lagano krvarenje popraćeno grčevima. S obzirom da svi simptomi ukazuju na menstruaciju, pažnju treba obratiti na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju primjetno manja.

Osjetljive grudi: Iako su osjetljive grudi najčešći simptomi PMS-a oni su i prvi od simptoma trudnoće dok u tom slučaju grudi postaju otečene, a bradavice tamnije. Osim toga osjetljivost grudi kod rane trudnoće ne prestaje nakon par dana nego postaje sve učestalija.

Neuobičajen umor: Iscrpljenost tokom uobičajenih aktivnosti, pojačana potreba za odmorom, kao i učestali umor jedni su od prvih znakova trudnoće. Oni se najčešće javljaju u prvom tromesečju kada se tijelo navikava na nove promjene.

Često mokrenje: Učestalo mokrenje koje nije propraćeno grčevima i bolovima, kako to obično bude kod PMS-a jedan je od simptoma trudnoće. Ono se događa zbog širenja materice, koja pritiska bešiku. Tokom trudnoće tijelo prirodno proizvodi više tečnosti, tačnije javlja se potreba za tečnošću jer je žeđ pojačana.

Mučnina i preosjetljivost na mirise: Pojačana potreba za ukusima, slanim ili slatkim, dobro je poznati simptom PMS-a, kao i osjećaj teškog želuca. Međutim, on nije jednak osjećaju mučnine popraćenim povraćanjem, naime takve nuspojave javljaju se ujutro i uvečer, a dobro su poznate kao simptomi trudnoće.

Vrtoglavica: Nagle vrtoglavice i osjećaj slabosti kod PMS-a se najčešće javljaju kao posljedice bolova koji sa prestankom ciklusa nestaju. Ali ukoliko se takvi simptomi nastavljaju duži period, a menstruacija je izostala onda ukazuju na trudnoću. Naime, slabost uzrokuje širenje materice koja uzrokuje pritisak u arterija nogu i pad krvnog pritiska.

Povišena temperatura: Povišena temperatura tijela i česti napadi vrućine najčešći su simptomi rane trudnoće. Učestala vrućina najčešće je popraćena znojenjem i osjećajem male nelagodnosti.


Izvor: radiosarajevo.ba

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

pišite nam o svojoj trudnoći na FORUM TRUDNICA

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2
Prvi znaci trudnoće
Da li sam trudna? Koji su prvi znaci trudnoće? (engleski video)
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *