|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Šarlah se opet "vratio"!

Uredništvo Ringeraja.ba, 29.3.2016
Svaki tjedan pojavi se oko 600 novih slučajeva, a liječnici ne znaju koji je uzrok!
Ključne riječi:

image
/11


Bolest koja je bila jedan od vodećih uzročnika smrti u viktorijansko doba u Velikoj Britaniji, ponovno je u porastu.

Iako šarlah više nije smrtonosan i može se tretirati, liječnici su iznenađeni što se bolest opet pojavila i to u velikom broju slučajeva.

Šarlah uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes, a najčešće pogađa vrlo malu djecu čiji je imunitet nešto slabiji.

Ova bolest skrivila je velik broj smrti u 19. stoljeću no nakon toga je skoro u potpunosti suzbijena.

Međutim, broj oboljelih naglo se povećao i u razdoblju od rujna 2013. i ožujka 2014. zabilježeno je 2.830 oboljelih, a od rujna 2015. do ožujka 2016. broj oboljelih je bio čak 6.100.

Kako navodi Independent, 600 novih slučajeva otkrije se svakoga tjedna što je najveća stopa novo zaraženih u posljednjih 50 godina.

Ova vrlo zarazna bolest vrlo lako se širi među djecom mlađom od deset godina koji su međusobno u bliskom kontaktu na mjestima poput škole ili dječjih igrališta.

Simptomi često uključuju crveni osip koji najčešće počinje na prsima i trbuhu nakon čega se širi na ostala područja. Također, često natiče jezik, pojavljuje se teška grlobolja i glavobolja te visoka temperatura.

Za šarlah ne postoji cjepivo, a bolest se liječi antibioticima koje treba uzimati oko deset dana. No ako se ne liječi, bolest može dovesti do raznih komplikacija i drugih opasnih stanja poput upale pluća.

Roditelji se zato upozoravaju da pažljivo motre simptome kod svoje djece, te ako bilo koji od njih primijete, odmah posjete liječnika.

 

Diskusija na temi KLIK

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tik-tak, tik-tak...uskoro upis u školu!
Dragi roditelji uskoro počinje upis u školu ali već u mjesecu martu treba da odvedete dijete pedijatru radi dobijanja lj...
3
Hoki-Poki
Pjevajmo i plešimo s našom dječicom!
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *