|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Učenici će imati još jedan raspust

Uredništvo Ringeraja.ba, 29.3.2017
Na 77. redovnoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo su objavljeni i detalji novih zakona kojima će se mijenjati obrazovni sistem. Raspust i u aprilu....
Ključne riječi:

image
/11


Na 77. redovnoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedloge Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju, te su oni već upućeni u skupštinsku proceduru.

Time je, kako smo već ranije pisali, napravljen značajan korak ka reformi školstva u Kantonu Sarajevo, a danas su objavljeni i detalji novih zakona kojima će se mijenjati obrazovni sistem.

"Jedna od novina jeste uvođenje školskih područja osnovnih škola, odnosno definiranje mreže škola na svim općinama KS-a, što će jasno odrediti u koju školu će ići djeca s određenog školskog područja", stoji u saopćenju iz Press službe Vlade KS-a, uz objašnjenje resornog ministra Elvira Kazazovića da će ovo doprinijeti racionalizaciji cjelokupnog sistema.

Uz ovu promjenu navodi se i uvođenje eksterne provjere znanja u trećem i šestom razredu osnovne škole, a sve kako bi se dobila kvalitetnija nastava i uvidjele moguće slabosti. U tu svrhu održavat će se i ogledni časovi.

Posebno je zanimljivo da će, prema prijedlogu ovog zakona, nastavni programi na adekvatan način obraditi i dio historije u vezi s ratnim periodom od 1992. do 1995. godine, a novina je i da će na početku i na kraju školske godine u školama biti intonirana i himna BiH, uz podizanje državne zastave.

Više pažnje, prema novom zakonu, bit će posvećeno djeci s poteškoćama u razvoju, zatim organiziranju nastave iz alternativnih predmeta za učenike koji ne pohađaju vjeronauku, dok će se kroz sistem srednjeg obrazovanja više pažnje posvetiti usmjeravanju upisne politikke i njenog prilagođavanja tržištu rada.

"U saradnji sa tripartitnim savjetodavnim vijećem, koje uz predstavnike Ministarstva obrazovanja, čine i privrednici i poslodavci, kreirat će se okvirni trogodišnji upisni dokumenti koji će biti smjernice za donošenje godišnjih planova upisa u srednje škole", navodi se u saopćenju, uz dodatak da će biti uveden i online upis u srednje škole, putem kojeg će učenici moći birati tri škole, nakon čega će im biti odgovoreno gdje, prema upisnim kvotama, postoji prostor za to.

Zakon o srednjem obrazovanju predviđa i veću praktičnu nastavu, kao i to da učenici odmah u prvom razredu biraju izborna područja, a ne u trećem kao do sada.

U oba zakona, pored dosadašnjih zimskih i ljetnih raspusta, predviđeno je pet dana odmora u prvoj sedmici aprila.

I najzad, zakonska rješenja predviđaju uvjete zapošljavanja novog nastavnog kadra i direktora škola, kao i uslove za razrješenje osoba sa direktorskih dužnosti.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

6 razloga zašto mališana poticati na vožnj...
Ako su vaša djeca vrlo fizički aktivna u školi ili na vannastavnim aktivnostima - to je odlično. Ali ako im nedostaje kr...
4
Ko će pospremiti igračke?
Ako ste prosječna obitelj s djecom, vaš dom je dekorisan s gomilom šarenih igračaka za koje ste se nadali da će zaokupl...
3
Znati ćirilicu je odraz pismenosti
Dešava se da mladi jadikuju i traže nekog ko bi im knjige mogao 'prevesti' jer ne znaju ćirilicu.
3
Učenici već 4 mjeseca ne pišu domaće zadaće
Ostvarili smo cilj – učenici sada sami biraju što žele i rade ono što ih interesira. I u tome su sve bolji...
3






Anketa

Da li se vasa djeca medjusobno razlikuju?
Nanica Sarajevo

Da li se vasa djeca medjusobno razlikuju, ne samo fizicki, vec karakterom, navikama, sta vole, a sta ne...?

Da (56%)

Ne, isti su (2%)

U nekim sitnicama (16%)

Totalno su razliciti (27%)


Broj svih glasova: 45

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *