|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i nas...
7.12.2009 22:07:00   
boogy woogy
Mislim da ova tema do sad nije bila. Mnoge majke ne znaju da je moguce ponovo uspostaviti dojenje ako iz nekog razloga dodje do prestanka istog. Postoje cak i slucajevi majki koje usvoje dijete pa ga doje. Evo ukratko jedno teksta o tome:

Ako dojenje i jest smanjeno na neko vrijeme ili je čak sasvim prestala proizvodnja mlijeka, dojenje može ponovo profunkcionirati. Čak i ako niste uopće imali priliku dojiti svoju bebu, nego ste se nakon poroda samo izdajali, možete ostvariti potpuno dojenje. No, za to je potrebna strpljivost i upornost i vjera u samu sebe i u to da dojenje nosi nezamjenjivu dobrobit vašoj bebi. Ponekad je dovoljna samo tvrdnja: MOŽETE ponovo dojiti.
(http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=9''&Tekst2ID=111&Show=''03)

Zašto dolazi do potrebe za relaktacijom Razlozi za to mogu biti razni:
  • prerano rođenje bebe, mala porođajna težina i nemogućnost sisanja prvih nekoliko tjedana
  • odvojenost majke i djeteta
  • bolest majke ili djeteta koja onemogućava dojenje
  • sve ono što onemogućava dovoljnu stimulaciju bradavice sisanjem: nepravilan položaj na prsima, loša tehnika sisanja, dojenje “prema rasporedu”, uvođenje dohrane adaptiranim mlijekom, upotreba duda ili šeširića
  • sve ono što onemogućava dovoljno pražnjenje dojke: nedovoljna stimulacija bradavice, te stres i umor majke zbog čega je onemogućen refleks otpuštanja mlijeka; nepravilan položaj i loša tehnika sisanja
  • nikotin, hormonska kontracepcija
  • osobni izbor majke da neće dojiti, a došlo je do promjene njenog mišljenja, zbog upoznavanja s prednostima dojenja ili zbog bebine netolerancije adaptiranih mlijeka
Što činiti Za uspješnu relaktaciju, WHO u svojim preporukama ističe važnost sljedećeg: jaku majčinu želju za dojenjem, čestu stimulaciju bradavice, i podršku okoline. Jedna od osnovnih stvari je naći podršku bliske osobe, tj. svoje obitelji. Upoznati je sa svojim nakanama o relaktaciji i objasniti važnost i dobrobiti relaktacije. Pri tom nemojte računati na podršku šire okoline jer ćete je teško dobiti. Jedna ili nekoliko bliskih osoba svojom podrškom može učiniti puno za vas i bebu. Za vrijeme dok majka nije u mogućnosti dojiti bebu, zbog odvojenosti, bolesti ili bebine premale težine, majka bi se trebala izdajati. I to što češće, otprilike u razmacima u kojima bi beba dojila da je u mogućnosti. To može biti svakih sat-dva, a najmanje 8 puta u 24 sata, uključujući i period noći. I podražaj dojke izdajanjem, rukama ili izdajalicom, dobar je za lučenje prolaktina i održavanje proizvodnje mlijeka, iako je nešto manje efikasan od bebinog sisanja. Izdojeno mlijeko bi se zbog svoje vrijednosti trebalo davati bebi. Postoje mnogi načini za to. Najčešće upotrebljavan način je uz pomoć bočice. No taj način je i najlošiji: beba njime zadovoljava svoje potrebe za sisanjem, a uči se lošoj tehnici sisanja s koje je kasnije teže prijeći na dojenje. Bolji načini su davanje mlijeka bebi iz šalice, žličicom, kapaljkom ili gumenom cjevčicom pričvršćenom uz bradavicu.Iako neuobičajeno za naše podneblje, postoje mnoge kulture u svijetu u kojima žene hrane nedonoščad svojim mlijekom iz šalice. Trenutni svjetski trend je hranjenje iz šalice, zbog uočene efikasnosti i prednosti kod povratka na dojenje. U slučaju premale količine mlijeka, uz pouzdano znanje da beba normalno siše, beba mora dobivati dodatno adaptirano mlijeko. I u ovom slučaju je najmanje povoljan način na bočicu, a najpovoljniji iz šalice. Hranjenje iz šalice zahtijeva malo spretnosti, no ne očekuje se da će taj način hranjenja trajati dugo, jer mu je cilj povratak dojenju. Da bi relaktacija uopće mogla započeti, potrebno je prvo ukloniti uzroke zbog kojih mlijeka nema dovoljno. Ne može se početi s relaktacijom dok ne prođe eventualna bolest ili beba dovoljno ne ojača. Dobro bi bilo ukinuti nikotin, hormonsku kontracepciju, dude varalice. Osnovna stvar koju morate naučiti je pravilno postaviti bebu na dojku: da joj je bradavica i većina areole duboko u ustima, da su joj usne izvrnute prema van i jezik vidljiv između dojke i donje usne. Dalje je dobro slijediti upute:
  • Treba povećati frekvenciju dojenja, koliko god često beba hoće dojiti. Najmanje 8 puta u 24 sata. Pospanu bebu bi trebalo buditi i animirati da češće doji. Pri tom se ne smije zaboraviti i na noćna dojenja, a zbog toga je praktično da beba i mama spavaju zajedno u krevetu. Osim praktičnosti, zajedničko spavanje je dobro i zato što se na taj način majka manje umara, nego kad se noću mora dizati iz kreveta da bi nahranila bebu.
  • Ne smije se čekati da se dojke "napune" da bi se beba najela. U njima uvijek ima mlijeka za bebu, čak i kad se doimaju prazne. Štoviše, ako beba doji češće, ne samo da će se za koji dan povećati količina mlijeka, nego će i beba više dobivati na težini jer će pojesti više onog zadnjeg, hranjivijeg mlijeka.
  • Dojiti bi trebalo prije nego beba jako ogladni, kad još ima dovoljno strpljenja pravilno prihvatiti dojku. Majka ne bi trebala ograničavati duljinu podoja, nego prepustiti bebi da odredi koliko će dojiti.
  • Osim što podoji moraju biti češći, moraju i biti efikasniji. Kod beba koje nisu zainteresirane za dojenje, treba ih potaknuti razodijevanjem (u toploj prostoriji) i kontaktom koža-koža (WHO preporučuje ovo kao jedan od vrlo uspješnih poticaja da  beba siše i da majčino tijelo adekvatno reagira), zajedničkim kupanjem, ljuljanjem ili nošenjem u nosiljci za vrijeme dojenja. Zgodan način za poticanje bebe je nekoliko promjena strane (switch-nursing) za vrijeme jednog podoja, ali uz uvjet da se jedna dojka sigurno isprazni do kraja. Drugi način za efikasniji podoj pospane bebe je da se, nakon što je dojila koliko je htjela, bebu digne, prošeće s njom, eventualno podrigne i zatim joj se ponovo ponudi dojka da nastavi sisati (double-nursing).
  • Iako je u normalnim situacijama dovoljna samo jedna dojka, kad se želi povećati količina mlijeka, trebalo bi bebi ponuditi i drugu dojku nakon što je završila s prvom.
  • Sve sisanje koje beba obavlja, mora biti na dojci. Umjesto da se bebi ponudi duda-varalica, treba joj se ponuditi dojka kad beba ima potrebu za sisanjem. Tako dojke dobivaju više impulsa za proizvodnju mlijeka. Ako je zbog premale količine mlijeka potrebno davati adaptirano mlijeko, zgodno ga je davati uz pomoć fleksibilne gumene cjevčice koja se stavi ili pričvrsti uz dojku, tako da beba sisanjem podražava bradavicu, a kroz cjevčicu iz bočice/posude uzima određenu količinu adaptiranog mlijeka. Pritiskom prsta na cjevčicu se može regulirati da tok mlijeka nije prejak.
  • Majka bi trebala piti dovoljno tekućine. Ne previše, nego dovoljno: to je otprilike jedna čaša za vrijeme svakog dojenja. Ako majka mokri malo i ima tamnožutu boju mokraće, znači da uzima premalo tekućine. Isto tako, poželjno je da majka nije ni na kakvoj ekstremnoj dijeti.
  • Majka bi se trebala puno odmarati. To je pogotovo moguće ako često doji, na taj način je prisiljena često sjediti ili ležati s bebom. Osim dojenja, bilo bi dobro da majka nađe nešto što je psihički relaksira, bar nekoliko minuta dnevno.
Dodatak adaptiranog mlijeka kod relaktacije se ne bi smio naglo smanjiti, nego postupno. Najvažnije je da beba kroz cijeli proces dobiva dovoljno hranjivih sastojaka. WHO preporučuje da beba ukupno dnevno dobije 150 ml po kilogramu težine dnevno, adaptiranog i majčinog mlijeka zajedno. Tako nešto teško je mjeriti, jer nikad ne možete sa sigurnošću izmjeriti koliko je beba posisala iz dojke. Vaganje prije i poslije podoja zastarjela je, napuštena praksa jer ne daje točne rezultate. Najbolji pokazatelj sama je beba: nakon što je pojela svo mlijeko koje je u majčinim dojkama, ako je u tom podoju još uvijek gladna, prihvatit će nadohranu i pojesti koliko joj je potrebno. Neke bebe same pokazuju da im je potrebno manje nadohrane time da odbijaju nadohranu nakon dojenja. No nekim bebama je potrebno da majka sama smanji količinu adaptiranog mlijeka i to otprilike 30-50 ml ukupno u danu, svakih nekoliko dana (WHO). Time se potiče bebu na češće i dulje dojenje, što je i potrebno za relaktaciju.

< Poruku je uredio Hanady RR -- 10.6.2010 15:38:07 >
Revisions: 1 | Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Relaktacija
7.12.2009 23:22:29   
Amrino
user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Relaktacija
7.12.2009 23:23:34   
acudesa
svaka častuser posted image user posted image user posted image user posted image
prvi put čujem, iskrenouser posted image

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Relaktacija
8.12.2009 13:59:54   
snijeg
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Pretpostavljala sam da može, čak sam na drugoj temi sugerisala našoj forumašici da kontaktira Udruženje za unapređenje dojenja, ali evo sve je tu....ma super!!!


_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Relaktacija
14.12.2009 23:55:33   
Super dada
Ja sam majka kojoj jako tesko pada sto vise nema mlijeka. Nikako da se pomirim sa tom mislju.

Da li ima neko pozitivno iskustvo sa relaktacijom. Rado bih cula koji savjet.


_____________________________

Car mamin je stigao 13.8.2009.

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Relaktacija
15.12.2009 9:51:51   
boogy woogy
Evo par primjera sa drugih foruma:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=44060&highlight=
http://www.abirthtoremember.com/pages/relactating.php
http://www.llli.org/NB/NBMayJun08p22.html
http://home.ca.inter.net/~jfisher/handouts/handout_relactation.html

(odgovor članu Super dada)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Relaktacija
16.12.2009 1:07:27   
Super dada
Hvala boogy woogy.

_____________________________

Car mamin je stigao 13.8.2009.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Relaktacija
21.12.2009 12:49:58   
azrolika
IZVORNA PORUKA: boogy woogy

Mislim da ova tema do sad nije bila. Mnoge majke ne znaju da je moguce ponovo uspostaviti dojenje ako iz nekog razloga dodje do prestanka istog. Postoje cak i slucajevi majki koje usvoje dijete pa ga doje.




o ovome nista ne pise a bas me interesuje kako je to moguce? mislim da tokom trudnoce ipak neki hormoni uticu na proizvodnju mlijeka ili tako nesto, hm nemam pojma. bas me to interesuje i ako je moguce mislim da je to divno!

< Poruku je uredio azrolika -- 21.12.2009 12:50:48 >

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Relaktacija
22.12.2009 22:32:20   
boogy woogy
Pronasla sam ove tekstove ali na engleskom koji govore o dojenju usvojene djece.

http://www.asklenore.info/breastfeeding/induced_lactation/biology.html
Ovo se zove inducirana laktacija i stvar je u razini hormona bas kao i kod induciranog poroda.

http://breast-feeding.adoption.com/
http://darillyn.tripod.com/
http://www.medscape.com/viewarticle/516426


(odgovor članu azrolika)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Relaktacija
24.12.2009 19:41:26   
azrolika
nisam bas sve skontala jer mi engleski nije prefektan ali sam zaista odusevljena mogucnostima zenskog tijela!

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Relaktacija
10.6.2010 15:30:18   
Hanady RR
prenos postova 

IZVORNA PORUKA: Nrla

Zanimame zna li neko kako ponovo poceti dojiti, a napravila sam pauzu od 1,5mjesec, pokusavam pumpicom ali ni kapi!!! Da li sre ''proizvodnja'' mljeka moze opet postaknuti?

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Može!
Koliko je stara beba?
Da li beba želi dojiti?


IZVORNA PORUKA: milomoje

Evo vec  1,5 mjesec kako i moja beba ne doji, ja sam jedno vrijeme ispumpavala mlijeko i prestala, ok prestali smo. Medjutim, sada sama ide ka siki i mislim da bi htjela, ja sam probala istisnuti i mlijeka jos ima vjerovatno u maloj kolicini ali curi... sada mene isto interesuje da li je dobro nakon pauze ponovo to forsirati, tj. da li je to mlijeko dobro onda?

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Koliko je bebi milo moje???


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ako bi beba dojila, a ti bi željela da je dojiš, ne postoji nikakva prepreka da nastavite.
Napomenut ću ovdje da mogućnost da se istisne mlijeko, i količina koja se može istisnuti nije nikakav pokazatelj da li majka proizvodi mlijeko i količine koja se proizvodi.


IZVORNA PORUKA: Nrla

Bebi je tri mjeseca

IZVORNA PORUKA: Nrla

P.S: ali sta da radim sa mljekom koji stoji vec toliko u dojkama jer ne mogu da ga pumcicom izbacim...rukom po neku kap

IZVORNA PORUKA: hanabanana

ovako, ja bih pumpala svaka 2,5 sata.
I po noći - noćni podoji su jako bitni.
Pumpa nije pokazatelj da imaš ili nemaš mlijeka.
Jedan trik koji je meni pomagao: stavi sliku bebe pored sebe i ona pumpaj. I ne misli da će mlijeko krenuti ako pumpaš 5 minuta, moraš najmanje 10-15 minuta pumpati da bi krenulo.



IZVORNA PORUKA: milomoje

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Koliko je bebi milo moje???



bebi je 4,5 mjeseci... vrijedili sto pokusavati opet  ja bih rado da ona jos doji, a prestala je kada je ima skok u razvoju oko 12 sedmice, strajkovala...

IZVORNA PORUKA: Nrla

Procitala sam, medjutim zanima me da li smijem staviti bebeu na dojku jer smatram da to mljeko nije ok

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Probaj tako što ćeš početi pumpati mlijeko na svaka dva - dva i pol sata.
To prvo možda da bacaš, a onda probaj stavljati bebu na prsa.


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Nrla

Procitala sam, medjutim zanima me da li smijem staviti bebeu na dojku jer smatram da to mljeko nije ok

Zašto misliš da to mlijeko nije OK.
To mlijeko koje sad postoji u dojci nije mlijeko od prije1,5 mjesec. Proizvodnja, tj lučenje mliječnih žlijezda ne funkcioniše tako. Mlijeko koje stoji neiskorišteno neko vrijeme (ne znam tačno, raspitam se ako želiš) se resorbuje u organizmu, proizvede se manje mlijeka koje opet stoji, pa se resorbuje, opet manje, i tako se proizvodnja smanjuje i na kraju prestaje. Onog trenutka kad dojenje ponovo započne, znači dođe "neko" i izvuče mlijeko iz žlijezda organizam to shvati kao potrebu za proizvodnjom. Bojim se da ti pumpica za kraće vrijeme neće puno pomoć, jer je beba najbolja izdajalica.


IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Bojim se da ti pumpica za kraće vrijeme neće puno pomoć, jer je beba najbolja izdajalica.



Ovo je 100 % tačno.
Da li mlijeko u prsima treba izbaciti ne znam, ali evo LEjala je rekla da će se raspitati.
Ako si u Sa, kod dr. Mire se može iznajmiti el. pumpa.

IZVORNA PORUKA: Nrla

Hvala, ali u apotoci su mi rekli da e to mljeko upaljeno i da ga bacim, ali nema ja sta da bacim jer nema ni kapi pomocu pumpice

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Koliko dugo si pumpala??


IZVORNA PORUKA: Nrla

Vec dva dana, ali sike me bole uzasssssssss kao da je nesto zacepilo...pa me strah da beba sisanjem ne izvuce te cepove ili od cepova ne moze joj nista ni biti?

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Nrla

Hvala, ali u apotoci su mi rekli da e to mljeko upaljeno i da ga bacim, ali nema ja sta da bacim jer nema ni kapi pomocu pumpice

Ne mogu da vjerujem , u apoteci

Bože mili. Izvini, ali stvarno me pogodi.

Ne postoji upaljeno mlijeko. Je li iko čuo za upaljeno kravlje mlijeko.
Nrla, da ti je mlijeko "upaljeno" u grudima, ti bi imala 40 temperaturu, i ne upali se mlijeko, već dojke.
Još ne mogu vjerovati da neko ko je fakultet završio, i to težak fakultet, i odgovoran fakultet može biti tako neobrazovan i izvaliti takvu glupost. Upaljeno mlijeko mi je u rangu babskih savjeta o dojenju.


IZVORNA PORUKA: hanabanana

Meni je pedijatrica rekla na kontroli sa ' mjeseci:
" Ma sad joj možete dati punomasno mlijeko sa malo keksa! "



IZVORNA PORUKA: koka i po

Ja ,koliko sam informisana,mislim da nije dobro davati bebi mlijeko koje se dugo zadržalo u dojci.Možda griješim?Pogotovo mjesec i pol nakon dojenja.
I meni su isto rekli kad sam prestajala dojiti.

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Hajde mi sad odgovori na neka konkretna pitanja:

Ako sam dobro shvatila, ti bebu nisi dojila u opće 1,5 mjesec?
Sad bi probala opet, da li si nudila bebi da doji, tj. znaš li sigurno da bi beba prigvatila dojku i sisala?
Pokušavala si izvući mlijeko pumpicom, ali nisi uspjela. Jesi pokušala samo jednom pa odustala ili si pokušavala više puta? Koliko dugo?



Nrla boldirala sam ti pitanja koja ti je postavila lejla Ka, savjetujem ti da je dobro slušaš o čemu priča...jer zna o čemu govori.Uz njenu pomoć uspjet ćeš mila.
LPuser posted image



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu azrolika)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
10.6.2010 15:40:00   
Hanady RR
Evo sad je sve tu...na istom mjestu gdje treba i biti....
Nrla svi ovi tekstovi su također od pomoći...svjesna sam činjenice da ti imaš trenutni problem pa ti ponovno savjetujem da ostaneš u kontaktu sa Lejlom Ka koja je savjetnica za dojenje pri udruženju Djeca. Svaka njena sugestija zlata je vrijedna.
Sretnouser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
10.6.2010 17:35:34   
milomoje
Drago mi je da imamo jednu takvu osobu ovdje i da voljela bih kad bi mi odgovorila da li je to prvvo mlijeko nakon pauze dobro... nije mi bas jasno iz prethodnih odgovora...

_____________________________

-Sada nas troje slavi rodjendan u januaru !!! :)

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
10.6.2010 17:41:03   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: milomoje

Drago mi je da imamo jednu takvu osobu ovdje i da voljela bih kad bi mi odgovorila da li je to prvvo mlijeko nakon pauze dobro... nije mi bas jasno iz prethodnih odgovora...

majčino mlijeko nije loše...nikada...
i nakon pauze isto je kao i na početku...
ne može se majčino mlijeko pokvariti od stajanja u sikama...user posted image

no o tome će Lejla dati konkretinji odgovor...ja znam da sam u pravu glede ovogauser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu milomoje)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
10.6.2010 21:03:58   
Nrla
Pa da li smijem nakon pauze od 1,5 mjesec da stavim bebu na siku jer pumpicom ne mogu a niti rucno izbacim mljeko

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
10.6.2010 22:05:46   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Nrla

Pa da li smijem nakon pauze od 1,5 mjesec da stavim bebu na siku jer pumpicom ne mogu a niti rucno izbacim mljeko


Koliko poznajem tematiku, a i iz prethodnih postova Lejle Ka...beba je najbolja izdajačica i samo ona može ponovno pokrenuti porizvodnju mlijeka.

Mlijeko nikada nije loše za tvoju bebu i nema nikakvog razloga da se bebi ne ponudi sika nakon pauze od 1,5 mjesec.

Meni je žao što danas nisi odgovorila na pitanja koja ti je Lejla Ka postavila...u postu sa prensom sam ti boldirala sva pitanja...odgovori joj a ona će se javiti ako ne večeras ujutro sigurno.



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Nrla)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
10.6.2010 23:09:29   
Lejla Ka
Draga nrla, nemoj se brinuti, možeš slobodno bebi dati da doji.
Zamisli slijedeću situaciju:
Mlijeko u tetrapaku, sterilno u sterilnoj sredini.
I sad jedan takav tetrapak stoji 1,5 mjesec na temperaturi od 36,5C.
Ja sam ubjeđena (ali nisam provjeravala user posted image ) da bi tetrapak nakon par dana eksplodirao. A da ne pričam kako bi bilo da se u taj tetrapak još dosipaju nove zalihe.
E sad zamisli da se to primjeni na tvoje dojke, ti bi došla u životnu opasnost. A tijelo nije samodestruktivno, ono je savršena mašina, i neće ugroziti samo sebe.

U tvojim dojkama se ne nalazi mlijeko koje se proizvelo prije 1,5 mjesec!


to se mlijeko davno resorbovalo u organizmu, tj. razgradilo u prihvatljiv oblik i nestalo u sistemu da bi se proizvelo malo drugog, i tako sve manje i manje. Ako si pokušavala izdojiti pumpicom, ti si sigurno stimulirala bradavice i dojke su možda počele ponovo proizvoditi nešto veće količine. To je mlijeko potpuno bezbjedno za konzumaciju.



_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
10.6.2010 23:10:29   
Lejla Ka
Evo ih opet. Kad stigneš odgovori mi, molim te.
Ako sam dobro shvatila, ti bebu nisi dojila u opće 1,5 mjesec?
Sad bi probala opet, da li si nudila bebi da doji, tj. znaš li sigurno da bi beba prigvatila dojku i sisala?
Pokušavala si izvući mlijeko pumpicom, ali nisi uspjela. Jesi pokušala samo jednom pa odustala ili si pokušavala više puta? Koliko dugo?


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
11.6.2010 11:39:54   
Nrla
Ok. Hvala vam na odgovorima i pomoci, dacu da doji jer bi sad i htjeo...pumpica mi je BEZKORISNAAAAAAAAAAAA

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
11.6.2010 11:49:39   
hanabanana
Nrla, javi kako ide.
Znam da su neke žene pile i neke medikamente, hormoni, koji su imali za cilj uspostavljanje dojenja.
Na ino siteovima ima dosta toga, čak i žene koje nisu radjale uz tu terapiju su mogle dojiti usvojenu djecu.

(odgovor članu Nrla)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
11.6.2010 11:56:23   
Lejla Ka
Nrla, pripazi na pravilan položaj bebe na dojci! Puuuuna usta dojke, tj. gotovo cijela areola. Ako je beba do sad pila na flašicu neće znati pravilno uhvatiti. Forsiraj što šire otvaranje usta i što više bradavice u ustima. Čim stignem, nađem neke slike da ti stavim da vidiš. Tako ćeš spriječiti da ti se naprave ranice na bradavicama.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Nrla)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
11.6.2010 12:04:19   
henna ze
ja vam ne bih preporučila uzimanje ohrmonskih medikamenata jer jednom kadporemetiš ravnotežu hormona jako teško ponovo ih vratiti u normalu...
ja vjerujem da je moguće dojiti bebu i nakon dužeg vremena i to mi je skroz ok...zašto ne..kako bih ja voljela da imam malih beba koje bih hranila..jer evo moja će princeza napuniti 8 godina ja bi komotno mogla da dojim bebu..nikad nije prestalo..a eto Bog odlučio da nema beba..
drzim palčeve svakoj koja uspije i želi dojiti bebu..

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
11.6.2010 12:15:01   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: henna ze

jer evo moja će princeza napuniti 8 godina ja bi komotno mogla da dojim bebu..nikad nije prestalo..a eto Bog odlučio da nema beba..
drzim palčeve svakoj koja uspije i želi dojiti bebu..


henna da li sam te dobro skontala - još uvijek ti curi mlijeko iz dojke???
Ako je tako, molim te prekontroliši hipofizu, to nije uredu.
ne bih da te plašim sada, ali molim te prekontroliši.

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
11.6.2010 13:48:37   
Nrla
Pomalo vuce ali vristi hehe, polako valjda ce poceti za koji dan dok se privikneuser posted image

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Relaktacija-ponovna proizvodnja mlijeka i...
11.6.2010 13:50:38   
hanabanana
Stavljaj ga na prsa, ali znaš i da ga moraš hraniti ad dok mlijeko ne dodje.
Onda polako ukidati AD a povećavati podoje.
Vrišti jer vjerovatno još ništa ne ide.
Sretno.

(odgovor članu Nrla)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *