|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Strah od odvajanja
4.10.2008 13:09:17   
boogy woogy
S obzirom da sam trazila ovu temu, nisam nista slicno nasla (moderatorice izbrisite ako postoji negdje drugo).

Citala sam da negdje od 8 mj. bebe pocinju da shvataju da su odvojena bica od njihovih majki i pocinju pokazivati ankcioznost pri odvajanju. Neke bebe skoro neosjetno podnesu odvajanje od svojih majki (najcesce zbog povratka majke na posao) a druge to ispoljavaju burnim reagovanjem. Moj sin pripada ovoj drugoj skupini.

Drage mame, ja sam na velikim mukama kad moram ici negdje. Sto je najgore, sad mi ne dozvoljava da napustim prostoriju u kojoj je on uopste. Cak kad i otac dodje kuci s posla, beba stalno hoce da smo mu na ocima i da smo svi zajedno na podu sa njim i da se igramo. Postalo nam je nemoguce bilo sta drugo odraditi. Ponekad, ako sam izbivala iz kuce taj dan, taj njegov strah se projecira i na njegov san, pa nemirno spava i budi se i trazi mazenje.

Koja su vasa iskustva? Kako ste prebrodili ovu fazu? Koliko dugo moze ovo da traje, za par mjeseci bih trebala poceti raditi?
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 15:28:07   
Visnja RR
ja sam od kad je Asja imala 14 dana nju ostavljala po sat-dva nekad i 3 sa mojom mamom ( u nasem stanu)... iskoristila bih to vrijeme da odem u shoping, za kafu s prijateljicom ili jednostavno da se sama prosetam... Bilo bi to dva ili tri puta sedmicno... a cesto ako sam umorna mama dodje i ja odspavam dva-tri sata u spavacoj sobi a mama bude sa Asjom u dnevnoj da ova i ne primjeti da me nema...
Eto tako  se ona navikla da me nekad nema u njenoj blizini...


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 15:34:20   
nesanica
Evo da te "utjesim"user posted image user posted image user posted image user posted image

I kod mene ti je slicna situacija. Mom user posted image je evo 10.mjesec i kad smo nas dvoje sami kod kuce ja da prostite na wc ne mogu a da on ne pocne puzati za mnom.Kad je ovaj stariji user posted image kod kuce onda je koliko toliko lakse. Maleni sve puze za njim i hoce kao da se igraju njih dvojica.
Sad kad smo bili u BiH na odmoru ja, mm i stariji sin posli u kupovinu i njega ostavimo sa mojm roditeljima. To je bio prvi put da smo negdje krenuli bez njega.Ma nije proslo ni pola sata zovu moji da se vracamo jer maleni place. I naravno mi odmah nazad. Ma samo sto sam usla u kucu i zovnula ga on osmijeh na lice, kao da nista nije bilo.
Isto tako ako je preko dana nesto nervozan nista i niko ga ne moze smiriti osim mene. Cini mi se da je svakim danom sve vise veza za mene.
Pocetkom decembra bi trebao da krene na fazu navikavanja u vrtic, a kako ce s tim klapati, Boga pitaj.....sigurno tesko....


(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 15:41:02   
boogy woogy
Ja nazalost nemam njega skim ostaviti, mama i svekrva vrlo rijetko mogu, MM puno radi....uglavnom smo nas dvoje po cijeli dan sami vec 9.5 mjeseci. S obzirom da ga jos uvijek dojim, nikad se nisam mogla predugo odvajati od njega. Kad negdje odem, a moja mama ga ostane cuvati, kaze da puze po stanu i trazi me i sve tuzno doziva. Trazila sam po internetu clanke sa savjetima ali slabo su mi pomogli.

(odgovor članu nesanica)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 15:46:55   
nesanica
Ja isto nemam kome ni na 2-3 min ostaviti ga a kamo li vise, jer smo ovdje sami. Ja sam isto primijetila da kad odem u kuhinju i vrata zatvorim a on ostane sa mm nakon nekoliko min. on dolazi do vrata i pocne da kenka, jer zna da sam tu, trazi mene. Meni vecina govori sto ga god budem duze dojila da ce sve biti teze da se bilo koliko odvojim od njega......

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 15:58:02   
boogy woogy
Joj, znam i meni isto govore. Ali ja tako uzivam u dojenju i blizini koju imam s njim.

(odgovor članu nesanica)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 15:59:06   
Romali
Mislim da moj dečko još nema strah od odvajanja, ali imam ja user posted image . Počinjem raditi u januaru, a već me je strah kako će to izgledatiuser posted image user posted image . Nešto mislim još je malen ( 5 mj.i 11 dana ) pa možda slabije osjeti moju odsutnostuser posted image . I ja sam čula da djeca u 8.,9.mjesecu taj strah najjače ispoljavaju, kao tada shvataju da su oni i majka dvije različite osobe, da se odvajaju i nisu jedno. Zato pokušavam navikavati ga na druge ljude, ali teško ide, jer smo i nas dvoje sami od jutra do 17/ 18 h. Barem predveče ili vikendom ga ostavim mami ili sestri na sat-dva, jer doji, eto čisto da osjeti toplinu dr.ljudi, da se ne brine samo mama za njega. Naravno, redovno ga ostavljam tatici i dobro im ide. Vidim da im ne falimuser posted image .

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu nesanica)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 16:13:34   
boogy woogy
Evo par stranica na ovu temu:

http://www.thelaboroflove.com/articles/about-babys-separation-anxiety/
http://www.articlesbase.com/babies-articles/separation-anxiety-in-babies-508145.html
http://www.kellymom.com/parenting/separationanxiety.html

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 16:20:46   
Romali
Pročitah prve dvije, sviđa mi se. Nadam se da neće biti puno problema , jer ta 'caring person' će biti moja mama aBd, a nju već dobro poznaje i na nju dobro reaguje. 

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 17:24:37   
adannn
moja beba ima 7 mjeseci a kako sam je dojila samo 2 mjeseca često sam je ostavljala kod svekra i svekrve i nikada nije bilo problema jer se viđaju skoro svaki drugi dan...a često i prespava noć kod njih tek da ne bude problema što se tiče tog straha...a pošto ja studiram zaova dođe kod nas pa je čuva dok sam ja na fakultetu tako da zasad nema komplikacija ali ko zna šta će biti kasnije ali eto učimo je od najranije dobi,mada mi bude teško ali obaveze su obavezeuser posted image

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 22:28:59   
jasmina_mm
I moj sin je jako vezan za mene iako sam ga ja pocela ostavljati od nepuna tri mjeseca jer sam isla stomatologu. Cesto ga i dan danas ostavljam kod svekrve ako trebam nesto uraditi, nekada slusa, nekada ne ali generalno on se ne bi odvajao od mene. Kad smo kuci ako sam u kuhinji on je tu, ako sam u dnevnoj on je tu, kao sto si i sama rekla samo da sam mu na ocima. Ja hB ne moram na posao tako da mu mogu posvetiti sve vrijeme, ali aBd cim bude mogao u jaslice pocet cu ga voditi pa bar po dva-tri sata...

_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

(odgovor članu adannn)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 22:42:55   
Blue rose RR
U samom početku sam govorila "DA mogu ja to, ma šta je 8-10 sati. Pa razgovarat ću sa mamom preko telefona...ipak mi je kod nje nekako najsigurnije ostaviti MA"...i sve do onog momenta do kada nisam postala svjesna u istinskom smislu riječi da za heftu moram na posao. Vratiti se u onu kolotečinu, mi i nije teško pao, ali zatvoriti vrata za sobom, ne vidjeti te male plave okice, haman cijeli dan user posted image  - teško, ali baš teško.

Sa jedne strane imamo sebe - kao hajde recimo, svjesno biće koje odlazak percipira na način: "Ja to moram!", a sa druge strane naše dijete, koje samo može osjetiti prazninu (ma koliko to grubo zvučalo), zbog nedostatka majke. Nije više ni u hranjenju, ni u uspavljivanju, ni u odijevanju, ni u igranju...u samoj jednostavnoj nevidljivoj niti koja veže nas.

Kako otići, kako zadovoljiti obadvije forme, sa što manje "štete"?
Nikako.
Žao mi je bilo i jeste, i sebe, i svih majki koje su u istoj situaciji, ali to je život. Da -imamo mi i mogućnost odluke u biranju, ali možda u nekim drugim uvjetima, u nekim drugim okolnostima.

Jedino što mogu savjetovati je ... biti što više sa njim/njom, jer se dijete nikada neće naviknuti bez roditelja, bez majke...samo nauči živjeti sa time. 

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu adannn)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Strah od odvajanja
4.10.2008 22:47:30   
boogy woogy
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Strah od odvajanja
5.10.2008 16:08:16   
Suzana
Joooooooooooj nemojte mi ovo spominjati....
Ja 01.12. idem nazad na posao (puno radno vrijeme), moji blizanci ce imati punih 6 mjeseci, intenzivno sam pocela da razmisljam o ovome i srce me boli... Nadam se da cu imati podrsku u svima vama kada dodje taj odvratni dan...
Moje djecake ce cuvati 2 tete, jednu vec imamo, a drugu trazimo... Kad bi ostajali sa mojom mamom, ili sa svekrvom, mozda bi bilo malo lakse, a ovako... Teta koja nam je trenutno pomoc je fina i mila, prema njima blaga i sve OK, ali opet... Ja sam im mama, ipak ona nije nana/baka.... Ne znam, ne znam, vec se vidim taj prvi dan i tu bol... Prijateljica i kolegica koja je takodjer nedavno morala ostaviti malog je 2-3 mjeseca hodala ko avetinja koliko joj je tesko bilo...
 
Pozdrav svima...

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Strah od odvajanja
6.10.2008 10:21:13   
makana
kao što reče m. amina može samod a nauči živjeti s tim i hoće akbgd
a nemoj da ti to bude opterećenje, oni samo znaju za nas i žele nas jer smo mi njihova sigurnost, budi sa svojom bebom koliko god ona to traži jer brzo rastu i sa sjetom ćeš se sjećati vremena kad nisi mogla ni u vc da odeš zbog bebe user posted image
vjeruj, ja sad žalim za tim vremenima i kad mi je puzala oko nogu i nisma mogla ni sobu da napustim od nje
to su faze i proćiće i navići će se na druge stvari a ti sad budi uz svoju bebu što viuše možeš sve ostalo je nadoknadivo

_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Strah od odvajanja
6.10.2008 13:27:36   
boogy woogy
Hvala Makanauser posted image

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Strah od odvajanja
11.10.2008 20:43:02   
mišur
Ja se vraćam na posao 01.03. i pri samoj pomisli na činjenicu da ga neću vidjeti 8 sati uhvati me takva tuga...
Ma tačno me srce zaboli...
Najvjerovatnije će ga svekrva čuvati,i bar ću biti rasterećena jer je s njom, i ne moram tražiti tetu, ali sve je to džaba kad ja neću biti  snjim...
Joj, kako to preživjeti...Ostaviti svoju mrvicu cijeli dan...
Mogu misliti kako je vama mamama koje se još ranije, nakon 6 mjeseci, vraćate na posao...

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Strah od odvajanja
11.10.2008 20:52:12   
Visnja RR
misur 01.03 (moj rodjendan) se neces vratiti sigurno...taj dan se ne radiuser posted image  (Dan nezavsnosti)..eto imaces dan vise user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Strah od odvajanja
11.10.2008 20:56:42   
mišur
Nisam ni skontala...user posted image user posted image
Dobro dođe i dan više...user posted image

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Strah od odvajanja
11.10.2008 22:05:08   
Suzana
IZVORNA PORUKA: mišur


Mogu misliti kako je vama mamama koje se još ranije, nakon 6 mjeseci, vraćate na posao...


Misur, ne pitaj, dusa vec boli...

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Strah od odvajanja
13.10.2008 12:22:47   
bebano
Eeee drage moje kako vas savrseno razumijem. Sta reci za nas mame koje smo morale bebaca ostaviti sa 4 mjeseca, kao sto je moj slucaj user posted image . Nista me ne pitajte, od proslog ponedeljka sam pocela raditi, a moj Luka je imao 4 mjeseca i 9 dana. Ma srce mi se cjepalo. Jeste da ga cuva svekrva i to mi puno olaksava, ali ipak, mama je mama. Znala sam i ja kao i Visnja njega ostaviti po sat-dva sa mojom mamom da ja nesto obavim, ali nekako mi je to drugacije nego ovo kada ujutro u 8 izadjem na posao. Necu vam davati lazne nade - tesko je strasno. Ali samo ono sto nas moze tjestiti je da nismo same u ovome.

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Strah od odvajanja
13.10.2008 13:26:28   
boogy woogy
Drage moje zene, iz vasih odgovora vidim da jako puno vas uopste ne iskoristi svoje pravo na godinu dana porodiljskog. Na koji nacin vas poslodavac sve tjera da se vratite na posao tako rano?

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Strah od odvajanja
13.10.2008 13:54:53   
Visnja RR
vrlo je jednostavan odgovor  (iako ja ne radim ) zivimo u vremenu kada je mnogo nezapslenih sto poslodavci koriste po sistemu "ako neces raditi ti ima ko hoce"... a mnoge od vas moraju "cuvati" posao jer je  novac potreban svima ..
Sto se tice posla kod stranaca oni imaju ugovore koji su nemilosrdni (cast izuzetcima)... i opet taj "prokleti" novac...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Strah od odvajanja
13.10.2008 13:59:05   
boogy woogy
Znaci krsi se zakon maksimalno! Da ti otkaz pa ti se "slikaj"user posted image Zene zive u strahu, to je tuzno.user posted image

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Strah od odvajanja
13.10.2008 20:44:15   
SANELA2007
user posted image user posted image user posted image user posted image
Uzas za sve je kriva nasa drzava sto je dozvolila da poslodavci mogu uslovljavati nas MAJKE pogotovo one koje doje svije najmilije.Obecas djetetu i sebi da ces se truditi da mu uzivotu nista ne nedostaje,i sta se desava u samom pocetku njegovog zivota kada mu je toplina,i blizina majke najptrebnija nadje se neko ko ti pokvari najsladje trenutke.
I ja moram na posao 01.11.08 kad pilic moj napuni 6 mjeseci,rekli mi mozes biti godinu  i naravno sva sretna,samo  jedan telefonski poziv me je tolko naljutio i rastuzio, i na posao nazad nakon 6 mjeseci.
Pa gdje je tu humanost.Pitam se imaju li i oni djecu,kada su njihova djeca ostala uskracena majcindke blizine i topline.
Joj mozda vas ugusi,ali jaaaako sa ljuta i na svog direktora i na sve ostale gazde vlasnike direktore....
Samo se tjesim da cu nakon odradjenih 8 sati leteci kuci svom pilicu,kako li je onim majkama koje moraju raditi i po 10-11 sati jer zbnam da ima i takvih

Sretno svima

_____________________________

MAMIN PRINC SE RODIO 05.05.'08

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *