|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Vanmaterična/extrauterina trudnoća
5.7.2007 0:19:19   
Aida
Vanmaterična trudnoća podrazumijeva razvoj trudnoće izvan maternice, najčešće u jajovodima ili rijeđe u donjem dijelu trbuha ili jajniku.

Da li je neka imala iskustvo s tim?

< Poruku je uredio malena27 RR -- 21.5.2010 14:03:17 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Vanmatericna trudnoca
20.8.2007 7:25:47   
sanjalica
Dobro jutro,
imala sam prije točno mjesec dana  vanmateričnu trudnoću.user posted image Plod se je razvijao u lijevom jajovodu, bio je star 7 tjedana i morala sam hitno na operaciju.  Odstranjen mi je lijevi jajovod sa janikom. Kod mene je bilo neobično to što mene ništa nije bolilo (a doktori kažu da su to urnebesni bolovi). Danas se osjećam dobro, imam tri mala ožiljka od operacije i imam hrpu pitanja o svemu što slijedi iza vanmaterične, a nemam odgovoreuser posted image jer mi je ginekolog na godišnjem već mjesec i pol. Ponovno želim početi raditi na djetetu, ali se nekako bojim. Bojazan dodatno hrani i činjenica da mi je i drugi jajovod sa  nekim zadebljanjem Zanimala bi me iskustva i drugih žena koje su proživjele isto.

< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:09:34 >


_____________________________

Potpuno sam sigurna. Uspjet ću!

(odgovor članu Aida)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Vanmatericna trudnoca
20.8.2007 11:03:22   
AIDA RR
Poštovana Sanjalica,

prvo dobrodošla na Ringaraji, jako drago nam je, da si se na nas obratila na pomoć. Jer mi smo zajednica, koja djeli savjete, pomoć i časkanje o svemu i svačemu kao dobrodošlicu za svaki dan.

Iskreno mi je žao da se ti je desilo tako strašno i žalostno iskustvo. Ali bez brige, ti si jedna rjetkih, kojoj su ostale sve šanse prirodnog zatrudnjivanja. Istina je, da vanmaterična trudnoća uzrokuje strahovite bolove ali ti si očito bila primljena na pravo vrijeme.

Pošto si napisala, da su ti ostali tri ožiljki od operacije, predviđam, da si imala Laporaskopiju. To je operacija, kad ti sa operativnim instrumentima prolaze u bližini pupka i sa obe strani jajovoda odnosno jajnika. Zdravljenje posle operacije zahtjeva, da minimalno 3 mjesece ne dižeš ništa teško i da ne vježbaš za tjelo (trbušnjaki, trčanje, itd.). Jer neke se po operaciji nakon tjedan dana več odlično osječaju, ali tjelo odnosno organi trebaju da se oporave od operacije.

To, da imaš drugi jajovod sa nekim zadebljanjem, ne mora ništa da znači. Jer svaki čovjek ima neku žilu ili organ veči, debljiji,...kao što imaju žene jednu dojku veču od druge, a svi mi imamo jednu ruku i nogu kraču odnosno dužu od druge.

A doktori mogu ugotoviti da li imaš svoj drugi jajovod odnosno desni jajovod prehodan - znači, da može plod po normalnom putu putovati do jajnika i razvijati se u normalnim okolinama. Ta pretraga se zove Histeroskopija (skračeno HSG). To nije ništa bolno, ako ti je jajovod prehodan. Ta pretraga se izvodi po sljedečem postupku: ženska je u položaju kao kod ginekologa, samo da je na nekom specialnom krevetu gdje noge staviš na potpornike. Kao što ginekolog želi uzeti tkivo za nadalnji pregled, tako otvore vaginu ženske. Instrument koji stave u žensku vaginu je znači prilično sličan instrumentu za uzimanje tkiva za redovan ginekološki pregled, samo da u ovom slučaju prisisaju jednu plastičnu cjevčicu na maternicu i kroz nju puste tekučinu koja prolazi kroz jajovode do jajnika. Tu tekučinu doktor prati preko rentgena. Znači kad tu tekučinu doktor ubrizga u ženu, onda te okrenu malo "naglavačke", to je za recimo 45 stupnjeva. Ne boj se, ništa strašno. Naime to urade zato, da se tekučina što prije premiče od jajovoda do janika. I za 5-10 minuta, kad tekučina dođe do kraja odnosno kad prebije put od jajovoda do jajnika, doktor preko rentega vidi, gdje tekučina nije prebila, do gdje je došla, gdje su teškoče, koliko brzo tekučina prolazi, itd. Ako tekučina ne prođe ili u vrijeme kad prebija žensku strašno boli, onda to znači, da ima ženska poremečene ili neprohodne jajovode. To znači, da je put zametka od jajovoda do jajnika oteškočen ili neprolazan zbog upale jajovoda, zaraščenih brazdi zbog neke bakterije, itd.

Draga Sanjalica, a sad da ti poručim najdivniju vijest. Još uvjek možeš zatrudnjeti po prirodnom putu, kao što si ovaj put. Naime, za zatrudnjenje ti treba samo jajovod i jajnik. A sad dva ili jedan. Važno je, da ga imaš. A ti ga imaš, zato znaj, da nemaš nikakvih prepreka, da ne bi zatrudnjela. Šta moraš znati je samo, da ženska koja ima dva jajovoda odnosno jajnika ima ovulaciju svaki mjesec. Samo u slučaju, da ima PCO jajnike (to je - policistični jajniki, koji nemaju redovite ovulacije), je ovulacija nestalna. Da nastavim, svaki mjesec ženska ima ovulaciju. Jedan mjesec tu funkciju preuzme desni jajnik, a drugi mjesec ljevi jajnik. U tvom slučaju, ti češ imati vjerovatno ovulaciju svaki drugi mjesec, pošto imaš samo desni jajovod i jajnik, a ljevih nemaš. Ali ni to nije rečeno, da češ imati ovulaciju svaki drugi mjesec. Naime, kad tjelo shvati, da nemaš ljevog jajovoda i jajnika, desni jajovod i jajnik preuzmu funkciju djelovanja obadviju. Znači, počnu djelovati normalno, kao da si rođena samo sa jednim jajovodom i jajnikom. Zato draga Sanjalica, nemaš razloga da se bojiš. Samo odmisli misli, da si prošla što si morala proči. Bitno je, da si danas živa među nama. Jer na žalost, neke žene u takvim slučajima i umru, pošto dođu prekasno do pomoći...

A sad još jedan savjet, za kojeg te molim, da ga prihvatiš. Govorim ti kao prijateljica prijateljici. Znam, da češ na moje riječi prvo reči "lako je tebi govoriti...", ali to je jedini ljek da zatrudniš normalno u najbrže vrijeme. Jer predpostavljam, da ti je to i želja. Šta ti želim poručiti je, da je trenutno tvoja največa i jedina kontracepcija da spriječiš zatrudnjivanje STRES. Možeš biti zdrava i jaka kao čelik ali stres je največi i najefektivniji utjecaj, da ne zatrudniš. Zato kad budeš imala polne odnose sa željom da zatrudniš, izbaci misli da moraš uspjeti u prvom pokušaju, da ako ne zatrudniš sada, nečeš nikada, da si prošla operaciju i da te možda ta opet čeka...

Draga Sanjalica, kad budeš htjela zatrudnjeti, imaj polne odnose toliko često koliko možeš. Jer žene, koje u tim primjerima imaju polne odnose više puta dnevno 15 dana (prije ovulacije, među ovulacijom i posle ovulacije), rasterete se stresa, jer znaju da su iskoristile sve šanse zatrudnjivanja. Kad spermij sretne jajašce, plod u tebi živi 48 sati. Ako imaš sve normalne okoline u tjelu, da nemaš temperature, nisi pod stresom, itd. tvoj plod može mirno putovati u jajovodu do jajnika.

Nadam se, da sam ti uspjela odgovoriti na tvoje pitanje i pomoći ti više nego što si željela. Ako sam ispustila nešto što si htjela znati, slobodno se mi obrati, odgovoriti ču ti tokom dana.

Molim te, čuvaj mi se, shvati moje savjete kao dobronamjerne i javi mi se, kad budeš imala nove vijesti o sebi. Zajedno čemo razgovarati o svemu, jer največim veseljem ču ti stajati u podršci.

Draga Sanjalica, SA ISKRENIM SRCEM, SRETNO U NOVOM POKUŠAJU ZATRUDNJIVANJA

Veliki pozdrav,

Aida RR




< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:10:27 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Vanmatericna trudnoca
20.8.2007 12:40:18   
sanjalica
Draga Aida,user posted image
ne možeš ni zamisliti koliko sam ti zahvalna što si mi se ovako brzo javila. Odgovorila si mi na sve moje strahove i pitanja. Zaista ti upućujem jedno veliko hvala. Sad mi se moja situacija  ne čini bezizlazna . Utješila si me. Zaista si se potrudila da mi apsolutno sve objasniš  sad  mogu reći da mi je laknulo. Čovjek kad je sam i bez potrebnih informacija počne svašta zamišljati i to uglavnom sve ono najgore.  Sad znam sve ono što  sam htjela da znam, a najvrijednija mi je činjenica da  mogu ponovno pokušati biti mama.

Veliki pozdrav iz Karlovca, Hrvatskauser posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:11:04 >

(odgovor članu AIDA RR)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Vanmatericna trudnoca
20.8.2007 12:51:46   
AIDA RR
Draga Sanjalica, ne znaš koliko mi je drago, da sam ti pomogla objasniti situaciju odnosno predstaviti situaciju onakvu kakva je kad razgrneš istinu pred slabim razmišljanjem. Nada je uvjek ta, koja zadnje umire. Ali ti imaš sve uvjete da zatrudniš, tako da je tvoja nada više nego zadnja.

Budi mi dobro i dalje i svrati opet na razgovor, da znam da si mi dobro. A ako te opet uhvati tuga i žalost, znaj da češ tu uvjek dobiti utjehu i prave riječi koje oslone na istini.

Veliki pozdrav,

Aida RR
user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:11:24 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Vanmatericna trudnoca
21.8.2007 13:21:04   
sanjalica
Draga Aida,
zanimaju me još neke stvari, pa me evo opet, user posted image .  Zanima me koliko obično laparaskopija (koja mi je rađena) vremenski traje? Isto tako me zanima, pošto si mi napisala da tri mjeseca ne smijem trčati ili nositi teško, kada mogu imati spolne odnose?user posted image
Hvala ti unaprijed.


< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:11:43 >


_____________________________

Potpuno sam sigurna. Uspjet ću!

(odgovor članu AIDA RR)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Vanmatericna trudnoca
21.8.2007 17:29:35   
AIDA RR
Draga Sanjalica,

naravno, da ču ti odgovoriti. Jako mi je drago, da ti mogu pružiti pomoć, jer znam da takvih informacija ne možeš danas dobiti na vlastito pitanje.

Ovako, Laparoskopija u narkozi traje dobar sat vremena. Sad manje ili više vremena, to ovisi o zdravstvnemoj situaciji pojedinačne žene. Ali prosjek je oko sat vremena.
Po Laporaskopiji doktori preporučuju bolovanje 10 dana ali brigu za tjelo, znači napor od teškog dizanja, vježbanja zahtjeva nekoliko mjeseci (znači prosječno 3 mjeseca), jer u to vrijeme svi parovi pokušavaju zatrudnjeti. A za žensku odnosno za ženske rodne organe to znači, da moraju posle šoka operacije vratiti se u normalnu klimu, a ne dodatno se opterečavati teškim i napornim aktivnostima. Za neke ženske je dužina "odmaranja" krača ili dulja, to ovisi, da li su se jajniki več "klimatizirali" odnosno vratili u normalno stanje - kad je ženska zdrava.
Naime, baš zbog uznimiravanja tjela ženske abortiraju. Ali tu sljedi tvoj odgovor na spolne odnose. Doktori preporučuju, da ženska poslije Laporaskopije izbjegava spolne odnose jedan menstrualni ciklus, znači da 1 mjesec nemaju spolnih odnosa, a inače također kažu, da ženske izbjegavaju do prvog kontrolnog pregleda po Laporaskopiji kod ginekologa. U prosjeku svaka ženska zatrudni nakon trečeg ciklusa Histeroskopije ili Laparoskopije, a neke i godinu i više kasnije. Sve ovisi o zdravlju. Ali pošto ti nisi imala nikakvu upalu, zagnojenje, bakterije, itd., ja mislim da če tebi uspijeti u kratkom vremenu zatrudnjeti.

Ti si imala vanmateričnu trudnoću prije mjesec dana. Vjerovatno ti je več prošao 1 menstrualni ciklus. Rekla si, da se danas več osječaš dobro, tako da bi možda u tvom primjeru več mogla polako "vježbati" spolne odnose. Ali pozor - pošto ne znam, šta ti je tvoj doktor - ginekolog, što te je operirao, rekao, ti ne mogu reči da jih ti u svom slučaju možeš imati. Ja ne vidim razloga da jih ne bi mogla imati, ali pošto ne znam diagnozu odnosno preporučeno "odmaranje od spolnih odnosa" u tvom slučaju, ti ne mogu odgovoriti u imenu za tvoj slučaj. Zato me zanima, da li si več imala svoj kontrolni pregled kod doktora nakon operacije? Ako ti je rekao kao što sam ti gore ja napisala, onda se ne moraš brinuti, več:

SLOBODNO U AKCIJU, MLADA DAMO!!! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Draga moja, ja se iskreno nadam, da češ več moči imati spolne odnose, jer razumijem tvoje želje i strast, a naravno i tvoju ljubav sa tvojim predragim! user posted image

Budi mi dobro i dalje i svrati za svako pitanje, ja sam uvjek tu!

Veliki pozdrav,

Aida RR








< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:12:05 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Vanmatericna trudnoca
22.8.2007 7:00:43   
sanjalica
Pozdrav,
ja još uopće nisam bila kod ginekologa jer je bio na godišnjem sve do ovog tjedna i kao hitni slučaj naručio me je tek za ovaj četvrtak, user posted image
Dok nisam došla ovdje  pojma nisam imala o ničemu, nešto malo mi je doktor u bolnici rekao, ali kako su tih dana bile gužve ni on nije imao vremena da sa mnom sjedne i sve mi detaljno objasni.
Ponovno hvala za odgovore. Budem u četvrtak razgovarala sa ginekologom pa budem se javila.user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:12:32 >

(odgovor članu AIDA RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Vanmatericna trudnoca
22.8.2007 10:56:50   
AIDA RR
Draga Sanjalica,

da samo znaš kako sam ljuta na današnje doktore. Uvjek ista priča. Nikad nikom ne objasne niti šta mu je, kako če se izlječiti odnosno hoče li se opče izlječiti i kako se treba čuvati!

Ali evo hvala bogu, sad bar znaš šta si sve prošla, šta to znači za tvoje zdravlje odnosno nadaljnje zatrudnjivanja i brigu za tvoje tjelo.

Držim palčeve, da če te doktor obradovati najveselijim i najboljim rječima! Obavezno mi se javi, a ja ču do tada uvjek misliti u svemu najboljem na tebe. user posted image

Veliki pozdrav,

Aida RR




< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:12:55 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Vanmatericna trudnoca
22.8.2007 22:46:36   
Deja
Pozdrav Sanjalica. Mojoj susjedi se tvoja prica deslila prije 2 godine i nakon 3 mjeseca je zatrudnjela i danas ima curicu Lejlu. Ne znam tacno u kojoj sedmici trudnoce je bila ali mislim da je bila u petoj. Ali nju je jako boljelo da je i jednom pala u nesvijest na putu prema hitnoj. Nakon svega prozivljenog kao ti se je bojala zatrudnjeti da se joj ne pojavi isto. Doktor joj nije niti rekao kada smije poceti raditi na bebi ni kad doci na pregled. Jadnica je nakon dobra dva mjeseca pocela raditi na djeteu i ostala trudna.
Ne brini da neces moci imati djece jer danas je vanmatericna trudnoca sto se desi velikom broju zena ali bas takve zene imaju najvise srece pa imaju vec jedno ili dvoje djece ili nakon vanmatericne trudnoce zatrudne.

Kao sto je Aida rekla, nedaj se slabim mislima i predaj se zelji za svojim djetetom. Aida je zaista u pravu u svim rijecima u svakim mislima, bog joj dao svega pa nam sluzi bolje nego doktor. Stvarno je zena dobrog srca. Zelim ti puno srece i javi se kad ostanes u drugom stanju da pricu okrenemo u veselje. user posted image

PUNO SRECE NA NOVOM PUTU  DO NOVOG ZIVOTA  user posted image user posted image user posted image


< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:13:25 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Vanmatericna trudnoca
24.8.2007 8:57:18   
sanjalica
Evo mene ponovno i opet ja sva zbunjena, hahahaha.
Jučer sam bila kod ginekologa, pregledao me i rekao kako je sve u redu i da ćemo daljne pretrage raditi nakon menstruacije koju bih trebala dobiti kroz desetak dana. Dodao je i kako on ne bi žurio sa HSG-om. Nakon toga mi je rekao kako dva do tri mjeseca ne smijem planirati trudnoću kako bi se organizam vratio u normalu i dodao kako ćemo HSG raditi ako unutar sljedečih šest mjeseci ne ostanem trudna.  Kod mene je ta njegova izjava izazvala zaprepaštenje, zbod zadebljanja koje imam u jedinom jajovodu. Laik sam u medcini, ali zar nije logično da se napravi HSG pa onda idemo raditi dijete nego ovo što mi je predložio on?
Rekla sam mu  za zadebljanja, a on je rekao kako mi se ne bi smjela ponoviti vanmaterična i da se ona ponavlja kod žena kojima se jajovod spasi?!
Zbunjena sam jer se bojim.  Jednosatvno se bojim raditi na dijetetu baš zbog tog zadebljanja. Došla sam u situaciju kad ne vjerujem liječniku. Po vašem mišljenju je li  moj strah  i nepovjerenje opravdano ili je to samo moja histerija? Jel histerično od mene ako ja inzistiram na HSG-u prije tih šest mjeseci kao što mi je ginekolog rekao. Bili bilo pametno tražiti drugo mišljenje?
Nemamo hrabrosti ni ja ni muž upustiti se u avanturu dijete.

< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:13:52 >


_____________________________

Potpuno sam sigurna. Uspjet ću!

(odgovor članu Deja)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Vanmatericna trudnoca
24.8.2007 10:53:16   
JABUKA
Sanjalice, obavezno traži i mišljenje drugih ljekara ili ljekarki. Ipak je zdravlja u pitanju. Ne znam u kojem si gradu, ali ipak potraži i druge. I bez straha. Vjeruj sebi i svom suprugu. Opskrbi se sa što više info o svom slučaju. Ima dosta web stranica.
Sretno!user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:14:17 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Vanmatericna trudnoca
24.8.2007 20:14:08   
AIDA RR
Draga Sanjalica,

vjerujem ti, da si zaprepaštena. Šta se tiče planiranja tvoje trudnoće, istina je da trebaš nekoliko vremena da se ti organizam vrati u normalu. Ali svaki slučaj odnosno svaka ženska tjera svoje vrijeme.
Inače ženskama, koje su imale Laparoskopiju, nije preporučeno da zatrudne dulje vrijeme (znači 2 - 3 mjeseca). Ali to važi samo za ženske, koje su imale upale, bakterije, itd.
Šta se tiče HSG, nažalost je takva procedura, da se HSG radi samo u slučaju odnosno u pitanju kad ženska ne može da zatrudni. Obično to rade prije Laparoskopije, kad žele doktori otkriti šta se zbiva u jajovodima, jajnikima i maternicom. Ako je bilo koji organ odnosno tkivo u kvaru, onda tek ideš na Laparoskopiju, gdje znači rješavaju kvarove organa. Poslije Laparoskopije se HSG znači opet pravi kad ženska opet ne može da zatrudni, znači da opet vide zašto ženska ne može da zatrudni.

Draga Sanjalica, tvoj primjer znači svodi na to, da ti možeš tek očekivati da zatrudniš od novembra/decembra do junija jednom, znači sa pitanjem ako zatrudniš. Ako ne, onda ideš na HSG.

Pošto imaš ljevi jajovod sa nekim zadebljanjem, to znači kao da ti je zatečen odnosno nekoliko sužit. Ne mora značiti, da zbog toga nečeš zatrudnjeti. Naime ženske koje imaju zbog bakterija i upala u potpunosti zagnojit jajovod, zatrudne.

Ali ja bih ti ipak preporučila, da si nađeš neko drugo stručno mišljenje drugo ginekologa. Pošto ne znam odakle si, ne mogu ti preporučiti koji je dobar doktor. Ali ako mi javiš mjesto gdje živiš, rado ču ti javiti kontakte dobrog ginekologa. Naime več to da ti je rekao, da se vanmaterična trudnoća ponovi kod žena, koju su vanmateričnu trudnoću več imale, je LAŽ! Koliko žena se samo rodi bez jednog jajovoda ili janika pa ima djecu! Koliko žena, koje su preboljele teške bolesti, kojima je bio oduzet jedan jajovod ili janik, ima danas 2 ili troje djece

U ovom slučaju je to najbolje rješenje za tebe, da pokušaš dobiti drugo mišljenje od drugog ginekologa. Ja bih ti rado dala ime kakvog dobrog ginekologa, ali pošto ne znam iz kojeg grada odnosno države si, ti to ne mogu reči bez tog podatka. Ako mi povjeruješ grad, iz kojeg dolaziš, rado ču ti pomoći.

Imam još jedno pitanje za tebe. Nadam se, da neču s tim posjegnuti u tvoju intimu, ali zanima me koliko imaš godina. Jer tako ču ti moći i reči kolike su ti šanse zatrudnjenja odnosno kakvu cirkulaciju imaš u jajovodima odnosno u jajnikima. Ne razumi me naopako, da to utječe na tvoje zatrudnjenje, ali želim da ti skinem još jednu brigu sa tvog tereta.

Draga Sanjalica, skupit ču sve snage i pomoći ću ti, da što prije dođeš do prave stručne pomoći i da zatrudniš. Vjeruj mi, znam da ti je teško. Znam, da ne prođe ni sekunda da ne pomisliš na svoju bebu. I znam, da su tvoje suze češče nego kiša u kišnim danima.

Ne mogu ti reči ne sekiraj se, ali mogu ti reči vjeruj, da imaš još mogučnosti da rodiš svoju bebu.

Draga moja, budi mi dobro, znaj da sam za tebe uvjek tu. Za danas se ti ispričavam za kasnu poruku jer sam se danas zabavila sa poslom. Toliko da znaš, da ču ti uvjek stati u podržci.

Puni ljep pozdrav i največe želje u sve dobro sa tvojim zdravljem od Aide user posted image


< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:14:40 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Vanmatericna trudnoca
25.8.2007 10:28:57   
sanjalica
Hvala na podršci!
Inače sam iz Karlovac, Hrvatska.
Čula sam da je u svom poslu nenadmašna dokrotica Latin u Zagrebu, ali ne znam ništa više osim toga.
Ako mi možep nekoga preporučiti puno ti hvala!user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:15:06 >

(odgovor članu AIDA RR)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Vanmatericna trudnoca
29.8.2007 20:21:27   
AIDA RR
Draga Sanjalica,

nadam se, da češ mi izvinuti, jer ti se tako kasno javljam, naime bila sam kod mame u posjeti ovih dana.

Šta se tiče najboljih doktora, koji bi bili za tebe odnosno za tvoju situaciju je:

Dr. sc. Jasenka Grujić Koračin, spec. za ženske bolesti i porodništvo, koja ima ordinaciju u Zagrebu. Ona je zaista specialista,  jako visoko obrazovana kao i njeno osoblje.

Šaljem ti i link na njenu web stranicu, da si možeš sama pročitati sve ostale informacije o lječenju:

http://www.ginekologija-grujic.hr


A inače su njeni kontakni podatki sljedeči:


user posted image
user posted image

user posted image

dr. sc. Jasenka Grujić Koračin, spec. za ženske bolesti i porodništvo
 
Gupčeva zvijezda 1
10000 Zagreb
tel: +385 (1) 466 76 42
tel/fax: +385 (1) 466 76 36
e-mail: jasenka@ginekologija-grujic.hr
e-mail: danka@ginekologija-grujic.hr




Ja se zaista nadam, da sam ti ovim informacijama pomogla, a najviše se nadam, da će ti doktori pomoći, jer prvo ti je potrebna njihova pomoć.

Inače se nadam, da si mi dobro i da nisi izgubila nade u želji za svojom bebom. Jer to zaista ne smiješ, jer draga Sanjalica, danas može skoro svaka žena imati bebu i ako nema jajovoda, naime važno je da imaš svoj jajnik i ostalol je rješivo, vjeruj mi. Ali nečemo sada o tome, jer to je zaista zadnja faza... Želim ti reči, da ne smiješ odustati, jer imaš sve uslove da prirodno zatrudniš i ako ne i tada postoji rješenje.

Naša nova članica "JABUKA" ti je također dala neke inforamacije o ginekolozima: Lokacija: Forum
>> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem >> RE: ginekolozi?

Pročitaj si, možda će ti i njen savjet dobro doči.

Draga moja, budi mi dobro i javi se nam, bar nas dođi pozdraviti i izliti svoje misli među nama. user posted image

Veliki pozdrav,

Aida RR


< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:15:26 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Vanmatericna trudnoca
30.8.2007 6:56:10   
sanjalica
Evo mene opet s vama, ovaj tjedan sam počela raditi  pa se nisam stigla javiti ni pozdraviti se s vama. Nakon godišnjeg je koma ponovno uloviti ritam na poslu, hahahaha. Hvala, hvala, hvala, user posted image  za sve vaše informacije,  vi mi zlata vrijedite. Pročitala sam sve što ste mi napisale i zbilja ste super! Nakon mjesečnice krećem u pohode k ginekolozima.
Lijepo vas pozdravljam

< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:15:57 >


_____________________________

Potpuno sam sigurna. Uspjet ću!

(odgovor članu AIDA RR)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Vanmatericna trudnoca
8.9.2007 21:10:33   
STUHA
Draga  Aida i Sanjalica!!

Aida imala sam i ja isto čak 2 puta izvanmaterničnu trudnoču. Prvi je put  završila sa vađenjem jajovoda na ljevoj strani. Ostao mi je samo još desni.

Sanjalica Čitam ovo i rekoh odma da ti se javim! Naime sama sam doživjela haman cijelu priču što se zbiva s tobom!  imaš sreču što su ti rano otkrivi izvanmaterničnu trudnoču. Sam opis HSG pregleda ti je Aida RR jako ljepo napisala- tako su to uradili i meni.  ( Sa odnosima sam morala sačekati bar mjesec dana i onda navali  u napad na mog dragog... jadan jedva osto živuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image )

I meni se  je desilo isto čak 2 puta na istoj strani! moji bolovi su prvi put bili stvarno neopisljivi- čak nisam imala ni pojma, da sam trudna, tek nakon par dana sam saznala, skakala do stropa od dragosti al ne za dugo jer sam onda plakalauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image od bola, jer je sve tako brzo završilo. 

Moj ginekolog je došo do znanja da imam čak i policistične jajnike, što če vjerovatno značit da ču težko zanijet. Nakon operacije  ubrzo sam imala HSG da vidimo dali je drugi jajevod prelazan- na svu sreču bio je!

Nakon toga trebalo mi je još 8 mjeseci ( uz pomoč KLOMIFENA)da sam zanijela drugi put i desi mi se ista priča. Opet na operaciju-Izvenmaternična trudnoča i to  na istoj strani, sve več puklo samo nije se znalo jeli mi se oštetila maternica ili ne.
Bilo mi je jako težkouser posted image , bol je bila velika, osječala sam neku prazninu u sebi ali eto hvala dragom bogu da mi je napokon uspjelo. user posted image

Na svu sreču završilo je super jer danas imam hvala bogu jednog divnog malog lopova! Samo to još moram reči, da nikad nesmijete pasti u zamku slabog i negativnog razmišljanja, nikad ne budite pesimistične, nek vas uvijek prati optimizam..user posted image

Ukoliko vas išta drugo još zanima slobodno mi pošaljite poruku ili napišite rado ču podjeliti svoja izkustva sa vama!


pozdrav od stuhe!


< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:17:45 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Vanmatericna trudnoca
10.9.2007 12:21:04   
sanjalica
Pozdrav!
Kad se meni dogodila vanmetrična mislila sam da sam jedina na svijetu sa tim problemom, ali eto ima nas (nažalost) još.
Meni je ginekolog reko da će mi napraviti preglede i testove (ne znam stručno kako se svi zovu) i da onda počnem raditi na djetetu i rekao mi je kako ćemo raditi HSG ako do proljeća ne zatrudnim. ALI ja se sad stravično bojim da mi se to ne ponovi i ja bih odmah htjela na HSG ma koliko bolno bilo, tim više što navodno postoji zadeljanje i u drugom jajovodu. Je li to histerično od mene da inzistiram na tome? Umrijet ću ako mi se to ponovi!user posted image user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:18:34 >

(odgovor članu STUHA)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Vanmatericna trudnoca
10.9.2007 12:59:43   
STUHA
sanjalica nečeš umrijeti kao što ni ja nisam umrla kad mi se to desilo drugi put- život ide dalje svoj put!Moraš misliti pozitivno i nemoj onda odustati i misliti samo na negativne i crne dane!

Vjerujem ti da ti je težko, prosšla sam kroz to 2 puta mada sam iza prve IMN imala odmah HSG i sve je bilo ok pa se mi je opet dogodila ista stvar.

Zato mala moja ti samo navali na svog čojka ( il na komšiju, poštara...neznam ko hočeš da ti bude otac djeci user posted image user posted image user posted image ) i opusti se, ne misli na slabe stvari, vidječeš da če ti uspijeti!


< Poruku je uredio Vedica RR -- 13.9.2008 11:18:56 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Vanmatericna trudnoca
16.10.2007 10:13:50   
Anoniman
uh kako je to lose i bolno iskustvo. E ja sam vam drage moje fenomen.Necete vjerovati..ovak je to bilo..Prvo mi kasnila mjesecnica dobrih 10 dana i uradim 2 kucna testa, negativni.E onda uradim za par dana treci - pozitivan.Nisam znala sta da mislim.Odem svom ginekologu i po nalazu urina vidi da sam trudna, medjutim  u maternici nista samo sa outu neki kao ugrusak.Posto on nije bio siguran je li to trudnoca ili samo jos putuje jajna celija da pukne, kaze ostavice me par dana da vidimo sta ce biti (Boze moj cuj ostavit a kod pucanja dolazi do sepse itd..koji doktor.he)U medjuvremenu sam isla jos kod 2 doktora i umrla od brige. Ovaj me opet uvjeravao da nema sanse da je trudnoca a kas sam spomenula da nije vanmatericna odvalio se smijat.Koji konj.Nisam napomenula da me uzasno boljelo.I bolovi su kao kad dobijete onu bolnu mjesecnicu.I odem ja opet kod onog prvog i on ustanovi da je eto vanmatericna trudnoca. Ma nemate pojma kako osjecaj praznine struji tijelom, neki leden strah.Eh sad dio iz bajki..Zakazali sutradan da me operisu. I dosla ja kad puf hvala dragom Bogu jedinom, nevjerovatno,cudo, spustio se u maternicu.Moje radosti i doktorovih cuda.Nikad necu prestat zahvaljivat bogu. Iako sam bila na samrti pri porodu jer sam dobila eklampsiju i rodila dijete preeerano, danas je sve  uredu hvala Bogu.Morate vjerovati da vam Bog pomaze. Niko do on ne moze uciniti ovo sto sam ja dozivjela.
Zato zelim vam puno djece i srece.
Ja sam presretna mama.

< Poruku je uredio Vedica RR -- 3.4.2009 12:52:39 >

(odgovor članu STUHA)
  Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Vanmatericna trudnoca
22.6.2008 17:50:36   
sweet
Podizem ovu temu, ako ima koga jos uvijek tu. Zanima me da li ste koristile kontracepcijske pilule tokom ovih mjeseci kada niste smjele zatrudniti?  Meni je ljekar rekao da ne smiojem zbog reza zatgrudniti sest mjeseci.
Pusa

< Poruku je uredio Vedica RR -- 3.4.2009 12:52:50 >

(odgovor članu Aida)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Vanmatericna trudnoca
22.6.2008 18:11:44   
Snjeguljica
Vrlo interesantno, sve žene koje su imale vanmateričnu su išle na operaciju. Naime, jednom sam otišla kod dr, i rekao mi je da vidi nešto, tačkicu, ali da nije na pravom mjestu. Koliko sam ja shvatila, to je bila onda vanmaterična, jer ako nije na pravom mjestu, nije u materici, šta bi drugo bilo?!user posted image Kada sam ga pitala šta da radim, on mi kaže da ne radim ništa, jer će to otići samo?!user posted image I tako nisam ništa uradila, samo nastavila da pijem klomifen i primam pregnil. Vjerujte da mi ništa jasno nije bilo, ali eto, on je dr i valjda bolje zna. Međutim, ja sam kao laik ipak zaključila da me je slagao! Zašto? Ni sama ne znam.user posted image

< Poruku je uredio Vedica RR -- 3.4.2009 12:53:02 >

(odgovor članu sweet)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Vanmatericna trudnoca
22.6.2008 18:42:05   
sweet
Meni su davali prvo inekcije methotrexata dobila sam tri i plod se i dalje uvecavao samo ne onom brzinom kojom je inace trebao, nazalost nije pomoglo pa sam morala na operaciju. Medjutim, ima zena kojima je pomoglo i plod sam otisao, ali svaki organizam je razlicit.

< Poruku je uredio Vedica RR -- 3.4.2009 12:53:15 >

(odgovor članu Aida)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Vanmatericna trudnoca
4.7.2008 12:50:11   
sanjalica
Eto i mene k vama. Nisam se dugo dugo javljala, ali sad imam jako dobre vijesti i svoju sreću želim podijeliti i ohrabriti sve vas koje ste prošle kroz vanmateričnu: TRUDNA SAM TRI MJESECA.
Ovo proljeće sam počela raditi pretrage i testove i sve je bilo ok, ali bebice nema. Još mi je ostao HSG koeg sam trebala raditi ovo ljeto, no u  travnju je izostala menstruacija, test je bio pozitivan. Šok, nevjerica, strah! Tako sam se osjećala kad sam ugledala taj plus na testu.
Kad sam dobila trudničku knjižicu mojoj sreći nije bilo kraja: bila sam veća od neba, hahahauser posted image
Danas nam je tri mjeseca i presretna suser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image m.

Želim svima koje su prošle kroz iskustvo vanmaterične reći da jednostavno ne smijete odustati!
Pozdrav svima!

< Poruku je uredio Vedica RR -- 3.4.2009 12:53:34 >

(odgovor članu sweet)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Vanmatericna trudnoca
4.7.2008 12:53:04   
IvaG
eh sanjalice moja! neka ti je sretno i četitam tebi i tvome mužu! Pusa!

< Poruku je uredio Vedica RR -- 3.4.2009 12:53:46 >

(odgovor članu sanjalica)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *