|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Zdrave prehrambene navike stiču se od rodjenja
7.1.2008 15:20:22   
hanabanana
   Pržene zdrave namirnice bolje nego nikakve?

Djeci od rođenja treba usađivati zdrave prehrambene navike. Ponekad to nije lak posao, jer nam se na putu nađe manjak vremena za pripremu hrane, utjecaj medija, dječje društvo koje ima svoje zamisli o zdravoj hrani itd. Klinci među sobom obično hvale hamburgere, a većinu povrća tretiraju kao "gadljivu" hranu. Zato nemali broj roditelja misli kako je bolje da djeca dobivaju zdravu hranu pripremljenu makar na nezdrave načine nego ako te namirnice u potpunosti izbjegavaju. 

Srećom, kod nas se u prosječnoj obitelji jede relativno raznoliko, te se obično poslužuje barem jedan kuhani obrok dnevno. Međutim, prečesto se, što u žurbi, a što zbog ugađanja ukusu ukućana, jede pržena i pečena hrana. Sve se više naručuju i pizze i ostala brza hrana, te pripremaju gotova i polugotova jela, koja su zasićena masnoćama, šećerom, natrijem i drugim dodacima koji nisu zdravi. 

Nikad nije kasno za promjene obiteljskih prehrambenih navika, ali je to proces tijekom kojega treba naći načina da se i klincima i drugim ukućanima povrće prikaže kao hrana korisna za njihovo zdravlje, od koje će postati ljepši, pametniji i zdraviji. "Kvaka" je u tome da pokušate igrati igru njihovim vrijednostima. Razloga za to vrlo je jednostavan, jer klinci ne razmišljaju previše o zdravlju niti ih zdravlje može naročito motivirati (za razliku od odraslih, kojima zdravlje s godinama postaje sve važnije). Klince će puno više motivirati hrana od koje će biti lijepi, pametni, snažni ili veliki. Nije loše objasniti im i da ih brza, pržena, slatka i slana hrana čini slabima i umornima. 

Budite tolerantni, pa dozvolite da dijete odabere jednu ili mali broj vrsta povrća koje uopće ne želi jesti. Naravno, ne bi smjeli dozvoliti da vaše dijete (ili neki drugi član obitelji) iz prehrane izbaci, primjerice, sve vrste lisnatog povrća. Ako ne voli špinat, mora, primjerice, jesti blitvu ili kelj. Iako jedno povrće ne može u potpunosti zamijeniti drugo, iako je svaka vrsta povrća zdrava i jedinstvena na svoj način, nije drama ako se ne jedu baš sve vrste povrća. 

Dijete će biti zadovoljno što poštujete njegovu volju ako ga ne tjerate da jede baš sve, a na "njihovu kartu" igrat ćete i ako se igrate oblicima i bojama hrane. Jasno je da za ovakve pothvate nemate često vremena, ali za rođendane, blagdane ili vikendom zgodno je poigrati se hranom poput lego kockicama. Od ploški povrća možete složiti lica, kombiniranjem boja možete slagati kolaže i apstraktne slike, veće komade povrća (koji se jedu sirovi) možete oblikovati u skulpturice prepoznatljivih oblika (kućice, kutijice, loptice, zvjezdice itd.).

Klinci su navikli jesti sirovo voće, dok se povrće nedovoljno jede sirovo. Osim vrsta koje se moraju termički obraditi kao bi bile probavljive, većina vrsta koje se mogu jesti sirove upravo u tom obliku su i najzdravije, jer su najbolje očuvani korisni nutrijenti, a većina klinaca radije prihvaća sirove paprike, krastavce, rajčice nego kuhano povrće. Povrće treba jesti kao prilog ne samo jer je tako najukusnije, nego i zato jer se neki važni nutrijenti u našem organizmu mogu iskoristiti samo ako su otopljeni u masnoćama. 

Educirajte se kojih vitamina, minerala i drugih nutrijenata ima u kojoj hrani (o tome često pišemo na ovim stranicama), te koji nutrijenti se uništavaju na visokoj temperaturi. Ovo će vam uvelike pomoći da za svoju obitelj izvučete ono najbolje iz hrane, te da kombiniranjem hrane svakoga dana vaša obitelj dobije cjelovitu prehranu, odnosno da u njihovoj prehrani budu zastupljeni svi važni nutrijenti u potrebnim omjerima. 

Važno je da roditelji svojim primjerom pokažu što su zdrave prehrambene navike, jer kod djece neće proći priče – ti rasteš i tebi treba više vitamina, a ja sam već veliki i vitamini mi ne trebaju. 

Internet, televizija, kuharice uz dnevni tisak i drugi izvori danas prosječnoj ženi daju mnoštvo ideja za nove, zdravije načine pripremanja hrane. Izbacite zaprške, kojima se u našim krajevima tradicionalno dovršavaju variva. Variva se sjajno mogu zagustiti krumpirom, ili ako je baš potrebno, žlicom škrobnog ili običnog pšeničnog brašna razmućenog u vodi. Teški "zafrig", s brašnom na ulju ili masti i uz dodatak crvene paprike i/ili luka nije zdrav ni za koga, a suprotno uvjerenju mnogih, ne poboljšava okus hrane nego ubija izvorni okus, pa sa zaprškom svako varivo dobiva sličan okus. 

Mnogi klinci ne vole špinat i slična kašasta povrtna jela, nego će radije pojesti povrće koje je sačuvalo oblik. Naučite pripremati povrće na pari, na roštilju ili roštilj tavi, u pećnici s malo masnoća, kratko pirjano (da ostane hrskavo). Iskoristite bogatstvo začina i začinskih trava, koje većini jela poboljšava okus. Klinci ne vole ljuto, ali su im dragi blagi, mirisni začini. 

Pohanje i prženje u dubokom ulju najgori su načini na koje možete pripremiti hranu. Čak i kad se radi o namirnici koja je sama po sebi nutricionistički vrijedna i koja nema kolesterola, prženjem se povećavaju nivoi lošeg kolesterola (LDL). 

Raznovrsno povrće izrezano na kose rezance, ploške ili veće komade vrlo je ukusno ako ga pomiješate s malo maslinovog ulja, ispečete u pećnici ili na roštilj tavici, te pomiješate s mediteranskim začinskim travama.

Dajte klincima i drugim ukućanima sirovu mrkvu kao grickalicu između obroka (A vitamin jedna je od onih kojemu trebaju masnoće, ali mrkva je bogata i drugim važnim nutrijentima, pa je slobodno djeci možete dati sirovu i bez drugih dodataka). 

Salate se mogu pripremiti na stotine načina, a najzdravije su s maslinovim uljem ili uljima obogaćenim omega 3 i omega 6 masnim kiselinama (dodaju se isključivo hladnim ili mlakim jelima). Izbjegavajte majoneze i slične preljeve za salatu. Eksperimentirajte s limunovim sokom, jabučnim octom, vinskim octom i sl. Djeci koja rastu u salatu možete dodati kuhana jaja, kockice kruha pržene na suhoj tavi, raznovrsne sjemenke poput suncokreta, sezama ili lana (sirove ili također pržene na suhoj tavi), pa čak i male količine inače nezdravih životinjskih masnoća, poput pršuta, slanine, pancete i sl. Dalmatinski način pripremanja povrća, tzv. lešo povrće, izrazito je zdravo i jednostavno za pripremanje: blitva, cvjetača, špinat, kelj, kupus i mnoge druge vrste povrća kratko se skuhaju (da povrće ne budu previše mekano), te začine maslinovim ulje i češnjakom. 

Gnjave li uporno oko povrća, važno je da ne odustanete, te da se trudite naći načine da ih motivirate umjesto da ih grdite i kažnjavate. Djecu nije dobro kažnjavati, ali nemojte odlučnost brkati s kažnjavanjem. Dio vitamina i minerala iz povrća može se nadoknaditi povećanim unosom voća, ali ni djeca ni odrasli ni u kom slučaju ne smiju u potpunosti izbaciti većinu povrća iz jelovnika. Ako su članovi vaše obitelji iznimno izbirljivi, još je važnije da se educirate o sastavu svih vrsta hrane, kako biste uvijek bili svjesni nedostaje li im nekih važnih nutrijenata. 

Većina djece neće prihvatiti sve vaše prijedloge, ali ako im ponudite puno raznovrsnih načina, uskoro ćete vidjeti da će barem neke od njih prihvatiti. 

Odgovor na pitanje iz naslova je, kako i sami vidite, negativan. Stav da je bolje ugoditi djeci i drugim ukućanima i poslužiti im prženo umjesto nikakvog povrća nije u redu, a puno je načina da svojim ukućanima ponudite zdravu hranu koja će im biti ukusna i prihvatljiva. Neće svijet propasti ako ponekad poslužite pommes frites, ali prženi krumpirići ne smiju biti nešto na čemu se gradi prehrana.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
7.1.2008 16:10:45   
hanabanana
Mališanima je potrebna zdrava i svježa hrana da bi dobro napredovali

Autor Prim. dr sci. med A. Marjanović  

Pravilna ishrana djece je jedna od najisplativijih investicija u njihovu budućnost. Birajući hranu za naše mališane, već u djetinjstvu stvaramo "voljenu" i "nevoljenu" hranu, izgrađujući njihov ukus. Drugim riječima, počinjemo sa procesom obrazovanja u ishrani, i polažemo kamen temeljac za način ishrane koji će prevlađivati i u kasnijem životu djeteta. Metabolizam djeteta je usklađen sa brzinom njegovog rasta i razvoja i zato je značajno konzumirati pravu hranu. Mnoga djeca dobivaju dovoljno kalorija za zadovoljavanje energetske potrebe, ali to nisu uvijek i dovoljno dobre namirnice, koje bi osigurale dobro zdravlje djeteta.
Ne treba biti "supermajka" da biste to postigli. Dovoljno je samo malo više pažnje posvetiti izboru namirnica, načinu spremanja i njihovom serviranju. Od tih, na izgled malih stvari, vaše dijete i vi ćete imati ogromnu korist. Ponekad je brže i lakše otvoriti konzervu ili kupiti gotov sendvič. Međutim, pripremajući hranu za dijete, možete točno kontrolirati što ono jede. Ponudite mu raznovrsnu ishranu, uključujući i neke zdrave sastojke koji se ne nalaze u prerađenoj dječjoj hrani, kao što su na primjer: breskve ili tikvice. Uvedite vaše dijete u zdravu ishranu još od najranijeg uzrasta, jer je ona za njega od vitalnog značaja. Uzroci mnogih bolesti, kako u djetinjstvu, tako i u kasnijem životu, nalaze se u ishrani. Na primjer bolesti kao što su: astma, anemija, alergije, dijabetes, opstipacija, gastro-enteritis i kolitis, mogu često biti izbjegnute ako se sa zdravom ishranom počne na vrijeme.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
14.10.2008 22:28:08   
hanabanana
Prehrana djece od 2 - 11 godina

U životnoj dobi od druge do jedanaeste godine osobito je važno stvaranje "zdravih prehrambenih navika", kako bi se organizam u kasnijim godinama mogao oduprijeti nekim bolestima kao što su osteoporoza, anemija, rak i moždani udar..Osim toga, djeca ove dobi često i bez nadzora roditelja jedu velike količine "slatkih proizvoda", rafiniranih šećera koji obzirom na energetsku vrijednost smanjuju udio ostalih hranjivih tvari. Primjerice, nakon pojedene veće količine "slatkiša" dijete neće moći pojesti pripremljeni obrok čime će biti zakinuto za nutrijente bitne za pravilan rast i razvoj.Stoga, potrebno je ograničiti konzumiranje takovih proizvoda, gaziranih pića (Coca-cola) i konzervirane hrane, a treba povećati količinu svježeg voća, svježeg ili zamrznutog povrća i proizvoda od punog zrna žitarica.Također je uputno smanjiti količinu masnoća i izvore natrija (sol, usoljeni mesni proizvodi, slani krekeri)

Udio masnoća ne bi smio biti veći od 30% energetske dnevne potrebe, a preporuča se da udio nezasićenih masnih kiselina bude manje od 10%.Količina kolesterola ne bi smjela prelaziti vrijednost od 300 mg/dan.Preporuča se da djeca do 10-te godine života imaju obroke svakih 4-6 sati kako bi se osigurala potrebna količina glukoze nepohodna za rad mozga i nervnog sistema (obzirom da je dječja jetra manja od jetre odraslog čovjeka, pa je manji i deponij glikogena). Neuhranjena djeca kao i djeca čija je fizička aktivnost veća od uobičajene, zahtjevaju dodatnu količinu energije (kcal), pa se takvoj djeci uz obroke mogu servirati palačinke, krekeri s medom ili sladoled.Osobitu pozornost treba obratiti na dnevni unos željeza (Fe) i kalcija (Ca).Željezo je element u tragovima. Taj esencijalni element je sastavni dio hemoglobina, respiratornih i drugih enzima. Manjak željeza u organizmu može u kasnijoj dobi prouzročiti anemiju. Također, nedostatak željeza može se očitovati promjenom u ponašanju, jer je željezo uključeno u sintezu neurotransmitera.


Sociološke studije pokazuju da djeca ne vole objedovati sama, te ih tijekom jela treba animirati kroz razgovor i nikako ih ne treba požurivati. Djeca vole jesti s drugom djecom u odgojnim i obrazovnim ustanovama, te se kroz zabavu može riješiti problem slabog apetita. Također, maštovito pripremljena i servirana hrana može biti privlačna (npr. pire krumpir pomiješan sa špinatom može se servirati kao "zeleni pire").

Preuzeto sa:  http://www.vitamini.hr/991.aspx#




(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
15.10.2008 8:45:45   
ElmaB
Uh! Ovo sve postaje malo zamorno!
user posted image za tvoj trud Hanabanana! Ipak, treba vremena da se svi ovi slini tekstovi i "savjeti" pronadju!!!


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
15.10.2008 9:08:10   
bebacha
stvarno ovo smara a najgore je sto mi ovo sve znamo.pa pobogu hanabanana nosmo mi pali s marsa.imamo i mi internet i sreli smo se s tim hiljadu put.tebe nesto krenulo sa otvaranjewm tema i kopiranjem tekstauser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
15.10.2008 10:19:29   
Amrino
Bravo hanabanana za trud.user posted image
Ukoliko nekoga ovo "smara" ja bih mu preporucila da nadje nacin da izbjegne ovakve teme. Nije to toliko tesko.

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
15.10.2008 10:28:43   
ElmaB
Naravno da nije, isto kao sto nije tesko kopirati tekstove sa interneta, nego staviti svoj vlastiti savjet i podijeliti ga ostalim clanovima, a ne drzati se samo onoga sto neko napise!!! Najlakse je prepisati tudje, a najteze napraviti svoje!

< Poruku je uredio ElmaB -- 15.10.2008 10:29:26 >


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
15.10.2008 10:46:59   
Amrino
U pravu si ElmaB. No- nismo ovdje da bi pricali o tome sta je teze/ lakse (mozes otvoriti poseb
nu temu o tome ako zelis).
Svaka forumasica ima pravo izbora- moze prenositi teme, kopirati tekstove, iznositi samo svoje misljenje ili kombinovati i jedno i drugo- sve dok se drzi zadate teme.
Da ne nastavljamo- Naziv teme je Zdrave prehrambene navike stiču se od rodjenja i molila bih vas da pisete o tome- na koji god nacin zelite- ukoliko ne odstupa od pravila foruma.
Hvala user posted image .

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
15.10.2008 10:50:25   
ElmaB

IZVORNA PORUKA: amrino


Ukoliko nekoga ovo "smara" ja bih mu preporucila da nadje nacin da izbjegne ovakve teme. Nije to toliko tesko.


Ok, naravno da se treba drzati teme i to cu i uraditi! Ali ti si u prethodnom postu prva skrenula s teme. Iako si moderator, izvini, ali ti ja ovo moram reci!!!


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
15.10.2008 11:07:03   
Amrino
Hvala ElmaB sto si mi skrenula paznju. user posted image
A da se sada ipak vratimo temi?


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
15.10.2008 11:19:02   
ElmaB
 Moze!

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
15.10.2008 22:53:09   
sanny
ja mislim da je sve korisno i ako znamo ne fali procitat a ako se nekome ne cita ima exit ;))) a moram i reci da kao sve ovo znamo a vecina se ne pridrzava...mozda i nije stetno procitat vise puta -,))

_____________________________

Emma Amalia 30.11.2007

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Zdrave prehrambene navike stiču se od rod...
17.10.2008 20:50:46   
adannn
sve mi ovo znamo ali ja mislim da pojedini roditelji isuviše vjeruju u te zdrave prehrambene navike što sam primjetila kod ove mame koja je ovu temu i napravila....ali ja se upravo u tome ne slažem sa njom i dosta me nervirala ono poput keksolina,rižolina ali svako ima svoje navike i neka ih upražnjava kako hoće....ipak hanabanana hvala na ovim informacijama...ništa ne fali pročitati...

(odgovor članu sanny)
Neposredna veza do poruke: 13
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *