|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   razvojni (ne)potencijal BiH
2.3.2011 15:12:29   
leli§
ne znam hocu li uspijeti srociti ovaj uvod u temu ali pokusacu. nekako sam i ljuta i razocarana i u politicare, i u narod (puno vise u politicare ali ni narodu nije mahane)

naime, interesuje me sta vi mislite kakav je zaista razvojni potencijal (privredni, ekonomski, turisticki itd...) nase drzave. ne otvaram temu da bi sad svi rekli ma stanje nam ovakvo ili onakvo i slegli ramenima.

ja sam se recimo jako negativno iznenadila kada sam saznala da uvozimo jabuke i sljiveuser posted image pa uz svaki sokak Sarajeva kad krenes ima po jedna jabuka u avliji i redovno jabuke truhnu na podu

onda drugi sok: (ne znam ime institucije/kompanije sta li je vec) ali hajde nazovimo ga "poljoprivredno dobro BiH" nudi 3000km osobi koja bi cuvala ovce na bjelasnici (sezonski pretpostavljam) znaci 3000km ali niko nece da bude cobanuser posted image  ne govorim da sad svi trebamo biti cistaci hala i kopaci kanala, divno je imati zemlju osnovanu na intelektu. ali je li zaista cilj mnogih doci u sa zavrsiti fax i gledati gdje se nebo vije? je li buducnost nase zemlje a i samih nas lezi samo u intelektu? je li svi "inetelktualci" trebaju da sjede u foteljama za racunarom?

ne znam, ja sam mozda zaista malo cudna osoba i znam da ce sada biti kako ja hocu da budem coban user posted image user posted image user posted image  (odmah da kazem nemam ja "shlifa" za to) i ne znam ni sta mi bi jednostavno sam iznenadjena svim onim sto sam procitala i ne mogu da se nacudim kako ne znamo iskoristiti ono sto nam je ostavljeno u naslijedje (zanati, zelene povrsine, nezagadjene rijeke, i sl)

_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
2.3.2011 15:18:37   
Anoniman
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

sad bih ja rasplela...i budem...a prvo moram gastal popitiuser posted image

(odgovor članu leli§)
  Neposredna veza do poruke: 2
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
2.3.2011 15:24:30   
leli§
joj dadada hajmo osnovati kakvu stranku (nemam shlifa da budem ni politicar) ali idejni politicki tvorac---TA SAM!!! da mi je da mi samo neko da potpunu vlast nad narodom samo 5 dana (Boze sacuvaj zvucim kao tiranin user posted image )

_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
2.3.2011 15:27:14   
emma.L
Što se turističkog potencijala tiče, mislim da je predobar, ali nema intelektualnog potencijala da pokrene nešto ne gledajući samo svoju guz.... nego i dobro zemlje/zajednice. Ovdje ako nema u roku od 7 mjeseci profita, nitko se toga ne laća, nažalost. Doduše, problem je i vlasništva ostao, pa recimo ski staze rade, a žali Bože onih prostora i devastiranih objekata koje nema tko preuzeti jer se čeka da se u bescijenje prodaju. Što se tiče privrede, ni to nije zanimljivo, jer naš narod opet hoće pare preko noći - dakle, daj kafić, butik, restoran- ne daj bože da netko krene sa proizvodnjom npr. eko ambalaže ili neke zanimljive ambalaže a da nije sve samo jedan te isti talijanski/kineski uvoz.
A s druge strane, vezano za ovaj turizam i naslijeđe - mislim da ipak nije sve tako divno ostavljeno, pa je na nama samo da se to očuva i iskoristi. Ništa više nije čisto, neoštećeno, nezagađeno ovdje. (Kad samo pomislim da su moji nosili zemlju na analizu da vide smije li se šta u njoj uzgajati.) Ova zemlja je dosta oštećena generalno (i fizički, a i birokratija nam je divna), tako da ni pokrenuti nešto nije baš lako i trebalo bi zaista nekog ludog entuzijazma koji našem čovjeku nedostaje.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
2.3.2011 15:29:15   
hanabanana
Imamo mi potencijala koliko hoćeš.
ali imamo i veliki problem što smo lijen narod.

Samo se sjetite naših krilatica:
- nek ima za cekera
- ne mogu oni mene malo platiti, koliko ja mogu malo raditi
- bolje džaba ležat, nego džaba radit...

itd, i tako bliže.

(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
2.3.2011 15:49:47   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: leli§

joj dadada hajmo osnovati kakvu stranku (nemam shlifa da budem ni politicar) ali idejni politicki tvorac---TA SAM!!! da mi je da mi samo neko da potpunu vlast nad narodom samo 5 dana (Boze sacuvaj zvucim kao tiranin user posted image )
ovo ja vazda govorim...samo trazim 1 god.user posted image

gledaj sad ovo...ilidza je puna izvora (prirodnih vrela) a griju se na centralno ili plin tj. placajuuser posted image (dakle, energija se svaki dan vec hiljadama godina baca u havu)...doduse, nije se bacala dok smo bili pod rimskom vlascu...oni su vec tada u vilama sproveli podno grijanje (ako niste znali) od tih vila su ostali samo tragovi

problem je upravo u ovome sto si vec navela...nas svijet odmah hoce 100% zaradu i to vec u prvoj god.pomogucnosti bez imalo truda i zalaganja..ja sam cak pocela sumnjati u ove silne kafane...prosto ne mogu da vjerujem da sve rade...pitam se kako?! jer ih ima 10 puta vise nego u troduplo vecim gradovima...mislim da se radi o pranju novca...al' hajd

sto se proizvodnje tice...to je sigurno najteze pokrenuti, ako nemas u planu ozbiljno da izvozis...ipak je nase trziste premalo

a onda je narano i mito a i korupcija kljucan razlog zasto se mnogi ne usude pokrenuti neki posao...jer teoretski i da dobijes ozbiljan kredit vjerujem da ti je potreban jos toliki da poplacas sve one koji ce ti namjerno stati na put

oni koji imaju petlje i veza su uspjeli...a obican covjek ce vjerovatno jako brzo odustati...nije da se ne moze...moze se...i treba se...samo treba razraditi dobru strategiju



(odgovor članu leli§)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
7.3.2011 0:06:26   
Idina mama
Svaka cas_t za temu, dadada. Konacno neko ko se stvarno sekira i stalo mu je. Puno ih "lovi u mutnom" i gleda samo kako da licno prodje sto bolje, a ne shvataju da, ako drustvo nije organizovano, nikom ne moze biti dobro.
Ovdje sam cula da EU predvidja za BiH podrsku za proizvodnju hrane i malo turizam. Iako je to samo rekla-kazala (nisam licno cula), mislim da treba razmisliti o tome, jer bi moglo biti tako prema onome sto mogu saznati ovdje.
Proizvodnja hrane ne znaci uopste velike parcele, velike fime i farme, upotreba hemije u neogranicenim kolicinama. To niposto. EU vapi za organskom hranom. Koja je skuplja. Dakle, to bi bilo idealno za BiH. Zemlja bi ostala nezagadjena. Veceg bogatstva nema. Samo, za takvu proizvodnju treba imati organizovane institucije koje mogu osigurati certifikat. Korupcija smeta da ne mozete povjerovati koliko (sjetite se ovoga svaki put kad pozeöite "pocas_titi" doktora, sluzbenika u opstini): moja vozacka ovdje ne vrijedi, morala sam ponovo polagati, kazu zbog korupcije, kako mogu vjerovati da sam stvarno polozila vozacki jer znam voziti; vize nam nisu ukinuli dok nismo uveli sistem da se sto manje pasosa izdaje ''''nako, ko plati, a ne ko ima drzavljanstvo, pa tako i ovaj certifikat organskog uzgoja i proizvodnje hrane. Mora biti pouzdan. Tada ce nasi seljaci moci izvesti bez problema i u EU. Ovdje je sve toliko zagadjeno da im trebaju jos godine i godine da to malo ociste ako uopste mogu, pa je zdrava hrana jedino sto ce uvesti iz Bosne. Da se nadovezem na ono sto je dadada rekla za uvoz jabuka i sljiva, od nas ce uzeti zdravu hranu, a nama poslati svoju zagadjenu, pa cemo svi prije ili kasnije zavrsiti na onkologiji. I zato treba biti mudar i oprezan sa EU. (BTW, ne mislim da po svaku cijenu moramo u EU, ali dok neki politicari jos uvijek pricaju o cijepanju Bosne, nasoj, vasoj drzavi, (ne mogu da vjerujem da jos uvijek neko nasjeda na to), moracemo se trpati da bi sva ta prica postala besmislena (iako je to jos od samog pocetka), pa da pocnemo normalno zivjeti.)
S druge starne, seljaci moraju biti vrlo obrazovani da bi se mogli baviti uzgojem hrane. Nije lahko nauciti kako organski uzgojiti i proizvesti hranu, kako certificirati i kako prodati, nije lahko savladati EU birokratiju i naci nacina da se dodje do novca koji je skoro svake godine predvidjen za BiH (nepovratna sredstva; ''''nako bi dali pare, nista se ne vraca) i ostaje neiskoristen, jer su nam politicari neobrazovami, neznalice, nesposobni i bez sirokih pogleda, uskogrudi. Seljaci moraju znati koristiti se racunarom, masinama, znati strani jezik, .... Ne mogu to svi i ne mogu preko noci. Tu im treba pomoci. Opet bi to trebala organizovati drzava. Treba uvesti odbornike kao poslije drugog svjetskog rata, koji moraju izaci na "teren" i tumaciti, pomagati.
Sto se tice turizma, podrzace onaj nas turizam. Treba ga takvog sacuvati. Sta je to nas turizam? Malo zimski, malo seoski. Ni zimski ne smije biti visoki turizam. To vec ima u Austriji i Svicarskoj. One nece dozvoliti konkurenciju (pogledajte Sloveniju; propade jadna pored Austrije, Italije Svicarske, nesatala je kao Alpska zemlja). Ovo sto imamo treba sacuvati. Ocistimo Sarajevo, dovedimo strance da se dive kako imamo i evropski i orijentalni stari grad, a ne primjecujes granicu. Ja uvijek kazem, molim ne objasnjavajte mi sta je tolerancija, jer ja vas trebam poduciti. A onda iz takvog Sarajeva, neka "skoknu" turisti svaki dan na skijanje zimi, a ljeti na pjesacenje (hiking), planinarenje kako mi kazemo. Ne moramo graditi hotele po planinama, trpati turiste gore i zagadjivati sve sto je jos ostalo cisto. I ima jos takvih primjera po Bosni koliko hocete. Spomenuh Sarajevo, ali Bosna ima toliko drugih divnih mjesta i sva imaju svoj sarm, samo to treba sacuvati.
Primjer je Hercegovina. Ja sam obisla u nekoliko dana (sa strancima) Hutovo blato, Stolac (i stecke u Radimlji), Mostar, Kravice, Tekiju na Buni,... "Skoknivali" iz Neuma. Bilo bi prelijepo da nismo pored puta uvijek nailazili na deponije smeca. Uzas. Uzas Uzas. Bas me bilo stid.
Npr. put do Vjetrenice je uzasan. Mali dio je asfaltiran, ali jako uzak jer je to u stvari bila Austro-Ugarska ukotracna pruga. I to je bas super. Predivan pogled, intersantne jos uvijek ocuvane stare stanicne zgrade, stecci. Ja bih npr. tu uvela male elektricne vozice da voze do Vjetrenice; ne mora se praviti put i sacivacemo okolinu kad ne voze vozila sa motorima sa unutrasnjim sagorijevanjem. A kad se dodje u Ravno, "pljunuti" do Dubrovnika. Sto ne bi dolazili turisti u Hercegovinu pa isli da vide Dubrovnik? I obratno, naravno kao sto je sad,
I sve bi se dalo urediti, mogucnosti su velike, ali smeta smece.



< Poruku je uredio Blue rose RR -- 7.3.2011 13:45:11 >

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
7.3.2011 0:32:56   
veeseelaa
Imamo mi potencijala koliko hoćeš.
ali imamo i veliki problem što smo lijen narod.



s ovim se slažem
a najgora mi je ona ja sam gospodin a marke u džepu nema, ne bi taj svašta radio i bla bla ma maaaaaaarššššš
Bosanci su lijen narod il su to Crnogorciuser posted image user posted image

ovdje samo daj pive ispred granapa, šuplje u frizerskom i mjesnoj zajednici i svi pametni i svi bi svašta nešto a niko ništa ne radi, ma bjeeeežiii

lijenost je bolest


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
7.3.2011 0:45:15   
Idina mama
Ne znam bas koliko su generalno Bosanci lijeni. Ali vidjela sam da vecina (u stvari svi) koji se nadju u dobro organizovanom sistemu, dobro i posteno rade. Do sitema je.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
7.3.2011 1:02:29   
veeseelaa
da baš user posted image većina ih konta kako će opalit nekog po ušima

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
7.3.2011 3:52:44   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Imamo mi potencijala koliko hoćeš.
ali imamo i veliki problem što smo lijen narod.



s ovim se slažem
a najgora mi je ona ja sam gospodin a marke u džepu nema, ne bi taj svašta radio i bla bla ma maaaaaaarššššš
Bosanci su lijen narod il su to Crnogorciuser posted image user posted image

ovdje samo daj pive ispred granapa, šuplje u frizerskom i mjesnoj zajednici i svi pametni i svi bi svašta nešto a niko ništa ne radi, ma bjeeeežiii

lijenost je bolest



Ne bih bas rekla da smo lijen narod, ali imamo mana ako moze preko reda dobro je ako ne moze onda necemo nikako, vise smo kompleksasi...
Uzecu primjer Danske i Bosne sto se tice prirodnih dobara i turizma ,,,Danska ima more ali je toliko bljutavo , cak ni plavo nije vec neka sucmurasta brljavo plava nigdje veze boja ali opet su napravili turizam, planine s glave nema ravna Danska ko daska najvece brdo je 148 metara ali su oni i od tog brda napravili atrakciju...Rijeka jedna ali cista ko sunce  i jezera imaju to je to ali opet gdje god da krenes ostavis paru , dok npr kod nas sve propada a imamo toliko planina , prirodnih ljepota ....Ja sam cesto pokazivala slike svojim prijateljima pa ne mogu da vjeruju da imamo sve to...
Ovdje se uce skole i skole da covjek bude seljak dok kod nas obrnuto svi bjeze od tog zivota, svi bi u grad....Sistem jeste drukciji zna se gdje koja kruna ide, dok kod nas se ne zna ni ko pije ni ko placa....Ovdje npr selo tri kuce i puf fabrika necega dok kod nas sve su centrirane po velikonaseljenim mjestima ....Ovdje je omoguceno svakome da nadje posao i doprinese drzavikako bi drzava doprinnjela nama...
Idina mama je navela problem sa smecem...Prije par godina sam bila na Plitvickim jezerima, predivno odusevljena sam bila, ljeto vrucina kolona auta , cesta uska , primjetila sam sve strane tablice, Austrija, Njemacka,Svedska itd stanemo na prosirenju da protegnemo noge kad ne padoh u nesvijest od smrada tek vidim smece gomile smeca, plasticnih casa flasa i limenki , ja ostala zapanjena to se ovdje nigdje nemoze vidjeti sve ide na reciklaciju(nadam se da je ovo ispravno receno)Pitam staru vracate li vi flase od sokova i limenke kaze zena jok , cudno ali ovdje se to radi para meni para drzavi ....Rjesen jedan problem ....Mada se ni to nije radilo ovdje do prije nekih  10 godina ali skontali danci da je bolje reciklirati nego praviti nanovo, od tad mnogo manje  smeca , zadovoljan potrosac i proizvodjac...

Licno mislim da imamo veoma puno potencijala ali dok se narod ne slozi , dok se politicari ne opamete tj dok se ne zasite tesko da ce biti kako treba , hoce biti kako eu kaze ali to nije najbolji nacin....

(odgovor članu veeseelaa)
  Neposredna veza do poruke: 11
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
7.3.2011 8:12:51   
leli§
IZVORNA PORUKA: Idina mama

Svaka cast za temu, dadada.


Evo ja da se zahvalim u dadada-ino ime user posted image user posted image user posted image
Slazem se sa svim sto si rekla. Ali ne mozemo stalno ni na drzavu sve prebacivati. Meni recimo vise smeta sto nasa drzava odnosno nasi politicari nisu u stanju dovesti BiH status na jedan zavidan nivo u svijetu. Covjece nikome ne treba viza za dominikansku republiku osim BiH. Neko nekad neke davne godine bio malo lijen pa nije odgovorio na neki telegramcic ili nesto slicno. Drzava treba uvesti sistem koji olaksava osnivanje radnih udruga a ne plati pa ces dobiti. Mislim da puno toga stoji i na nama samima ali ubi nas ovaj sadasnji sistem. a na izborima nista ne mjenjamo
Jeset da EU zudi za organskom hranom ali BiH kao drzava nece proci. Uspijecemo jedino ako se neko privatno angazuje jer je to ipak malo drugacije, a od drzave ne mozemo puno coekivati iz vise razloga: korupcija, kapitalizam, i to sto mi jos uvijek drzimo ko magaraci (evo da se ovako izrazim) do nekog naam-a. i evo primjera: drzava qatar je htjela uvesti bosansku vodu. Pricamo o arapskoj pustinjskoj zemlji u kojoj svako u dvoristu ima bunar nafte ali vode nigdje. Znaci pricamo o potencijalu i te kakvom. Ali ne, nasao se neko pametan kada su arapi htjeli da uvoze ali da voda nosi neko drugo ime da kaze NE ne moze, moze samo ovo NASE ime. I ljudi odustali iz principa. Umjesto da su rekli, hm, dragi Arap nije nikakav problem 5 ml dolara za novo ime i za odstetu nasem brandu. A znas koliko narod boli briga sta ce pisati na toj flasi hoce li stajati sarajevski kiseljak ili Ahmed-Muhamed Kiseljak (nemam pojma karikiram oko imena) ali daj posla. Pa da se fino otvorila fabrika za flasiranje pa skladistenje pa kvalitet pa prevoz… pa odosmo u nedogled sa mogucnostima. Pa da se u Qataru otvorilo zastupnistvo pa se trziste prosirilo na UAE, Saudiju, Kuwait, Oman itd (helenejse sada skoro svi ratuju) ovo je jedan od primjera za koje ja znam da je drzava zaj* narod, a koliko jos toga ima.
A ovo da seljaci moraju biti skolovani ovako onako. Sve se to da rijesiti trebaju dva-tri RADISNA covjeka da se to pokrene. Osnujes seljacku zadrugu, uradis proracune, uspostavis realan ROI i pristupis seljacima. Ti ih edukujes ti nadgledas ljudi raduckaju, odrzavaju, i sto je najvaznije skoro pa dzabe ti tlo iznajmljuju. Ti od njih kupujes i plasiras prema EU. U indiji u oblasti Gujarat  su ljudi imali toliko krava da su prosipali mlijeko jer nisu znali sta ce sa njega. Seljaci su pokusali to mlijeko odnijeti i prodati ali zbog zabacenosti ne bi ni uspijeli doci do marketa mlijeko bi uskislo. Neko se fino nasao pametan da osnuje zadrugu I kupuje mlijeko od seljaka, on prikuplja, znaci njihovo je da pomuzu i da produaju mlijeko. Danas je ta ista firma jedna od najpoznatijih proizvodjaca mlijecnih proizvoda, Amul. Tako moze i kod nas sa povrcem.  A cijena pola kg organskog paradaiza je (bar kod mene) 6 eurcica najjeftinije (doduse ni onaj obicni nije puno jeftiniji on je 4-5 eura po kg ali helenejse da ne ulazim u to koliko bi tek zaradili da izvozimo bilo kakvo povrce i voce a ne da uvozimo jabuke i sljive)
[color=#000000 size=3]u srbiji ima covjek koji proizvodi (joj sad cu vams lagati) mislim da se radi o sljivocici ali rakija je u pitanju. covjek ekskluzivno proizvodi i izvozi za samo jedan restoran (cini mi se da je u Becu) samo 100flasa te rakije. znaci to je to 100l godisnje i samo jednom restoranu u evropi----ekskluziva. a casica sljive u restorancicu je mozda neki 30-40-ak eura. znaci ne radi se o nekom sada aman biznisu i zaradi ali on je sa 100l rakije dorbar bar 10 000eurcica i Bog te veselio. a ne kod nas sve zbrda zdola. sto vise sto nakaradnije da sto veca zarada bude, pa se onda prviatne firme koje nemaju nimalo mozda osnivaju na nekim banalno visokim i nerealnim kreditima pa propadaju...

_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
7.3.2011 8:46:14   
Anoniman
Draga Lelis za svaku zadrugu trebaju dva tri radisna covjek a nije tesko osnovati zadrugu, to je cas posla , zaposliti ljude objasniti im kako , ali problkem dolazi kad para ulazi u drzavu barem kod nas, ta para automatski nestaje u neke druge svrhe tj nepovrat poslove....Treba prvo napraviti sistem koji ce da funkcionise i koji ce da vazi za sve a ne samo za radni narod...Treba naci ljude koji ce raditi na tim funkcijama cista obraza....
Kod nas ljudi ne znaju jos uvijek kako se psi i macke odrzavaju nije ni cudo sto lutalica ima na svakoj strani

(odgovor članu leli§)
  Neposredna veza do poruke: 13
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
7.3.2011 13:37:47   
Anoniman
ne moze se mentalitet jednog naroda promijeniti...to ne treba ni ocekivati...ne mogu se tacno sjetiti gdje sam procitala tj. ko je napisao recenicu...da su se u bosni uvijek putevi pravili uski...oiviceni bodljikavim ogradama...iz razloga sto kad bi prolazili trgovci tj kola sa pamukom taj pamuk bi ostajao zakacen za ogradu...pa bi nas narod samo "pobrao"...mislim da je ivo andric u pitanju...e, to je mentalitet naseg naroda....ne moze se od bih naparviti austrija, njemacka ili vec....glupo je o tome i razmisljati

treba za sebe poceti raditi i stvarati...ako si u stanju pokrenuti i nesto vece pa zaposliti ljude...ali da ce se nas narod ponasati ili razmisljati kao svabo...zaboravi...ne bi ni valjalouser posted image

p.s...idina mama...zamijenila si me s leisuser posted image

zaboravila si jedan veliki problem...nasa zemlja jest zagadjena...jako...em je jos jedan veliki procenat zemlje miniran...em su padale granate i pitanje je koliko mi mozemo pokrenuti tu vrstu proizvodnje

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 14
   RE: razvojni (ne)potencijal BiH
12.3.2011 1:42:46   
Idina mama
Lelic, izvini da sam te zamijenila sa dadadaom. Valjda sam njen post procitala prije nego sto sam svoj napisala, pa mi ime ostalo u glavi. Evo, jos jednom, svaka cast za temu.
Zeljela bih da kazem jos nesto na ovu temu ako mi dopustate.
Ne mislim da se moze tako opcenito kazati da smo lijeni, neposteni. Sve su to pojedini ljudi i tako isto ima i dobrih, postenih, vrijednih. I isto tako ima svakakvih Nijemaca, Austrijanaca....
Sistem (drustveni) odredjuje koliko necije nepostenje i lijenost steti drugima, a koliko neko vrijedan i posten, sposoban moze osvariti korist za sebe, pa time i za drustvo u cjelini.
Drzava mora osigurati sistem. Inace cemu drzava,
U prvom postu sam podrazumijevala da se drzava ne treba petljati u poslovanje nego samo osigurati sistem za poslovanje, pa to nisam posebno naglasila.
Na primjer, sto se tice proizvodnje organske hrane, drzava mora osigurati sitem certificiranja i to puzdan, bez korupcije, inace niko nista ne moze izvesti. Mora osigurati sistem u kojem ce neko ko se bavi takvom proizvodnjom i/ili uzgojem imati sve sto mu treba, ali se drzava nece baviti otvaranjem zadruga (nisam bas sigurna da su zadruge najbolje rjesenje), farmi, preduzeca, njihovim vodjenjem i sl. Ne, drzava nema nista sa samim poslovanjem. Sve ovo je vec odavno jasno, pa nisam spomenula tako eksplicitno u mom prvom postu.
I naravno jedino srednje velika i mala preduzeca, farm­e mogu opstati u Bosni. Nema vise velikih Pretisa, Tasova, Energoinvesta,... I to sam podrazumijevala, pa ne naglasih.
Usput, bez obzira na granate i mine jos uvijek ima nade za Bosnu, samo treba se pozuriti i to jako. Kazem vam, to nam je buducnost. Zdrava okolina i jos se moze zivjeti od toga. Navela bih zdravstveni sistem kao primjer vrlo loseg sistema. Znam, vec znate da je los svaki dan se prica kako je los, ali sva ta prica je previse opcenita. I bez ideje sta i kako promijeniti. Ogroman je to sistem, pa daleko od toga da ga ja mogu sad i ovdje u cjelosti analizirati, ali pokusacu samo sa bolnicama. Nema vece gluposti od te da u tako maloj Bosni postoje toliko tkz. Zdravstvenih zavoda. Sta je zdravstveni zavod i cemu sluzi zapravo? Nicemu. Samo smeta ljudima. Pa, jos iscjepkani zavodi izmedju entiteta i kanotona. I sad da spomenem bolnice. Zasto trpimo taj teror da moramo ici u odredjenu bolnicu. Evo, npr. porod. Zasto neko iz Visokog ne moze otici u Mostar ili Sarajevo da se porodi, nego mora u Zenicu? To je nevidjeni teror, velika glupost, primjer necovjecnog sistema, nehumanog postupanja sa ljudima i svi trpe? Zasto? Kako treba da izgleda sistem? Prvo, kantonalni zavodi ne treba da postoje, nego zdravstvena osiguravajuca javna (kasnije mozda i privatna) preduzeca. Mogu se zvati i hrvatska i srpska i bosnjacka (kad vec iamo takav rasisticki rezim), ali ne smiju ogranicavati ljude u koju bolnicu da idu. Placam osiguranje, imam pravo da idem u koju hocu bolnicu. I ici cu u onu za koju smatram da je dobra. Da ce mi pruziti najbolju njegu. I onda ce i ljekari i medicinske sestre da poskoce da rade bolje, jer im inace niko nece doci, nece biti dovoljno pacijenata, izgubice posao. Napominjem, sve ostaje u javnom (drzavnom) vlasnistvu, ali drzava sve organizuje na pomalo trzisnom principu. O ovome se moze zaista dugo razgovarati i ja sam samo dotaknula ovaj zdravstveni sistem. Dalje, voljela bih da bar na ovoj temi pokusamo dati i neke nove ideje sta i kako uraditi, a ne samo govoriti kako nista ne valja. U analizairanju da smo malo konkretniji. Tesko da cemo promijeniti zdravstveni sitem, ali mozemo i moramo organizovati nesto bolje u stubistu, mjesnoj zajednici i opstini. Meni je vazno da li nesposobnjakovic od gradonacelnika moze organizovati odvoz smeca, sprijeciti korupciju u izdavanju gradjevinskih dozvola, organizovati saobracaj (parkiranje) u gradu, vodu i kanalizaciju (sa precistacima) za svako selo, pa i sam grad... Tako sam i glasla, pa ali me nadglasali, pa sad trpim. U stubistu mi je vazno placamo li svi odrzavanje. Ako ne, onda se takav sistem mora organizovati u nasem stubistu da svi placamo odrzavanje, jer zgrada se mora odrzavati, itd. Itd. Ako uspijem ist promijeniti kod sebe ispred vrata, doci ce do promijena i u visokoj politici.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 15
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Duda.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *