|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   imam loš dan, pa moram nekome da malo popričam
24.12.2009 23:40:07   
Anoniman
Evo malo da ispričam i ja svoju priču. U stvari i neznam šta bi htela, samo trebam nekom malo popričati, a nemam nikoga, zato drage forumašice vama ču se izjadikovati.
Ja i MM smo u braku 7 godina, a zajedno smo več 15 godina. Voleli smo se ludo, i super nam je bilo. Ni sad ne mogu da zamislim, da ja i on ne bi bili zajedno.
Al zadnje vreme gledam i mislim se da li je to to ili gde smo nas dvoje sada. Imamo dvije curice, jedna je 5 a druga 2 godine. U početku braka bilo nam je super, al sada ja više ne znam kakav je ovaj brak i kako to il popraviti il šta raditi.
MM se ponaša kao da živi u hotelu all inclusive. On ne vidi, da treba oprati i srediti veš, oprati suđe, pospremiti stan, uraditi nežto fino sa decom. Oboje radimo dopodne. On ide još u školu, al mu nije teško i dobro mu ide, kako se kuči ništa ne uči. Ja sam več tako umorna, dok dođem kuči, uvijek je neki poso, pripremi ručak, sredi stan, i sve šta treba, i provesti vremena s decom.
Ovako kako razmišljam tek sada vidim da više nemam ni prijateljica s kojima bi mogla izači i ispričati se. Nemam vremena za sebe, ne idem nigde.
A MM ide 2x u sedmici na fitnes, ništa mu ne smeta što nije sa decom više. Ništa ne uradi, i to mu se ne čini loše. Mislim, da je malo sebičan, jer misli samo na sebe. Ja bar tako to vidim. Kad počnem temu o svemu tome, se samo jako posvađamo jer ja kao kompliciram. I u zadnje vreme mi govori, kao šta ja to radim tolko, da to nije istina. Ponekad mi dođe dosta svega, da bi se najradije pokupila i svega ovoga. Jer ovako kad gledam, pa ja to mogu i sve sama. A ovako poleg svega i još njega služim i pitam se dali mi je sve to potrebno.
Sada kad razmišljam, sama sam si kriva. Dok sam bila na trudničkom dopustu, ja sam sve uradila sama, bez i malo njegove pomoči. Misleči, pa imam ja vremena, mogu sve to sama srediti dok je MM na poslu, a kada dođe kuči, možemo radije zajedno šetati. I tako se naviko pa jedna godina, pa kasnije još druga godina, i eto sada sam sama za sve.
Ide mi i na živce, jer mi se čini da sve manje i manje komuniciramo. On navečer zaspe kad decu uspavljivamo. I tako i navečer nemamo i ne uzmemo vremena za sebe. Šta se tiče seksa, ne znam šta bi. Ja kad bi htela, on zaspe il mu se ne da. A on kad bi hteo, sam ja ipak tada za stvar. Svi smo krvavi pod kožom.


  Neposredna veza do poruke: 1
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
25.12.2009 0:04:33   
tweety
Ne znam,očigledno da ti je jako teško.Mislim da bih trebala sjesti sa njim i ozbiljno popričati (ne kažem da nisi dosad pokušavala) Reci mu da šuti dok ti pričas.Da je ovo zadnji put da ćeš sjesti i pokušati riješiti probleme.Na kraju bih mu ja rekla ako će nastaviti kao do sad onda mi ne treba jer mogu kao što se vidi iz priloženog i sama.Ako ne promijeni svoje navike najbolje je otići svak svojim putem.

_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
25.12.2009 21:49:45   
Ljoki80
Ono što bih ja uradila, a što bih i tebi preporučila jeste da uvedeš i ti druge obaveze u svoj život, a ne samo da ti se život svodi na posao,kuću i djecu...i na kraju na MM koji te očito ne razumije odnosno ne želi da te razumije, jer iz priložene priče on ne želi ni da te sasluša...
U većini slučajeva žena je ta koja treba postaviti stvari na svoje mjesto, naravno poštivajući i drugu stranu, ali mislim da nije grijeh da i ti budeš van kuće i da imaš VRIJEME ZA SEBE i bar na par sati da se isključih od svakodnevnog života koji zna biti jako naporan...
Zanima me zašto i ti ne upišeš fitnes ili aerobik? a za to vrijeme neka tvoj MM ostane s djecom, bilo bi dobro da to uradiš, jer ćeš se i ti osjećati bolje, a samim tim upoznat ćeš i nove ljude i eto jednog od načina da stekneš prijateljstvo i odeš sa nekim i na kaficu...ili otiđi kod kozmetičarke...frizerke...bilo gdje samo da posvetiš par sati za sebe,
znam da možda ovo sve zvuči jednostavno i možda će neko pomisliti ah lako je pisati, ali vjeruj mi sve je to i veoma jednostavno sprovesti u praksi...samo budi odlučna.
Eh, zanima me zašto si toliko usamljena i zašto nemaš prijatelja ili prijateljicu? šta je razlog tome? jer čovjek bez prijatelja je jako siromašan čovjek, uvijek ti treba neko za razgovor, a da to nije samo tvoj MM koji eto zna biti i jako okrutan i bez imalo razumijevanja...


Vjerujem da će se i ostale forumašice pridružiti i dati korisne savjete i razmijeniti mišljenje s tobom i nadam se da ćeš na kraju uspjeti izvuči neki zaključak ili rješenje kako nastaviti dalje...

želim ti puno sreće i molim te ne dozvoli sebi da ti se cijeli tvoj život svede na jednog muškarca koji ponavljam ne želi ni da te sasluša još ti prebacuje da ti kompliciraš stvar ( bilo bi o.k. da je on pun ljubavi i razumijevanja i da ti pomaže) ali ovako zaista je jadno, jer niko ne zaslužuje da ga se tretira kao nekoga čije mišljenje uopće nije važno, svi imamo pravo reći ono što mislimo, a posebno je teško kada ne želi da te sasluša i shvati onaj s kojim si u braku i kome si rodila djecu...

sorry sad me malo uhvatio bijes ali evo ovdje stavljam tačku i od srca želim da doneseš odluku koja će tebe učiniti sretnom i zadovoljnom...


_____________________________

MamaTata&naš mali Slatkiš

(odgovor članu tweety)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
26.12.2009 20:14:10   
apokalipsa
IZVORNA PORUKA: Ljoki80

Ono što bih ja uradila, a što bih i tebi preporučila jeste da uvedeš i ti druge obaveze u svoj život, a ne samo da ti se život svodi na posao,kuću i djecu...



I ja mislim da to ne bi bilo loše.. mada je to otežano jer ima malu djecu.. htjeli mi ili ne ali majke su takve da rijetko koja će ostaviti mališane kod nekoga dok ona ode na aerobik, šetnju, kaficu... ili se meni to samo čini user posted image
A da vodi djecu sa sobom, moglo i to da joj skoči na nos..

No, u svakom slučaju, dobro je pokušati uvesti nešto novo što će joj razonoditi dan..


Iskreno se nadam da je ovo bio samo njen loš dan, skupilo joj se sve pa se trebala nekome izjadati..





(odgovor članu Ljoki80)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
28.12.2009 21:48:23   
bebbe RR
Anonimna, kako se sada osjecas?! Nadam se da je los dan za tobom i da si skupila snage za dalje!

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu apokalipsa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
2.1.2010 12:13:29   
Anoniman
Cao devojke.
Hvala vam na odgovorima. I hvala što ste me čitale.
Evo pa da vam se javim. Kako sam danas? Onaj loši dan je prošao. Sada sam ok, ali kada stvari nisu kako si jih zamislio, onda se takvi loši dana svake toliko vremena opet jave.
Vidim, da moram ja u svojoj glavi malo napraviti kao MM i uzeti sebi vremena za sebe. Moram se upisati na pilates ili aerobiku. Na tom mestu ču nači nove prijatelje i imat ču novu obavezu.
A šta se tiče kučnih poslova, moram se prepričati da če me kučni poslovi pričekati, i ostavit jih, pa se nadam da če i MM videti da nešto nije ok, pa da malo više pomogne oko kučnih poslova. Ovih dana nisam ništa kuhala. Prošlu sedmicu, sam ja jela ručak na poslu, deca u vrtiču i kad je on došo posle posla i fitnesa kuči je pitao šta ima za jesti. I rekla sam mu da ništa, jer dok je on bio na fitnesu sam i ja odmarala. Pa ako šta hoče da jede, neka napravi. I onda je on nešto radio po kuhinji i spremio večeru. To nije bilo ništa posebno, al malo se potrudio.
Jedna od vas me je pitala  gde su mi prijateljice. Prijateljice se brzo izgubu, ako prijateljsvo ne neguješ. A ne znam gde sam pogrešila i sam jih izgubila. Malo razmišljam i vidim, da imam svake tolko vremena neku prijateljicu i ta mi nekud ode. Još kada sam bila mala uvijek je tako. Pa nisam neka brbljava, da pričam o njima okolo, ili da jim zlo mislim. Samo jednostavno ne znam s njima. Tolko oko prijateljicama.


(odgovor članu bebbe RR)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
2.1.2010 12:18:56   
reallove
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"


Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
2.1.2010 17:14:52   
apokalipsa
Baš mi je drago da si se odlučila pokrenuti, valjda sve krene nabolje..


(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
2.1.2010 17:17:31   
apokalipsa
I još nešto... jesi li  namjerno pravila ove greške u pisanju  user posted image

(odgovor članu apokalipsa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
5.1.2010 14:05:21   
Ljoki80
Super,drago mi je da je loš dan iza tebe, a vjeruj mi svako od nas ima loših dana, posebno u braku gdje uvijek naleti neka prolazna kriza...
svi govore o tome da je najveće blago i umijeće znati biti strpljiv, pa eto tako to treba u životu, ništa se ne može riješiti odmah preko noći...ja to sebi ponavljam skoro svaki dan i tako lakše prevazilazim probleme...koji na kraju ispadnu tako bezazleni i to do te mjere da nisu bili ni vrijedni sekirancije, ali eto čovjek je od krvi i mesa pa ne može ostati hladan...

želim ti sve najbolje i da uskoro pronađeš prijateljicu s kojom možeš piti kafu user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

MamaTata&naš mali Slatkiš

(odgovor članu apokalipsa)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 9:02:52   
Anoniman
Hvala vam na podržki.
A Apokalipsa i ostale izvinite na greškama u pisanju.
Ja sam rodom iz Crne gore, al tamo nisam nikada živela. I ne znam pravilno da pišem, a i verovatno i da ne govorim pravilno.

(odgovor članu Ljoki80)
  Neposredna veza do poruke: 11
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:02:29   
Mamica24
užasno se osjećam... eto nemam više riječi za ponašanje roditelja mog supruga a ni njemu niej svejedno..

jednostavno nas ne žele ostaviti na miru, stalno narušavaju našu privatnost, ulaze u stan kad nas nema, trkeljaju i nešta rad.. i kasnije komentarišu kako je prljavo..

ne znam... malo mi fali da poludim i da im se nagovorim al ja sv šutim zbog mog muža jer je on jako fin..

možda se jedan dan samo spakujem i njemu kažem "ti ako hoćeš hajde samnom ja ovdjeviše ne ostajem ni minute"

kad čovjek nema mira, kad mu drugi stalno narušava intimu i kućnu privatnost, šta mu drugo preostaje nego da ode odatle!



(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:09:21   
Dida79
Joj kako me ova bahatost naljutiuser posted image user posted image cuj ulaze vam u stan a vas nemauser posted image user posted image user posted image
Vama bi najbolje bilo promjenite bravu i to je,pa kad oni lijepo krenu da udje lupice glavom o vratauser posted image e onda im ljijepo objasnite da vam se ne svidja sto to rade...


(odgovor članu Mamica24)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:23:42   
Nedi
Mamice i moja svekrva je isto dolazila kad nas nema i rovila po kući i iza sebe obavezno ostavljala nered, prljav sudoper, mrve i sl. Čak je tražila i ključ jer je to pobogu normalno, i ona ima ključ od kuće svojih roditeljauser posted image user posted image user posted image Prvo joj nisam dala ključ, a onda sam kasnije jedan dan došla sa posla i zamolila je da ne dolazi kad nas nema i da ona nema razloga da uznemirava tetu koja nam čuva dijete. Da napomenem da je moja svekrva domaćica i po cijeli dan bez obaveza a tako se neodgovorno ponaša da joj ni dijete, jedino unuče, ne možemo povjeriti na čuvanje ni sat vremena. Druge nene bi bile sretne da provede vrijeme sa svojim unukom ( znam da je moja bila i prespava sam kod nje milion puta)

Nakon sto sam je zamolila da ne dolazi pravila nam je toliko problema da ne možeš ni zamisliti, i dan danas to nabija na nos. Ali mene nije briga jer to je moja kuća i u njoj pravila određujemo mm i ja i to se mora poštovati.
mm se malo u početku protivio ali kad je vidio da ja ne popuštam da je ili tako ili nikako pomirio se sa mojom odlukom koja se na kraju pokazala ispravnom.

Draga uzmi joj ključ pod hitno


_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:27:23   
Mamica24
Ma džaba ti je ovima govoriti. Moj muž isto neće da pravi galamu a oni su sebi uzeli za pravo da ulaze ko u svoju kuću.

Tjeraju me da postanem pravo djubre al opet neću svađe sa mojim mužem... jer mi on puno više znači...

Mada neću više ni trpiti ovaj bezobrazluk njihov... stvarno su pretjerali... Ako im moj muž uskoro nešto ne kaže

ja ću im reći.. pa briga me nek se ljute..

Eto.. izjade sa ja bar vama kad ne mogu nikome drugom!! user posted image user posted image user posted image user posted image



(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:29:56   
veeseelaa
mene pravo iritira kad neko kaže "pa šta ti je, ja sam odgojala djecu"
a kako si ih ženo odgajala?????
znam dosta djece koja mucaju i koja su izlupana od padova, brate ne želim da mi neko čuva djecu ko je sebi samo umislio da to zna
Kako će mi čuvati dijete onaj koji jede iz šerpe ili iz tepsije ko u kamenom dobu a escajg i nema u kući
Ne želim da mi dijete bude ko varvar
Jedna osoba (da je ne imenujem titulom) uzme malenu pa joj da da puca balone, dijete se istraumira i to njemu šega, meni je to van pameti, poslije mi dijete štreca u snu
Šta je s ljudima???????????
il kad mi dotične osobe kažu: nauči je na galamu halooooo šta treba da joj pjevam i vrištim pored uha
Pa kad počne da priča da joj nadvikavanje bude normalauser posted image  Il ono upadanje u riječ nekom, to mi je user posted image user posted image user posted image  pa pusti da dodje do izražaja i još neko
Takvim ljudima malenu ne bi ostavila ni 10 minuta, ne daj Bože najgoreg al ovako..... ma fuj

< Poruku je uredio veeseelaa -- 8.1.2010 10:37:25 >


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:32:47   
Nedi
Nije ni moj htio, ali sam ja jednom došla i zatekla je u kući kako maltretira tetu i bez njega je to zamolila a njemu samo saopštila odluku. Durio se dan-dva a onda skontao iako sam mu morala nacrtati, da je to ispravno. A ona i sad stalno gleda kako da se umiješa i izazove svađu ali sve joj manje uspijeva jer mm vidi većinu tih trikova. JA se držim svog stava k'o pijan plota user posted image i kad bi mm malo popusto jer ipak su mu to roditelji ja sam čvrsta i hladna kao stijena. 

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu Mamica24)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:35:46   
veeseelaa
što se tiče mog djeteta ja odlučujem ko će ga čuvati i sl
A to upadanje u kući van pameti, moj brat je mojoj mami dao ključ od svog stana za ne daj Bože al nikad ama baš nikad nije joj ni palo na pamet da udje u njihov stan
Tobe jarabi tih budalauser posted image
baš je dobro biti glup, ni brige ni pametiuser posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio veeseelaa -- 8.1.2010 10:39:20 >


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:38:37   
veeseelaa
usput nemam loš dan al me postovi mamice baš rasuser posted image user posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:44:00   
Nedi
vesela nisu to budale, to je normalno a ja sam muhanata što mi to smeta

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:45:32   
Mamica24
Ništa drage moje žene morat ćemo malo stisnuti pesnicu.. pa nije nas niko doveo sa ulice da budemo žene njihovim sinovima... pa imamo i mi svoj obraz i odgoj...

Bar je to moj stav od sad... pa nek se ljuti ko hoće... vala i onaj moj muže nek se ljuti... al ne bi trebao jer zna da sam u pravu!





(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:45:41   
Nedi
mamice ja se odmah sjeti sebe u toj situaciji i evo huja me uhvati, tebi sretno da se riješiš tih primitivnih gluposti i uživaš sa svojim m

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 10:50:38   
Suzana
Stvarno svakakvih ljudi ima, da li je to nekultura, da li je to primitivizam, pećinsko vrijeme, ja stvarno ne znam.
Ne daj mi Bože, ja bih poludila...
Draga Mamice, prvo razgovaraj sa mužem, na fin i kulturan način mu reci šta ti smeta kod njegovih roditelja, vidi s njim da li je on spreman s njima razgovarati, ako ne bude pozitivnog feedbacka, moraćeš preuzeti stvari u svoje ruke...



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 11:22:58   
mama2009
mamice molim te ne nervraj se i misli na bebicu, a htio tm ili ne ja bi im otvoreno za kafom trazila kljuc nazad uz objasnjenje da ne volim kad mi neko pretura po kuci dok me nema (naravno ublazis s tim da moze se desiti da ti ves ostane u spavacoj, razbacane intimne stvari pa jos nadodas ipak smo mi mladi).....
ja sam prije nekoliko mjeseci se sekirala i plakala zbog svega toga.....sad mi je to glupo i nevrijedno mene i bebe.......


zato draga glavu gore i misli na sebe bebicu


_____________________________

Princeza dosla 05.02.2010

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: imam loš dan, pa moram nekome da malo pop...
8.1.2010 18:35:03   
apokalipsa
IZVORNA PORUKA: Anoniman

Hvala vam na podržki.
A Apokalipsa i ostale izvinite na greškama u pisanju.
Ja sam rodom iz Crne gore, al tamo nisam nikada živela. I ne znam pravilno da pišem, a i verovatno i da ne govorim pravilno.



no sikiriki, sve je ok, pretpostavila sam tako nešto user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

1.rođendan !!!
vila_7

Vidim ja oslabile ankete nakon otkrivanja imena :))) E sad,slavimo uskoro aBd 1.rođendan i bit ce dosta ljudi i djecice-u nasem krugu svi bas slave! Treba mi savjet sta bih jos pripremila pored: krompir i meso pod sacem,pite, kiflice sa sirom:

male pizze (72%)

pohovati neko povrce (9%)

nesto drugo (7%)

nista,ovo je dovoljno (12%)


Broj svih glasova: 121

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *