|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Koja kolica su dobra?
21.1.2008 15:12:30   
hanabanana
Sunčice, niko te ne napada, nemoj to tako shvatati....mada iskrena da budem, meni je neodgovorno voziti dijete van autosjedalice, ali svako ima pravo na svoje mišljenje.

Što se tiče F.R.A.S.-a isključivo se dobija radi visoke temperature a ne radi plača.

Moja Hana je od prvog dana vožena u autosjedalici, imala je dana kada se opirala, ali baš kao i Maryam Aminina mama nisam se na to obazirala, jer je to za njenu sigurnost. Bolje to, nego da se nešto ne daj Boze desi.

Isto tako Hana često ide u auto sa jednim roditeljom, i autosjedalica nema alternativu.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Koja kolica su dobra?
21.1.2008 16:04:17   
Emina*
Autosjedalica je jako bitna, i mislim da bi svaka majka prije sve kupnje za bebanu trebala da misli na kupnju autosjedalice.

Ako neko zaista jako malo putuje,ili cak nema auta mislim da nema potrebe da daje tolike pare za nju.
Ja sam licno cesto na relaciji TZ-Sarajevo,pa smo cim smo saznali da sam trudna bacili se u potragu autosjedalica..
Posto su jako skupe, posebno ove sto traju skoro samo godinu dana, ja sam dobila od sestre koristenu,ali skoro pa novu (to je do 12 kg), a naravno da planiram kupiti ove vece,jer za njih se zaista isplati dati pare,jer traju koliko sam ja upoznata, neke idu od 12 kg,pa do djetetove cak 10-te godine.
Postoji svakako slucaj kad ce beba ici na put samo s jednim roditeljem,eh onda ne preostaje nista drugo,al apsolutno nista drugo nego autosjedalica...  Ja cesto vozim sama,bez MM,pa da nemam autosjedalicu ne znam sta bi...

Beba i kada je mala,tesko je i mami citavo vrijeme (zavisi od duzine puta) cuvati je na svojim rukama. Oznoji se mama, oznoji beba, nervoza i sta ti ja znam. A ovako,stavi je u autosjedalicu, i mirna citavo vrijeme,a mirna je i mama jer je beba svezana, mada ima i svakakvih autosjedalica, pa treba zaista obratiti paznju i na to.

Misljenja su jako razlicita i podijeljena....

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Koja kolica su dobra?
21.1.2008 17:08:43   
BUBU
evo priča iz HR, prije par mjeseci dvogodišnja djevojčica je zajedo sa mamom izletjela kroz šofer šajbu i poginula, majka je preživjela...jako kratak put autom, a na savjesti smrt bebe cijeli život.... Svako sam odlučuje, ali onda ne može krivit ni bogove ni sudbinu ni vratiti vrijeme, to je moje mišljenje. Ja sam svojoj bebi kupila i prvu i drugu sjedalicu najskuplju koju sam našla i ne buni se jer je od prvog dana života zavezan u nju..

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Koja kolica su dobra?
21.1.2008 17:26:37   
D_K
Ja sam sa prvim djetetom napravila tu gresku - eh nece u sjedalicu, evo place, hajde ja cu je drzati i tako ostade da se vozimo bez sjedalice. Na duze relacije vozi muz a ja je cuvam na zadnjem sjedistu ali ipak strepim i zao mi je sto nisam bila odlucnija da je naucim i da ne obracam paznju na njen plac. Bila bi sigurnija a i meni bi bilo lakse ali smo se vec dogovorili za drugo - od prvog dana ce se voziti u sjedalici..

(odgovor članu BUBU)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Koja kolica su dobra?
21.1.2008 17:36:17   
laracroft
Na stranici www.autosjedalice.info postoji demonstarcija frontalnog sudara sa bebom u narucju i kada sam to vidjela dok sam bila trudna odlucila sam nikada ne voziti dijete bez autosjedalice.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Koja kolica su dobra?
21.1.2008 19:18:52   
Visnja RR
ja sam vec rezervisala CAM-ova kolica 3u1 u Wisi...u izlogu su user posted image ... sivo-roze za malu smizlicu ... cim sam ih ugledala zaljubila sam se u njih...user posted image cula sam da su i vise nego dobra od osoba koje ih vec imaju...a cjena je povojnija... 3u1 sa torbom 830 km...
svjesna sam da cu nosiljku malo koristiti...ali autosjedalicu cu maximalno koristiti i necu ni jednog dana bebu drzati u krilu na zadnjem sjedistu...bebe su onakve kakve ih i naucimo da budu (sad malo pametujem user posted image  )... moja drugarica je koristila ista kolica vise od 2 g... a autosjedalicu 11 mjeseci (sto opet zavisi jel bebac kasnije krupniji ili ne...)...

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Koja kolica su dobra?
21.1.2008 21:33:41   
Cvrle
Ma trebam roditi krajem maja, ako Bog da. Do sada sam gledala kolica u Fisu, u skenderiji (tamo sam vidjela odličan krevetac), u Mercatoru Chicova (skupa) , u Turbo Limachu u gradu, u Merkuru na spratu. E u T.L. su bila samo Brevi ali su mi djelovala kao da su za malo vece bebe. A u Skenderiji teta kaze da su ona Graco u tri polozaja i sa nosiljkom i onom zastitom od kise i sunca (oko 400 KM)  da ih dijete moze koristiti do 3. godine, pa su mi ona djelovala nekako najbolje. I one nosiljke mi djeluju prakticno za prve mjesece zivota. Neke prijateljice su u njima djecu nosile i u autu i dok sjede u gostima dijete tu i presjedi i prespava a u pravilnom je polozaju. Eto iz vasih odgovora sam svasta nesto naucila na sta treba obratiti paznju, moram sastaviti spisak pitanja kada ponovo krenem u obilazak, a one tete u radnjama nisu bas informativne. To mi smeta. Jos im kazem kako ne znam nista o tome i da me upute, ali one progovore tek po koju, kao da im nije u interesu da ih prodaju. Inace mi smeta sto trgovci nemaju pojma o robi koju prodaju, narocito o kozmetici i uredjajima.
Hvala vam puno na savjetima.

_____________________________

No sikirli, be hairli!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 9:06:51   
Anoniman
Nadam se da cu vam pomoc, Ja imam gracova kolica koja su dosla sa autosjedalicom, kupila sam ih u turbolimacu 2004. godine i bila su 500 km. Koristila sam ih od bebinih 15 dana pa do dvije godine i svima bih preporucila. Sad akobogda u junu ocekujem drugu bebu i ta kolica su skoro nova i upotrebljiva. Ne znam da li znate da u turbo limacu imate mogucnost kupovine i skupljanja bodova a istu tu karticu i bodove mozete koristit u espritu, doroti perkinsu i u jos jednoj radnji. Ja ne znam da li ima neke razlike, u izgledu malo ima, moja komsinica je kupila u roboru gracova i vec su se raspala i mora kupovat nova jer joj jos uvijek trebaju. U turbo limacu nemate sve modele izlozene ali imate katalog po kojem mozete narucit, ne samo kolica vec i krevetic i sto vam treba. Moja mama je sestri mojoj nedavno narucila krevetic.
Sretno s izborom.
P.S. a o autosjedalici necu ni komentarisat. I to preporucujem da se koristi od prvog dana.

(odgovor članu Cvrle)
  Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 9:51:18   
imran
mislim da ti u novom zakonu o saobracaju stoji da djeca do 5 god. moraju biti u sjedalici bez obzira da li ti sjedis s njom nazad

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 10:07:53   
Emina*
Kod nas je,ja islim cak do 12 godina...
Ispravite me ako grijesim user posted image

(odgovor članu imran)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:27:10   
travnicanka
Evo citam ove neke postove i pitam se jeli kupujete auto sjedalicu po standardu koje ona treba ispunjavati???
Voziti djete u onim sjedalicama iz fisa je gotovo isto kao i voziti djecu bez sjedalice.
Ta svaka sjedalica treba da ispunjava kriterije evropske unije,mora biti testana i odobrena za upotrebu.....svezana i pricvrscena u auto bas po propisu,u protivnom ona je samo ukras u autu i mala pomoc mami dok vozi.Njen glavni cilj SIGURNOST je promasen....znaci te sjedalice 3u1,sto dodju uz kolica su samo ukrasni detalj i trgovacka fora.
Ja sam kupila na ljeto u bosni ta kolica i sjedalicu i uvijerila se da je to samo fazom da se kolica sto bolje prodaju.
Zato drage moje vec ako kupujete kupite jedno ali vrijedno.....bolje kupiti slabija kolica ali imati sigurnu auto sjedalicu za vase djete.

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:30:51   
laracroft
 Sve ovisi od kolica do kolica.Moja kolica su jako kvalitetna,a i autosjedalica i nisu iz Fisa,nego od renomiranog proizvodjaca i prosla su sve moguce testove.Autosjedalica je jako sigurna i jedna je od top 3 na listama sigurnosti.Ova moja AS se moze kupiti i bez kolica,a moze se i namontirati na kolica.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:40:01   
hanabanana
Najbitnije je da ima žutu naljepnicu, i da je u skladu sa direktivom  UN ECE R44, to možete isčitati sa naljepnice koja se nalazi sa zadnje strane autosjedalice.
I naravno, mora biti ispravno postavljena.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:42:13   
travnicanka
Citajuci ovo na um pade mi kako sam bas u bosni gledala graco kolica i sjedalice koje kostaju jako puno ma kolica manje vise ali sjedalice uopste nemaju certifikat koji garantuje maximalni kvalitet i sigurnost.
Recimo ovdje je jako kaznjivo voziti djete bez sjedalice ali isto toliko je kaznjivo voziti djete u bilo kakvoj sjedalici......ali sreca je sto ti ovdje ne mozes ni kupiti bilo kakvu.
Kazne su velike za trgovine ako se ustanovi da prodaju takve sjedalice.
Ti ovdje preko djecijeg i kucnog osiguranja mozes da iznajmis sve tri sjedalice po jako mizernoj sumi novca,ali ako planiras vise djece onda je zakon kupovati jednu po jednu i onda drugo dijete vec ima pripremljenu.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:45:50   
Emina*
Ja mislim da Graco, i kolica i AS nikad i nisu imali taj certifikat. U zadnje vrijeme,trazeci opremu za bebicu, s vremena na vrijeme pogledam Gracovu autosjedalicu,a i kad pitam one zene sto rade u radnji, ma one nemaju pojma sta je taj certifikat..

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:50:43   
hanabanana
Da, to je naša boljka...needuciranost kadra. Ali ako pitaš i prodavačicu u Chiccu da li se sjedalica može postaviti suprotno od vožnje, reći će ti: ne znam.
I neće je biti sramota radi toga.

Zato sam ja sjedalicu kupila u Mostaru, žena mi je sve i jednu sastavila i rastavila, i lijepo te bude sramota da je ne kupiš.

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:52:09   
travnicanka
Znam,zato i skrecem paznju....mislim kupiti auto sjedalicu samo zato sto je to postalo neki trend u Bosni i kao lakse je kad mama sama vozi....je zaista glupost.
Kao sto Suncica negdje napisa pa onda je definitivno djete sigurnije u narucje svoje mame.
Ja sam bila kuma jednoj bebici ljetos i bas sam isla da kupim kvalitetnu sjedalicu za auto....gdje god sam pitala da mi trgovac nesto kazeo toj sjedalici ....jednostavno kaze dobra je kvalitetna a certifikat....sta je to?????
Ma nije ni cudo.......kad je drzava u haosu!!!

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:54:41   
Blue rose RR
IZVORNA PORUKA: travnicanka

Ma nije ni cudo.......kad je drzava u haosu!!!



user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:54:45   
hanabanana
Ko to još kupuje sjedalicu zato što je trend???

Ja sam je kupila zato što smatram da je neodgovorno voziti dijete van autosjedalice, isto tako smatram da je neodgovorno da se ja vozim bez pojasa.

Na kraju krajeva, i zakon propisuje da dijete mora bit u autosjedalici.

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 12:58:08   
laracroft
Takodje treba voditi racuna i o tome da je air bag u suvozacevom sjedistu iskljucen(ukoliko postoji),jer je to po zivot opasna kombinacija.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 13:00:51   
hanabanana
Po našem zakonu ni u kojem slučaju ne smiješ voziti dijete mladje od 12 godina na prednjem sjedištu, baz obzira na to da li je u sjedalici ili je vezano pojasom.

Ali  tamo gdje se smije to je naglašeno...mislim da piše na svakoj šofer šajbi. user posted image



(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 13:05:34   
travnicanka

IZVORNA PORUKA: laracroft

Takodje treba voditi racuna i o tome da je air bag u suvozacevom sjedistu iskljucen(ukoliko postoji),jer je to po zivot opasna kombinacija.


U pravu si Laro to je jako bitno.Ni u kom slucaju ne smijes staviti sjedalicu na air bag,to je striktno podvuceno....air bag moze  biti koban za dijete.......jedno vrijeme dok se Ajla vozila naprijed mi smo imali iskljucen  air bag....a kod automobila gdje ne mozes kljucem iskljuciti odes kod auto mehanicara svaki se moze iskljuciti.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Koja kolica su dobra?
22.1.2008 13:07:12   
laracroft
Obavezno treba voditi racuna o tome!

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Koja kolica su dobra?
23.1.2008 11:25:56   
Nadi
Mi smo kupili Grakova kolica i autosjedalicu. Cijena je bila oko 400 km.
Kiki se super bila navikla na autosjedalicu. Čim je prošlo 40 dana vozili smo se u Hercegovinu i super je podnijela put.
Nikad nije voljela u ležeći položaj nego smo je i kad bi šetali po gradu držali u autosjedalici pričvršćenoj na kloica.
Inače čim MM upali auto nakon par minuta ona uvijek zaspe i prespava cijeli put. Sa 5 mj smo bili na moru. Sada kad može da sjedi dovoljna su kolica za grad. A novu autosjedalicu moramo kupiti jer je ovu prerasla.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Koja kolica su dobra?
23.1.2008 22:51:59   
Visnja RR
CAM-va kolica koja sam rezervisala - danas ih fotkala

http://img84.imageshack.us/img84/700/photo0546cp3.jpg

inace u djelovima izgledaju ovako:

http://img84.imageshack.us/img84/7196/950camcombifamily2qs6.jpg

Provjerila sam jos jednom i imaju certifikat za sigurnost user posted image

(odgovor članu Nadi)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *