|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: upotreba antibiotika
25.9.2009 16:44:20   
Amrino
IZVORNA PORUKA: Tajno moja

Drage moje trudnice,

u osmoj sam sedmici trudnoće i prije 15-ak dana sam zaradila upalu i srednjeg i vanjskog uha,što sada naravno predtsavlja problem kako liječiti s obzirom da antibiotici koje su mi raniji pomagali ( ciprol) i kapi za uši (ne mogu se sada sjetiti tačnog naziva) ne mogu biti propisani ovaj put.
Naime,doktorica mi je jučer dala da pijem penbritin (ampicilin) i da korisitim aqua maris kapi za nos,u ponedjeljak idem na kontrolu i ukoliko ne bude bolje prelazim na ceporex.
Drage moje,ja sam u totalnoj panici,jer me strah da antibioticima u ranoj trudnoći ne oštetim plod nedaj mi Bože....jel' neka od vas imala slična iskustva i da li ampicilin zaista ne može naškoditi bebici?
Utješite me pliz!



IZVORNA PORUKA: Maida28

Draga moja, antibiotici na bazi penicilina se daju trudnicama i dojiljama, taj koji ti koristis i jeste na bazi penicilina zato ne brini, ipak dr znaju najbolje.
Vecina trudnica i dojilja je koristila antibiotika, pa i ja sama.
Zelim ti da sto prije ozdravis i da imas trudnocu bez problema.


IZVORNA PORUKA: Happy

Draga moja imala sam isti problem, isto upala sinusa i uha... ja sam pila penbritin 4X1 i kapi nisita...
Smijes slobodno, ne brini... Ali imaju i one stare OTOL H kapip kazu da su super za usi... Vidim da si iz Sa... njih ima u RS-u... Sretno i ne brini.........



IZVORNA PORUKA: Zoe

Ja sam u 8 sedmici dobila upalu krajnika i dr. mi je propisao almacin jer su one kao najbolje za trudnice ali svega 1 kutija + žalfija za ispiranje grla..


IZVORNA PORUKA: Tajno moja

Hvala vam što ste bile tako brze u odgovorima i što ste me malkice smirile,jer stvarno,odrekla bih se svega,samo da mi bebač bude ok.
"Happy",ne bih smjela na svoju ruku uzimati nikakve kapi,vidjeću šta će mi reći dr. na kontroli u ponedjeljak,vjerovatno će mi morati dati i neke kapi za uši ( htjela je i ovaj put,ali je odustala,dok ne vidi kako terapija napreduje),ali eto,ja se nadam da će se sve brzo smiriti i da neću morati gutati tabletine.
Drugi problem,odnosno fobija mi je što će mi se vjerovatno od antibiotika pojaviti gljivice,tako da pojma nemam da li se smiju koristiti neke vaginalete?!?
Ma budem pitala svoju ginekologicu na sljedećem pregledu.
Cure,hvala vam još jednom,ljubim vas! :****



IZVORNA PORUKA: Leva

Vaginalete ne koristi niposto. Ne preporucuju se cak ni one biljne do treceg tromjesecja.


IZVORNA PORUKA: MELLI

Ja sam takođe u trudnoći uzimala almacin,mislim da antibiotici,koliko god da štete,dr. uvijek procijeni i koliko koriste,pa na osnovu toga odvaže i propiše.
Pa i gljivice da dobiješ,opet postoji lijek.
Naravno najbolje bi bilo ne unositi ništa u organizam tokom trudnoće(mislim na lijekove),ali kad se za to ukaže potreba onda se mora.Mama mora biti zdrava za svoju bebuuser posted image
Najpametnije ti je ne radi ništa na svoju ruku,upitaj ginekologa za savjet.
Uživaj u trudnoćiuser posted image



IZVORNA PORUKA: Happy

Ove kapi sigurno smiju,ali eto ti vidi, ja sam u cuvarkucu stavljala... A sto se tice vaginaleta to ne znam... Meni se nije nisgta pojavilo,, malo svrbilo ali i proslo... Vidi sa gin... Ko te vodi?


IZVORNA PORUKA: Tajno moja

Ma da,svakako ništa na svoju ruku ne želim raditi,prvo savjet doktora,pa sve ostalo ;)
Ali me baš nervira što je ova upala morala baš sada doći da se ne mogu opustiti i maximalno uživati u trudnoći....malo sam nervozna,jer pritisak koji imam u uhu mi doprinosi i nervozu i ljutnju i sve....baš mnogo o tome mislim,iako se trudim da misli skrenem na nešto drugo.
A trudnoću mi vodi dr. Lejla Imširija na GAK-u.I kod nje trebam naredne sedmice,pa ću vidjeti šta i ona ima reći.
Hvala vam svima još jednom :**



IZVORNA PORUKA: Maida28

Lejla je bila moja dr, ona je super. Ma nista ne brini, jer u svakom slucaju, u ovoj fazi trudnoce mislim da ti vise moze naskodit nelijecenje neke infekcije nego lijecenje iste antibiotikom.

A jesi li razmisljala o homeopatskom lijecenju?



_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu mnn)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: upotreba antibiotika
25.9.2009 17:27:11   
Tajno moja
Ja se izvinjavam što sam otvorila novu temu,jer nisam vidjela da već postoji ova.
Nadam se da će moderatori imati razumijevanja,jer sam ovdje "friško-pečena",pa se još uvijek baš  najbolje ne snalazim :(

Maida28,razmišlajala sam ja i o homeopatskom lijecenju,ali nisam baš najbolje u to upućena,možeš ti pomoći nekim savjetom?

< Poruku je uredio Tajno moja -- 25.9.2009 17:30:08 >

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: upotreba antibiotika
10.12.2009 15:25:44   
e1983
Drage moje...mozete li mi pomoci nekim savjetom... u 31 sam sedmici trudnoce i izgleda da sam negdje pokupila neku prehladu...curi mi nos, zatim u toku dana nekoliko puta osjetim kako me svi zubi bole...
da li se smiju piti neki antibiotici u trudnoci..ja sam popila jedan paracetamol i to je sve. bojala sam se da ne dobijem temperaturu...uzela sam i kapi za nos..bojim se samo gripe kakve da me ne uhvati..ako ima ko kakav savjet dobro bi mi dosao....
Hvala unaprijed
pozzz svima

(odgovor članu Tajno moja)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: upotreba antibiotika
10.12.2009 15:28:49   
Skvo RR
Draga ovde imas korisnih savjeta. Za lijekove, moras se ipak obratiti doktoru.

http://www.ringeraja.ba/forum/prehlada_u_trudnoci/m_368534/tm.htm


http://www.ringeraja.ba/forum/m_293344/mpage_1/key_/tm.htm#293344


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu e1983)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: upotreba antibiotika
10.12.2009 15:29:52   
HanaBana
Antibiotike u trudnoci ne bi trebala uzimati na svoju ruku osim ako ti dr ne propise. Ja sma primala antibiotike intravenozno zbog napada bubrega 2 sedmice pred porod i HB Hana ziva zdrava bez problema.

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu e1983)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: upotreba antibiotika
15.1.2010 11:08:22   
Mamica24
Eh žene.. Ja sam do sad pila:

Dabroston, Folacin, Apaurin, progesteron (3 vakcine) - na početku trudnoće

Ampicilin - kad sam stala na ekseri (mislim da se tako zove)

Aksef antibiotik - pijem već 4 dana zbog nekof kamenc u bubregu


eheto... beba je živahna nadam se i molim Boga da nisam poremetila njegov razvoj ovim hemikalijama!!


(odgovor članu HanaBana)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: upotreba antibiotika
23.9.2010 9:40:08   
Skvo RR
PREBACIVANJE POSTOVA

IZVORNA PORUKA: latika

drage mame i trudnice zanima me dali ste vi pile antibiotike u trudnoci i ako jeste koje?
meni je u brisu izolirana ureaplazma 10 na 4 i moja ginekologica me uporno sopa antibioticima a nalaz uvjek isti. popila sam dosada sumamed, ampicilin i eritromicin. sad mi je opet dala sumamed a mene naprosto vise strah da bebama nesto nebude. ona kaze da je manji rizik od antibiotika nego da zbog ureaplazme dodje do prijevremenog poroda..joooj sva sam user posted image sto ih moram piti..


IZVORNA PORUKA: rose

ja sam ih pila nakon amniocenteze...danas mi je bris poslan na analizu pa ako bude trebalo propisat ce mi antibiotike...mislim da se ne trebas bojati i da je to njihova praksa te da postoje antibiotici koji su manje stetni ili nisu stetni u trudnoci


IZVORNA PORUKA: ladyblue

ah antibiotici....ja sam upravo popila 2 kutije Zinnat-a zbog visokih bijelih krvnih zrnaca i apsolutno ništa se nije desilo. Kad sam izvadila ponovo krv, nalazi još gori tako da ne znam šta bih ti rekla. Jednostavno ne reagujem na njih i to je to.


IZVORNA PORUKA: manuela

Ja sam isto pila ampicilin i pri kraju trudnoće mi je dala apaurin al ja njega nisam htjela piti.


IZVORNA PORUKA: milenium

Do sada nije dokazano štetno delovanje penicilina, kao i vecine antibiotika - cefalosporina na majku i njen plod, sto govori da je njihova primjena u trudnoci bezbjedna (penicilin, longacef, pentreksil, ampicilin).

Medjutim, tetraciklini mogu da izazovu ozbiljne promene na jetri i drugim organima majke, a kod ploda da dovedu do poremecaja u razvoju kostiju ("sivi zubi").

Streptomicin, na primer, izaziva u trudnoci ostecenje slusnog zivca, dovodeci do kasnije gluhoce rodjenog deteta.

Hlorafenikol ozbiljno moze da osteti elemente kostane srzi (krvne celije: leukociti, eritrociti), tako da ga treba davati sa izuzetno velikom opreznoscu i uz obavezno laboratorijsko - klinicko pracenje.

Gentamicin (garamicin) je izrazito nefrotoksican, sto znaci da djeluje nepovoljno na tkivo bubrega. Medjutim, kod izvesnih infekcija je vrlo efikasan, pa njegovu primenu treba ograniciti najduze na 7 dana, naravno uz izuzetnu lekarsku i laboratorijsku kontrolu.

Eritromicin moze da se upotrebljava u toku trudnoce, najvise do dvije nedjelje, posebno ako je dokazana infekcija Klamidijama.

Rifadin (rinfamicin) je takodje veoma toksican, i treba ga izbegavati, izuzev kada to nije moguce, npr. kod tuberkuloznih infekcija.



IZVORNA PORUKA: Emmy

U obje trudnoce pila ampicilin i cefalexin.......sve proslo ok....


IZVORNA PORUKA: isabella

ja sam pila u 8 mjesecu trudnoce antibiotike zbog bolova u donjem dijelu stomaka,jer dr je 'predpostavila' da imam prehladu ali nakon 5 popivenih nisam vise pila i onda u 9 mjesecu pred sami porod pila sam jer mi je brisom izolovan streptokok i prije poroda sam dobila 2 doze infuzije antibiotika a hvala bogu beba je ok zdrava ne ureklo se


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Mamica24)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: upotreba antibiotika
6.10.2010 14:11:04   
Anoniman
Ako sam na pogrešnoj temi postavila pitanje,molim vas izvinite hitno mi treba odgovor da li da prekinem trudnoću ili ne?Pila sam razne lijekove a nisam znala da sam trudna hoće li mi djete imat deformaciju?Ako hoće voljela bi to znati sada nego kasnije kad budem više vremena trudna jer onda će biti kasno za pobačaj.Čitala sam ovdje da je nekoj ženi ginekolog savjetovao pobačaj jer je pila dosta lijekova jer bi joj se djete rodilo nezdravo ili mrtvorođeno.
user posted image

(odgovor članu Skvo RR)
  Neposredna veza do poruke: 33
   RE: upotreba antibiotika
6.10.2010 14:13:23   
Visnja RR
najbolje je da odes svom ginekologu i kazes koje si lijekove pila ...samo ti on moze dati najbolji odgovor...
ako su bili u pitanju antibiotici to nije strasno...cesto se i daju u trudnoci kad se rade neke intervencije ...
dakle važno je da svom doktoru kažeš tačno koje si lijekove pila...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: upotreba antibiotika
6.10.2010 14:13:23   
koka i po
po meni sacekaj jos .doktori cak i u ranom stadiju trudnoce vide deformacije.
ne trci pred rudo.user posted image

_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: upotreba antibiotika
6.10.2010 14:14:17   
Visnja RR
koko pogledaj vrjeme kad smo poslali sms user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: upotreba antibiotika
6.10.2010 14:15:47   
koka i po
a gluho bilo user posted image
telepatija user posted image

_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: upotreba antibiotika
6.10.2010 14:17:06   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Anoniman

Ako sam na pogrešnoj temi postavila pitanje,molim vas izvinite hitno mi treba odgovor da li da prekinem trudnoću ili ne?Pila sam razne lijekove a nisam znala da sam trudna hoće li mi djete imat deformaciju?Ako hoće voljela bi to znati sada nego kasnije kad budem više vremena trudna jer onda će biti kasno za pobačaj.Čitala sam ovdje da je nekoj ženi ginekolog savjetovao pobačaj jer je pila dosta lijekova jer bi joj se djete rodilo nezdravo ili mrtvorođeno.
user posted image


Koje lijekove si pila?

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: upotreba antibiotika
6.10.2010 14:29:54   
manuela RR
Opasni lijekovi u trudnoći su:Citostatici,antituberkulotici,seksualni hormoni,lijekovi u terapiji nervnih i duševnih bolesti,antibiotici:hloramfenikol i tetraciklini,oralni antikoagulansi,oralni antidijabetici.

U sigurne lijekove spadaju analgetici :paracetamol,
                                          antihipertenzivi :aldomet i hidralazin
                                          antiemetici:bedoxin,torekan,reglan
                                          antiasmatici:aminofilin
                                          antibiotici:penicilin,cefalosporini
                                          antikoagulansi:heparin
                                          antidijabetici:inzulin
                                          antacidi:A(OH)2 i gastal


_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: upotreba antibiotika
27.10.2010 17:20:12   
mrkva
Zna li neko koji su najefikasnije tablete protiv bolova nakon poroda, sobzirom da se analgin sada ne može kupiti 

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: upotreba antibiotika
31.10.2010 11:54:42   
cicmil
IZVORNA PORUKA: mrkva

Zna li neko koji su najefikasnije tablete protiv bolova nakon poroda, sobzirom da se analgin sada ne može kupiti 
mislim da moras da se konsultujes sa doktorom zbog dojenja. Nista na svoju rukuuser posted image

(odgovor članu mrkva)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: upotreba antibiotika
31.10.2010 12:37:51   
cicmil
Meni je doktorica zadnjih tri mjeseca stalno propisivala antibiotike, amoksiklav ili eritromicin jer su mi leukociti u stalnom porastu. Sad ih vise ne pijem jer CRP miruje a i svi nalazi su uredni prema njoj leukociti rastu jer tako organizam reagje na trudnocu a imam i serklaz.Bolje ih je piti nego da infekcija i bakterije naprave veci problem tako mi je barem ona objasnila.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu cicmil)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: upotreba antibiotika
13.2.2011 0:17:19   
dzeni_nl
moje pitanje nema veze sa antibioticima u trudnoci, al ne znam gdje da pitam

moja bebe pije antibiotik 2x na dan i praktikujem da joj dajem ujutro u 10 i navecer u 22. ali mi je veceras za divno cudo zaspala u 20 i nastavila sto nam se prije nije nikad desilo. pa nisam uspjela da joj dam da popije i sad me zanima da li je u redu ako preskocim jedno davanje?

_____________________________

Ima nade za bolje sutra...
04.09.2010 rodila se Marisa mamina radost najveca.

(odgovor članu cicmil)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: upotreba antibiotika
13.2.2011 0:19:43   
Visnja RR
nije u redu...probudi je i daj natibiotik

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu dzeni_nl)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: upotreba antibiotika
13.2.2011 0:21:04   
veeseelaa
napuni u špricu i daj joj kroz san, kao flašicu, ne moraš je buditi
Ja Ajšu nikad ne probudim kad je vakat za antibiotik, dam joj na način kako napisah


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: upotreba antibiotika
13.2.2011 0:23:16   
dzeni_nl
ok idem odmah da joj dam inace joj i dajem na spricu tako su na dali i objasnili u apoteci. hvala vam puno na brzom odgovoru bas me panika uhvatila jer nisam znala sta da radim. user posted image user posted image

_____________________________

Ima nade za bolje sutra...
04.09.2010 rodila se Marisa mamina radost najveca.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: upotreba antibiotika
13.2.2011 1:06:59   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

nije u redu...probudi je i daj natibiotik


Nikada ne treba prekidati(preskakati) davanje antibiotika ako smo vec krenuli.Budi je ako nema drugog nacina.
Sretno!

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: upotreba antibiotika
13.2.2011 10:38:01   
sweet insanity
Znam da ovo nisu antibiotici ali da ne otvaram novu temu. Je li nek od vas pio Buscopan u trudnoci?

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: upotreba antibiotika
4.6.2012 11:12:32   
yasemin
pila ga je moja snaha , doktor joj propisao , ne znam zbog čega
meni je sad 36 +3 nedelja i doktor mi i je zbog povišenog CRP-a i proteina 0,30 u urinu propisao Zinat antibiotik i 7 dana 3 vaginalete canestena ima li ko slično iskustvo?

_____________________________

yasemin

(odgovor članu sweet insanity)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: upotreba antibiotika
4.6.2012 22:45:41   
Alannah

IZVORNA PORUKA: sweet insanity

Znam da ovo nisu antibiotici ali da ne otvaram novu temu. Je li nek od vas pio Buscopan u trudnoci?


Pijem ga ja po potrebi doduse,ukljucila mi ga zbog grceva. Prijateljica pila citavo drugo i trece tromjesece dva puta dnevno,morala je inace mirovati. takodje sam pila i Ampicilin zbog bakterija.Oboje su dozvoljeni.

(odgovor članu sweet insanity)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *