|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   mlijeko i uvećani krajnici
4.4.2010 14:35:03   
Anoniman
drage forumašice,
moja djevojčica od 19mjeseci se prije mjesec dana bila pravo razbolila, upala krajnika, kašalj, temperatura, zamalo i upala pluća, ali hvala Bogu brzo se oporavila jer je njen doktor brzo reagirao i dao lijekove.
Međutim prošle sedmice je opet počela kašljucati kad je ono bilo zahladnilo i jednu noć je imala blagu temperaturu, i čula sam, kao cviljenje, hroptanje u predjelu desnog plućnog krila dok spava.
Poučena prethodnim iskustvom i u strahu da se ne pogorša, odmah sam odlučila da idemo doktoru.
Eh, sad, kvaka je u tome što smo bili van BiH, gdje nema svog doktora i gdje ja ne poznajem jezik. Na preporuku muževih prijatelja koji imaju dvije djevojčice odveli smo je privatnom doktoru koji je neki vele expert.
Mm je prevodio na taj jezik ono što sam smatrala da je potrebno da zna, tj. sve o prethodnoj bolesti i sadašnjim simptomima, jer doktor nije dobro govorio engleski.
Nakon što ju je detaljno pregledao, od vaganja do pluća i grla, rekao mi je nešto što me jako začudilo i iznenadilo.
Da su joj krajnici za 70% uvećani za njen uzrast i pitao me da li dojim ili pije AD? Ja sam rekla da dojim, ali pošto me to posljednjih mjeseci pravo iscrpilo i nije htjela da jede običnu hranu, da sam podoje svela samo na uspavljivanja, a preko dana bih joj dala da se napije običnog mlijeka, ukoliko bi tražila da pije "meko", jer AD nije htjela ni da primiriše.
Na to je slijedila njegova izričita zabrana konzumiranja običnog mlijeka i obrazloženje. Kaže da obično mlijeko stvara neke bakterije na krajnicima, a da ih majčino mlijeko ubija. Da bi svako dijete nakon što prestane dojiti, piti AD, trebalo ne piti obično mlijeko već jogurt, kefir ili ajran. Što moja djevojčica nema naviku i ne želi.
Malo me šokiralo što ja odlazim kod doktora po mom mišljenju pred upalu pluća, a on mi kaže da kašlje od mlijeka i da ja imam osjećaj da joj u plućima vibrira, a to ustvari dolazi iz grla. Ok, znam da mlijeko pospješuje stvaranje šlajma ukoliko dijete već kašlje i da ga tada treba izbjegavati, što mi je opet u kontradiktornosti sa narodnim receptom gdje se pržio šećer i mlijeko za kašalj. I valjda ja mogu odrediti odakle se čuje zvuk, ipak je to samo po noći, kada sam ja uz nju.
Uglavnom, dade mi samo omegu3 za imunitet  i kapi za nos, a nos prohodan maximalno, a ona kašlje baš iz pluća, ne kao nadražena, i da dojim često, što ja ne mogu jer me boli.
Poslije pričam sa mužem i kažem mu da ne mogu da se opustim i prihvatim tu priču kao tačnu, jer mislim da su joj uvećani krajnici upravo od toga što je prehlađena ili šta već, na što on kaže da bismo trebali uvažiti ono što je on rekao jer je ipak doktor. Zajednički zaključak je bio da ipak potražimo mišljenje još kojeg doktora. Iako nemam nekog kojem baš vjerujem i pošto naši doktori kadkažem da je još dojim, kažu jao toliku klipaču, mislim grozno!
Ipak mi je teško shvatiti da dijete poslije dvije godine ne bi trebalo piti mlijeko, pa valjda je to normalno i svi trube o tome kako je važno. Uostalom, mlijeko pije par mjeseci, pa uvijek bi kašljala i imala problema sa tim ako je do toga.
Ali ima još jedna stvar, i ja sam uvijek imala problema sa krajnicima i sa 16 ih izvadila. Doktor kaže da su i kod nje problem i ako neću da ih vadi, da prestanem.
Tek smo stigle kući, pa da vidim zna li neko nešto na ovu temu i šta mi preporučujete?
Izvinite na opširnosti, ali sam vam željela približiti čitavu situaciju kako bi me bolje shvatile, hvala.:)

< Poruku je uredio Shee -- 4.4.2010 14:41:07 >
  Neposredna veza do poruke: 1
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
4.4.2010 15:30:33   
Lalana
Shee kad bi tvrdnja ovog doktora bila tacna, ja bih se usudila okriviti obicno kravlje mlijeko za sva neiscrpna kasljanja i upale krajnika, moja curica pije od 15 mjeseci, nije imalo sanse da prihvati AD nakon dojenja, ali uzela je kravlje, s tim da sam stalno pazila na ishranu a mlijeko koristila za uspavljivanje i kada je nervozna ili nakon obroka.
Ne znam sta da ti kazem, jer prvi put cujem, mozda neko potvrdi da je dobio slican razlog ili potvrdu za ovu tvrdnjuuser posted image

_____________________________

Moje tri srece...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
4.4.2010 15:31:30   
Lalana
Zaboravih dodati da je cesto bolesna od upale krajnika ili grla ili samog kaslja

_____________________________

Moje tri srece...

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
4.4.2010 16:21:59   
hanabanana
Shee, moja Hana ima povećane krajnike, u dobi u kojoj je tvoja mala bilo je grozno vidjeti ih ( i kad je najzdravija ). Ona nije bila često bolesna, antibitik je popila tek prije par mjeseci, ali samo zahvaljujući tome što ja nisam htjela pristati na antibiotik dok joj ne bi uradili bris grla. ( upravo zbog veličine njenih krajnika i zbog prirodno crvenijeg grla od uobičajenog, čim bi zinula ljekari bi joj htjeli prepisati antibiotik, bez obzira što dijete niti jedan simptom bolesti nije imala ).
Kako je rasla, krajnici se nisu smanjivali - ostali su isti ( još uvijek uvečani ) ali sada izgledaju manji zbog činjenice da ona raste.

Hana je pila AD do četvrte godine, i fakat tek kada je prestala i počela piti obično mlijeko češće ima i probleme sa krajnicima, ali ja sam to prepisivala vrtiću. ( ali sada si mi bacila bubu u uho pa ću malo da se raspitam ).

Medjutim, u svakom slučaju, ja bih joj odmah ukidala mlijeko čim bi primjetila da je febrilna ili počne kašljati ( radi šlajma koji mliječne kiseline stvaraju ).

Isto tako poznato je da treći dan nako stomačne viroze preporučuje se dijetetu dati jogurt. ( mlijeko nikako ).

Dakle, moje mišljenje je da ovo što je ljekar rekao ima veze sa logikom.

( hoću i ja Ayrana :):) )

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
4.4.2010 17:05:45   
Anoniman
hvala na odgovorima lalana i hanabanana.
Nadam se da ovo nije tačno, a ako je tačno, dobro je da znamo. I ja sam prvi put čula. I vidi se da se ovaj doktor dosta usavršava na temu dječije ishrane, čak je sam napravio tablicu dohrane u kojoj voće dolazi tek nakon povrća, da bi se dijete bolje naučilo na slane okuse.

(odgovor članu hanabanana)
  Neposredna veza do poruke: 5
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
4.4.2010 17:18:46   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: Shee

I vidi se da se ovaj doktor dosta usavršava na temu dječije ishrane, čak je sam napravio tablicu dohrane u kojoj voće dolazi tek nakon povrća, da bi se dijete bolje naučilo na slane okuse.



I ja sam svojim davala prvo povrće pa voće. ( dakako nakon žitarica )
Povrće je lakše probavljivo za stomak od voća.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
4.4.2010 17:31:07   
amela2208
Shee: Posto kazes da si imala i ti probleme sa krajnicima mislim da je to genetiçki, ne znam nesto mi nelogicno da je od mlijeka la sve je moguçe danas. İ mi svi u porodici smo imali probleme sa krajnicima (i ja sam ih operisala),recimo moj stariji brat nikad nije pio (slatko)mlijeko pa i dan danas ima problema.
Hanabanana: evo ti recept za ayranuser posted image user posted image user posted image user posted image  jogurt, voda, so...fino izmiiksaj ohladi po zelji i afiyetola :=)

_____________________________

Sara&Mohammad

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
4.4.2010 17:55:19   
kanita25
shee kao sto rece amela i ja mislim da je to dosta genetski..ja sam recimo na crveni luk dobijala upale da nisam mogla jesti po 5 dana nit kap vode da progutam..na infuzijama da budem danima..i uvjek sam imala temperaturu 37,3-37,5..to mi je bila tako rec normalna temperatura kad sam zdrava..kako su mi ustanovili da se upala javlja na luk i nejedem ga, vise nikad nisam osjetila ni krajnike ni temperaturu hvala dragom Bogu..a znam da moze i jogurt i slatko mlijeko isto tako da izazovu anginu krajnika..jer je moja mama na slatko mlijeko isto tako imala probleme...

_____________________________

23.05.2008.-mama poljubila svoju djevojčicu
21.07.2010.-i svog malenog bumbarka

(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
4.4.2010 21:51:55   
emy24
Temu kao da sam ja postavila...imam i ja djecaka sad ce mu ti godine,i od devetog mjesca prosle godine muku mucim sa krajnicima i sa temperaturom,dobro vecinu upala grla pripisujem i vrticu jer je bio krenuo u vrtic u devetom jesecu i od tada svaki mjesec upala grla,krajnici crveni,gnojni,odlazak u hitnu,da bi sad pocetkom marta fasovao i bazalnu upalu pluca,ma to nismo ni rijesili kako treba tacnije deveti dan terapije on dobija temperaturu 37,8i zali mi se na glavobolju i bol u vratu,odvedem ga doktoru i ona kaze kao ima pun nosic sekreta koji mu se spustio do treceg krajnika i aktiviro i ova dva,eh opet mu propise esbesul i akva maris kapi,za sedam dana isli na kontrolu i sve je ok,krajnici hvala bogu nisu crveni ali su mu prirodno uvecani (sto je naslijedio od djevera)....razgovarali smo sa doktoricom i ona nam je rekla kao drugi put kad bude bolestan da ce mu ona raditi neki poseban bris grla da vidi dali su mu potrebne zastitine injekcije ili vađenje krajnika(a napominjem da smo mu radili i bris grla i nisa i sve je ok...mogu samo reci da me je ova upala grla i temperatura dovela do ludila da i sad kad je zdrav ja ga cesto opipam da vidim nedaj boze da nema temperaturu

_____________________________

Emin & Ejna
23.04.2007.
26.07.2012

(odgovor članu kanita25)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
5.4.2010 10:37:40   
Skvo RR
Draga Shee, evo sada citam tvoj post, bas mi je zao curice...ljubi mi je.
A vezano za uticaj mlijeka, pa moguce sasvim...nekako mi uvijek stoji da mlijeko ne treba forsirati kada je dijete bolesno.user posted image

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu emy24)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: mlijeko i uvećani krajnici
7.4.2010 23:19:45   
bebbe RR
Shee, poslala sam ti PP, ali u njoj sam previdjela ovo kada kažeš da je dr rekao da mlijeko izaziva bakteriju?! To fakat nisam nikada, nikada čula. Ali, ko zna, znanost se razvija... Istina, puno je sada protivnika konzumiranja kravljeg mlijeka s teorijom da je to hrana za telad, a ne ljude, ali mala djeca rijetko hoće pojesti dovoljne količine jogurta, kefira, mladog sira... Kako je djevojčica sada?! Šta si odlučila?

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 11
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *