|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Aromaterapija – iscjeljujući mirisi

Uredništvo Ringeraja.ba, 20.1.2013
Zarobljen u esencijalnom ulju, miris izravno dolazi do centara za miris u mozgu, gdje dovodi do široke palete odgovora. Esencijalna ulja mogu pomoći u ublažavanju anksioznosti i depresije, reakcije na stres i pojačati energiju.

image
/11


Istraživanja pokazuju da mirisi određenih biljaka – poput lavande, bergamote, mravinca i sandalovine ustvari mijenjaju moždane valove potičući opuštanje i san.

 

Danas možemo uživati u tim učincima pomoću komercijalno pripremljenih, visoko koncentriranih esencijalnih ulja. Biljka može sadržavati toliko malo mirisa poput 1-postotnog mirisnog ulja, ali kad se to ulje estrahira iz biljke i destilira, miris je intenzivan.

Možete uživati u ljekovitu djelovanju esencijalnih ulja na nekoliko načina – inhalirajući miris, kupajući se u vodi u kojoj ste stavili ulje ili pak masiranjem ulja u kožu.

 

Ulje za kupanje i masažu treba razrijediti temeljnim uljem.  Za masažu dodajte 8 do 12 kapi eteričnog ulja u 8 kašikica biljnog ulja(bademovog, suncokretovog ili ulja grožđanih sjemenki), a za kupanje 10 do 30 kapi eteričnog ulja u 20 kašikica temeljnog ulja.

Eterična ulja su visoko koncentrirana i ne smiju se koristiti za unutrašnju upotrebu. Neke osobe imaju alergijske reakcije na ulja stoga treba biti oprezan.

Zbog mogućnosti apsorpcije ulja kroz kožu u krvotok, trudnice ih ne bi trebale upotrebljavati. Također oprezno sa uljima ako imate osjetljivu kožu, visok krvni tlak i ako ste nedavno operisani.

Mnoga se ulja mogu čuvati godinama bez gubljenja mirisa, dok se neka ulja čuvaju u frižideru  –  ulje narandže ili limuna. Ulja svakako stavite u dobro zatvorene tamne boce i po mogućnosti na tamno mjesto. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ojačajte mozak uz sedam dobrih navika
Ovo vrijedi za većinu organa, ali za mozak je posebno važno - što ga više koristite to će bolje raditi.
2
Vježbajte u skladu sa horoskopom
Svaki horoskopski znak "upravlja" određenim dijelom tijela.
2
Tri namirnice koje zamjenjuju četkicu za zube
Zube trebamo prati nakon svakog jela, to smo naučili još kao djeca kada su nas i roditelji i stomatolozi učili da ih mor...
2
10 stvari koje možda niste znali o zubima
Donosimo vam 10 stvari koje možda niste znali o zubima. Odrasle osobe u prosjeku imaju 28 do 32 zuba, ovisno o tome jesu...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *