|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako bebe uče hvatati predmete?

Uredništvo Ringeraja.ba, 21.8.2017
Razvoj hvatanja predmeta kod djeteta u velikoj je mjeri biološki uvjetovan proces. Između četvrtog i 12. mjeseca kod bebe se razvija niz funkcija hvatanja, i to redoslijedom koji je jednak u sve djece.
Ključne riječi:

image
/11


Prije nego što bebica nauči hvatati predmete, ona mora upoznati svoje ručice. Upoznavanje započinje stavljanjem ruku u usta, dodirivanjem i promatranjem. Najvažnije su faze razvoja hvatanja u dobi između četvrtog i desetog mjeseca života.

Palmarno hvatanje objema rukama

Dijete će napraviti prve pokušaje hvatanja u dobi od četiri do pet mjeseci gledajući svoje ručice i primičući ih predmetu. Predmete hvata objema rukama.

Palmarno hvatanje jednom rukom

U dobi od šest do sedam mjeseci dijete počinje hvatati manje predmete ne objema nego jednom rukom. Ono je sada u mogućnosti uhvatiti predmet jednom rukom. Dok jedna ruka hvata, druga u početku oponaša tu kretnju ili služi kao “pomoćna” ručica.

Između četvrtog i sedmog mjeseca dijete hvata predmete cijelim dlanom, svijajući sve prste. U dobi između četiri i pet mjeseci to čini sa strane maloga prsta, nakon toga tu stranu postupno zamjenjuje približavanjem ruke sa strane placa. Samo se hvatanje premješta na palac i kažiprst.

U početku hvatanja predmeta jednom rukom, nepotpuno razdvajanje funkcije jedne i druge ruke djetetu može predstavljati problem. Primjerice, dijete drži jedan predmet u ruci, a drugom rukom želi uhvatiti neki drugi predmet. U trenutku kada otvara šaku kako bi ga uhvatilo, otvara se i prva šaka iz koje ispada već uhvaćeni predmet.

Hvatanje pomoću škara

U dobi od sedam do osam mjeseci dijete hvata manje predmete između baze palca i kažiprsta. To se naziva “hvatanje poput škara” jer ta kretnja sliči otvaranju i zatvaranju škara. Proces hvatanja sada više ne obuhvaća sve prste već samo palac i kažiprst.

Pincetni hvat

U dobi od devet do 10 mjeseci dijete hvata malene predmete jagodicama palca i kažiprsta. Pincetni hvat djeca uče i kroz igru. Obožavaju podizati najsitnije stvari s poda, poput primjerice mrvica kruha. Nakon što podignu predmet, on ih više ne zanima. Isključivo ih zanima proces hvatanja.

Iako većina djeca potkraj prve godine života već spretno hvataju predmete, ispuštanje predmeta im još može stvarati poteškoće. Stoga se pri ispuštanju često posluže “strategijom” žestokog mahanja rukama i šakama. Tek je s navršene dvije godine dijete u stanju ciljano ispustiti predmet.


(Izvor: Remo H. Largo, Sretno djetinjstvo – Razvoj i odgoj u prve četiri godine života)

Zanimljiva diskusija KLIK

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
7
Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi d...
Roditelji na različite načine uspavljuju djecu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u po...
4
Svi hoće da drže bebu, ali ko drži mamu?
Majčinstvo je neprestano donošenje odluka, pravljenje uspomena, pokušavanje i pravljenje grešaka. Pokušavamo da odgojimo...
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *