|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Najvažnije namirnice i vitamini u trudnoći

Uredništvo Ringeraja.ba, 16.6.2022
Zdrava mama je i zdrava beba, zato Vam u tekstu koji slijedi donosimo najbolje savjete kako da vaša ishrana u trudnoći bude pravilna.



Kada ste u drugom stanju, neke namirnice su dobar put ka zdravoj trudnoći, a time i zdravoj bebi. Prema Američkom koledžu akušera i ginekologa ovo su esencijalni vitamini:


1. KALCIJUM

Pomaže u izgradnji jakih kostiju i zuba. Glavne namirnice su mlijeko, sir, jogurt i sardine. Tokom trudnoće potrebno Vam je 100 miligrama dnevno.


2. GVOŽĐE

Pomaže crvenim krvim zrncima da isporuče kiseonik bebi. Izvori gvožđa u namirnicama su: crveno meso, grah, grašak, žitarice. Tokom trudnoće potrebno Vam je 27 miligrama dnevno.


3. VITAMIN A

Ovaj vitamin je vrlo važan. On je potreban za dobar vid, zdravu kosu i kožu. U namirnicama ga nalazimo u mrkvi i slatkom krompiru.


4. VITAMIN C

Pruža zdrave desni, zube i kosti i pomaže tijelu da apsorbuje željezo. U namirnicama se nalazi u citrusnom voću, brokoliju, paradajzu i jagodama. Tokom trudnoće potrebno Vam je 85 miligrama dnevno.

 

 

PROČITAJ > Strije u trudnoći


 

5. VITAMIN B6

Pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca i pomaže Vašem tijelu da koristi proteine, masti i ugljene hidrate. Vitamin B6 možete da pronađete u govedini, svinjetini, žitaricama od crnog zrna i bananama.


6. VITAMIN B12

On održava nervni sistem i pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca. U hrani ga nalazimo: samo u životinjskim proizvodima, poput mesa i ribe.


7. FOLNA KISELINA

Folna kiselina prevenira nastanak oštećenja nervne cijevi i ozbiljnih oštećenja kičmene moždine i mozga. Kako bismo bliže objasnili, dovoljno je da kažemo da je nervna cijev dio embriona iz koga se kasnije razvijaju kičma i mozak bebe.


Nadamo se da smo ovim tekstom uputili sve one mame koje nisu znale na šta je potrebno obratiti pažnju kada su namirnice i vitamini u pitanju. Pratite Vaše tijlo i hranite se zdravo jer na taj način štitite i Vašu bebu.


Izvor: whattoexpect.com

 

JOŠ NA RINGERAJI

Trudnice razvoj svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba 

I još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Ako želite diskutovati sa našim trudnicama možete na > forumu <

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Trudni? Deset stvari koje morate kupiti!
Trbuščić vam već vidno raste i došlo je vrijeme za šetnju po trgovinama odjeće za trudnice? Deset stvari koje morate kup...
4
Najčešći simptomi trudnoće
Neke žene »znaju« da su trudne od trenutka kad je dijete začeto. Drugim pak trebaju brojni simptomi, brojni pozitivni te...
3
Malo o debljanju…
Prije trudnoće ste možda (tek) brojali kalorije, a sada morate i jako paziti na to što jedete.
3
Razvoj i rast bebe praćen 4D ultrazvukom
Pogledajte kako se razvija beba u maminom stomaku. (engleski video)
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *