|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Otkriveno 6 tipova korone

Uredništvo Ringeraja.ba, 13.8.2020
Otkriveno 6 tipova korone, od simptoma zavisi koliko će bolest biti teška

image
/11


Naučnici su identifikovali šest različitih vrsta kovida-19, a do zaključka su došli analizirajući simptome velikog broja oboljelih. Ovo otkriće bi, kako kažu, moglo da umnogome pomogne u sprečavanju širenja zaraze kao i da ukaže ljekarima koji su pacijenti najviše izloženi riziku.

Smatra se da različiti oblici bolesti određuju njenu težinu, pa tako se može "pretpostaviti" kome će biti potreban respirator, kažu naučnici.

Autori studije, predvođeni istraživačima sa Kraljevskog koledža u Londonu, kažu da c´e im ove informcije biti od velike pomoći prilikom liječenja kovid pacijenata tokom potencijalnog drugog talasa korona virusa, kao i da bi moglo mnogima da spasi živote.

Mada se neprekidni kašalj, groznica i gubitak mirisa obično ističu kao tri ključna simptoma bolesti, podaci prikupljeni od oko 1.600 korisnika aplikacije "COVID Symptom Study" u Velikoj Britaniji i SAD-u pokazuju da ljudi mogu doživeti širok spektar različitih simptoma.

Oni mogu da uključuju glavobolju, bolove u mišic´ima, umor, dijareju, zbunjenost, gubitak apetita, isprekidan i kratak dah i još mnogo toga.

I istraživači su zaključili da u zavisnosti kojoj od ovih šest grupa simptoma pacijent pripada, zavisi i brzina lečenja i oporavka, kao i koliko će se stanje pacijenta pogoršati.

Evo o kojim "vrstama" kovid-19 se radi i koji simptomi ih prate:

1. Nalik gripu bez temperature - glavobolja, gubitak mirisa, bol u mišićima, kašalj, grlobolja, bol u grudima, bez temperature.

2. Nalik gripu sa temperaturom - glavobolja, gubitak mirisa, kašalj, grlobolja, promuklost, groznica, gubitak apetita.

3. Gastrointestinalni - glavobolja, gubitak mirisa, gubitak apetita, dijareja, grlobolja, bol u grudima, bez kašlja.

4. Teža slika sa umorom - glavobolja, gubitak mirisa, kašalj, groznica, promuklost, bol u grudima, umor.

5. Teža slika sa konfuzijom - glavobolja, gubitak mirisa, gubitak apetita, kašalj, groznica, promuklost, grlobolja, bol u grudima, umor, konfuzija, bol u mišic´ima.

6. Teža slika sa stomačnim i respiratornim tegobama - Glavobolja, gubitak mirisa, gubitak apetita, kašalj, groznica, promuklost, grlobolja, bol u grudima, umor, zbunjenost, bolovi u mišic´ima, nedostatak daha, dijareja, bolovi u stomaku.

Izvor: mondo.ba

JOŠ zanimljivih tekstova:

Dragi roditelji, pedijatri, ministri...

Da li djeca treba da nose maske?

Izolacija, samoizolacija, karantin...

Zaštita od korona virusa i preventiva

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
22
Jasmin - cvijet čarobnog mirisa
Ime jasmina potiče od arapsko-persijske riječi yasmin. Najčešće ga sade radi njegovog predivnog senzualnog mirisa, te gr...
4
Troje male djece i sex 4 puta sedmično!?
Ako pitate bilo koju majku sa malom djecom, vjerovatno će vam reći da intimnost sa suprugom nije na vrhu liste njenih pr...
3
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *