|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Podrška dojenju: Blizu majkama

Udruženje DjeCa, 2.8.2013
WABA (World Aliance for Breastfeeding Action) i aktivisti iz preko 176 zemalja širom svijeta od 1. do 7. augusta obilježavaju ovogodišnju Svjetsku sedmicu dojenja sa temom „PODRŠKA DOJENJU: BLIZU MAJKAMA“, koja ovaj put naglašava savjetovanje o dojenju među majkama, po tzv. principu Majka-Majci.

image
/11


"Žene se često obraćaju drugim ženama sa kojima dijele životno iskustvo, naročito iskustva koja se odnose na roditeljstvo. Kad nova majka ima nekog ko je razumije i sa čijim se iskustvom može poistovjetiti, ona može uživati i bolje se nositi sa roditeljstvom. Majka savjetnica je neprocjenjiv partner majkama na njihovom putu kroz roditeljstvo, pomaže da se stekne samopouzdanje u njihovu sposobnost da doje" kaže Anne Batterjee iz La Leche League International i autorica članka na ovu temu u WBW Akcionom planu koji je izdala WABA.

Kontinuirana podrška za održanje dojenja može se obezbjediti na različite načine. Tradicionalno, ovakva se podrška pružala unutar porodice. Kako se društvo mijenjalo, posebno sa urbanizacijom, ukazala se potreba za podrškom majci iz šireg okruženja, bilo od strane obučenih zdravstvenih radnika (npr. IBCLC savjetnice), bilo od strane dula, savjetnica za laktaciju ili prijateljica koje su također majke, kao i od očeva i partnera. Savjetovanje majka-majci je isplativ način za povećanje stope isključivog i trajnijeg dojenja.

"Savjetovanje Majka-Majci je isplativ način da se majkama obezbjedi kvalifikovana pomoć, i omogućava majkama da imaju više podrške od onog što im medicinski radnici mogu pružiti. Savjetnice po principu majka-majci su najčešće žene iz zajednice koje su obučene da podržavaju dojenje i dojilje, bez obzira na njihovo profesionalno obrazovanje. Mogu biti dostupne blizu majčinog doma, i mogu ponuditi i obezbjediti vitalnu dan-za danom pomoć majkama“ ističe Predsjedavajuća WABA-e, Dr.Felicity Savage

Podrška majka-majci u dojenju u našoj zemlji malo je poznata, a gotovo potpuno nepriznata od zvaničnih institucija koje se brinu o trudnicama, majkama i dojenčadi. Međutim, majke su u BiH, kao i u mnogim drugim zemljama prevazišle inertnost zvaničnika i zdravstvenosg sistema, te se spontano „umrežile“ u najčešće virtualne grupe međusobne podrške i pomoći. Malo je koji BiH roditeljski forum bez svoje zajednice, manje ili veće, majki dojilja koje međusobno komuniciraju, savjetuju jedna drugu i pružaju podršku.

Od 2009 godine u Sarajevu djeluju i Mame savjetnice za dojenje Udruženja DjeCa, koje su samoinicijativno, uz svesrdnu pomoć Centra Fenix, i IBCLC savjetnice Adise Hotić organizirale obuku o dojenju i pružanju podrške majkama dojiljama po principu majka-majci. "Veoma nam je drago da je sve veći broj majki, a zahvaljujući internetu i u sve većem broju mjesta širom Bosne i Hercegovine, koje su se upoznale sa našim radom i nadamo se našle ga korisnim i od pomoći,“ ističe Lejla Kapidžic, voditeljice obuke za Mame savjetnice za dojenje Udružnja DjeCa.

Bosna i Hercegovina svoju nacionalnalnu sedmicu dojenja obilježava u sklopu Sedmice djeteta u oktobru, pa Mame savjetnice u saradnji sa ostalim udruženjima i organizacijama koje se bave promocijom i podrškom dojenju tada planiraju veće aktivnosti.

Donosimo osnovne ciljeve ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja:

 

-       Privući pažnju na značaj podrške Majka-Majci kod uspostave i održavanja dojenja.

-       Informisati ljude o veoma efikasnim prednostima savjetovanja među majkama i udružiti snage za proširenje programa za savjetovanje Majka-Majci.

-       Ohrabriti savjetnike za dojenje, bez obzira na njihovo profesionalno usmjerenje, da istupe i obučavaju se za podršku majkama i bebama.

-       Identificirati kontakte za podršku majkama dojiljama u lokalnoj zajednici kojima se žene mogu obratitit za podršku nakon poroda.

-       Pozvati vlade i institucije koje brinu o majkama i novorođenčadi globalno da se aktivno uključe u implemantaciju Deset koraka, a posebno Desetog koraka, da bi se poboljšali trajanje i stopa isključivog dojenja.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodni porođaj/carski rez - oporavak i k...
Koje su razlike u oporavku i komplikacijama kod prirodnog poroda i poroda carskim rezom?
4
Kako pravilno očitati kućni test za trudnoću
Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije.
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *