|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Šest razloga zašto je dobro jesti maslac

DEPO portal, 9.6.2013
Maslac je jedna od onih namirnica koje mogu pretvoriti običan obrok u remek-djelo kulinarstva. No u posljednjih nekoliko desetljeća maslac je bio prečesto optužen za cijeli dijapazon bolesti, od pretilosti do srčanih problema
Ključne riječi:

image
/11


Ipak, maslac se polako vraća u kategoriju zdrave hrane. Evo šest razloga zašto je maslac bitan za naše zdravlje.


1. Maslac je bogat vitamina topivim u mastima
Maslac sadrži puno vitamina topivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Prva dva ne treba posebno spominjati, budući da zdrava prehrana koja uključuje meso i povrće jamči dovoljan unos tih važnih sastojaka.

No vitamin K2 je prilično rijedak u modernoj prehrani, a može imati snažan učinak na zdravlje jer sudjeluje u metabolizmu kalcija čiji je nizak unos povezan s mnogim teškim bolestima, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak i osteoporozu. Maslac proizveden od mlijeka krava koje pasu travu posebno je bogat vitaminom K2, piše stranica AskMen.

2. Maslac je povezan s nižim rizikom pretilosti
Nutricionisti često preporučuju da biramo mliječne proizvode niske masnoće. Tako ćemo, tvrde, dobiti potreban kalcij bez 'loših' masnoća i kalorija. No uprkos visokoj kaloričnoj vrijednosti, mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće nisu povezani s pretilošću. Jedna je studija iz 2012. ispitala utjecaj mliječnih proizvoda visoke masnoće na pretilost, kardiovaskularne bolesti i druge bolesti metabolizma. Utvrđeno je da takvi proizvodi ne povećavaju rizik od metaboličkih bolesti te da su povezani sa značajno smanjenim rizikom od pretilosti.

3. Maslac je dobar izvor masne kiseline butirata
Kratkolančanu masnu kiselinu butirat ili maslačnu kiselinu stvaraju bakterije u debelom crijevu kada su izložene vlaknima. To je vjerovatno glavni razlog što su vlakna važna za zdravlje. No maslac je još jedan dobar izvor butirata koji ima protuupalna svojstva i snažan zaštitni učinak na probavni sistem.

4. Maslac snižava rizik srčanog udara uspješnije od margarina
Prehrambene smjernice preporučuju da zamijenimo maslac margarinom. No moderni savjeti postigli su suprotan učinak. Zamijenili smo maslac - zdravu namirnicu - s margarinom koji sadrži visokoprocesirane trans masti koje uzrokuju brojne bolesti.

U jednoj studiji koja je ispitivala učinke maslaca i margarina na kardiovaskularne bolesti, uočeno je da margarin značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok maslac nije imao takvih učinaka. Druga je studija pokazala da mliječni proizvodi visoke masnoće smanjuju rizik od srčanih bolesti za nevjerovatnih 69 posto, najvjerovatnije zbog povećanog unosa vitamina K2.

5. Maslac sadrži puno zdravih zasićenih masti
Rat protiv zasićenih masnoća temeljen je na lošim znanstvenim rezultatima, budući da nikada nije bilo dokazano da izazva štetu. Nedavna istraživanja ukazuju na to da ne postoji veza između zasićenih masnoća i kardiovaskularnih bolesti. Štaviše, zasićene masti povećavaju razinu HDL (dobrog) kolesterola. Maslac sadrži i zdrave količine kratkolančanih i srednjolančanih masti koje se metaboliziraju drugačije od drugih masti te vode do poboljšanja sitosti i povećavaju sagorijevanje masnoća.

6. Maslac je ukusan
Taj je argument više nego dovoljan.

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ojačajte mozak uz sedam dobrih navika
Ovo vrijedi za većinu organa, ali za mozak je posebno važno - što ga više koristite to će bolje raditi.
2
Vježbajte u skladu sa horoskopom
Svaki horoskopski znak "upravlja" određenim dijelom tijela.
2
Tri namirnice koje zamjenjuju četkicu za zube
Zube trebamo prati nakon svakog jela, to smo naučili još kao djeca kada su nas i roditelji i stomatolozi učili da ih mor...
2
10 stvari koje možda niste znali o zubima
Donosimo vam 10 stvari koje možda niste znali o zubima. Odrasle osobe u prosjeku imaju 28 do 32 zuba, ovisno o tome jesu...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *