|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Spisak štetnih lakova za nokte

Uredništvo Ringeraja.ba, 22.1.2016
Saznajte zbog čega su pojedini lakovi štetni po zdravlje djece, ali i odraslih, kao i koje proizvode bi trebalo izbjegavati...

image
/11


I dok mnoge mame razmišljaju isključivo o raznim hemijskim sredstvima za čišćenje kuće kao o potencijalnim opasnostima za svoju djecu, rijetko koja pomišlja da bi lak za nokte mogao da bude isto tako velika prijetnja za zdravlje njihovih mezimica.­­

Iako su mnogi proizvođači eliminisali toksične hemikalije poput formaldehida, toluena i dibutilftalata iz lakova, mnoge kompanije su ove hemikalije zamjenile sa drugim, podjenako štetnim, kao što je trifenil fosfat poznatiji pod skraćenicom TPHP.

Istraživanje Univerziteta Djuk i Radne grupe za okolinu (Environmental Working Group EWG) pokazalo je da ova hemikalija, koja je takođe sastavni dio vatrootporne pjene u namještaju, vrlo štetna i da je više od dvadesetak žena imalo priliku da se susretne sa njom putem lakova za nokte.

 

Prema rezltatima istraživanja, TPHP može izazvati brojne razvojne malformacije, reproduktivne probleme, kao i povećan rizik od raka.

Iako je u istraživanju učestvovalo samo 26 osoba, rezultati su vrlo pouzdani. 

Dva do četiri sata nakon nanošenja laka za nokte koji je sadržao minimalne količine TPHP-a, 24 učesnika su imala povišen novo difenil fosfata u organizmu, što ukazuje da se TPHP obrađivao u organizmu.

Deset do 14 sati nakon nanošenja laka, svi učesnici imali su sedam puta povećan nivo difenil fosfata. Učesnici koji su koristili rukavice kako bi nanijeli lak na vještačke nokte (izbjegavajući kontakt sa kožom i svojim pravim noktima) nisu imali nimalo difenil fosfata u svom organizmu, što ukazuje na to da se ova hemijska supstanca apsorbuje preko tijela.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je priznala da ne može da testira kozmetičke proizvode prije nego što se oni nađu na tržištu, pa čak iako sumnjaju da je veliki broj ovih proizvoda štetan, to se mora dokazati na sudu. Mnogi od 1,500 lakova koji sadrže TPHP ne ističu to na deklaracijama, te je samim tim kupcima još teže. Međutim, na sajtu Radne grupe za okolinu EWG može se pronaći spisak kompanija čiji lakovi za nokte sadrže ovu štetnu suspstancu, a to su:

 

1. Sally Hansen

2. Essie

3. OPI 

4. Butter London**

5. Revlon

6. Milani

7. Wet N Wilde 

8. SpaRitual

9. Orly 

10. theBalm 

11. Nuance by Salma Hayek

12. Maybelline

13. Beauty Without Cruelty.

 

Izvor: YuMama

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ojačajte mozak uz sedam dobrih navika
Ovo vrijedi za većinu organa, ali za mozak je posebno važno - što ga više koristite to će bolje raditi.
2
Vježbajte u skladu sa horoskopom
Svaki horoskopski znak "upravlja" određenim dijelom tijela.
2
Tri namirnice koje zamjenjuju četkicu za zube
Zube trebamo prati nakon svakog jela, to smo naučili još kao djeca kada su nas i roditelji i stomatolozi učili da ih mor...
2
10 stvari koje možda niste znali o zubima
Donosimo vam 10 stvari koje možda niste znali o zubima. Odrasle osobe u prosjeku imaju 28 do 32 zuba, ovisno o tome jesu...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *