|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  236 237 [238] 239 240   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
20.1.2014 13:04:02   
I love youu

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: I love youu

Moze li savjet plz, kako bebu od 9mj da odviknem da nocnih podoja, mislim da je to cista navika, svaku noc se budi oko 1h pa oko 4h I malo cugne I nastavi spavat.Preko
Dana fino jede I drugu hranu tako da mislim da to budjenje nije od gladi.Spavala je po cijelu noc od 2mj do 6mj I onda se odjednom pocela buditi.

Nije to navika to je potreba. Kako dijete raste tako postaje svjesnije svoje okoline, dnevne događaje procesira tokom noći i lakše se probudi pri prelasku iz različitih faza sna. A dojenom djetetu je najlakše tražiti majku i dojku da se ponovo osjeti sigurnim i da nastavi spavati. U pravu si, nije od gladi user posted image

Pa ne znam bi li pogrijesila kad joj nebi davala da doji u noci? Mislim bice vriske I placa al eto da se malo ljuljamo I nosamo.Sve kontam kad bi vidjela da nema vise sike da se nebi budila, a mozda I grijesim.Svi mi govore da joj uvedem pravi obrok pred spavanje, kao nece se budit, al ni to ne pomaze.

28.04.2013.god. Moja princeza :))))

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5926
20.1.2014 13:11:38   
Lejla Ka
Iskreno, ne znam da li bi pogriješila. Možeš čak i probati da ta buđenja probate prevladati nekim drugim stvarima, milovanjem, nosanjem, ljuljuškanjem. Nemoj se samo zeznuti da ponudiš neku alternativu tipa vode ili mlijeka na flašicu, onda nisi ništa dobila, a dijete još dobiva nepotreban noćni obrok.

Kako si i sama shvatila, njoj ne treba hrana, ne budi se od gladi, treba joj mehanizam da kad se probudi ponovno zaspe.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu I love youu)
Neposredna veza do poruke: 5927
20.1.2014 17:36:21   
Dalia_88
I love you moja djevojcica ima vec odavno redovne cvrste obroke ali se ipak budi.
Prepostavljam da ti savjetuju ono namazi krisku kajmakom pred spavanje user posted image
Nista ne pomaze, ni hapice za laku noc ni krsika s kajmakom user posted image

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5928
20.1.2014 18:02:33   
almondray

IZVORNA PORUKA: Dalia_88

I love you moja djevojcica ima vec odavno redovne cvrste obroke ali se ipak budi.
Prepostavljam da ti savjetuju ono namazi krisku kajmakom pred spavanje user posted image

Potpisujem sve !I kod nas je isto user posted image

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5929
20.1.2014 21:27:18   
Bella.88
Ako si mislila koliko dugo ćeš ih stavljati, predpostavljam do momenta kad će dojke prestati da noću proizvode višak.

na to sam mislila...,hvala vam punouser posted image

jun 2013 stigao vitez naš :)

jun 2015 guzna mala upotpunila nas svijet:)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5930
21.1.2014 2:01:40   
amela2208

Amela nemoj me pogrešno shvatiti, ne mislim ja da ti želiš davati adaptirano, ova prva rečenica je više bila onako, kao razmišljanje na glas.

Možeš li mi u detalje opisati jedan problematični nočni podoj, kako izgleda (u smislu: budi se plačući, ja mu dam on doji pa izbaci i plače, pa ja dam drugi, pa ondoji ...)

Ako tebe ne bole bradavice, ako nisu promjenile boju, ako se ne perutaju, ako on nema bijele naslage u ustima, ako mu je stolica normalnog izgleda i mirisa, ako nema ojed na guzi onda nema razloga sumnjati na gljivice, tako da su kod tebe ti žigovi vjerovatno od punjenja kanalića mlijekom.

Izvinjavam se za ovo moje "razmisljanje na glas". Jako sam iscrpljena u zadnje vrijeme pa vise ne znam ni sama sta cu :-(((
Evo da razjasnim u cemu je ustvari sve bio pronlem. Bas kao sto si rekla nije do nedostatka mog mlijeka nego je do maloga. Naime prije dvije noci sam primijetila odjednom da mu je desni dio glave tj.dio ispod uha poceo da otijece. Odveli smo ga u hitnu... Dr ga je pregledao, uradili smo mu nalaze da bi se ispostavilo da on ima infekciju pljuvacnih zlijezda.A prijebtoga je vec bio na terapiju od infekcije grla.... ja stvarno ne znam kako dijete od dva ipo mjeseca moze imato tolike infekcije i cuda.....na hajr :-(
Od sinoc ne moze uopste da doji na kasicicu ga hranim, izdajam se al mi bas ne ide najbolje. Nadam se da cemo se za par dana javit sa lijepim vijestima.
Tebi hvala na pomoci

Sara&Mohammad

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5931
21.1.2014 12:14:28   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: amela2208

Amela nemoj me pogrešno shvatiti, ne mislim ja da ti želiš davati adaptirano, ova prva rečenica je više bila onako, kao razmišljanje na glas.

Možeš li mi u detalje opisati jedan problematični nočni podoj, kako izgleda (u smislu: budi se plačući, ja mu dam on doji pa izbaci i plače, pa ja dam drugi, pa ondoji ...)

Ako tebe ne bole bradavice, ako nisu promjenile boju, ako se ne perutaju, ako on nema bijele naslage u ustima, ako mu je stolica normalnog izgleda i mirisa, ako nema ojed na guzi onda nema razloga sumnjati na gljivice, tako da su kod tebe ti žigovi vjerovatno od punjenja kanalića mlijekom.

Izvinjavam se za ovo moje "razmisljanje na glas". Jako sam iscrpljena u zadnje vrijeme pa vise ne znam ni sama sta cu :-(((
Evo da razjasnim u cemu je ustvari sve bio pronlem. Bas kao sto si rekla nije do nedostatka mog mlijeka nego je do maloga. Naime prije dvije noci sam primijetila odjednom da mu je desni dio glave tj.dio ispod uha poceo da otijece. Odveli smo ga u hitnu... Dr ga je pregledao, uradili smo mu nalaze da bi se ispostavilo da on ima infekciju pljuvacnih zlijezda.A prijebtoga je vec bio na terapiju od infekcije grla.... ja stvarno ne znam kako dijete od dva ipo mjeseca moze imato tolike infekcije i cuda.....na hajr :-(
Od sinoc ne moze uopste da doji na kasicicu ga hranim, izdajam se al mi bas ne ide najbolje. Nadam se da cemo se za par dana javit sa lijepim vijestima.
Tebi hvala na pomoci

Sve su kod njih žljezdice još malene, kanalići mikroskopski uski, začas oteknu i upale se. Nemoj brinuti, jeste sve to dramatično i iscrpljujuće, ali proči će.

Što se tiče izdajanja pomozi se toplim oblogama na dojkama dok izdajaš. Izdajaš li ručno ili izdajalicom?
Potražiu na youtubu videa za ručno izdajanje i masažu (ukucaj u pretražnik "manual breast milk ekspression) pa pogledaj bude nekih trikova za uspješnije izdajanje).

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 5932
21.1.2014 13:54:47   
I love youu

Iskreno, ne znam da li bi pogriješila. Možeš čak i probati da ta buđenja probate prevladati nekim drugim stvarima, milovanjem, nosanjem, ljuljuškanjem. Nemoj se samo zeznuti da ponudiš neku alternativu tipa vode ili mlijeka na flašicu, onda nisi ništa dobila, a dijete još dobiva nepotreban noćni obrok.

Kako si i sama shvatila, njoj ne treba hrana, ne budi se od gladi, treba joj mehanizam da kad se probudi ponovno zaspe.

Hvala ti puno, probat cemo pa cemo vidjeti, a necu davati vodu ili nesto slicno jer znam da nebi nista dobila.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5933
21.1.2014 13:56:11   
I love youu

IZVORNA PORUKA: Dalia_88

Hahah jedno vrijeme sam joj davala od hippa good night hapicu al nista se nije promjenilo i prestala sam naravno. E cuj krisku sa kajmakom user posted image sto me nasmija.

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5934
21.1.2014 15:37:27   
Mrvica_83
Drage mame i Lejla ;-) Kako ste priije svega ? Kod nas hB sve u redu ..Mazimo se , sikimo i rastemo;-) Uskoro ce nam 2 mali.rodjendan ;-) Kako sam i pisala na desnoj siki nam je refleks otpustanja bas jak ..Nekako se borimo pa prvi mlaz izdojim u pelenu , a ako se kasnije zagrcne jos malko mlijeka izdojim .Jednom.mi se u noci tako zagrcnula i i zgubila dah da sam pokusala nastimati da nam nocu dodje lijeva sika na red.. Tek kasnije procitah da ovu dojku sa jakim otpustanjem i treba nuditi nocu i kad se beba tek probudi jek manje vuce pa je i mlaz manji .Dok to nisam znala u nekih dva )dana sam forsirala lijevu dojkutako da mi jeCura malo ostetila bradavicu .Mazem mlijekom, kremom.i.nadam se da ce brzo zarasti .Ono sto ne zabrinulo je cudna bol u toj lijevoj siki . Kao neki zigovi ( ona nema naslage u ustima )..jel moguce da se bol javila jer imam obicaj da je uzmem u narucje bas na toj strani i nekad ona i zaspi na meni ?Dakle od njene tezine ? To mi danas palo na um ?

24.10.12 Jedan anđeo
26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!

(odgovor članu I love youu)
Neposredna veza do poruke: 5935
21.1.2014 16:47:49   
mirnah
Molim vas zene pomozite mi! Prije 14 dana sam rodila curicu. Porod je protekao tesko i iscrpno, ali na kraju je sve ispalo bas kako treba. U medjuvremenu curica mi je primala antibiotsku zastitu, jer mi se pocela bila zagadjivati plodna voda, pa je sve bilo u cilju preventive. Kasnije je dobila zuticu i to smo predeverali dobro. Medjutim, stalno se na mene vrsi pritisak da dojim, a iz mene izlazi malo mlijeka...jedam zdravo, pijem dosta tecnosti, jedem slatka, pijem caj hipov za poticanje mlijeka, pridrzajem se svih korisnih uputa, ali moja beba je uvijek gladna...dojim je redovno, ali sam otkrila da mi je dijete izgubilo na tezini da bi na kraju otkrili da je beba halapljiva i da je treba dohranjivati. Stoga, kad sam bebi pocela hapu davati, preporodila se. Sad dojim i hapu dajem kad vidim da je bas gladna, necu da je patim. Beba je pocela imati blage grceve i caj hipov pomaze...znam da su grcevi jaci zbog kombinacije ishrane, tj. dojenje i prehrana. PUmpam koliko mogu mlijeko, ali ponekad ga jednostavno nema.

Nemate pojma koju muku sam prosla, jedni mi kazu nemoj to drugi me forsiraju na nesto drugo, te daji bebi vode i secera, babice nece da cuju o tome...te ovako te onako. Ja sam totalno izgubljena vise...zbunjena sam oko te ishrane...kapi mi nisu ni dali za grceve, kazu cista hemija i zapravo ne pomazu...ma uzas jedan...kazu mi kupaj svaki dan bebu, prijateljica mi govori nemoj nisi luda...zbunjena sam. Prvo mi je dijete, a mama mi bas nije od pomoci jer je stara zena i dosta se toga ne sjeca. Hvala unaprijed!

(odgovor članu Mrvica_83)
Neposredna veza do poruke: 5936
21.1.2014 21:05:45   
Mrvica_83
MirnahPrije svega cestitke na rodjenju bebice user posted image Javit ce se savjetnice za dojenje uskoro da ti pomognu .. Koliko ja znam ( iz skromnog dojenackog iskustva ) trebalo bi da sve mame imaju dovoljno mlijeka .. Jel je dojis ili se izdajas ? Vidim pominjes pumpicu ? Dohrana ce nazalost samo dovesti do manje produkcije mlijeka user posted image A ja koliko znam bebice na pocetku i izgube nesto od kilaze sa kojom su rodjene a to se kasnije nadomjesti / ja svoju nisam ni vagala do prve kontrole ..Sto se kupanja tice ti najbolje znas kakvi su ti uslovi / nama su na vjezbicama sugerirali kupanje svaki dan i to je potvrdila i patronazna ali ako se prostorija moze ugrijati adekvatno itd. Dakle neko bebicu kupa svaki dan , neko nekoliko puta u sedmici i sl. Ja vodu sa secerom ne bih isto davala user posted image / ja ne dajem ni caj nego ga ja pijem jer bez potrebe ispira bebina crijeva .. Za grceve i nema pravog lijeka sem dosta strpljenja i poteza kojima se moze olaksati / masaze stomacica , grijanje pelenom / Ja sam nekoliko puta dala Sab Simplex kapi ali ne mogu reci da su nesto mnogo pomogle .. U svakom slucaju sretno i samo polako / beba osjeti nase stanje , nervozu i sl. user posted image user posted image user posted image

24.10.12 Jedan anđeo
26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!

(odgovor članu mirnah)
Neposredna veza do poruke: 5937
22.1.2014 0:15:07   
amela2208
Lejla ka hvala ti na podrsciuser posted image
Danaa mi je mali vec bio bolji, otok se smanjio.Danas nisam koristila pumpu samo je sisao. Inace nisam koristila pumpu do zadnjih par dana. Ne umijem rucno ali cu probat da potrazim te snimke sto preporucujes.
Hvala jos jedno na svemu. Sta bi RR bez tebeuser posted image

Mimith draga cestitke i od mene. Nek ti je ziva i zdrava bebica sto godina. Zao mi je sto ste se namucile na porodjaju i poslije.... Sve ce tonproci i brzo ce se zaboraviti.
Sto se tice dojenjabi dohrane na pravoj si temi i slusaj Lejlu kao sto ti je i mrvica rekla. Narod ko narod mora da pametuje.
Prijatnu noc vam zelim, a ja odoh da prilegnem dok se mali nije probudio :-)

Sara&Mohammad

(odgovor članu Mrvica_83)
Neposredna veza do poruke: 5938
22.1.2014 12:49:28   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: mirnah

Molim vas zene pomozite mi! Prije 14 dana sam rodila curicu. Porod je protekao tesko i iscrpno, ali na kraju je sve ispalo bas kako treba. U medjuvremenu curica mi je primala antibiotsku zastitu, jer mi se pocela bila zagadjivati plodna voda, pa je sve bilo u cilju preventive. Kasnije je dobila zuticu i to smo predeverali dobro. Medjutim, stalno se na mene vrsi pritisak da dojim, a iz mene izlazi malo mlijeka...jedam zdravo, pijem dosta tecnosti, jedem slatka, pijem caj hipov za poticanje mlijeka, pridrzajem se svih korisnih uputa, ali moja beba je uvijek gladna...dojim je redovno, ali sam otkrila da mi je dijete izgubilo na tezini da bi na kraju otkrili da je beba halapljiva i da je treba dohranjivati. Stoga, kad sam bebi pocela hapu davati, preporodila se. Sad dojim i hapu dajem kad vidim da je bas gladna, necu da je patim. Beba je pocela imati blage grceve i caj hipov pomaze...znam da su grcevi jaci zbog kombinacije ishrane, tj. dojenje i prehrana. PUmpam koliko mogu mlijeko, ali ponekad ga jednostavno nema.

Nemate pojma koju muku sam prosla, jedni mi kazu nemoj to drugi me forsiraju na nesto drugo, te daji bebi vode i secera, babice nece da cuju o tome...te ovako te onako. Ja sam totalno izgubljena vise...zbunjena sam oko te ishrane...kapi mi nisu ni dali za grceve, kazu cista hemija i zapravo ne pomazu...ma uzas jedan...kazu mi kupaj svaki dan bebu, prijateljica mi govori nemoj nisi luda...zbunjena sam. Prvo mi je dijete, a mama mi bas nije od pomoci jer je stara zena i dosta se toga ne sjeca. Hvala unaprijed!

Mirnah dobro nam došla user posted image

Uh, ovo što opisuješ tipična je priča majki prvorotki u našem društvu, sve standardna, zbunjujuća priča, sa svih strana suprotni savjeti, a zapravo nikakve konkretne i zaista učinkovite pomoći.

Ja ću polako proći kroz tvoj post, na neke tvoje opise postaviti dodatna pitanja, neke ćemo mitove razbiti, za neke greške ću savjetovati ispravke.
Možda nisi upratila moja rad na ovom portalu, ja sam Mama savjetnica za dojenje udruženja Djeca, nisam medicinar ali sam završila obuku o dojenju i savjetujem majke o dojenju već 3 godine.

Prvo: "ali sam otkrila da mi je dijete izgubilo na tezini"

Svaka beba nakon poroda normalno gubi na težini jer iz njenog organizma se izlučuje voda koja se zadržavala jer su bubrezi radila veoma malo, izbacuje se mekonij (prva stolica) jer i crijeva tek počinju da rade. Također bebe tek po porodu uče da jedu, a ni to ne krene uvijek najbrže pa i zbog toga izgube nešto na težini. Ovo sve spada u normalan, očekivan i potreban gubitak na težini. U kombinaciji sa vašom situacijom neposredno nakon poroda "U medjuvremenu curica mi je primala antibiotsku zastitu" i "Kasnije je dobila zuticu" sasvim je očekivano da dijete izgubi i više od onih 10% težine što tolerišu naši ljekari. Sve ovo nikako nije razloga da se dojenje ne forsira uz prave postupke koji će ga učiniti efikasnim.

Drugo: "a iz mene izlazi malo mlijeka...ali moja beba je uvijek gladna"

Možeš li mi tačno opisati šta podrazumjevaš pod "izlazi malo mlijeka"?
Da li misliš na količinu koju izdojiš izdajalicom, na količinu koju kasnije pokušaš rukom izdojiti?
Na neku količinu koju ti vidiš van dojke? Također me interesira po čemu ocjenjuješ kad je beba gladna?

Ono što majka vidi mlijeka izvan dojke, makar to bilo i dugotrajno izdajanje, nikad, NIKAD nije mjerilo ni koliko mlijeka tog trenutka ima u dojkama, ni koliko se mlijeka proizvodi. Neke žene nikad ne vide kap svog mlijeka, nikad ne osjete nabreklost, nikad ne vide kapljicu (osim ako iscuri iz bebinih usta), a mjesecima, pa i godinama uredno doje svoju djecu. To je zato što je dojka konstruisana tako da bebi daje mlijeko. Ne da se iz nje pumpicom izvlači, ručno cijedi, već da beba svojim toplim, vlažnim usnicama, svojim pokretima jezika i usta, vakuumom koji pravi čeljustima potakne jedan proces u dojci koji se naziva reflaks otpuštanja mljeka. Taj proces se dešava tako da nakon što dijete obuhvati bradavicu i krug oko nje svojim ustima i počne da sisa, tkivo oko kanalića u kojima je mlijeko počne da se stišće i mlijeko bukvalno počinje da teče u bebina usta. Tad se može primjetiti da dijete promjeni način sisanja, siše sporije i ima pauze kad proguta mlijeko. Refleksi se dešavaju sa pauzama, dakle krene jedan pa prestane, dijete onda ponovo brže sisa i pokrene slijedeći refleks, koji opet nakon nekoliko minuta stane, pa opet brzo sisanje, pa refleks itd.
Fol sa novorođenčadi, naročito one sa žuticom je taj što oni kad prođe prvi refleks, a koji je i najjači, zadrijemaju i ne žele više sisati na pravi način da bi potakli slijedeći refleks. Tad uskače majka da pomogne, a kako detaljnije ću ti odgovoriti kad mi se javiš opet i odgovoriš na pitanja.

Treće: "jedam zdravo, pijem dosta tecnosti, jedem slatka, pijem caj hipov za poticanje mlijeka, pridrzajem se svih korisnih uputa ... Stoga, kad sam bebi pocela hapu davati, preporodila se. Sad dojim i hapu dajem kad vidim da je bas gladna, necu da je patim."

Majka mlijeka proizvodi onoliko koliko beba iz njih popije. To je tzv. princip ponude i potražnje. Znači kad tvoja beba u nekom trenutku iz dojke (ili obje, nije važno) popije neku količinu mlijeka (e tu je glavni "nedostatak" dojenja, ne postoji način da vidimo, niti da izmjerimo koliko je beba u nekom podoju popila mlijeka iz dojke; sve što ti je neko možda sugerisao da uradiš da to provjeriš nije pouzdano i ne daje tačan rezultat) dojka ima mehanizam da "zna" da istu tu količinu proizvede za vrijeme koje ima do slijedećeg djetetovog hranjenja. Mehanizam na koji organizam ocjenjuje da proizvodi dovoljno je postepen, organizam osluškuje količine koje dijete uzima kod svakog podoja, i stalno se polako prilagođava. Da bi ovo dobro funkcionisalo na samom početku bebinog života majka uvijek počne proizvoditi previše mlijeka, a onda kad beba počne dojiti organizam u par sedmica reguliše proizvodnju na bebinu potražnju. Zbog ovog prirodnog procesa od krucijalne važnosti je da se u prvim sedmicama bebinog života bebi dojenje daje kad god je budna, da joj se u podoju pomogne da doji što bolje, da joj se podoji ne ograničavaju po trajanju, da se podoj ne prekida, i da se dijete na dojci/dojkama ostavi koliko god je raspoloženo da sisa. Jedino tako će tijelo osjetiti koliko bebi mlijeka zaista treba.

Tvoja ishrana je važna za tebe, da nadoknadiš ono što tvoje tijelo ugradi u mlijeko. Ti bi morala biti ekstremno gladna, da nemaš ništa jesti po par dana pa da se to osjeti na proizvodnji mlijeka, a to vjerujem nije ni blizu slučaj. Znači treba da se hraniš zdravo i redovno, ali to nikako nije način da povećaš proizvodnju, niti to direktno na nju utiče. Slatka puno nemoj, to je mit, majci ne treba slatko da proizvodi mlijeko, to će te samo udebljati bez potrebe. Šećer je brza energija, pa nije sad veliko zlo počastiti se nećim slatkim u toku dana da dobiješ energiju na brzinu, ali to ti nije nikakva hrana za podsticanje dojenja. Hippov čaj je isto marketinški trik, ako ne dojiš redovno, ako beba ne prazni dojke efikasno nema u komercijalnoj prodaji ni jednog sredstva koje će imati nekog posebnog efekta. Važno je da ne šteti.

Kad tijelo reguliše proizvodnju kako sam ti gore opisala sve što beba sa strane pojede računa se u njenu ishranu, a dojke to "ne vide", one će u toliko smanjivati proizvodnju. Pogotovo je to slučaj sa dodavanjem adaptirane formule. Jer se ona teško i dugo vari, pa je dijete duže uspavano, mirno i sito. I tvoje dojke misle da u tom veremenu mlijeka ne treba pa smanjuju i usporavaju prizvodnju. Tako da će uz redovno dodavanje npr. 50ml formule dojke smanjiti proizvodnju za najmanje duplo toliko (brojčani podatci nisu tačni, pokušavam ti to predstaviti na slikovit način).

Kad dodaješ dohranu da li prvo podojiš na obje dojke pa dodaš, ili dohranu daješ zasebno?
Da li ti je uvođenje dohrane savjetovao neki ljekar ili si je uvela samoinicijativno?

DOJENJE NE PATI DIJETE. Ono nije uvijek jednostavno, treba ga naučiti i savladati. No dojenje nije samo hrana za tijelo, dojenje je jedina hrana i za djetetovu psihu i dušu, zato je od neprocjenjivog značaja potruditi se da se ono uspješno svlada. Naravno, majci u tom treba podrška, ali još važnije praktična pomoć jer samo navijanje za dojenje može biti izuzetno frustrirajuće ako nema jasne upute šta i kako.
Ovdje ćeš sigurno dobiti praktične savjete o praktičnim postupcima.

Obavetzno mi piši odgovore, i pitanja o svemu što ti iz mog posta nije jasno. Jer vi ste još u periodu kad se greške mogu popraviti i kad se možete relativno jednostavno vratiti na put isključivog dojenja.

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 22.1.2014 12:50:54 >

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu mirnah)
Neposredna veza do poruke: 5939
22.1.2014 14:58:16   
brzamala
Draga Lejla hvala ti na savjetima i utrosenom trudu. Probala sam sa oblogama od kupusa i pomazu, medutim sinoc za lijevu dojku mi ni one nisu pomogle. Toliko me nakon dojenja pocela boljeti da sam mogla vristati od bolova. Uzas. Isto da mi neko zabada nozeve. Nisam oka sklopila. Ima li jos sta za ovakve slucajeve?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5940
22.1.2014 15:13:44   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: brzamala

Draga Lejla hvala ti na savjetima i utrosenom trudu. Probala sam sa oblogama od kupusa i pomazu, medutim sinoc za lijevu dojku mi ni one nisu pomogle. Toliko me nakon dojenja pocela boljeti da sam mogla vristati od bolova. Uzas. Isto da mi neko zabada nozeve. Nisam oka sklopila. Ima li jos sta za ovakve slucajeve?

Brzamala ja ti savjetujem da se obratiš ginekolog. Neka napravi UZV, ako treba nek napravi i neki bris mlijeka. Ako se problem pogoršava ja se ne bih više igrala sa laičkim savjetima.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu brzamala)
Neposredna veza do poruke: 5941
23.1.2014 13:49:46   
anitaa
iz mog iskustva mogu reći da treba biti uporan, poslije carskog i sestara koje su njoj onako krupnoj i gladnoj davale umjetno mlijeko nije baš bilo lako. kad smo došli kući stalno gosti dolaze, gužva, tanka sam bila i mlijekom, ponuda-potražnja, ali tvrdoglava i uporna u pokušaju dojenja,(koje je bilo jako frustrirajuće, jer je uglavnom odbijala) sve dok patronažna nije rekla da je beba pregladnjela i da joj moram dati umjetno mlijeko, ali isključivo nakon što joj ponudim da doji... tih prvih  20ak dana ja sam non stop izdajala, uglavnom kad bi ona spavala, samo da ne ostanem bez mlijeka, a ona više nije dojila nego jeste... nakon toga sam rastjerala goste, beba je osjetila mir i vrlo brzo se desio neki klik, odjednom je prihvatila da doji, istina poslije sam joj davala i ovog drugog mlijeka, ali koliko god bila umorna, neispavana nikad joj nisam ponudila prvo umjetno mlijeko...toliko smo se navikli na dojenje da smo jedva prestali, a trajalo je koji dan manje od 11 mjeseci, zbog odlaska u jaslice...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5942
25.1.2014 21:19:24   
Mama_Mia
Nemam vremena citati prethodne postove bebana mi vristi od bolova, ima jake grceve ali ne znam na koju temu da idem sve sam pretrazila i nisam nasla nista o grcevima kod beba..ako neko zna nek mi preporuci link ,zaista ne znam sta vise da radim?????????Hvala

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 5943
26.1.2014 20:59:39   
almondray

IZVORNA PORUKA: Mama_Mia

Nemam vremena citati prethodne postove bebana mi vristi od bolova, ima jake grceve ali ne znam na koju temu da idem sve sam pretrazila i nisam nasla nista o grcevima kod beba..ako neko zna nek mi preporuci link ,zaista ne znam sta vise da radim?????????Hvala

Posto ti niko nista iskusniji nema za reci , evo od mene neiskusne par savjeta (mojesincice je ta posast zaobisla hB).
Puno strpljenja , živaca i ljubavi prije svega ostalog i znaj da ce proći , ni jednoj bebi ne traju do rođ.user posted image oko treceg mj. nestaju vecini.
Masiraj mu stomacic u smjeru kazaljke na satu, sto česće.Mislim da mozes zagrijati i pelenu pa stavit.Spominjane su i neke kapi biogaia probaj i njih.
A dosta hvaljen metod je fen , usisivac.Nemoj se libiti da ne probas,bebe vole te zvukove.Ako pomaze da ti ne bi drndao usisivac po nekoliko sati imas na netu sminljeno.Mislim da se zovu bijeli zvuci ili tako nesto ...izvini zaboravila sam 100% i evo link o grčićima pa ako imadnes vremena utjesi se .Zelim da vam sto brze prođe taj period.
http://www.ringeraja.ba/forum/m_168331/mpage_10/key_/tm.htm

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu Mama_Mia)
Neposredna veza do poruke: 5944
27.1.2014 14:02:07   
Mama_Mia
Hvala ti almondray od srca, ovih dan-dva mi je ok nadam se da ce tako biti i ubuduce , jos jednom ti hvala an odvojenom vremenu i savjetima..svako dobro i tebi i tvojim najmilijim

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 5945
27.1.2014 14:14:03   
anitaa
ja mislim da se naselje orilo onih prvih par mjeseci (ustvari nepuna 4) kad su curu mučili grčevi, tako da nema mjere i akcije koju nismo poduzimali (osim kapi i slično, ja sam malo fanatična po tom pitanju)...godilo joj je da bude u klokan nosiljci, tople pelene s malo maslinovog ulja na stomaku, stavila bi je na svoj jastuk i lilala (ljuljuškala), pomogao nam je i NovalacAC, pa onda neke banalnosti - mogla je čitavu vječnost biti pred ogledalom, to bi je nešto smirivalo, masaža, kružno ili vježbice kao da vozi biciklo... brzo čovjek zaboravlja, nadam se da si se već snašla i da je bebi lakše... 

(odgovor članu Mama_Mia)
Neposredna veza do poruke: 5946
27.1.2014 16:03:54   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: anitaa

ja mislim da se naselje orilo onih prvih par mjeseci (ustvari nepuna 4) kad su curu mučili grčevi, tako da nema mjere i akcije koju nismo poduzimali (osim kapi i slično, ja sam malo fanatična po tom pitanju)...godilo joj je da bude u klokan nosiljci, tople pelene s malo maslinovog ulja na stomaku, stavila bi je na svoj jastuk i lilala (ljuljuškala), pomogao nam je i NovalacAC, pa onda neke banalnosti - mogla je čitavu vječnost biti pred ogledalom, to bi je nešto smirivalo, masaža, kružno ili vježbice kao da vozi biciklo... brzo čovjek zaboravlja, nadam se da si se već snašla i da je bebi lakše... 

Ako dobro shvatam nisi željela davati kapi, a davala si adaptiranu formulu kao sredstvo protiv grčeva?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 5947
   RE: problemi sa dojenje
27.1.2014 19:26:06   
anitaa
Nadam se da Mama mia isključivo doji. Nažalost kod nas je bilo kako je bilo, po savjetu pedijatrice i patronažne sestre nakon dojenja bi nastavili nadohranu sa AD. Je li moglo drugačije sad ne znam, znam da onda nisam znala za ovaj portal :-).
:-!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5948
   RE: problemi sa dojenje
28.1.2014 11:05:26   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: anitaa

Nadam se da Mama mia isključivo doji. Nažalost kod nas je bilo kako je bilo, po savjetu pedijatrice i patronažne sestre nakon dojenja bi nastavili nadohranu sa AD. Je li moglo drugačije sad ne znam, znam da onda nisam znala za ovaj portal :-).
:-!

Al će zato bit popravni user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 5949
   RE: Problemi sa dojenjem
28.1.2014 11:44:11   
bamblbi
Mamice imam jedno pitanje ali je vezano za bradavice
S dojenjem nemamo problema bebi je danas 8 dana i fino jede, ali su kod mene bradavice katastrofa ispucale i krvare.
Sinoć poslije podoja je povratio krv, baš sam se prepala.
Prilikom dojenja koristim silikonske bradavice ne bi li tako smanjila direktan dodir s bradavicama ali ne pomaže, ispiram ih otopinom sode bikarbone koristim babylove kremu za njegu bradavica a jutros sam kupila i balzam Multi-mam za njegu bradavica.
Da li imate kakav savjet da to što prije prođe, kad trebam dojiti plače mi se od bolova a žao mi i što beba guta krv, može li mu to naškoditi??

< Poruku je uredio Visnja RR -- 28.1.2014 11:59:45 >

16.03.2008 T
20.01.2014 H

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5950
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  236 237 [238] 239 240   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  236 237 [238] 239 240   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *