Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: mirnah Molim vas zene pomozite mi! Prije 14 dana sam rodila curicu. Porod je protekao tesko i iscrpno, ali na kraju je sve ispalo bas kako treba. U medjuvremenu curica mi je primala antibiotsku zastitu, jer mi se pocela bila zagadjivati plodna voda, pa je sve bilo u cilju preventive. Kasnije je dobila zuticu i to smo predeverali dobro. Medjutim, stalno se na mene vrsi pritisak da dojim, a iz mene izlazi malo mlijeka...jedam zdravo, pijem dosta tecnosti, jedem slatka, pijem caj hipov za poticanje mlijeka, pridrzajem se svih korisnih uputa, ali moja beba je uvijek gladna...dojim je redovno, ali sam otkrila da mi je dijete izgubilo na tezini da bi na kraju otkrili da je beba halapljiva i da je treba dohranjivati. Stoga, kad sam bebi pocela hapu davati, preporodila se. Sad dojim i hapu dajem kad vidim da je bas gladna, necu da je patim. Beba je pocela imati blage grceve i caj hipov pomaze...znam da su grcevi jaci zbog kombinacije ishrane, tj. dojenje i prehrana. PUmpam koliko mogu mlijeko, ali ponekad ga jednostavno nema. Nemate pojma koju muku sam prosla, jedni mi kazu nemoj to drugi me forsiraju na nesto drugo, te daji bebi vode i secera, babice nece da cuju o tome...te ovako te onako. Ja sam totalno izgubljena vise...zbunjena sam oko te ishrane...kapi mi nisu ni dali za grceve, kazu cista hemija i zapravo ne pomazu...ma uzas jedan...kazu mi kupaj svaki dan bebu, prijateljica mi govori nemoj nisi luda...zbunjena sam. Prvo mi je dijete, a mama mi bas nije od pomoci jer je stara zena i dosta se toga ne sjeca. Hvala unaprijed! Mirnah dobro nam došla Uh, ovo što opisuješ tipična je priča majki prvorotki u našem društvu, sve standardna, zbunjujuća priča, sa svih strana suprotni savjeti, a zapravo nikakve konkretne i zaista učinkovite pomoći. Ja ću polako proći kroz tvoj post, na neke tvoje opise postaviti dodatna pitanja, neke ćemo mitove razbiti, za neke greške ću savjetovati ispravke. Možda nisi upratila moja rad na ovom portalu, ja sam Mama savjetnica za dojenje udruženja Djeca, nisam medicinar ali sam završila obuku o dojenju i savjetujem majke o dojenju već 3 godine. Prvo: "ali sam otkrila da mi je dijete izgubilo na tezini" Svaka beba nakon poroda normalno gubi na težini jer iz njenog organizma se izlučuje voda koja se zadržavala jer su bubrezi radila veoma malo, izbacuje se mekonij (prva stolica) jer i crijeva tek počinju da rade. Također bebe tek po porodu uče da jedu, a ni to ne krene uvijek najbrže pa i zbog toga izgube nešto na težini. Ovo sve spada u normalan, očekivan i potreban gubitak na težini. U kombinaciji sa vašom situacijom neposredno nakon poroda "U medjuvremenu curica mi je primala antibiotsku zastitu" i "Kasnije je dobila zuticu" sasvim je očekivano da dijete izgubi i više od onih 10% težine što tolerišu naši ljekari. Sve ovo nikako nije razloga da se dojenje ne forsira uz prave postupke koji će ga učiniti efikasnim. Drugo: "a iz mene izlazi malo mlijeka...ali moja beba je uvijek gladna" Možeš li mi tačno opisati šta podrazumjevaš pod "izlazi malo mlijeka"? Da li misliš na količinu koju izdojiš izdajalicom, na količinu koju kasnije pokušaš rukom izdojiti? Na neku količinu koju ti vidiš van dojke? Također me interesira po čemu ocjenjuješ kad je beba gladna? Ono što majka vidi mlijeka izvan dojke, makar to bilo i dugotrajno izdajanje, nikad, NIKAD nije mjerilo ni koliko mlijeka tog trenutka ima u dojkama, ni koliko se mlijeka proizvodi. Neke žene nikad ne vide kap svog mlijeka, nikad ne osjete nabreklost, nikad ne vide kapljicu (osim ako iscuri iz bebinih usta), a mjesecima, pa i godinama uredno doje svoju djecu. To je zato što je dojka konstruisana tako da bebi daje mlijeko. Ne da se iz nje pumpicom izvlači, ručno cijedi, već da beba svojim toplim, vlažnim usnicama, svojim pokretima jezika i usta, vakuumom koji pravi čeljustima potakne jedan proces u dojci koji se naziva reflaks otpuštanja mljeka. Taj proces se dešava tako da nakon što dijete obuhvati bradavicu i krug oko nje svojim ustima i počne da sisa, tkivo oko kanalića u kojima je mlijeko počne da se stišće i mlijeko bukvalno počinje da teče u bebina usta. Tad se može primjetiti da dijete promjeni način sisanja, siše sporije i ima pauze kad proguta mlijeko. Refleksi se dešavaju sa pauzama, dakle krene jedan pa prestane, dijete onda ponovo brže sisa i pokrene slijedeći refleks, koji opet nakon nekoliko minuta stane, pa opet brzo sisanje, pa refleks itd. Fol sa novorođenčadi, naročito one sa žuticom je taj što oni kad prođe prvi refleks, a koji je i najjači, zadrijemaju i ne žele više sisati na pravi način da bi potakli slijedeći refleks. Tad uskače majka da pomogne, a kako detaljnije ću ti odgovoriti kad mi se javiš opet i odgovoriš na pitanja. Treće: "jedam zdravo, pijem dosta tecnosti, jedem slatka, pijem caj hipov za poticanje mlijeka, pridrzajem se svih korisnih uputa ... Stoga, kad sam bebi pocela hapu davati, preporodila se. Sad dojim i hapu dajem kad vidim da je bas gladna, necu da je patim." Majka mlijeka proizvodi onoliko koliko beba iz njih popije. To je tzv. princip ponude i potražnje. Znači kad tvoja beba u nekom trenutku iz dojke (ili obje, nije važno) popije neku količinu mlijeka (e tu je glavni "nedostatak" dojenja, ne postoji način da vidimo, niti da izmjerimo koliko je beba u nekom podoju popila mlijeka iz dojke; sve što ti je neko možda sugerisao da uradiš da to provjeriš nije pouzdano i ne daje tačan rezultat) dojka ima mehanizam da "zna" da istu tu količinu proizvede za vrijeme koje ima do slijedećeg djetetovog hranjenja. Mehanizam na koji organizam ocjenjuje da proizvodi dovoljno je postepen, organizam osluškuje količine koje dijete uzima kod svakog podoja, i stalno se polako prilagođava. Da bi ovo dobro funkcionisalo na samom početku bebinog života majka uvijek počne proizvoditi previše mlijeka, a onda kad beba počne dojiti organizam u par sedmica reguliše proizvodnju na bebinu potražnju. Zbog ovog prirodnog procesa od krucijalne važnosti je da se u prvim sedmicama bebinog života bebi dojenje daje kad god je budna, da joj se u podoju pomogne da doji što bolje, da joj se podoji ne ograničavaju po trajanju, da se podoj ne prekida, i da se dijete na dojci/dojkama ostavi koliko god je raspoloženo da sisa. Jedino tako će tijelo osjetiti koliko bebi mlijeka zaista treba. Tvoja ishrana je važna za tebe, da nadoknadiš ono što tvoje tijelo ugradi u mlijeko. Ti bi morala biti ekstremno gladna, da nemaš ništa jesti po par dana pa da se to osjeti na proizvodnji mlijeka, a to vjerujem nije ni blizu slučaj. Znači treba da se hraniš zdravo i redovno, ali to nikako nije način da povećaš proizvodnju, niti to direktno na nju utiče. Slatka puno nemoj, to je mit, majci ne treba slatko da proizvodi mlijeko, to će te samo udebljati bez potrebe. Šećer je brza energija, pa nije sad veliko zlo počastiti se nećim slatkim u toku dana da dobiješ energiju na brzinu, ali to ti nije nikakva hrana za podsticanje dojenja. Hippov čaj je isto marketinški trik, ako ne dojiš redovno, ako beba ne prazni dojke efikasno nema u komercijalnoj prodaji ni jednog sredstva koje će imati nekog posebnog efekta. Važno je da ne šteti. Kad tijelo reguliše proizvodnju kako sam ti gore opisala sve što beba sa strane pojede računa se u njenu ishranu, a dojke to "ne vide", one će u toliko smanjivati proizvodnju. Pogotovo je to slučaj sa dodavanjem adaptirane formule. Jer se ona teško i dugo vari, pa je dijete duže uspavano, mirno i sito. I tvoje dojke misle da u tom veremenu mlijeka ne treba pa smanjuju i usporavaju prizvodnju. Tako da će uz redovno dodavanje npr. 50ml formule dojke smanjiti proizvodnju za najmanje duplo toliko (brojčani podatci nisu tačni, pokušavam ti to predstaviti na slikovit način). Kad dodaješ dohranu da li prvo podojiš na obje dojke pa dodaš, ili dohranu daješ zasebno? Da li ti je uvođenje dohrane savjetovao neki ljekar ili si je uvela samoinicijativno? DOJENJE NE PATI DIJETE. Ono nije uvijek jednostavno, treba ga naučiti i savladati. No dojenje nije samo hrana za tijelo, dojenje je jedina hrana i za djetetovu psihu i dušu, zato je od neprocjenjivog značaja potruditi se da se ono uspješno svlada. Naravno, majci u tom treba podrška, ali još važnije praktična pomoć jer samo navijanje za dojenje može biti izuzetno frustrirajuće ako nema jasne upute šta i kako. Ovdje ćeš sigurno dobiti praktične savjete o praktičnim postupcima. Obavetzno mi piši odgovore, i pitanja o svemu što ti iz mog posta nije jasno. Jer vi ste još u periodu kad se greške mogu popraviti i kad se možete relativno jednostavno vratiti na put isključivog dojenja.
< Poruku je uredio Lejla Ka -- 22.1.2014 12:50:54 >