|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 8:43:32   
ja_naiva
Pankice mila, boli, boli itekako. ja se nisam porodila, ali vec mi se krv sledi od pomisli da, aBd, odem na trudnicko i da ostajem na nekih 300km (radim u skoli i od skole nemam nikakvu naknadu). nisam sama, u mom kolektivu trenutno jedna zenica ceka porod, a nas vise potencijalnih stalno razgovaramo o tome, brigu brinemo, pokusavamo i interno nesto rijesiti, ali zakon nije na nasoj strani. svi smo pokupovali stanove (jer smo morali, nije pasjaluk), u kreditima, dugovima..... sta dalje????

(odgovor članu Pankica)
Neposredna veza do poruke: 101
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 9:13:37   
medica
stvarno je to bruka i sramota.

i kazu bijela kuga zavladala................ mora zavladati kad ljudi nemaju poslova,nemaju plata......

evo ja konkretno cekam da nadem neki posao gdje cu dobivati platu redovno i da mi bude normalna i tek kad sve to nadem onda mogu razmisljati o bebi a do tada mogu samo plakat i molit Boga da mi da taj boji posao.


umjesto da drzava podrzava te zenice koje se vjerovatno tesko odluce za bebicu oni ih jos dokrajce

ma uzas


(odgovor članu ja_naiva)
Neposredna veza do poruke: 102
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 10:03:19   
Romali
Draga Pankice, tek sad vidjeh tvoj prvi post na ovoj temi. Pa ne mogu vjerovati, posebno što kažeš da radiš u drž.instituciji. I još u KSuser posted image Užas, jad i čemer. Tjeraju nas da ne rađamo, izumrijet će nam nacija za par godina.
Jesi li išta saznala, bila kod nadređenih? Kako se to desilo tako iznenada?
Ja sam u HNK, ovdje je tek zadnje 2 god.bolja situacija. Radim u školi, imam pravo na godinu da plaćenog porodiljskog bolovanja. Dobijam platu u 100%-tnom iznosu, Bogu hvala. Ne znam samo ko snosi koji dio, ali uglavnom cijela je. Sasvim druga situacija je kod privatnika, ali o tome neka napiše neka cura koja je to već proživjela.user posted image


_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Pankica)
Neposredna veza do poruke: 103
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 11:30:30   
Pankica
Moja Romali, izgleda da u ovoj drzavi vise nista ne znaci ni taj drzavni posao. Izgleda da nam se isto pise, bilo da smo u nekoj privatnoj firmi zaposlene ili u drzavnoj.Isto je. Jad i cemer.Evo danas cu otici do opstine kojoj pripadam, da vidim sa njima sta mi oni kazu. Od svega mi je najgore to sto mi ne uplatise doprinose, gdje knjizice ovjeriti?!user posted image A evo, moram bebicu na vakcinu da vodim ovih dana. Ma katastrofa!Ovi u firmi nesto govore da to tako ne moze ostati, ali crkni magarce, dok trava naraste! Ja dobih platnu listu sa velikom nulom (0). Nista nisu uplatili. Sve do septembarske plate su mi u firmi redovno uplacivali naknadu 100%, jer kao porodilje ne smiju biti ostecene, neko im mora naknadu isplatiti. Ali vidi sad sta nam uradise? Jos cu izgleda morati vracati sve uplaceno, jer je taj zakon, stupio na snagu 01.07., a oni vrsili isplate naknada do septembra.Sta da radim, po svemu sudeci, morat cu poceti raditi, inace ce mi i staz doci u pitanje. Ko ce mi ga kasnije uvezati, kako bilo sta dokazivati, kad ti ne daju nista napismeno, a naknade ni uplate doprinosa ni za penziono, zdravstveno, socijalno, ma ni za sta nema. Eto ti nase drzave i Institucija na drzavnom nivouuser posted image .Idem se spremati, pa trk do opstine, da vidim sta ce mi oni tamo reci. 

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 104
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 11:32:19   
mamyca
Pankice to je jako zalosno sto ti se desilo.Nadam se da ce se sve dobro zavrsiti,otidji i raspitaj se,nemoj odustati.

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

(odgovor članu Pankica)
Neposredna veza do poruke: 105
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 12:01:23   
mamin sin
Eh Pankice, ne vrijedi komentarisati takav postupak!  Ali da te malo smirim, ne znam kako je hodalo to oko uplate doprinosa jer ja sam kod privatnika pa je mozda razlika. Helem, meni od pocetka porodiljskog Kanton snosi troskove doprinosa, zakonski firma nema tu obavezu, i onu nadoknadu. Bez problema sam ovjeravala knjizice, firma mi nista nije obracunavala, ali dobivam nadoknadu i od njih hb, i to puni iznos.

Ako si u kantonalnom ministarstvu onda sigurno ima veze sa ostavkom premijera. Sve je to politika, ali nazalost preko nasih ledja! Sretno!

(odgovor članu mamyca)
Neposredna veza do poruke: 106
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 15:43:06   
majki
Pankice, možda nisam u toku, neznam kad si se porodila, ali to što ti nisu obračunali plaću je sasvim normalno jer sa početkom trudničkog bolovanja ili porodom, nisam sigurna žena prelazi na teret kantona i poslodavac po zakonu nema više nikakvih obaveza prema njuoj, u smislu da joj daje bilo kakvu naknadu. Ako si duže na porodiljaskom pa je došlo do neke izmjene i to je sve do volje poslodavca to je inaće politika da se žene primoraju da kraće budu na porodiljaskom da se prije vrate na posao. Ne boj se da ćeš ostati bez zdravstvenog osiguranja jer ćeš od opštine u kojoj živiš dobivati naknadu i oni će uplaćivati zdravstveno i penziono osiguranje.
Valjda sam dobro skontala problematiku.

(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 107
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 15:59:34   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Pankica

Pa gdje ste forumasice moje na ovoj temi?! Izgleda, ovaj problem nikog ne boli? Pa i bolje je, ali dajte bar malo podrske, pa zar nismo tu jedna za drugu, ako nista, a ono bar malo rijeci utjehe da pruzimo jedna drugoj.



Pankice, ovaj problem boli porodilje diljem federacije već godinama....jer one od prvog revidiranja Zakona nisu imala pravo na naknadu, tačnije ostavljeno je na volji posodavcu da li će ili neće dati porodilji nešto na plaću, a to pravo su imale porodilje državnih insitutucija. Nisam tada čula da su te porodilje ustale svojim glasom za promjenom zakona.

IZVORNA PORUKA: Pankica

Moja Romali, izgleda da u ovoj drzavi vise nista ne znaci ni taj drzavni posao. Izgleda da nam se isto pise, bilo da smo u nekoj privatnoj firmi zaposlene ili u drzavnoj.Isto je. Jad i cemer.



Pa u svim normalnim državama prava radnika moraju i trebaju biti jednaka, bez obzira da li je poslodavac država ili privatno lice. KOd nas doduše ni sada nisu jednake ni one porodilje koje rade u državnim institucijama. Naime, onim porodiljama koje su prijavljene u Republici Srpskoj nadležna institucija oduvijek isplaćuje platu koju je primala zadnjih 6  mjeseci prije porodiljskog.


< Poruku je uredio hanabanana -- 13.10.2008 16:05:11 >

(odgovor članu Pankica)
Neposredna veza do poruke: 108
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 16:07:38   
majki
Ja bih molila nekog od pravnika sa foruma ili računovođa da nam objasni novi pravilnik zakona o porezu na dohodak u kojem je uređen način naknade porodilja u 2009. godini. Kod mene je naime jedan svijetli primjer poslodavca koji ima želju i volju da mi pored naknade kantona daje dio plaće. Interesuje me način na koji će se oporezivati taj iznos koji uplaćuje poslodavac i da li će biti nekih olakšica s obzirom da poslodavac nije obavezan da bilo šta plaća.
Jest da je zakon i pravilnik svjež ali ako neko ima saznanja o tome bila bih zahvalna.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 109
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 16:11:06   
hanabanana
Kod nas je davanje naknade porodilji regulisano Pravilnikom o radu firme. Na osnovu toga firma doplaćuje iznos do pune plate.

Meni isto nije ništa jasno vezano za ovaj novi zakon, ali čisto sumnjam da će stupiti na snagu u januaru, već su jednom prolongirali.

Ne ide mi u glavu jedno: ako je prosjećna potrošačka korpa jedne 4-člane porodice 500 KM, kako onda može neoporezivi minimum biti 300 KM. To nema nikakve logike.

(odgovor članu majki)
Neposredna veza do poruke: 110
   RE: Porodiljska naknada
13.10.2008 18:00:42   
Pankica
Ja sam ti hanabanana zaposlenik drzavne institucije tek od 2006. godine, tako da neznam sta je prije bilo, da li su ili nisu bilo kakvu podrsku ostalim porodiljama, davale porodilje drzavnih institucija. U svakom slucaju, trebale bismo biti jedinstvene i slozne, bez obzira da li smo zaposlene na drzavnom, kantonalnom, federalnom ili bilo kojem drugom nivou. Sve smo mi majke, bez obzira gdje radimo, u drzavnoj ili privatnoj firmi. Ali moj glas, moja podrska kao pojedinca, nikome ne bi mozda nista ni znacila. Ali i meni ce biti, kako bude i ostalim porodiljama. Zalosno je to, ali tako nam je. I ja sam tek danas saznala od mojih nadredjenih, da porodiljama, recimo u Vrhovnom ili Kantonalnom sudu, psolodavac ne uplacuje nikakvu porodiljsku naknadu. Cisto, njihova dobra volja.user posted image

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 111
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:05:10   
Micki
Evo ja se pridrižujem ovoj temi. Naime, radim kao državni službenik u instituciji BiH, nebitno issto koja je, sa sjedištem u Mostaru. Ovdje je još gora situacije, jer niti Zavod za zdravstveno ništa ne snosi. kontaktirala sam i Ministartsvo financija i trezora BiH, ali nažalost, nikakvog pisanog traga, nekog podzakonskog akta, da obrazlože ovaj svoj naum. Pitala sam, šta sa onim županijama gdje se ne snosi i na zdravstvenom, ali kažu to je do nas.
Ja sam u 9. mjesecu trudnoće, do termina mi je još 10 dana, a živa sam se uhvatila za glavu. Hvala bogu, dobro se osjećam, inače ne znam šta bih. Moj poslodavac ne želi da rizikuje ništa, niti da nađe neko kompromisno rješenje, jer ipak svi vole više svoje stolice.
Najbolje, da se mi žene iz cijele BiH udružimo i zatalasamo ovu situaciju. Ja sam već pokušala malo medijski to pokrenuti, preko Večernjeg lista i Dnevnog avaza, evo bio je tekst u nedjelju. Ali, mislim da se treba puno više poraditi na ovoj temi. To je osnovno pravo žena i ne može nam to niko uskratiti.

(odgovor članu Pankica)
Neposredna veza do poruke: 112
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:06:35   
Micki
Izvinjavam se na malim pravopisnim greškama, jer sam s ovom temom toliko uzrujana, da nemam živaca provjeravati tekst...hvala na razumijevanju

(odgovor članu Micki)
Neposredna veza do poruke: 113
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:09:42   
Romali
Micki,tvoja institucija je na Federalnom nivou? I ništa nije riješeno? Pa šta ćeš dobivati dok budeš na porodiljskom?

Ja sam u školi, na kantonalnom je to nivou i mi dobivamo 100%-tni iznos plate. Ne znam ko snosi koji dio, znam samo da je podijeljeno. Pa kako je razlika tako drastična? Ja sam mislila da je kod vas situacija čak i boljauser posted image


_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Micki)
Neposredna veza do poruke: 114
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:13:28   
Micki
Pa vi ste vezani kolektivnim ugovorom, a ja mogu na odsustvo sa 0 KM u novčaniku, jer nam ništa ne snosi niti poslodavac, niti HNŽ.
Samo imamo pravo na onih 400,00 KM jednokratne pomoći, koju sam čula da neće dijeliti ni to.

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 115
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:14:51   
Romali
Užasuser posted image .
Nisam čula za to ukidanje jednokratne pomoćiuser posted image Ma neće to ukinuti, sumnjam, tek su je i uveli ( mada ja još nisam dobila svoj novac ).


_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Micki)
Neposredna veza do poruke: 116
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:18:14   
Micki
Ja sam tako čula. A kada si se ti porodila?

Ja ću, odmah poslije poroda predati papire za tu jednokratnu pomoć, pa ćemo vidjeti šta će biti.

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 117
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:20:47   
Romali
Evo ima u  potpisu, 23.4.user posted image , ali predali smo kad je to počelo, prije 2 mjeseca otprilike.

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Micki)
Neposredna veza do poruke: 118
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:24:57   
Micki
Sorry, tek sada vidjeh...user posted image user posted image user posted image

Neka je sretno s bebicom...pa imaš li kakav odgovor za pomoć?

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 119
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:27:40   
Romali
Hvala, sretno tebi user posted image
Dobili smo rješenje već davno, valjda je to neka garancijauser posted image Ima cura na forumu koje su to isto dobile puno prije mene pa možda one bolje znaju. Ne znam jesu li njima pare legle na račun, sumnjam, majke mi... One bi to već ovdje prijavile. Kao da nam daju po milion KMuser posted image user posted image


_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Micki)
Neposredna veza do poruke: 120
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:31:29   
Micki
Vidiš da sam u pravu. Niti tih 400,00 KM nisu u stanju da nam isplate. Ovo je katstrofa. Ali, neka nama naših bebica živih, pa ćemo vidjeti šta dalje...  user posted image

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 121
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:51:03   
mamyca
Ni meni tih jadnih 400 km nije isplaceno jos,a predala sam prije Romali,ali znam da su neke zene vec dobile.user posted image

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

(odgovor članu Micki)
Neposredna veza do poruke: 122
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:52:31   
Micki
A možda idu po mjesecima, ne znam...znaš li kako su te žene dobile, kako ta privilegija?

(odgovor članu mamyca)
Neposredna veza do poruke: 123
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 13:58:34   
mamyca
To mi je rekla jedna kolegica,one su odmah predale.Pa i ja sam predala nakon 20 dana,kad je to doslo u javnost,bas me cudi kako do sad nije bila isplata.Komplikuju pravo,umjesto da su svima odmah rasporedili novac na racune oni sve jednu po jednu,fuj sistem.

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

(odgovor članu Micki)
Neposredna veza do poruke: 124
   RE: Porodiljska naknada
20.10.2008 14:06:26   
Micki
Koja glupost...nadat se da će isplatiti te naknade, i to ubrzo...možda ljudi ne znaju od silnog novca kako to sve rasporediti...user posted image

(odgovor članu mamyca)
Neposredna veza do poruke: 125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *