|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
6.8.2009 21:24:08   
veeseelaa


S deset meseci dijete zauzima četvoronožni položaj, klati se naprijed – nazad i pri tome naizmjenično opterećuje ruke i koljena. Tako uvježbava ravnotežu za puzanje i tek onda će moći dobro i koordinirano puzati.


e baš tako se ovih dana ponaša moja Akica a ja padam od smijeha

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 101
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
6.8.2009 22:12:04   
Suzana
IZVORNA PORUKA: veeseelaa



S deset meseci dijete zauzima četvoronožni položaj, klati se naprijed – nazad i pri tome naizmjenično opterećuje ruke i koljena. Tako uvježbava ravnotežu za puzanje i tek onda će moći dobro i koordinirano puzati.


e baš tako se ovih dana ponaša moja Akica a ja padam od smijeha


Moj Makic ovo radio sa 6 mjeseci (i bas je bio sladak), a prohodao poslije brata koji to nije radio sa 6 mjeseci. user posted image


_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 102
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
6.8.2009 22:13:56   
veeseelaa
ma da to nema veze s prohodavanjem al meni je simpa gledati a eto ima 7 mjeseci, al baš je šega kad to radi a klati se naprijed-nazaduser posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 103
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
23.12.2009 12:45:01   
pocahontas
slucajno sam naisla na ovu temu - bravo za  tekst na pocetku koji je Amrino stavila user posted image user posted image user posted image user posted image   bas sam se iznenadila na neke cinjenice i mogu vam reci da su se kod nas pokazale do sada tacnim..

_____________________________

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 104
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
11.1.2010 10:46:10   
Anoniman
Najčešće greške roditelja

-Prečvrto stavljanje pelena, čime se sprečavaju slobodni pokreti bebe
-Oblače bebi platnene rukavice i odjeću sa zatvorenim rukavima (šaka je zatvorena do 10 dana a već sa mjesec dana dijete hvata igračku, pokušava dohvatiti usta i oči). Dijete mora istražiti sebe mora se i ogrebati, uštinuti, stavljati ruke u usta- jer to je početni period formiranja pokreta.
- Korištenje baldahina, pokrivača na ogradi kreveta, pokretne igračke iznad kreveta (Baldahini i zavjese na krevetu mogu se koristiti samo kada beba spava, zato što oni ograničavaju vidno polje i remete formiranje binokularnog vida (vid sa oba oka u dubini, visini, širini i prostoru).
Pokretne igračke mogu prouzrokovati razrokost jer su predmeti apstraktni, neodgovarajućeg oblika i boje te se preporučuje korištenje lopte različitih boja, materijala smještenih nad djetetom na providnoj vrpci ne više od 20-30 min. ili jednobojne igračke.



P.S.
Dječiji razvoj je individualan, moj mali je prvo propuzao sa nepunih 6 mj. a poslije tek sa 8 prosjedio. Tako da se ne treba praviti bauk ako vaše dijete nešto ne može a drugo sa manje mj. može...


(odgovor članu pocahontas)
  Neposredna veza do poruke: 105
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
13.5.2010 23:54:33   
Hanady RR
prenos postova

IZVORNA PORUKA: danis

drage mame kada su se vase bebe pocele okretati na bok? moj bebac ima danas tocno 4 mjeseca i jos se ne okrece . bas sam zabrinuta

IZVORNA PORUKA: sahara

Ima vec slicna tema ' motoricki razvoj bebe u prvoj godini zivota' ili tako nesto, nesto me zeza komp pa ne mogu da ti kopiram link, u svakom slucaju nije to tako strasno sto se jos nije okrenuo, neko to uradi ranije neko kasnije, ako je bebeli mozda je malo lijen, pokusaj ga stavljati na stomak i ruke uz tijelo pa da sam izvlaci rukicu i tako malo vjezba, mislim ne znam sta sve moze to samo dajem primjer, ne brini se

IZVORNA PORUKA: danis

hvala ti na odgovoru . idemo u srijedu na redovitu kontrolu i cijepljenje pa cemo vidjeti sta ce dr. reci

IZVORNA PORUKA: dafri

Naravno mi mame sve pratimo i upoređujemo,pa ako druge bebe nešto mogu a naša ne onda se nasekiramo Vjerovatno mu nije još vrijeme,ipak su sve te stvari individualne  ali ako se baš brineš s bebicom možeš malo vježbati ,ima na internetu i opis tih vježbi.okucaj: razvoj kroz igru

IZVORNA PORUKA: bebbe RR

Pitaj pedijatricu na kontroli. Svi ti parametri su napravljeni na osnovi prosjeka - dakle, neke bebe se okrenu puno prije, a neke i puno kasnije, pa je opet sve u redu. Meni je opet super kada vidim da mame vode racuna o tim stvarima, jer, cak i da se usporeno razvija njegova motrika, sto ne mislim da je slucaj, lijepo je da roditlji pravovremeno reagiraju. Sretno i ne sekiraj se!

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Prenos postova sa teme ''Prevrtanje...''
IZVORNA PORUKA: akica b

Za sve jedan veliki pozdrav...
Interesuje me kad se beba pocinje sama prevrtati i okretati..koji je to mjesec?


IZVORNA PORUKA: triplemama

Moj E. sa 4 mj. se prevrnuo sa leđa na trbuh i sada mu je tu fazon stalno se prevrće .

IZVORNA PORUKA: ebru

Evo mlada dama me probudila,pa reko da i ja kazem sto znam!!!!!
Moja bebacha sada ima 3 mjeseca i 4 dana.Mi smo u fazi odizanja guze od podloge i to jedno 10 cm,pokusavamo da se okrenemo ali nam to ne uspijeva,pa onda

Inace sam cula da bi beba "trebala" od 3-4 mjeseca  tu fazu da savlada,a mi i kad uspijemo da se prevrnemo sa ledja na stomak,na stomaku definitivno necemo ostat jer nam to nije omiljena poza za lezanje(jos uvijek)user posted image user posted image user posted image user posted image

IZVORNA PORUKA: seki

Moja mala je negdje oko 5. mjeseca pocela da se prevrce ali bas samostalno,sa ledje na stomak.Ubrzo je usavrsila te pokrete tako da je ne smijem vise samu ostaviti na bracnom lezalu jer se okrece i koluta dok ne dodje do ruba kreveta.
Sada trenutno puzemo unazad. 

IZVORNA PORUKA: Lel@

Moj Sadin ima 4 mjeseca i 7 dana,i upravo se jutros prvi put prevrnuo...
Sa leđa na stomak,baš samostalno..

POZZ


IZVORNA PORUKA: lejlašh

Moja Merjem ima 4 mjeseca i 4 dana, još se ne prevrće sama, mada mislim da će to ubrzo savladati, dođe do pola i onda ne zna namjestiti rukicu da se prevrne  do kraja. To je sve individualno, maloprije mi je žena ispričala da joj se mali od sestre prevrnuo prvu noć kada su ga donijeli iz bolnice. Sada ima 7 mjeseci i hiperaktivna je beba, ne možeš mu ništa, uvijek ga četvore oči moraju pratiti. Bolje je da tu aktivnost malo kasnije savladaju.




IZVORNA PORUKA: meli07

drage mame..
evo našeg problema..bili smo na kontroli kod fizijatra i utvđeno je da nam beba ima iskrivljen vratić, te da ne drži glavicu dovoljno dobro za svoj uzrast..to je dr utvrdio iz vježbe: kad se uzme za ručice iz ležećeg položaja i vuče u sjedeći, opusti skroz glavu i neće da je drži.. , inače mu je stabilna kada se drži u naručju..

beba ima 2,5 mjeseca..odredili su nam da idemo na neke vježbice..nadam se da će nam to biti od pomoći..
zamolila bih vas ukoliko ste  vi ili neko vama blizak imali iskustva sa sličnim problemom da nam date svoje mišljenje..
hvala vam drage moje


IZVORNA PORUKA: Emica_sa

meli07 pozdrav,moja ti je preporuka da svakako ides na vjezbice jer samo ti mogu pomoci..Da li je Dr.utvrdio razzlog takvog stanja,da li vas je slao neuropedijatru?

IZVORNA PORUKA: meli07

rečeno nam je da nije zabrinjavajuće jer je svaka beba individualna u svom razvoju(za držanje glavice), te da će još pratiti to stanje prije nego nas dalje uputi..a za vratić ne znam..zašto se to desilo, ne znam..da li to ima veze s onim što govore okrećite djecu i na jednu i drugu stranu..i ja sam to radila..a primijetila sam da mali preferira jednu stranu..



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 106
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
18.5.2010 15:29:42   
ena23
Ja sam poprilicno zabrinuta...

moj djecak od skoro 9 mjeseci nece da ispravi nozne prstice. Stalno ih drzi skupljene, ne znam kako da objasnim, znaci uvucene i skupljene prema dole, tako da mu stopalo uvjek u obliku polumjeseca okrenutog prema dole. valjda se razumije... mislila sam da ce do sada to izravnati ali on u zadnje vrjeme poceo da zahtjeva da ga se drzi da stoji (bila mi svekrva 2 sedmice user posted image ) a kad stane ne zna stati fino citavim stopalom nego stoji na prsticima, ili jos gore, na gornjem djelu prstica, toiko mu se savije svo stopalo...

imam li razloga za brigu?

sljedeci put pedijatru smo naruceni tek u septembru na vakcinu, a kad je imo 6 mjeseci, kad smo zadnji put bili na kontroli i vakcini nisam primjetila taj problem pa nisam pitala. da li ipak sada da ga vodim?


_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 107
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
18.5.2010 15:33:45   
Skvo RR
Draga Ena ja bi ga odvela, ako su mu stopala i prstici u tom polozaju konstantno....Uopste meni nije zabrinjavajuce kada ga postavljas kada stoji sto se jos ne oslanja citavim stopalom, ali ako su mu uvijek "nogice" u tom polozaju, ja bi ga odvela.
Ja iskreno nisam imala sa tim iskustva, mozda se javi neka druga mama...
Ljubi mi djecaka!

< Poruku je uredio Skvo RR -- 18.5.2010 15:34:35 >


_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 108
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
18.5.2010 15:39:58   
ena23
hvala ti skvo na brzom odgovoru... ma nije uvjek tako ali veeeeoooooma cesto... moji roditelji mi govore "ne budali" ali ja vidim drugu djecu njegovog uzrasta koja se vec sasvim normalno oslanjaju na stopala i nisu im nikad u tom polozaju. njegova su bas kao ukocena, cesto, i sve sam mislila da ce proci kako raste, ali ne prolazi... 

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 109
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
19.5.2010 11:09:38   
ena23
zar nema nikog kome se slicno desavalo?




_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 110
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
19.5.2010 11:29:11   
Mya_81 RR
Joj, Ena, žao mi je što ni ja nisam od neke velike pomoći jer mogu samo ponoviti ono što ti je Skvo već napisala. I Minja uglavnom kad stoji stoji na vrhovim prstiju k'o balerina, ali joj taj položaj stopala nije stalno. Znam da izludi od razmišljanja šta je pitanju, a sigurna sam da nije nešto strašno, ali i sama znaš da je najbolje da odeš kod dr. jer će ti on znati to pojasniti detaljno kako treba user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 111
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
19.5.2010 11:33:47   
Anoniman
i A.stoji na prsticima tj.hoda bas me jednom sveki zabrini kao vidi on na prsticima hodauser posted image
od kume je tako kao beba jos hodo eno i danas dan sad ce u prvi razred a on hoda na prstima ko balerinauser posted image
Ja ju pitam sto ???Eto,kaze neznam trebala uzet ortopetske uloske al luda nece kaze mogu dzaba bacit pare svasta ja bi uzela da sam na njenom mjestu
Kaze kome smeta neka negleda
Reko meni nesmeta al mi cudno i smjesnouser posted image


(odgovor članu Mya_81 RR)
  Neposredna veza do poruke: 112
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 13:18:12   
Hanady RR
prenos posta sa današnjim danom 1.6.'10
IZVORNA PORUKA: chuci

Moja beba je napunila 8 mjeseci prije par dana, i već nekoliko dana se diže uz namještaj. Nisam sigurna da li joj to treba pustiti jer je još mala?

Inače se samostalno diže u sjedeći položaj, i puže nešto kao na sve četiri. Koristi jedno koljeno a jedno stopalo i rukice te tako puže. Od jučer se diže na oba stopala i rukice kad je nasred sobe, ali ne pomjera se, nego se vrati na jedno koljeno na podu ako se želi kretati. Par puta se i sama uspravila na sred sobe ali gubi ravnotežu. MašAllah ovo sve recite.

Nego šta sada jel joj rano radi kičme da je uspravljena?





_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 113
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 13:22:17   
Hanady RR
Moja djevojčica se sa 8 mjeseci ustala...i nije bilo načina da je ja natjeram da ne stoji pored namještaja...
e sad on je sve to tako radila do čak 14 mjeseca kda je tek odlučila da ostavi namještaj na miru i počne da hoda...

mislim da nebi trebao biti porblem stajanje u 8 mjesecu za kičmu bebe,. njen razvoj je sasvim ok i potreba djeteta u tom uzrastu nebi se trebala sputavati.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 114
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 13:25:34   
reallove
i moj Emin je sa 8 mjeseci ustajao,puzao,sada mu je evo 10-ti mjesec i polako hoda uz namjestaj,sve je to ok

_____________________________

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"


Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 115
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 13:28:02   
chuci
ma i ja sam kontala tako ali ipak bi da provjerim sa nekim. ona hoda uz namještaj pomalo, ako je neka baš interesantna igračka (čitaj moj laptop) na drugom kraju user posted image user posted image

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 116
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 13:32:19   
kanita25


IZVORNA PORUKA: chuci

Moja beba je napunila 8 mjeseci prije par dana, i već nekoliko dana se diže uz namještaj. Nisam sigurna da li joj to treba pustiti jer je još mala?

Inače se samostalno diže u sjedeći položaj, i puže nešto kao na sve četiri. Koristi jedno koljeno a jedno stopalo i rukice te tako puže. Od jučer se diže na oba stopala i rukice kad je nasred sobe, ali ne pomjera se, nego se vrati na jedno koljeno na podu ako se želi kretati. Par puta se i sama uspravila na sred sobe ali gubi ravnotežu. MašAllah ovo sve recite.

Nego šta sada jel joj rano radi kičme da je uspravljena?



moja djevojcica je sa sest mjeseci pocela da se sama dize i cuva za namjestaj stojeci,,a sa 8 mjeseci je bas prohodala bez držanja za nesto a nikad je nismo niti jenom uhvatili za rukicu pa provodali po stanu,kao sto roditelji forsiraju djecu..a nikad nije bila ni u hodalici..kao sto kaze Hanady mislim da netreba sputavati djete i da nebi trebalo biti problema za kicmu ili nogice.

_____________________________

23.05.2008.-mama poljubila svoju djevojčicu
21.07.2010.-i svog malenog bumbarka

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 117
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 13:34:17   
Medić*
eh ja jednom napisah i neznam sta bi...., uglavnom mashalah za bebaru, mila pusti neka sama radi sta joj odgovara, sama ustaje znaci ti je ne forsiras, samo budi uz nju i nadgledaj je, moj brat je bas prohodao sa 7 i pol mj ma niko ga nije mogao stici, a moj maleni do 10 mj ma nista nije htio, ni puzanje, ni okretanje ,bas se pravo pocela brinuti a on bio lijen ljubi ga mama, a sa 11 prohodao, nikad nije puzao odmah na noge, tako busti neka radi sta bebi odgovara, bitno ih je ne forsirati.

_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 118
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 13:41:01   
Anoniman

IZVORNA PORUKA: chuci

Moja beba je napunila 8 mjeseci prije par dana, i već nekoliko dana se diže uz namještaj" Nisam sigurna da li joj to treba pustiti jer je još mala?

Nego šta sada jel joj rano radi kičme da je uspravljena?


Sasvim normalno, ona je odlučila da se podigne i to je to, najveća greška bi bila sputavati je da to ne čini, samo ti nju pusti ...
Što se tiče motoričkog razvoja sve treba da je prirodno i bez forsiranja. Svako dijete je individualno i kad nešto odluči i može sam napraviti, to je pravo vrijeme a ne ono koje piše u nekim knjigama, na googlu itd.
Stimulacija je od velikog značaja za motorički razvoj, treba poticati dijete raznim igračkama, da hvata, baca, dopuže, hoda ...ali ne i pretjerati (samo onda kad dijete želi raditi i to kroz igru).

(odgovor članu Hanady RR)
  Neposredna veza do poruke: 119
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 13:54:15   
chuci
hvala vam puno na odgovorima. Valjda je onda u red. Puštam je da radi šta hoće user posted image user posted image

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 120
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 14:51:43   
teacher75
lani ce skoro punih 8 mjeseci a ona bi samo da lezi na ledjima i da dize nogice i rukicama dira igracke koje moze dohvatiti. samo se par puta okrenula na stomak sama i plakala je jer ne voli nikako da lezi potrbuske. ja je stavljam pomalo, izdrzi minutu najvise i odmah se buni, tako da nista ni od puzanja. dok lezi na ledjima nekad se malo okrene na stranu i to je to, nista od nekog aktivnog prevrtanja kao sto vidim da druge bebe rade. pokusaval sam je stimulisati igrackama ali ona dohvati samo one koje moze bez nekog napora uzeti, uopce se ne trudi da dohvati neke vam njenog domasaja, pokusa pa odustane kad vidi da ne moze i malo se buni. ne zna jos ni sjediti sama, gubi ravnotezu, mada u krilu sjedi i kad joj postavim jastuke okolo. ima li jos neko (ili je imao) ovako "lijenu" bebu ovog uzrasta?

_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 121
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 16:29:58   
chuci
Prvo svki neuropedijatar i fizijatar će ti reći da ne postoje lijene bebe. Postoje bebe koje nešto mogu ili ne mogu, i to je to.

Drugo, ne govorim ti iz glave, nego ti prepisujem iz časopisa bebe. (Trebalo mi je vremena da nađem taj broj pa ti tek sad odgovaram)
Članak je o psihomotornom razvoju dojenčeta. Dijete bi sa 5 mjeseci trebalo da se počne okretati sa leđa na stomak i obratno, a sa 6 mjeseci bi već trebalo biti spretno u tome. Za bebu od 8 mjeseci piše da je zabrinjavajuće i iziskuje potrebu kontakta sa doktorom sljedeće:
- nemogućnost okretanja s leđa na trbuh i obratno
- izostanak dodirivanja šakicama koljena i stopala
-nema skakutanja gore dolje kad se drži pod pazuhom
-ne sjedi niti na tren
-ne zna premjestiti predmet iz ruke u ruku.

Ako želiš mogu ti napisati i šta bi trebala moći djeca sa 8 mjeseci ali taj dio članka je malo duži. Nije problem da ti ga prekucam ako treba.

Nemoj se zabrinjavati, ali ja mislim da je bolje biti siguran, nego pretpostavljati kad je beba u pitanju. Bolje da sada radite neke vježbice ako trebadne, nego da se čeka.



Znam da je svaka beba individua, i da se razvija različito od ostalih, ali postoje neke smjernice koje se mogu pratiti. Hoću da kažem postoje krajnje granice starosti kada beba nešto treba da je u mogućnosti. Sretno


_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 122
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 16:37:23   
teacher75
IZVORNA PORUKA: chuci

Prvo svki neuropedijatar i fizijatar će ti reći da ne postoje lijene bebe. Postoje bebe koje nešto mogu ili ne mogu, i to je to.

Drugo, ne govorim ti iz glave, nego ti prepisujem iz časopisa bebe. (Trebalo mi je vremena da nađem taj broj pa ti tek sad odgovaram)
Članak je o psihomotornom razvoju dojenčeta. Dijete bi sa 5 mjeseci trebalo da se počne okretati sa leđa na stomak i obratno, a sa ' mjeseci bi već trebalo biti spretno u tome. Za bebu od 8 mjeseci piše da je zabrinjavajuće i iziskuje potrebu kontakta sa doktorom sljedeće:
- nemogućnost okretanja s leđa na trbuh i obratno
- izostanak dodirivanja šakicama koljena i stopala
-nema skakutanja gore dolje kad se drži pod pazuhom
-ne sjedi niti na tren
-ne zna premjestiti predmet iz ruke u ruku.

Ako želiš mogu ti napisati i šta bi trebala moći djeca sa 8 mjeseci ali taj dio članka je malo duži. Nije problem da ti ga prekucam ako treba.

Nemoj se zabrinjavati, ali ja mislim da je bolje biti siguran, nego pretpostavljati kad je beba u pitanju. Bolje da sada radite neke vježbice ako trebadne, nego da se čeka.



Znam da je svaka beba individua, i da se razvija različito od ostalih, ali postoje neke smjernice koje se mogu pratiti. Hoću da kažem postoje krajnje granice starosti kada beba nešto treba da je u mogućnosti. Sretno


ako mozes, iskopiraj mi taj clanak i posalji na pp. a imaju li negdje te vjezbe, kako se rade?


_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 123
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 16:47:09   
niki83
evo mojoj je danas 8mj.
isto nije voljela na stomaku lezati, ali ja sam je okretala i na kraju se navikla
sad se vuce po podu, okrece se prevrce,ali ne puza bas ono na sve cetiri, digne se u taj polozaj i klati i onda se opet vrati pa kao vojnik po podu ide, ali unazad, vuce se
od 6,5 mjeseci lijepo sjedi, ja je pocela stavljati i onako vise bez jastuka i jako brzo se osamostalila
sada pokusava i krenuti kada sjedi, i prije par noci se pokusala dignuti uz krevetic, ali nije uspjela
eh ovako se ponasa moja 8 mjesecna beba


_____________________________

N&N

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 124
   RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota
1.6.2010 16:58:10   
teacher75
kada sam na 6-mjesecnoj kontroli skrenula pedijatru paznju na to da lana nece potrbuske i da samim tim sumnjam da ce propuzati, rekla je da nema veze, da neke bebe jednostavno ne vole potrbuske i da je njoj motorika od pocetka ok te da nemam razloga da brinem. zato je nisam forsirala niti sam radila ikakve vjezbe. ali kako vrijeme odmice, vidim da se situacija ne mijenja, pa pocinjem da vise razmisljam o tome. cudno mi je i to sto kad je stavimo da "stoji" ne odguruje se nogama vec cvrsto stoji na njima. ostalo je sve ok, prebacuje igracke iz ruke u ruku, hvata se za noge, dize ih, lupka po podu nogicama. voljela bih ako neko ima opis vjezbi sa slikama da mi posalje link, ovako kad samo objasnjavaju, bez ilustracija ne mogu bas shvatiti kako pravilno da uradim vjezbe

_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *