|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Broj mrtvorođenih u FBiH porastao gotovo dvostruko

Uredništvo Ringeraja.ba, 2.10.2016
U Federaciji BiH prošle godine bilo je ukupno 97 mrtvorođenih beba. Taj broj gotovo je duplo veći u odnosu na 2014. godinu, kada je broj mrtvorođenih na području FBiH iznosio 53.
Ključne riječi:

image
/11


Prema podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku o broju umrlih dojenčadi, 2013. godine u Federaciji je umrlo 148 beba, 2014. godine 127, a 2015. godine 154 bebe.

Patološke trudnoće

U Kantonu Sarajevo godišnje u prosjeku umre oko 30 dojenčadi. Prošle godine u ovom kantonu umrla su 32 dojenčeta, dok je mrtvorođenih beba bilo 27. Značajan je to porast u odnosu na 2014. godinu, kada je broj mrtvorođenih u Sarajevskom kantonu iznosio 19.

Bosanskohercegovačku javnost ovih dana uznemirila je informacija da su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u nepuni mjesec umrle tri bebe. Uprkos tome što su roditelji dviju preminulih beba izrazili sumnju da je uzrok smrti novorođenčadi bila bakterija klebsiella pneumoniae, iz SKB Mostar to negiraju. Tvrde da su radili bakterijsku analizu – istina, kod samo jedne bebe, koja je umrla 16. augusta – i da je nalaz bio negativan.

Beba je, kažu u ovoj bolnici, umrla zbog niza zdravstvenih komplikacija koje je imala odmah po rođenju. Međutim, ovo nije prvi put da se zbog broja umrlih beba na Odjelu neonatologije Sveučilišna klinička bolnica Mostar našla „na udaru“ javnosti. Sredinom prošle godine mediji su također izvještavali o neobično velikom broju beba koje su umrle na istom Odjelu - čak sedmero u periodu od šest mjeseci. Naknadno urađene analize tada su potvrdile da su sve bebe bile zaražene klebsiellom, no iz bolnice su se pravdali argumentom da je riječ o Odjelu na kojem se liječe nedonoščad čiji je imunološki sistem ugrožen i posebno podložan infekcijama.

- Najčešći uzroci smrti novorođenčadi su kongenitalne anomalije, odnosno nedovoljno razvijeni organi beba kada su u pitanju prijevremeni porođaji. Novorođenčad su praktično predisponirana za razne vrste infekcija, a pri tome se moraju uzeti u obzir i sve druge okolnosti poput toka trudnoće, načina porođaja, zdravstvenog stanja majke... Sve to ima reperkusije na zdravlje novorođenčeta. Što se tiče porasta broja mrtvorođenih, moramo uzeti u obzir i to da je sistem vođenja statistike unaprijeđen, a i održava se mnogo veći broj patoloških trudnoća u odnosu na raniji period - kaže za Faktor prof. dr. Fahrija Skokić, specijalista neonatologije i predsjednica Udruženja pedijatara u BiH.

Unutar prosjeka

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona mrtvorođenih je u prošloj godini bilo sedmero, a registrirana je smrt 25 dojenčadi. U Tuzlanskom kantonu u 2015. bilo je petero mrtvorođenih, a godinu ranije dvoje, dok je prošle godine na području ovog kantona umrlo 29 dojenčadi.

Na području Unsko-sanskog kantona 2015. bilo je 16 mrtvorođenih beba i trinaestero umrlih dojenčadi, a u Zeničko-dobojskom kantonu mrtvorođenih je bilo 20, te 27 umrlih dojenčadi. Srednjobosanski kanton imao je u 2015. godini dvanaestero mrtvorođenih i 14 umrlih dojenčadi.

Najmanju stopu smrtnosti, kada je riječ o mrtvorođenim i umrlim dojenčadima, imaju Bosansko-podrinjski i Posavski kanton – u prosjeku od dva do četiri slučaja godišnje.

Stopa smrtnosti novorođenčadi u BiH i dalje je unutar evropskog prosjeka, što je svakako pozitivno s obzirom na cjelokupnu socioekonomsku situaciju u BiH, kao i opremu kojom raspolaže medicinski kadar u bolnicama, naglašava profesorica Fahrija Skokić.

 

Izvor: faktor.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Krv iz pupkovine je bogata matičnim stani...
Krv iz pupkovine pohranjuje se jer je bogata matičnim stanicama
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *