|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Čemu se beba smije?

Uredništvo Ringeraja, 31.8.2022
Pa što ako prvi osmijeh još nije svjesan - mladi roditelji očarani su bebinim osmijehom koji je slatka perspektiva ugodnih trenutaka koje ćemo provesti zajedno.
Ključne riječi:

image
bebin smješak - Image by javi_indy
/11


Smijeh i osmijeh vrlo su važni za bebu. S njima izražava svoje emocije i komunicira s drugim ljudima. Bebe koje još nisu sposobne za verbalnu komunikaciju moraju biti pravi majstori neverbalne komunikacije, pa često koriste osmijeh kao svoj jezik. Osim toga, bebe svoje osjećaje izražavaju vrlo otvoreno, jer ih nemaju potrebu skrivati.


Ako su sretni i zadovoljni, smiješe se na sve usne. Ali što čini da se bebe smiju i osjećaju dobro?


Novorođenče

Kako je sladak dječji osmijeh! Malo što dirne mlade roditelje toliko kao trenutak kad ugledaju njegov prvi osmijeh. Beba se prvi put može nasmiješiti vrlo rano, još kao novorođenče, čak I u rodilištu. Novorođenče se smiješi u snuili u budnom stanju, ali njegov osmijeh još nije svjestan, dobrovoljan. Lice mu izgleda kao da su ga vile milovale u snu. Ponegdje se kaže da se novorođenče “smiješi anđelima”. Pa što ako prvi osmijeh još nije svjestan - mladi roditelji očarani su bebinim osmijehom koji je slatka perspektiva ugodnih trenutaka koje ćemo provesti zajedno.

Nakon prvog mjeseca, beba se počinje voljno smiješiti. To je osmijeh koji je definitivno namijenjen određenoj osobi. Prvi put ćete ga primijetiti kada ga beba upotrijebi kao odgovor na komunikaciju s drugom osobom, recimo s vama. Govorit ćeš mu ljubazno, a oči će mu zasvijetliti, širom će ih otvoriti, razvući usta i pokriti ih rukama. Ovo je trenutak za zaključati u svom srcu!

U principu, prvi osmijeh novorođenčadi ili beba odgovor je na neki vizualni podražaj, a ne na ono što čuju, iako je sluh bolje razvijen od vida. Smiješi se medvjediću koji stoji pokraj njegovog krevetića ili mami koja viri u njegova kolica. Nekim se bebama prvi osmijeh pojavi s tri tjedna, a većini s mjesec i pol. To koincidira s razvojnim trenutkom kada novorođenče sve bolje pogledom prati pokretne predmete. Još bolje, može pratiti vaše lice. Nije ni čudo da je bebin prvi osmijeh često nagrada majci koja priđe novorođenčetu, sagne se nad njega i nasmiješi mu se. Beba joj sada može dragovoljno uzvratiti osmijeh jer je već dovoljno dobro vidi i jer već po izgledu prepoznaje njezino voljeno lice.


Čemu se novorođenče smije?

Koji je razlog za osmijeh novorođenčeta? Jednom je objašnjeno da je to čisto fiziološki fenomen koji nema nikakve veze sa psihom bebe, već izravne veze s njegovim probavnim traktom. Smatra se da je hihotanje novorođenčeta refleks povezan s njegovim trbuhom. To je odgovaralo teoriji da je novorođenče vrlo jednostavno biće koje prvenstveno metabolizira: hrani se i izlučuje. Sada je takvo vjerovanje već stvar prošlosti, jer znamo da se novorođenče ne smije samo tako. Smiješi se samo u određenim situacijama: kada mu je ugodno, kada mu je toplo, kada se osjeća mirno, kada se osjeća sigurno i kada mu je želudac pun. Uplašenom ili preumornom novorođenčetu osmijeh nije nikad na licu.


Prvih mjeseci

Prvi osmijeh je odgovor na ugodan vizualni podražaj, a beba ga usmjerava prema određenoj osobi. Zato kažemo da je to "društveni osmijeh". Može se nasmiješiti i nekoj igrački, ali je svrha osmijeha ista - pozdrav, sa željom za komunikacijom.

Sljedeći podražaj koji potiče bebu na osmijeh obično je slušni podražaj. To mogu biti nježne riječi kojima mu se obraćamo, ali i određena glazba koja mu prija ili pjesma koju mu pjevamo. Ubrzo nakon toga beba se smiješi i ako je se na neki drugi način dotakne po tijelu, primjerice, ako ga otac bradicom škaklja po golom trbuhu ili ako ustima "trlja" po golim tabanima. Ne prođe dugo i beba se u takvim prilikama glasno smije. Tada obično ima četiri mjeseca.

Mame su ponekad poprilično ljubomorne na očeve, jer tata može nasmijati bebu na sav glas, dok se majka može samo vrlo, vrlo prijateljski nasmiješiti... Ali taj poseban smijeh čuva se za oca.


Braća i sestre

Oni roditelji koji kod kuće već imaju dijete primijetit će da su bebini prvi spontani osmijesi vrlo često usmjereni prema bratu ili sestri. Zašto? Vjerojatno zato što su djeca opuštenija od nas roditelja. Uloga roditelja zahtijeva da brinemo o bebi. Čuvamo ga, hranimo, presvlačimo, kupamo, uspavljujemo... puno više vremena nego što provodimo igrajući se s njim. Braći i sestrama sve to ne treba. Kada prilaze bebi, prilaze joj isključivo radi igre s njom. Kad se mi roditelji igramo s bebom, grlimo je (pravimo grimase), igramo se "biba gre" ili "buci-buci".

Mislite li da to ponekad nije previše za bebu? Brat ili sestra ga ne stimuliraju previše, već mu se zadovoljno pokazuju ili se sami igraju s loptom, a beba ih može samo gledati?

A brat ili sestra? Primijetili to roditelji ili ne, priznali to ili ne, brat ili sestra su ljubomorni na bebu. Roditelji se s bebom bave previše vremena koje mu je nekoć bilo namijenjeno. Kakva je divna kompenzacija za brata ili sestru kada i roditelji primijete da je beba uzbuđena zbog njega više nego itko drugi! Radujte se ovoj vezi i nemojte se pokušavati natjecati s bratom ili sestrom "tko više voli bebu". Ali što ako brat ili sestra također počnu zahtijevati igru "buci-buci"? Zadovoljite ih. Ova regresija je vrlo bezopasna, a djetetu daje osjećaj da ga i dalje volite jednako kao prije i jednako kao bebu.


Umjetnost radosti

Dijete će razvijati svoje sposobnosti za sreću i radost kako napreduje njegov opći razvoj.

S osam ili devet mjeseci, kada će već shvatiti da predmeti postoje i kada ih ne vidi, rado će se igrati skrivača s igračkama. Pokazat ćete mu njegovu patku i prvi put je sakriti ispod dekice da vidi gdje ste je stavili. Tada će je “naći” i nasmijati se. A i vi - bit ćete vrlo zadovoljni patkom. Drugi put će dijete već shvatiti da se igrate skrivača s patkom. Više neće biti potrebno da ona vidi kako to skrivate. Ali on će se svaki put kad je nađe razveseliti od smijeha. Tada će se voljeti igrati gledajući lutke. Kako će se smijati kad se lutka sakrije ispod stola ili iza vrata i opet pojavi uz glasno "ku-ku". Mališani se nikad ne umore od ove igre.

Sa 16 ili 18 mjeseci shvatit će da također ima moć nasmijati druge. Ovo je dobno razdoblje u kojem se sposobnost mališana da oponaša ljude oko sebe jako povećava. Dijete će za vama ponavljati pokrete i izraze lica. Ako se nasmijete kad učini nešto karakteristično, recimo kad uzme svoju knjigu, sjedne dva puta i ozbiljno pročisti grlo, baš kao što to radi djed kad uzme svoje novine, dijete će shvatiti čemu se smijete. Ne, nije se rugao djedu, samo je oponašao njegovo karakteristično ponašanje. Ali kako je ovime razveselio selo, ponovit će svoj čin.

Sada je već u stanju razumjeti jednostavne veze između uzroka i posljedice - što nije moglo prije osamnaest mjeseci - i također već razumije da je on sam pokrenuo vašu radost i da je može ponovo pokrenuti istom radnjom. Upozoravamo vas da smijanje djetetovom postupku zahtijeva malo promišljanja: ako ne želite potaknuti bilo koji njegov postupak, nemojte mu se nipošto smijati. Recimo da je slučajno srušio stolicu brata i sestre, a vi se nasmijete padu.


Smisao za humor

Kako se kod malog djeteta razvija smisao za humor? Pa, to će morati pričekati. Prve znakove da vaš mališan ima smisla za humor primijetit ćete tek s dvije ili tri godine. Za to je potrebno imati određena iskustva i biti sposoban za neke apstraktnije misaone procese, kao i dosta dobro razumjeti i koristiti se govorom. Svoj smisao za humor u velikoj mjeri izražavamo u našoj verbalnoj razmjeni. Ali dok maleni ne progovori dobro, to će mu biti nemoguće.

Stručnjaci kažu da je smisao za humor usko povezan s obrazovanjem, a ne govorimo samo o formalnom obrazovanju. Riječ je o općem obrazovanju te o obiteljskom i drugom okruženju koje malog okružuje. Snažan poticatelj smisla za humor je i obiteljska atmosfera u kojoj se humor cijeni i potiče, a u kojoj se i roditelji često šale, a potom zajedno smiju. Ali proći će dosta vremena dok se vaša beba ne razvije dovoljno da se može diviti njegovom smislu za humor.

Za sada imate novorođenče u kolijevci. A novorođenče je "prava osoba" mnogo prije nego što se prvi put nasmiješi. No budući da sigurno želite i dijete koje se zna veseliti, ispravno je poticati njegovu sposobnost smijanja i komuniciranja smijehom. Možda smo i sami zaboravili kroz godine i brige kako se opušteno smijati i zabavljati, ali srećom vaše dijete je tu. Očarat će vas svojim osmijehom, kao što je princ poljupcem očarao Trnoružicu. Prepustite se smijehu i radosti koje Vam donosi Vaše dijete!

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2
Sa bebom kod kuće
Porod je iza vas i vrijeme je da se naviknete na novi život sa svojom bebom. Pobrinite se za dobru prehranu i što više o...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *