|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Koliko riječi dijete s 2, 3 ili 4 godine treba da zna?

Uredništvo Ringeraja, 26.1.2024
Pitanje koje često muči roditelje: Koliko riječi dijete treba da zna sa jednom, dvije i tri godine. Ne zaboravite da su djeca različita …
Ključne riječi:

image
Dječji govor - >Image by pch.vector on Freepik
/11


 

Dok se svaka beba razvija svojom brzinom i postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, logoped i direktorka logopedskog centra Loren Rajnhard je objasnila koliko riječi dijete treba da izgovori do određenog uzrasta.

Ali imajte na umu da se razvojne norme sve djece razlikuju i konačnu „presudu“ donosi logoped tokom pregleda djeteta.

 

Evo koliko riječi dijete treba da zna sa:

 

Godinu dana

Prema riječima logopeda, do prvog rođendana dijete treba da izgovori barem prvu riječ – a možda i nekoliko. Ovdje moramo uzeti u obzir da, prema istraživanjima, dječaci obično počinju da govore kasnije od djevojčica.

 

Godinu i po

Što dalje idete, riječnik vašeg djeteta treba da raste. „Do navršenih 18 mjeseci, očekujem da vidim bebu koja koristi najmanje dvadeset riječi“, kaže Loren. „One ne moraju da budu izgovorene savršeno jasno, ali treba da budu dosljedne i razumljive.“ Ne brinite ako postoje određene riječi ili kombinacije slova koje vaše dijete izgovara pogrešno. U ovom dobu ovo je normalno.

 

PROČITAJ I OVO >> Bebeći razgovor pomaže bebi da nauči govoriti

 

 

Dvije godine

„Do ovog uzrasta, vaše dijete bi trebalo da bude u stanju da spoji najmanje dvije riječi, kao što su veliki i lopta, mama i kreni, ili žuto i sunce“, kaže Loren. Odnosno, beba već izgovara jednostavne fraze. Kako bi to bilo moguće, bebin rječnik treba da ima oko 100 riječi.

 

Tri godine

Između dvije i tri godine govor djece treba da se razvija veoma aktivno. Do trećeg rođendana vaša beba bi trebalo da ima oko 1.000 riječi u svom riječniku. Još jedna važna stvar: do treće godine djeca treba da koriste rečenice od najmanje pet do sedam riječi. A govor bebe takođe treba da bude razumljiv ljudima van porodice.

 

/Preuzeto sa: ringeraja.rs/

 

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta nam govori dječiji crtež!
Dječji crtež – jedan od načina kako dijete „razgovara“ sa nama, kako želi da nam da uvid u svoj svijet mašte, pogleda na...
4
Prvi put u vrtiću
Polazak u jaslice i vrtić vrlo je važna promjena za dijete. Mi odrasli moramo mu pomoći da što bezbolnije prebrodi odvaj...
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *