|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Muzika pomaže bebama da progovore

Uredništvo Ringeraja.ba, 15.2.2021
Muzika pomaže bebama da progovore, pokazala je studija američkih naučnika koji su pratili ponašanje beba u igri muzičkim ritmovima.
Ključne riječi:

image
/11


Uporedili su grupu s dvadesetero devetomjesečnih beba koje su učile da reprodukuju muzičke ritmove udarajući rukom o bubanj s 19 njihovih vršnjaka koji su se istovremeno igrali drugim igračkama, poput automobila ili kockica. Naučnici su ustanovili da je aktivnost dijelova mozga zaduženih za prepoznavanje vokalnih i muzičkih odlika – auditivnog korteksa i prefrontalnog korteksa kod djece iz muzičke grupe bila veća nego kod onih koji su se igrali kockicama i automobilma.

– Ovo je prva studija sprovedena na sasvim maloj djeci koja upućuje na to da izloženost muzičkim ritmovima u ranoj životnoj dobi može da poboljša sposobnost prepoznavanja jezičnog ritma – objasnila je naučnica s Instituta za učenje i nauku mozga univerziteta u Vašingtonu, Kristina Džao, koja je vodila istraživanje.

– Da bi bebe progovorile najprije moraju da nauče da prepoznaju tonove i ritmove – objasnila je koautor studije Patricia Kuhl, objasnivši da je sposobnost percepcije zvuka “važna kognitivna sposobnost” te da “mogućnost njenog ranog poboljšanja ima dugoročan učinak na učenje”. Tako ritam slogova pomaže u razlikovanju zvukova i omogućuje da se razumije šta neko govori. A mogućnost uočavanja razlika među zvukovima pomaže bebama da prije nauče da govore.

Da bi to dokazali naučnici su tokom mjesec dana organizovali dvanaest petnaestminutnih druženja dvadesetero djece u laboratoriji zajedno s roditeljima koji su vodili i nadzirali njihove aktivnosti. Roditelji su u ritmu trotaktnih dječjih pjesmica udarali ritam. Sedam dana po završetku muzičkih sastanaka kod sve djece iz muzičke grupe primijećene su snažnije moždane reakcije, koje su pokazale da te bebe bolje prepoznaju promjene ritma nego djeca iz druge grupe. Rezultati studije objavljeni su u Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *