|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Trudnoća nakon 35. godine

Uredništvo Ringeraja, 9.9.2012
Žene sve više odlučuju prvi put postati majkom u kasnijoj dobi. Broj žena u svijetu koje dobiju svoje prvo dijete između 30. i 39. godine, udvostručio se u posljednih 15 godina, a broj žena koje rađaju s 40 godina i više, porastao je za 50 posto.

image
/11


Razlozi kasnijeg majčinstva su uglavnom u tome što se žene prvo posvete poslu i karijeri, a zatim obitelji. Neke žene i nesvjesno izabiru kasnije majčinstvo - naime, mnogo njih prije 35. godine niti ne upozna partnere s kojima bi željele obitelj.

Dob i plodnost

Plodnost počinje lagano opadati od 25. do 30. godine, a ubrzano opada nakon 35. godine ženina života. Uvriježeno je mišljenje da nakon 40. godine vjerojatnost začeća iznosi svega 20 posto, jer je u većine žena ovulacija sve rjeđa kako se žena približava menopauzi. Osim toga, neredovitim ovulacijama može istovremeno doći do otpuštanja više od jednog jajašca, što ženama iznad 35 godina povećava mogućnost blizanačke trudnoće.
Ipak, zabilježena je i neobična pojava, tj. „posljednji zalet“ („last fling“): oko 39. godine života neobjašnjiv je iznenadni rast plodnosti u žena, te su zabilježene mnoge neplanirane trudnoće u toj dobi.

Trudnoća u kasnijoj dobi

Godine ne bi smjele biti presudan faktor za rizičnost trudnoće. Liječnici stalno upozoravaju da 40-godišnjakinja dobrog zdravlja i kondicije može imati manje rizičnu trudnoću od žene koja je mlađa dvadeset godina i ne skrbi o svom tijelu i duhu.

Problematičan je dijabetes, te visoki krvni tlak, no on sve više pogađa i mlađe žene, kao i one prekomjerne tjelesne težine, neovisno o dobi. Zanimljivo, ali strije, proširene vene i bolna leđa više pogađaju mlađe trudnice!

Ženama nakon 35. savjetuje se zdravija prehrana i lagana tjelovježba barem tri mjeseca prije začeća, te detaljan ginekološki pregled. To se jednako odnosi na sve trudnice, jer ne postoji neki poseban režim koji bi se odnosio na 'starije' trudnice.

Zdravija prehrana je vitalna za plodnost – pokazala je to britanska nutricionistkinja Marilyn Glenville. Prema njenim nalazima, cink, magnezij i vitamin A od iznimne su važnosti za razvoj spolnih hormona. Osim njih, korisnima su se pokazale i esencijalne masne kiseline, vitamin E te biljke poput 'Agnus castus' (Monchpfeffer) i sikavice. Ispostavilo se i da žene koje uzimaju multivitamine, imaju manju vjerojatnost da će roditi dijete s nekom urođenom greškom.

 

Dobar zdravstveni režim uključuje i zdravu prehranu (namirnice iz ekološkog uzgoja), neizlaganje zagađenom zraku, prestanak pušenja, uzimanja alkohola, kofeina, lijekova i slično. Potrebno je lagano vježbati, odmarati se i osigurati si miran san. Poželjno je i ispitati ima li trudnica antitijela na rubeolu, te ako ih nema, imunizacija je nužnost jer rubeola u ranoj fazi trudnoće može uzrokovati oštećenja fetusa. Od velike koristi može biti i genetičko savjetovanje, obiteljska i vaša osobna povijest bolesti, prenatalna dijagnostika. Ginekolog pomoću toga može predvidjeti moguće probleme obzirom na starost roditelja i zdravstvenu povijest.

 

PROČITAJTE VIŠE >>> Trudnoća u četrdesetima

 


Postoje i neki rizici za dijete i majku koja zatrudni s 35 godina ili kasnije.
Za majku, povećava se rizik od trudničkog dijabetesa, preeklampsije i vaginalnog krvarenja.
Za dijete, veće su šanse da se pojavi placenta praevia (placenta djelomično ili potpuno zatvara cerviks), abruptio placentae (dio placente se odvojio od stijenke maternice), niska porođajna težina, prijevremeni porod i pobačaj.
Većina spontanih pobačaja događa se u prvom tromjesječju trudnoće bez obzira na dob žene. Ipak, rizik od spontanog pobačaja u ženinim dvadesetima iznosi od 12 do 15 posto, dok kod žena s 40 godina i više taj rizik iznosi 25 posto.

Povećana pojava kromosomskih anomalija pridonosi riziku od spontanog pobačaja u starijoj dobi. Jedna od najčešćih kromosomskih anomalija koja se pojavljuje zbog starije dobi majke je Downov sindrom. Rizik kod žena od 25 godina da rode dijete s tim sindromom iznosi 1:1,250; za 35 godina staru ženu 1:378; a za 45 godina staru ženu 1:30.

PREDNOSTI „KASNIJEG“ RODITELJSTVA

  • više životnog iskustva, samopouzdanja i vještina koje su od velike koristi pri prihvaćanju izazova roditeljstva
  • vjerojatno ste i senzibilnija majka – dijete će imati itekakve dobrobiti ako ste emotivno stabilni i svjesni tuđih osjećaja i potreba
  • stigli ste uspostaviti solidnu karijeru
  • imali ste više vremena za štednju i investicije te ste vjerojatno financijski sigurni
  • jedna studija pokazuje kako su žene starije od 35 godina zadovoljnije kvalitetom seksa u trudnoći od 20-godišnjakinja
  • bebe rodilja starijih od 35 godina duže su dojene nego djeca majki u dvadesetim godinama
  • djeca starijih majki pokazuju bolje rezultate na ispitivanjima znanja i ponašanja, jer njihove majke s njima više komuniciraju i više ih slušaju od mlađih majki; ta djeca imaju i veću vjerojatnost da će biti dosljednija i jačeg samopouzdanja


MANE „KASNIJEG“ RODITELJSTVA

  • veći rizik od problema s plodnošću
  • malo viši rizik od problema u trudnoći poput pobačaja, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i prijevremenog poroda

 

PROČITAJ JOŠ >>> Sa kojim se brigama suočavaju trudnice nakon 35 dodina?


Izvor: www. women24.com,

 

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći možete pročitati ovdje >>> KLIK <<<

Ne zaboravite da se prijavite da svakog ponedjeljka primate maling kalendara trudnoće

A možete i diskutovati na forumu sa drugim trudnicama i na prelijep način provedete te divne trudničke dane >>>TRUDNICE PIŠU<<<

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2
Prvi znaci trudnoće
Da li sam trudna? Koji su prvi znaci trudnoće? (engleski video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *