|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Odgoj djeteta
24.7.2008 14:05:26   
nikka
IZVORNA PORUKA: makana

"U lošem odgoju rijetko nalazimo samo jednu odgojnu pogrešku, već se odgojne greške obično kombiniraju. Tako uz maženje ili previše strog postupak vidimo još i neprestano zanovijetanje, međusobno uspoređivanje djece i nesiguran odgoj, tj. čas popustljiv, čas strog, čas ljubazan, a čas hladan stav prema djetetu.Posljedice neispravnog odgoja vide se već u djetinjstvu. Krivi odgoj obeshrabruje dijete, čini ga nesamostalnim, koči njegov osjećaj za zajednicu i dovode ga do toga da izbjegava dužnosti i rad.Uspjeh u odgoju postići ćemo samo onda ako smo samokritični prema svojim odgojnim pogreškama, ako u dijete imamo povjerenja i ako ga volimo.
Da bismo ga što prije osamostalili, moramo ga učiniti nezavisnim, tj. moramo mu omogućiti da samostalno obavlja sve one dužnosti koje, razmjerno u svojoj dobi, može već samo obavljati. Uz to ga treba sistematski hrabriti i ulijevati povjerenje u njegove sposobnosti. Po potrebi treba mu i pomoći, ali nikad se ne smiju djetetove dužnosti u cijelosti preuzeti na sebe."



Makana,to je to,pogodila si u sridu.
Prije svega roditelji moraju sebe educirati i znati što očekuju od djeteta,postaviti neka pravila i prioritete i biti dosljedni a ne prevrtljivi,ako ti se danas neda pokupiti igračke nemoraš mama će-graška velika,ako ti se baš toliko spava evo mama će ti pomoći pokupiti igračke a ti ćeš mami sutra pomoći praviti kolače,da dijete shvati što je to usluga,pomaganje.
Jao i ja obožavam ove teme neiscrpne su i prava je umjetnost odgajati dijete.

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Odgoj djeteta
29.5.2009 1:40:38   
batterfly
Na prvih par postova sam se vracala par puta da se uvjerim(jer je kasno), da li citam ispravno ili me oci varajuuser posted image ...A tema me ja zainteresirala upravo zbog njenog naslova i ocekivala sam vise postova na istoj....


Pocela sam pratiti teme sa ovog podforuma, jer su od velike pomoci, i moze se naci dosta dobrih savjeta, ali i slicnih iskustava i slicnog nacina odgoja i cega sve ne....
Par recenica me je stavrno "dotuklo", pa skoro i rasplakalo...
Toliko me "mori" cinjenica da sam u nekim stvarima pogrijesila kada je rijec o samom odgoju,a neke stvari sam "odradila/odradjujem" perfektno!
Ponekad se jednostavno osjetim izgubljenom u ovom segmentu zivota i , naprosto, nekad ne mogu da nadjem neko dobro rjesenje ili ispravan postupak...I poslije se kajem i bude mi strasno tesko kada nakon par minuta uvidim svoju gresku....
I da zaista zaboli kada se pronadjete u nekom napisanom tekstu,a koji nije bas za pohvaliti...Vjerujem da se vecina nas nadje bar u jednoj recenici, ali isto tako znam da to nije nikakva utjeha...Ja sam se pronasla u jednom dijelu teksta koji je postavila hanabanana:
Svađe i vikanje. Mnogi roditelji počinju da viču kada ne uspjevaju da smire svoju djecu. To, u početku, djeluje...........................itd...
Ali kako se smiriti???Kako se ,u datom momentu, obuzdati, kako sniziti ton??
Kako se kontrolisati???Inace sam, po prirodi, "grlata" osoba...pa se, pojedincima, cini da "galamim" i kada normalno pricam....user posted image I nedavno sam pocela primjecivati kako i moj 4.-godisnjak polahko, ali sigurno povisuje ton, pa cak i kada razgovara ili prepricava neki dozivljaj,a pogotovo, ako u datom momentu nema moju ili neciju drugu apsolutnu paznju,...Procitavsi tekst do kraja, shvatila sam da, ustvari, kopira meneuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image ....I sta sad???????
Kako to "iskorijeniti"?

Jako lijepo je receno:
Puno je lakše živjeti sa djecom koja vas se boje, nego koja vas vole.
 
Prije nego što sam se vjenčao, imao sam šest teorija kako odgojiti djecu. Sada imam šestero djece i više nijedne teorije.


LP!


(odgovor članu nikka)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Odgoj djeteta
6.7.2009 23:15:29   
Lulu_
jedna siroka siroka tema...
nekada dok nisam imala djece , pa dok sam bila trudna, pa naomih beba mala , sam mislila da je šiba,čuška,puc puc po guzi nacin i sastavni dio odgoja...nazalost
osudjivala sam sve roditelje koji "glume" i ne zele apsolutno udariti svoje dijete.
udaranje sam smatrala necime sto se podrazumjeva i sto nije strasno nimalo...

KADA SAM PRESTALA TAKO MISLITI???( jednom mi je jedna meni jako draga profesoroca rekla da se od djeteta mogu nauciti stvari za koje nisi znao da se uce)

Tako sam prestala misliti kADA sam naomih sa 13 ili 14 mjeseci pucnula po guzi a ona sva bljeda pogledala u mene, sa velikim upitnikom iznad glave i onda uradila sljedece IZ SVE SNAGE ME LUPILA PO SRED MOJE FACE!!!
NAOMIH KRALJICE MOJA HAVAL TI !!!
Tada su mi kroz glavu prosle sve recenice koje su mi se cinile ispraznim a glasile su BATINE SU KOTRAPRODUKTIVNE
i JESU JESU JESU
djete se ne batinja i za mene roditelj koji se uhvati za batinu nema dovoljno argumenata ili ideja kako iazci na kraj sa vlastitm djetetom
kada sam pucnula tada naomih po guzi shvatila sam da me je JEDNa 13 mjesecna beba pobjedila i nadmudrila TACNO ME JE POSTIDILA

_____________________________

Naomih 27.03.2008 9.41 hm...

I''''m Starting With The Man In,The Mirror,I''''m Asking Him To Change His Ways,And No Message Could Have
Been Any Clearer,If You Wanna Make The World,A Better Place,Take A Look At Yourself, And,Then Make A Change

(odgovor članu batterfly)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Odgoj djeteta
8.8.2009 0:17:07   
acudesa
IZVORNA PORUKA: hanabanana

Prije nego što sam se vjenčao, imao sam šest teorija kako odgojiti djecu. Sada imam šestero djece i više nijedne teorije.
J.W. Rochester



ovo je super
odgoj je filozofija jako teška

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Odgoj djeteta
12.8.2009 21:33:56   
dana3
Nastojim i nastojacu,radim to i radicu da kopiram moje roditelje u odgoju mog djeteta.Pruzili su mi divno djetinjstvo i bila sam dijete u pravom smislu te rijeci.Dok su moje vrsnjakinje trcarale za momcicima i nizale slabe ocjene,ja sma se igrala lutkama i kuhala grah u vodi s blatom i pravila kolace od blata.
Sve sam stigla!i imati momaka.i udati se jednom pa drugi put,pa zavrsiti skolu(sto monoge moje vrsnjakinje nisu),boriti se sa bolescu kao sto je secer,biti bezbroj puta povrijedjenja rijecima,postupcima okoline ali sam postala svoj covjek.samostalna,samouvjerena,doslijedna zadanom cilju.Kako?Zahvaljujuci mojim roditeljima koji su bili roditelji meni a ne ja njima,svaka pogreska koju bih napravila-popracen je bila razgovorom i objasnjavanjam da sam molila Boga da me pretuku samo da usute.ucili su me da cuvam i vrednujem stvari koje imam da bih mogla kasnije obradovati neko dijete koje nema sredtava da to dobije,ucili su me skromnosti.Nikad ese nisam isicala materijalnim stvarima vec duhom i odgojem kojeg su mi moja mama i rahmetli otac ostavili u amanet.
Da,zelim i kopiracu moje roditelje u odgoju mog djeteta!

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Odgoj djeteta
12.8.2009 22:03:28   
almai
user posted image user posted image user posted image user posted image za naomihuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

moja su djeca zlatna...
kad spavaju:))

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Odgoj djeteta
21.11.2009 11:10:43   
senka27
ali molim vas nemojte tući svoju dječicu koju ste toliko željeli,strpite se,odmaknite se na par trenutaka proći će.

svaka cast user posted image  na ovome....

ja sam par puta povisila ton na moje zlato i toliko mi je bilo krivoooo

da sam sve moguce s neta procitala na temu odgoj djeteta....bojim se da se dijete ne prepadne i da ima kakve posljedice od svoje rodjene majke....user posted image user posted image ...
tako da se to vise nece ponavljati

STRPLJEN SPASEN I DOSLJEDAN SEBI

_____________________________

Sve ce to o mili moj prekriti
Snjegovi,ruzmarin i sas

(odgovor članu almai)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Odgoj djeteta
21.11.2009 11:45:29   
jabuka28
svaki roditelj bio htjeo da mu dijete uzraste zdravo pametno da zavrsi skolu osnuje familiju...Imam djevojcicu od 5 godina....i nemam pravog odgovora kako odgojiti dijete na najbolji nacin....sve sta radim za nju je iz ljubavi i iz najbolje namjere....i opet nakon toga mislim se dali sam postupila na najbolji nacin?...nema perfektnog odgoja, roditelja i dijeteta...mozda je tako i najboljeuser posted image

(odgovor članu senka27)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Odgoj djeteta
21.11.2009 12:08:19   
shejla
ne znam da li gledate na fox life ima emisija "take home nanny" - dodje zena u kucu gdje su nemoguca djeca i daje roditeljima savjete kako da ih "smire".
Ja sam gledala par puta - naravno da nije njoj isto kao roditeljima, jer ona dodje tu par dana...a fakat ima nemoguce djece - ali bude dobrih savjeta.
Uglavnom, najvaznije (kod njih) je da ne tuku djecu NIKADA! A djeca se deru, valaju po podu, udaraju mamu i tatu igrackama (ili rukom ili bilo cim)...
Ja licno nisam protiv, ono malo, puc-puc po guzi.

A sto se tice ovih gore citata da je bolje da te se djeca boje...apsolutno se ne slazem. Mislim da je izraz koji se trazi POSTOVANJE (a ne strah).


_____________________________

29.3.2009. rodila se ljubav najveca...mamina curica Lamija :)



(odgovor članu jabuka28)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Odgoj djeteta
21.11.2009 12:18:25   
shejla
tek sam sad vidjela da citat kaze da je LAKSE zivjeti sa djecom koja te se boje... Mislila sam da pise BOLJE user posted image

Ali eto, nema veze, uglavnom mislim da je najvaznije da te postuju user posted image

ima jedna provala (neko mi je pricao da je to vidio, cuo...nema veze, uglavnom se desilo fakat),
pa evo da podijelim sa vama:
u Svedskoj je (i vecini EU), kao sto znate, zabranjeno udaranje djece, ima i telefon da djeca sama zovu soc. sluzbu i pravo sranje mogu napraviti. U obdanistima i skolama ih uce o tom telefonu i tako.... I tamo zive neki nasi i dosli prvi put u BiH sa djetetom, kojem je 4 godine. I na nasem aerodromu izlaze i djete nesta galami, hoce - nece...i tata ga preko ruke i po guzici i udri...udri... I prilazi neko (iz obezbjedjenja ili vec ko se tu nasao) i kaze: gospodine pa nemojte...bla bla...
Kaze tata: suti i tebe cu, ovo cekam 4 godine!!! user posted image user posted image user posted image

_____________________________

29.3.2009. rodila se ljubav najveca...mamina curica Lamija :)



(odgovor članu shejla)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Odgoj djeteta
21.11.2009 13:06:57   
Tresnja
 
IZVORNA PORUKA: shejla

tek sam sad vidjela da citat kaze da je LAKSE zivjeti sa djecom koja te se boje... Mislila sam da pise BOLJE user posted image

Ali eto, nema veze, uglavnom mislim da je najvaznije da te postuju user posted image

ima jedna provala (neko mi je pricao da je to vidio, cuo...nema veze, uglavnom se desilo fakat),
pa evo da podijelim sa vama:
u Svedskoj je (i vecini EU), kao sto znate, zabranjeno udaranje djece, ima i telefon da djeca sama zovu soc. sluzbu i pravo sranje mogu napraviti. U obdanistima i skolama ih uce o tom telefonu i tako.... I tamo zive neki nasi i dosli prvi put u BiH sa djetetom, kojem je 4 godine. I na nasem aerodromu izlaze i djete nesta galami, hoce - nece...i tata ga preko ruke i po guzici i udri...udri... I prilazi neko (iz obezbjedjenja ili vec ko se tu nasao) i kaze: gospodine pa nemojte...bla bla...
Kaze tata: suti i tebe cu, ovo cekam 4 godine!!! user posted image user posted image user posted image
user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu shejla)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Odgoj djeteta
12.1.2010 8:16:17   
Anoniman
Za sve zainteresovane

Besplatan seminar za sve roditelje i odgajatelje

Subota, 16. januar

16:00-17:00 Razvijanje radnih navika kod djece i pomoć u učenju, Emina Dedić, asistentica na Odsjeku za pedagogiju, Filozofski fakultet u Sarajevu;
17:00-17:30 pauza za kafu i čaj;
17:30-18:30 Radionica: Kako pomoći djetetu u učenju i razvijanju radnih vještina, voditeljica ass. Emina Dedić.

Nedjelja, 17. januar

16:00-17:00 Agresivno i društveno neprihvatljivo ponašanje kod djece i mladih, Selvira Draganović, magistrica psihologije;
17:00-17:30 pauza za kafu i čaj;
17:30-18:30 Radionica: Strategije prevencije agresivnog i društveno neprihvatljivog ponašanja - kako prepoznati znakove u ranoj dobi, voditeljica mr. Selvira Draganović.

Dobrodošli!


http://www.facebook.com/event.php?eid=267631922320

(odgovor članu Tresnja)
  Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Odgoj djeteta
16.1.2010 21:44:49   
scarlett
Ja sam bila večeras i bilo je super.user posted image user posted image user posted image Voditeljica Edina je jako prijatna.user posted image
Sutra idem opet aBd. Nadam se da će se javiti još neka od forumašica da idemo zajedno, mislim da je tema sutra još bolja, a poznajem i voditeljicu Selviru D. i imam samo pohvale za nju, tako da vjerujem da će i sutra biti super.

Pingpong, da li si i ti bila prisutna večeras?user posted image

_____________________________

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Odgoj djeteta
17.1.2010 12:37:14   
scarlett
Da malo podignem temu, hoćeli neko samnom danas u 16h, n predavanje na temu:
Agresivno i društveno neprihvatljivo ponašanje kod djece i mladih user posted image

_____________________________

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Odgoj djeteta
17.1.2010 13:25:45   
Anoniman
Žao mi je što nije više forumašica zainteresovano za ovaj seminar... (Šteta pa se na njemu ne tuče, ne psuje i ne vrijeđa svekrva : ) onda bismo navalile đuture)

scarlett, strašno mi je žao što nisam mogla doći (imam smrtni slučaj u porodici pa imam obaveza)

(odgovor članu scarlett)
  Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 9:07:03   
Anoniman
Scarlett i ja noćas idemo na predavanje o pozitivnoj psihologiji.  Predavanje će se održati u ŽEC "Nahla" u 18h...pa ko je za, nek se javi na pp.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 9:52:48   
mamana
Je li ovaj seminar u Sarajevu? Ja sam zainteresovana.Gdje se održava, ideš li i ti?

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 11:07:44   
ledena
majka sam sina od tri godine i imam veliki problm sto zna biti jako ljut
ne da na sebe nista
jako mu bude krivo kada ja zagalamim ili ga posaljem u njegovu sobu da se smiri kao mala kazna
ponekad ne znam sta da radim
najcesce se desava kada treba na spavanje on bi trcao po kuci i da ga ja ganjam i igrao se  samo nesto novo smislja i izvodi i kada legne trazi vode i sto nekih dugih stvari
ja pokusavam fino da pricam da razgovaram al nista dok ja ne zagalamim i onda tek vidi da je pretjerao

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 11:35:31   
emma.L
Ledena, mislim da iskušava granice. Možda da mu bez vikanja ali odlučno kažeš pri prvom odlasku u krevet 'to je to, laku noć'. Naravno nakon što je piškio i pio i uradio sve što misli da treba kako bi produžio ostanak s vama user posted image . Ali da onda ostaneš pri svome.
Ja već imam taj problem, u stvari ne ja, nego nana koja čuva Emu. Kad vidim ujutro da trči za njom po kući po 15 minuta i moli je da je presvuče ili joj obuče štrample, ubila bih se user posted image , a ova bosa tabana po pločicama i bježi i smije se. Njoj je to igra, ali ja je uhvatim, na brzinu obučem i onda možemo trčati i ganjati se. I sve joj tako objašnjavam, iako mislim da je premalena, i uvijek se poslije tako igramo- sve u nadi da će jednog dana skontati i da će je proći. Ali ako negdje žurimo, a ona izvodi, priznajem i da povisim ton i kažem 'ne-ne', i upali svaki put. Pa me razapnite ako hoćete user posted image .  Zasad je ponekad i po guzi, a jedva čekam da malo razumnija postane i malo poraste, jer sada zaista ne shvata sve što joj se govori.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu ledena)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 11:39:33   
Anoniman
 
Jeste, u Sarajevu je.
Idemo Scarlett i ja.  ŽEC "Nahla" ja na Otoci.  Ako si zainteresovana budi u 17:45 kod Doma zdravlja.

< Poruku je uredio pingpong -- 28.1.2010 11:40:03 >

(odgovor članu mamana)
  Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 12:14:32   
Skvo RR
Molim, da koristimo rubriku dogadjaji.
 
Uneseni su ti seminari koji su prosli, pa bilo bi dobro da se unese i taj danasnji. 
 
user posted image
 
LP

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 12:15:49   
Skvo RR
E, sada ja sam isto zainteresovana, pa bi mozda mogla da se ukazem. user posted image

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 12:23:03   
babina beba
Ledena, moja ima 2 god i 4 mjeseca i isto tako zanovjeta. Kad odemo gore spavati, ona em hoce vode, koka,  caja, abuku (jabuku), bananu , a to sve samo da bi ustala iz kreveta i sisla u dnevni boravak. Onda ja skontam i svaku noc uzmem tacnu i na nju, flasicu soka, vode, pa jabuku i bananu i kad zatrazi, ja joj samo rukom pruzim i izvoli. Onda pocne da se folira i skace po krevetu, igra se i kad vidim da je presla granica ja je samo ignorisem i pravim se da spavam i to upali vjeruj. Naravno kad nisam umorna i kad nije kasno igram se sa njom jer nemogu ignorisati njeno "molim te mama".

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 12:24:33   
mamana
Jeste, u Sarajevu je.
Idemo Scarlett i ja. ŽEC "Nahla" ja na Otoci. Ako si zainteresovana budi u 17:45 kod Doma zdravlja.

Volila bi doći na to predavanje, samo da vidim sa mužom kad će on završiti sa poslom, pa da ostane sa curicom.
Koji je znak raspoznavanja?user posted image

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Odgoj djeteta
28.1.2010 12:26:56   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Molim, da koristimo rubriku dogadjaji.
 
Uneseni su ti seminari koji su prosli, pa bilo bi dobro da se unese i taj danasnji. 
 
user posted image
 
LP

Hvala na primjedbi... događaj unesen!
user posted image

mamana, ja ću biti u crno-žutom kaputiću i imam kratku kosu.  Scarlett ne znam,pa sam i njoj ovako rekla user posted image .  Nadam se da nas neće biti 10 u crno-žutom kaputiću user posted image

< Poruku je uredio pingpong -- 28.1.2010 12:28:31 >

(odgovor članu Skvo RR)
  Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *