|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Vanmatericna trudnoca
1.12.2009 23:56:23   
Amelaa RR
Prebacivanje postova s duple teme

IZVORNA PORUKA: hodajuci simptom

Test pokaže drugu crtu, beta ti izmami suze radosnice, a onda jedva preživiš, jer plod nije tamo gde treba...

Otvaram ovu temu za sve buduće mame i one koje to tako jako žele, da jednostavno, ni ne pomišljaju da su sklone vanmateričnim trudnoćama. Napisaću svoje iskustvo, i nadam se da će nekome biti od koristi, a ujedno, volela bih i da pročitam o sličnim slučajevima, ukoliko ih ovde ima.

Imam petogodišnjeg dečaka, koga smo suprug i ja dočekali nakon četiri i po godine pokušavanja, truda, agonije i svega što je mnogima od vas itekako poznato. Par godina sam koristila zaštitu (kondome), najpre zbog antitela, pošto sam RH negativna, a i zato što sam čekala stalno zaposlenje, da bih drugu trudnoću dočekala sasvim sigurna i bezbrižna. Govorili su: prvo je problem, drugo ide k'o od šale. I bi tako. Ali je šala bila suvišna. Rešenje o stalnom zaposlenju sam dobila 25., odmah smo prestali da koristimo zaštitu, i sledeće menstruacije, jednostavno, nije ni bilo. Test sam kupila na dan očekivane menstruacije, u sred nedelje, u jedinoj, dežurnoj apoteci. Pojavila se neka jadna druga linija, ja se obradujem ko malo dete i odvalim da se smejem, ne verujući očima, da stvarno može da se zatrudni i bez maltretiranja. Odem po još jedan, sad me teta u dežurnoj već gleda kao ludaka, ja joj kažem da se ne vidi baš dobro, ona mi kaže: "Možda je prerano, koliko vam kasni?" Ja se nasmejem i kažem: "Ko je rekao da mi kasni? Ali, ako ćete mi ga lakše prodati, sutra će da mi kasni jedan dan." Drugi test je pokazao istu, jadnu, bledu, ali ipak, drugu liniju. Dođe nekako i ponedeljak, odjurim kod privatnika, uradim betu, bila nešto oko 38. Trudnoća, bez sumnje. Objavim ja to, naravno, nit sam sujeverna, nit znam da ćutim, nit mislim da je trudnoća bolest, pa se treba kriti. Međutim...

Gotovo sve žene u mom okruženju su mi rekle da ne idem kod ginekologa dok mi ne kasni bar petnaest dana, da ne budem primitivna, da se trudnoća u slučaju "dan zakašnjenja" i ne vidi, i da se smirim jedno dve nedelje. I ja se smirim. U stvari, ne smirim se baš.

Posle jedno nedelju dana, nazovem telefonom ginekologa, pitam mogu li da putujem kod svojih na slavu, nekih hiljadu kilometara, busom, na par dana. Kaže: putuj, igumane, pa se vidimo kad se vratiš, nigde ti to neće pobeći. Odem kod svojih i - prokrvarim. Odletim kod tamošnjeg ginekologa, kaže: "S ovom trudnoćom nešto nije u redu, ništa se ne vidi". Sreća, te sam imala nalaz bete, pa me nisu tek tako poslali kući i rekli mi da je verovatno hormonski poremećaj, i da dođem za dve nedelje, kako to obično i biva. U ovom slučaju su mi izložili nekoliko opcija: ili je patološka trudnoća, ili je vanmaterična, ili se sporo razvija, ili je ovulacija bila prekasno, pa se još ne vidi. Kažu mi da odložim put i ostanem da mi ponove betu, ali mene mesto nije držalo i vratim se u Bosnu već sutradan. Doputujem kasno uveče i već ujutru zapucam kod svog ginekologa. Ponovi mi sve isto kao ovi u Srbiji, pošalje ponovo na HCG, i kaže: "Dobro, rana je trudnoća, najviše 6 nedelja, šta god da je, imamo vremena. Uradi betu i vidimo se za sedam dana."

O tome koliko sam vremena imala dovoljno govori podatak da mi je za dva sata pukao jajovod i dobila sam unutrašnje krvarenje, tako da sam za par sati bila na stolu. Operacija je bila klasična, rez ogroman, desni jajovod odstranjen. Oporavak je trajao mesec i po dana. Kažu da su mi jajovodi bili zapušeni, verovatno od kojekakvih upala jajnika, i moguće od tako dugog čuvanja.
Agonija se nastavila. Pola godine pauze do analize krvi u kojoj, hvala bogu, nakon šest meseci nije bilo antitela, i već pola godine konstantnog pokušavanja da ponovo zatrudnim.

MOLIM VAS: Kada vam test pokaže trudnoću, odmah radite HCG i ukoliko je pozitivan, taj nalaz uvek nosite sa sobom. I odmah idite ginekologu. Meni se sve ovo desilo u samo dve nedelje, a ne smem ni da pomislim šta bi se dogodilo da sam put odložila za samo jedan dan i da mi je sve u stomaku popucalo negde na auto-putu. I nikad ne verujte lekarima koji kažu: Ima vremena. Nema ga.



IZVORNA PORUKA: shpagica

Draga moja, najprije HVALA za podijeljeno iskustvo i dobronamjeran savjet svima nama. Moja prijateljica je prije mjesec dana prosal istu agoniju i za dlaku ostala ziva. Nije se igrati sa ovim stvarima i treba uvijek biti na oprezu.

Svakom se moze desiti sve, i sto vise znamo o opasnostima koje nas vrebaju, vise mozemo da se pazimo.


Zelim ti da sto prije i sa sto manje brige dodjes do svoje druge bebice!


ps prekrasno pises, jedva cekam tvoje postove o nekim drugim (ljepsim) temama



IZVORNA PORUKA: /MMK/

Žao mi je što si morala proći tu situaciju.
ja sam doživjela nešto slično, ali dr. čim je postalo sumnjivo me polegao u bolnicu, da se prati svaki dan te je kada je bilo sigurno da je vanmaterična urađena operacija. Jajovod je sačuvan, ali ko će ga znati je li ga bolje imati malo oštećenog ili nemati nikako. Kod mene su jajovodi bili prohodni, tako da ne znamo zbog čega je došlo do vanmaterične.
To je bilo prije 5 mjeseci, za koji dan idem na ko zna koju kontrolu i nadam se dobiti odobrenje za dalje pokušaje.
Jako me strah jer mi ciklusi nisu baš normalni nakon operacije 37, 38, 30 dana i sada već 4 dana imam spoting a nikako da krene klasična M, a 36 dc. mi je.
Nakon op. sam radila sve briseve, papu, torch i sve je ok sm malo upale na papi.
Brinu me ovi ciklusi i njihovo trajanje, samo bi mi falilo da se hormoni poremete.
Ne znam šta učiniti i pomoći sebi, pila sam macinu travu i vrkutu.

Ja sam ovo nabacala, ali tako se nekako i osjećam, ako imaš nekih preporuka i savjeta slušam.



IZVORNA PORUKA: hodajuci simptom

Shpagice, hvala, nadam se tim lepsim temama :)
MMK, ti si super prosla, mada budi na oprezu, cula sam da ko je sklon tim prokletim vanmatericnim, znaju se ponavljati. A sto se jajovoda tice, ne verujem da ti je bas ostecen, to je toliko sitno da ili ostane citav, ili pukne. A meni je doca koji me operisao rekao da su cak imali slucaj da je, pazi ovo, zeni odstranjen levi jajnik i desni jajovod, i da je ostala trudna. To kad hoce, samo nadje put gde treba.
Ne znam sto toliko cekas, meni je doktor rekao da odmah nakon tri meseca, i to nakon mnogo teze operacije, pokusam, ali ja nisam smela, zbog negativnog RH faktora, dok nisam bila sto posto sigurna da nemam antitela, jer je prva analiza trebala biti nakon 6 meseci. Rekao mi je da sto pre pocnu da cirkulisu spermatozoidi i jajne celije, to bolje.
A sto se ciklusa tice, meni je oduvek bila neredovna m. sredila mi se tek posle porodjaja, a sad posle operacije je tacno na 27 dana. Ako ti je bas stalo da je imas urednu, zrtvuj par meseci, koristi antibebi pilule, one ti bas sve srede, po pitanju hormona i to. Kazu da se posle njih mnogo lakse zatrudni, al meni se to nikad nije dalo, osim toga, ja ne mogu da se strpim jos tri dana do menzisa, a kamoli tri meseca :)

Srecno, cure!



IZVORNA PORUKA: /MMK/

Upravo tako, ko bi ih pio par mjeseci.
Ne znam zašto su meni rekli da čekam, vjerovatno da se da vremena tom jajovodu da se regeneriše i oporavi. Mislim da ću u četvrtak kod dr. pa vidimo.
U kojem si ti gradu i kod kojeg dr. ?
Neka ti bude sretno



IZVORNA PORUKA: hodajuci simptom

U Banjaluci sam. Ti?


IZVORNA PORUKA: /MMK/

Sarajevo, a na op. bila u općoj bolnici.
Pitam zbog preporuka za pauzu do iduće T, skoro svi dr. savjetuju ( koliko sam pofatala po forumima ) savjetuju bar 3 mj. pauze, a meni 6 mjeseci.


IZVORNA PORUKA: ena0002

Hodajuci simptom i MMK bas mi je zao sto ste prosle kroz to


IZVORNA PORUKA: hodajuci simptom

ENA, ma, sve se prezivi, ne brigaj, valjda su nas malo isprali iznutra, kad su nas vec otvarali, a ni oporavak nije bas toliko los, svi ti ugadjaju :P osim toga, bolovanje je bolovanje :D

MMK, ovaj koji me je operisao je najbolji hirurg u gradu, bar svi kazu, pa sam i nastavila ici kod njega. da nisi RH negativna i ti? u svakom slucaju, nije da te nista ne kosta, al uvek mozes da potrazis jos neki savet..



IZVORNA PORUKA: lamama

Ja sam pisala o mom slučaju na temi vanmaterična trudnoća, ali evo da i ovdje napišem svoje iskustvo

Ja i mm smo se zabavljali dugo i htjeli smo bebu, i prvi put se nismo čuvali i menstruacija dođe sva mrljava nigdje krvi, ali ja neiskusna nisam ni obraćala pažnju, reko ma malo se hormoni poremetili pošto smo se tek vratili sa mora, kada samo što je prošlo to mrljanje, mene boli jajnik i grudi, ja naravno nisam ni posumnjala na trudnoću i pila sve antibiotike mislila da je upala jajnika, kada sljedeći mjesec kasni i ja presretna uradim test kada poz, a jajnik razvaljuje i ja sutra odmah kod doktora, ja se uredila da obradujem MM, kada on ja ne vidim plod u maternici i ja sam odmah znala šta je da je vanmaterična, pošelje me kod dr Godinjaka i ja tu noć završim na hitnoj operaciji, nisam stigla ni kući po stvari, i to je bilo 2003, opet moje neiskustvo ja ne odem ni na kakve pretrage, dr je smasio pola jajovoda desnog, i ja sam rhneg... nakon toga ja jedva zatrudnim početkom 2007 i opet bolovi ali sa lijeve strane, ali nije bila vanmaterična nego mised abortus plod se ne razvija i opet laparoskopija, nakon toga se razbolim i psihički i fizički od tuge i pravimo pauzu godinu dana da mi se moje stanje reguliše, krenemo kod privatnika na pretrage i uradi HSG vidi da je ta desna strana začepljena a lijevi jajovod jedva prohodan i on umjesto laparoskopije predlaže inseminaciju na začepljene jajovode krka me hormonima i stimulacijom ubrizgava spermu o oba i napravi mi ponovo vanmateričnu nakon čega ponovo završavan na laparoskopiji i tada mi je odstranjen jajovod, onda pravim opet pauzu od pola godine i krećem ponovo u borbu, radim dijegnostičku laparoskopiju, pročepljavaju mi preostali jajovod, radim hormone, briseve,  itd i za sada sve uredu, ali trudnoće još nema, pa valjda će ova moje borba da da se uskoro okonča sa pozitivnim ishodom, živom i zdravom bebom, eto to je moja priča!


IZVORNA PORUKA: /MMK/

B + sam, ma prije ovog dr. sam se namjenjala doktora, što zbog preseljenja, što zbog  površnosti, da idem isključivo privatno mi se baš i neplaća, a i kada bi išla vjerovatno bi to bio dr. Radončić ( Vili), Jevremova ili tako, pa kad plaćam, da znam šta plaćam.


IZVORNA PORUKA: Almaa

lamama, želim ti da što prije budeš  i da sva muka koju si prošla ostane iza tebe u zaboravu


IZVORNA PORUKA: hodajuci simptom

lamama, bar si laparoskopski prosla, ima i gore, meni su sekli stomak, a to mi je treca operacija u zivotu. da ne pricam o priraslicama, kojih imam mali milion, od svake operacije. a sekli su me jer je "aparat za laparoskopiju zakljucan posle 16h" da l' su ocekivali da ih potplatim, da ga otklucaju, nemam pojma, nisam ni razmisljala od tolkih bolova, to mi je posle proslo kroz mozak. znas kako sam se osecala onako jadna, prepolovljena, kad sam saznala da cu biti invalid mesec i po dana, a mogla sam biti ko nova za nekoliko dana.
MMK, i ja sam do skoro bila protivnik privatnika i tolkog placanja, uvek sam mislila - lekar je lekar, sve je to ista nauka, briga me za ljubaznost, samo nek me izleci, ali posle ovoga, jednostavno, istraumirana sam i sad bih, cak i da je samo u ljubaznosti razlika, platila, ako nista, nju. jer sam se u jednom trenutku bas osetila kao zivotinja pred klanje.


IZVORNA PORUKA: lamama

Hodajući simptom baš mi je žao šta si sve preživjela, neravno laparoskopije je mnogo bolja metoda...brzo se oporaviš...kažem opet valjda ćemo i mi uskoro da se obradujemo sa živim i zdravim našim bebicama!!!

ja sam imala ukupno 4 laparoskopije i 1 histeroskopiju, i sve pod opštom anestezijom, a samu od juna prošle i maja ove 3 operacije, ali šta ćeš čovjek sve preživi!


IZVORNA PORUKA: /MMK/

Ma ja se u ovoj bolnici i kod dr. Mašića stvarno ne mogu požaliti na ljubaznost i korektnost, čak šta više, samo što mislim da bi na klinici uz MPO specijaliste i potrebnu aparaturu neke stvari se odigravale brže, a naši živci bili bolji.



IZVORNA PORUKA: /MMK/

lamama i ti si baš proboravila po bolnicama. Izvini, vjerovatno si pisala, ali šta je razog za sve laparo i histero.
Ja u krajem marta imala radnu histero i dg.laparo i onda početkom jula laparo zbog vanmater. Nadam se da uskoro budemo trbušaste, opuštene i sretne trudnice.


IZVORNA PORUKA: jabuka28

Hvala ti sto si sa nama podjelila tvoj zivot.... Stvarno nisam znala puno o vanmatericnoj trudnoci..... Valjace mi sve ovo znanje.
Mozes li mi objasniti sta je HCG...

Nadam se da ces aBd uskoro imati jednu bebu u naramku bez ikakvi problema...


IZVORNA PORUKA: lamama

IZVORNA PORUKA: /MMK/

lamama i ti si baš proboravila po bolnicama. Izvini, vjerovatno si pisala, ali šta je razog za sve laparo i histero.
Ja u krajem marta imala radnu histero i dg.laparo i onda početkom jula laparo zbog vanmater. Nadam se da uskoro budemo trbušaste, opuštene i sretne trudnice.



jesam vala zbog ovog problema sam baš se nahodala po po bolnicama i proboravila u njima i na operacijama, ali valjda će biti rezultata, nadam se svim srcem kao i sve mi ovdje

što se tiče mojih laparoskopija:

1 laparoskopija interventna -vanmaterična trudnoća, odstranjen dio desnog jajovoda, plod bio na samom izlazu ali ipak u tubi

2 laparoskopija, interventna plod se ne razvija, ali je visoko pa je bolje bilo odstraniti lap

3 isto interventna, ponovo vanmaterišna sa desne strane i odstranjen cijeli desni jajovod

4 laparoskopija dijagnostička, pročepljen lijevi jajovod

5  histeroskopija, zboh sumnje na septum, ali nalaz je bio uredan


IZVORNA PORUKA: hodajuci simptom

Beta HCG, ili kako je već kolski naziv, običan nalaz krvi, koji pokazuje prisustvo HCG-a, mnogo preciznije i ranije nego običan kućni test, koji pokazuje isti hormon, samo u mokraći. 


IZVORNA PORUKA: aicha

hodajuci simptom
evo i ja sam imala vanmatericnu prije nepunih mjesec dana, odstranjen desni jajovod
Meni je menga sasvim normalno dosla tako da nisam ni znala da sam trudna medjutim bila je smeckasta u pocetku i kada je trebalo da se zavrsi nastavila sam krvariti.Ja kontala upala neka medjutim krvarenje i poslije 5 dana nije prestajalo (doduse blago) i ja nazovem drugaricu sto je medicinu studirala i opisem joj slucaj. Ona me smiri i rece da ce doci sutra da mi donese neke vaginalete medjutim ona je donijela i vaginalete i test za trudnocu i rekla mi da ga uradim cisto da iskljucimo mogucnost trudnoce. I Test bude pozitivan...ja svisnula -imala spontani prije 7mj i kontala evo ga opet, medjutim desi se gore od toga...vanmatericna...na uzv nista se nije vidjelo a beta 68....helem citavu sedmicu su me vozali po bolnici i na kraju odlucili da me otvore i vide sta je u pitanju.radili laparoskopiju..nasli na desnom jajovodu plod i vec sam imala unutrasnje krvarenje (dakle puklo je garant i sigurno u nekom uzem dijelu)...nakon operacije prestalo krvarenje 2-3 dana...puste me kuci i ja opet dobijem drugu mengu, koja je trajala 8 dana...tako da sam krvarila skoro citav mjesec (kada sve saberem)...i poslije zadnje menge nisam se usudila sama u wc otici par puta koliko mi se mantalo...i jos se nisam oporavila i manta mi se pocesto

meni su rekli da se cuvam 6mj...a ja ne bih ni smjela pomisliti na trudnocu...tako se bojim...ne znam...trebace mi puno vise od 6mj da se oporavim...ja se usuditi vise ne smijem....2 puta sam zatrudnila i oba puta u bolnici zavrsila...ne znam...ne mogu vise ni da budem tuzna...pomirila sam se sa svojim stanjem da mozda nikada necu imati bebce

IZVORNA PORUKA: ena0002

Cure ja vam se divim na upornosti i hrabrosti . Mislim da smo mi trudilice inace uporne i hrabre i mimo svih svojih ocekivanja. Normalno je da ponekad klonemo i imamo padove i faze kada bi najradije odustale od svega, ali se mi opet stoicki 'povratimo i krenemo dalje
Zato Aicha samo polahko i uporno . Odmori sad tih 6 mjeseci, jer mislim da organizmu treba da se oporavi a i tebi svakako. Pa ako Bog da opet u borbu za . A sve cemo mi jednog dana ako Bog da doci do svog cilja , ja ne odustajem od te ideje i zelje






_____________________________

1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna

(odgovor članu sweet)
Neposredna veza do poruke: 76
   RE: Vanmatericna trudnoca
3.12.2009 22:09:04   
aicha
za sve forumasice koje ste imale vanmatericnu trudnocu:

eh ovako: ja sam operisana(gdje mi je izvadjen desni jajovod) 5.11. i 8.11. dobijem prvu menstruaciju poslije trudnoce (to je valjda odljev usljed prekida trudnoce kako sam nasla na internetu)...eh sad...posto sam i u toku trudnoce (zbog niskog hormona trudnoce) dobivala i preko trudnoce mengu ona je bila i prije trudnoce i u toku nje redovna tj. svaki 25. dan. Medjutim sad poslije one mege od 8.11. cekam ovu drugu i nikad jeuser posted image  vec mi kasni od srijede a nemam ni PMS.

KAD JE VAMA DOSLA PRVA/DRUGA menstruacija i da li su vam bile redovne poslije operacije i jel ovo moje stanje normalno?odgovorite mi sto prije...brinem se

_____________________________

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu Amelaa RR)
Neposredna veza do poruke: 77
   RE: Vanmatericna trudnoca
3.12.2009 22:18:45   
Mirkica
IZVORNA PORUKA: aicha

za sve forumasice koje ste imale vanmatericnu trudnocu:

eh ovako: ja sam operisana(gdje mi je izvadjen desni jajovod) 5.11. i 8.11. dobijem prvu menstruaciju poslije trudnoce (to je valjda odljev usljed prekida trudnoce kako sam nasla na internetu)...eh sad...posto sam i u toku trudnoce (zbog niskog hormona trudnoce) dobivala i preko trudnoce mengu ona je bila i prije trudnoce i u toku nje redovna tj. svaki 25. dan. Medjutim sad poslije one mege od 8.11. cekam ovu drugu i nikad jeuser posted image  vec mi kasni od srijede a nemam ni PMS.

KAD JE VAMA DOSLA PRVA/DRUGA menstruacija i da li su vam bile redovne poslije operacije i jel ovo moje stanje normalno?odgovorite mi sto prije...brinem se

aicha mojoj jetrvi je bilo redovno poslije operacije , mozda je znalo po tri cetir dana kasniti (priej je imala ciklus 28) i et elhamdulial zatrudnila je tako ces nas i ti obradovati sam se ne sikiraj:)


_____________________________

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu aicha)
Neposredna veza do poruke: 78
   RE: Vanmatericna trudnoca
3.12.2009 22:31:48   
aicha
sl sto je nema sad kad trebauser posted image user posted image user posted image
jest naopaka...jel joj i prva menga dosla na vrijeme?

_____________________________

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 79
   RE: Vanmatericna trudnoca
3.12.2009 22:43:43   
Mirkica
IZVORNA PORUKA: aicha

sl sto je nema sad kad trebauser posted image user posted image user posted image
jest naopaka...jel joj i prva menga dosla na vrijeme?

jeste sve bilo normalno da nisi trudna :))))


_____________________________

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu aicha)
Neposredna veza do poruke: 80
   RE: Vanmatericna trudnoca
3.12.2009 22:47:12   
aicha
IZVORNA PORUKA: Mirkica

IZVORNA PORUKA: aicha

sl sto je nema sad kad trebauser posted image user posted image user posted image
jest naopaka...jel joj i prva menga dosla na vrijeme?

jeste sve bilo normalno da nisi trudna :))))



jesi je pitala to? joj glavna siuser posted image  to volim, ljude od akcije

sta ja znamuser posted image  cuvali smo se cak i sa zastitom tokom plodnih danauser posted image
ma nemoguce...jedva zatrudnim kad se ne cuvam(moram dizati noge,muckati, buckati hahaha da se primi)hahaha da izvines a kamoli....

ma sekira me ako se opet poremetilo i to opet samo kod meneuser posted image

_____________________________

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 81
   RE: Vanmatericna trudnoca
3.12.2009 22:53:05   
Mirkica
IZVORNA PORUKA: aicha

IZVORNA PORUKA: Mirkica

IZVORNA PORUKA: aicha

sl sto je nema sad kad trebauser posted image user posted image user posted image
jest naopaka...jel joj i prva menga dosla na vrijeme?

jeste sve bilo normalno da nisi trudna :))))



jesi je pitala to? joj glavna siuser posted image  to volim, ljude od akcije

sta ja znamuser posted image  cuvali smo se cak i sa zastitom tokom plodnih danauser posted image
ma nemoguce...jedva zatrudnim kad se ne cuvam(moram dizati noge,muckati, buckati hahaha da se primi)hahaha da izvines a kamoli....

ma sekira me ako se opet poremetilo i to opet samo kod meneuser posted image

ja sam posel moga slucaj koristila piel  mejseci posle kad sam prestala tijelo poludilo imala sam cak i po 20 dana ciklus meni je DOktorica rekal da je sve ok tijelo se navikava i ev ponovo je doslo sebi .
Ma ja vise nedizem nista neku noc posla rvi put da dignem noge kad se ne polomi , bice kako ce biti kad bi se na opacke okretala :)))
Ma nisam je pitala sama mi prica :))))


_____________________________

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu aicha)
Neposredna veza do poruke: 82
   RE: Vanmatericna trudnoca
4.12.2009 7:48:29   
/MMK/
aicha, ja sam nakon vanmaterične ( laparoskopije)počela skoro odmah krvariti ili sutradan, ali to ne računam kao M.
Inače su mi ciklusi bili uredni 27 dana,
1. M nakon op. 37 dana
2. M nakon op 38 dana
3. M 30 dana
4. M 34 dana
Dr. pogotovo za te prve dvije kaže da su ok. jer je bila T i očekivano je da M dođe do 40 dana.
Laparoskopija mi je bila 08.07. juče sam bila na ko zna kojoj kontroli i ne moramo se paziti više, možemo u akciju.


_____________________________

09.2010.

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 83
   RE: Vanmatericna trudnoca
4.12.2009 11:30:06   
aicha
MMK hvala ti na info. Pa jeste, ono prvo i nije prava menga vec krvarenje usljed prekida trudnoce al meni je trajalo 7dana. Posto sam ja racunala od 8. ciklus onda mi je to bilo pogresno, racunajuci sad od 5. meni je danas 30 dc, tako da bi najvjerovatnije trebala narednih dana.... Meni je poslije kiretaze dosla 32. dan al ja sam to povezala sa tim postupkom jer te "zgule" pa dok se obnovi...al ovo mi je bilo cudno. Plus je moja trudnoca bila u zacetku beta 64 pa je opala na 52 (plod je vec bio odumro) kad sam isla na laparoskopiju tako da je sigurno i to vrlo brzo kod mene opalo posto nije bila visoka...al sad mi je lakse kad je eto i ovo normalauser posted image

Bas super da su ti sacuvali jajovod...zar to u BiH ima?user posted image Meni je malo krivo sto meni nisu jer mi je bila u zacetku trudnoca i nisam bila hitno operisana...al hajr.

< Poruku je uredio aicha -- 4.12.2009 11:34:46 >


_____________________________

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu /MMK/)
Neposredna veza do poruke: 84
   RE: Vanmatericna trudnoca
4.12.2009 12:40:21   
/MMK/
Ma ni meni to nije jasno za jajovod, kod većine žena odstrane, vjerovatno procjene.
Meni je sad frka i panika je li taj jajovod sada ok. je li dobro zarastao i regenerisao se, još mi je ovaj mjesec ovulacija ponovo na desnom jajniku, znači ponovo taj desni jajovod će biti u igri, nadam se aBd dobru.
Ja sam bila u vojnoj kod Mašića.


_____________________________

09.2010.

(odgovor članu aicha)
Neposredna veza do poruke: 85
   RE: Vanmatericna trudnoca
4.12.2009 14:16:18   
aicha
Ma super je to MMK. Ne znam, ja znam njemacki jezik pa malo vise surfam po njihovim stranicama i forumima (bas sam sinoc da vidim kako su one dobivale poslije operacije) i njima vecini ostave jajovod al postoji rizik od 25% da se na tom jajovodu ponovo desi trudnoca(zato su tebi i rekli da se cuvas da se ustabili) to znaci, od 4 zene samo jednoj se vrati vanmatericna na istom jajovodu koji joj je radjen,kontas? A 3 sa tim radjenim jajovodom normalno zatrudne al ipak sam procitala da vecina tih zena ide kod ginekologa da joj kaze na kojoj joj je strani ovulacija i ciljaju bar tu prvu trudnocu poslije vanmatericne na strani koja je "netaknuta", kontas?
Tako bi tebi bolje bilo da zatrudnis bar to prvo dijete na suprotnoj strani da ciljas a protekom perioda taj jajovod ce ti se ono bas ustabiliti inshaAllah
ja bi voljela da su i meni ostavili al ipak me je radio godinjak i rekao mi je valjda da sam vec imala unutrasnje krvarenje,mora da je kod mene morao to izvditi, imam povjerenja u njega ipak je covjek vjernik i strucan
Hajr, ma ako nam je sudjeno moja MMK imacemo bez obzira na jajovode...koliko zena ima i jajovode i sve zdravo al im nije sudjeno..pusa

_____________________________

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu /MMK/)
Neposredna veza do poruke: 86
   RE: Vanmatericna trudnoca
4.12.2009 15:01:20   
/MMK/
Ma baš tako kako je suđeno, ja sam pitala nekoliko puta trebam li ganjati O na suprotnom jajniku, rekli su ne. Ja bih to sama od sebe, ali imam problem jer mi je taj lijevi jajnik " lijen" pa mi desni češće ovulira, kao i sada s klomifenom.

_____________________________

09.2010.

(odgovor članu aicha)
Neposredna veza do poruke: 87
   RE: Vanmatericna trudnoca
4.12.2009 15:25:48   
aicha
to ti je onda prava sreca da se kod tebe tako zavrsilo. Mene takodjer brine moj lijevi jajnik jer kao imam malu cisticu na njemu i to nije vodenauser posted image ...sta li im to znaci i da li ce biti posljedica

_____________________________

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu /MMK/)
Neposredna veza do poruke: 88
   RE: Vanmatericna trudnoca
12.12.2009 1:05:07   
azraa
user posted image
Cao drage moje!

Moja prva trudnoca koja se desila prije dvije i pol god. je bila ok,rodila sam djecaka koji sada ima dvije i pol god.Prije 6,5 mj.ostala sam ponovo trudna ,muz i ja bili smo presretni .Medjutim nakon moje srece dolazi razocarenje, tri testa pokazuju pozitivno,a nakon nekoliko dana dolazi do laganog krvarenja i bolova u donjem dijelu stomaka sa lijeve strane .Odlazim kod ginekologa ali doktorica ne vidi nista na ultaz.i odmah sumnja na vanmatericnu.Nakon toga ona me salje da uradim HCG
u razmaku od dva dana ,gdje se vec beta uduplava.Zatim me doktorica hitno salje u bolnicu gdje me jedan tim doktora pregleda i utvrdjuje se vanmatericna.Ja sam kao izgubljena,sto pitanja u mojoj galvi ,zasto bas meni,kao to da se desi itd.Zatim dolazi doktorica koja razgovara samnom i savjetuje mi da mi odstrane lijevi jajovod ,jer su sanse velike da se ponovi opet na tom istom jajovodu.Ja se slazem sa njom i zatim me odvoze u operacionu salu.Radjena mi je laparaskopija,odstarnjen mi je lijevi jajovod.Pricala sam sa doktorima poslije i rekli su mi da nakon dva ciklusa mogu ponovo da pocnem raditi na bebi.Ja sam se oporavila od opercije ali stalno mislim na to sto mi se desilo .Jos nista se ne desava ,radimo na bebi ali nista.Menstruacije su redovne svakih 26 do 27 dana,traju po 7 dana. Doktorica mi nakon operacije da moze doci do ovulacije ,moze i da ne dodje odmah zavisi sve od zene do zene.
DRgo mi je da mogu sa vama da podijelim ova tuzna iskustva ,a i da pomognem koliko mogu drage moje.
Pusssa od mene!





(odgovor članu Aida)
Neposredna veza do poruke: 89
   RE: Vanmatericna trudnoca
12.12.2009 19:25:24   
aicha
hvala azric...evo i meni se to desilo sa desne strane prije mjesec dana...jos sam tuzna i pocesto se rasplacem jer ovo je moja 2. trudnoca bila...prva spontani i nakon ciscenja su mi izazvali infekciju koja je dovela do vanmatericne...
ni ja sad ne znam da li sam sretna ili tuzna zbog jajovoda sto su ga izvadili...al drago mi je kome su spasili...bolje je zadrzati svaki organcic jer sve ima svoju funkciju u tijelu

_____________________________

Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.

(odgovor članu azraa)
Neposredna veza do poruke: 90
   RE: Vanmatericna trudnoca
13.12.2009 22:08:34   
azraa
Nema na cemu aicha,ja sam tu da pomognem koliko mogu,da razmijenimo iskustva .Samo moramo biti jake,znam da je tesko . Meni se non-stop vrte pitanja u glavi da li sam trebala ostaviti taj jajovod ili ne?
Ali na moju srecu imala sam jako dobre doktore oko sebe i oni su mi objasnili da su sanse sto posto da se opet ponovi to isto ako ostavim jajovod.Moja doktorica mi je savjetovala da ako zelim da ponovo zatrudnim ,da se moram opustiti,osloboditi se stresa i da ostavim sve iza sebe sto mi se desilo.Zato aicha glavu gore ,sve ce to biti ok ,moramo biti jake i bez stresa.

(odgovor članu azraa)
Neposredna veza do poruke: 91
   RE: Vanmatericna trudnoca
13.12.2009 22:23:59   
lamama
IZVORNA PORUKA: azraa

Nema na cemu aicha,ja sam tu da pomognem koliko mogu,da razmijenimo iskustva .Samo moramo biti jake,znam da je tesko . Meni se non-stop vrte pitanja u glavi da li sam trebala ostaviti taj jajovod ili ne?
Ali na moju srecu imala sam jako dobre doktore oko sebe i oni su mi objasnili da su sanse sto posto da se opet ponovi to isto ako ostavim jajovod.Moja doktorica mi je savjetovala da ako zelim da ponovo zatrudnim ,da se moram opustiti,osloboditi se stresa i da ostavim sve iza sebe sto mi se desilo.Zato aicha glavu gore ,sve ce to biti ok ,moramo biti jake i bez stresa.


azraa ja sam prvu vanmateričnu imala prije 6 godina, plod je bio na samom izlazu, ali ipak u jajovoduuser posted image user posted image , i dr mi je odstranio samo pola jajovoda, i kada sam poslije 3 godine radila HSG taj dio je bio potpuno začepljen, i greškom dr mi je napravio inseminaciju u taj začepljeni diouser posted image user posted image iako je znao da je skroz neprohodan, i nastala je nova vanmaterična, pa mi je odstranjen preostali dio jajovoda, sada nemam desni, poslije sam radila dijegnostičku laparoskopiju i lijevi je bio poluprohodan pa su mi ga propuhali i sada je pročepljen skroz, ali nažalost još uvijek nema user posted image ali moramo biti jake i optimistične, nadam se najboljem, a i vama svim trudilicama to želim!


_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu azraa)
Neposredna veza do poruke: 92
   RE: Vanmatericna trudnoca
14.12.2009 21:58:37   
azraa
Draga lamama!

Jako mi je zao sto se to tako desilo,ali nemoj da se predajes jer nada zadnja umire.
Kada se covijek nadje u toj situaciji kao sto smo mi bile nemas kada ni da razmisljas,vec
samo da se to zaustavi ,a pojedini doktori znaju i da zabrljaju stvari.Ja necu da se predam i da se  ne predajete ni vi ,moramo istrajati u ovome i pobijediti .UZ vas sam i javite se kad god vam je tesko i ja se sa vama bolje osijecam jer mogu da vas ohrabrim.

(odgovor članu azraa)
Neposredna veza do poruke: 93
   RE: Vanmatericna trudnoca
14.12.2009 23:11:50   
lamama
Azraa , hvala ti mila, i samo da znaš da nema predavanja, i aBd da uskoro dođemo do našeg cilja, žive i zdrave user posted image Pozdrav i javi se šta radiš dalje! Ipak je lakše kada te neko razumije i kada razmijenimo iskustva i savjete.user posted image

_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu azraa)
Neposredna veza do poruke: 94
   RE: Vanmatericna trudnoca
15.12.2009 16:19:52   
azraa
Ja se nadam da cemo uspijeti i biti podrska jedna drugoj.
Ima osoba koje su mi govorile kako sam bezveze opterecena
svim tim sto mi se desilo,kao imas jedno dijete pa nemoras vise ni imati.
Ali niko to nemoze razumijeti kako se covijek osijeca,kako to sve utice na samu psihu covijeka,
ali evo imam vas ovdije ,gdje se mozemo razumijeti i pomoci koliko se moze.
Saljem vam puno pozdrava i pusa.

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 95
   RE: Vanmatericna trudnoca
16.12.2009 10:14:04   
baby girl
Drage moje, evo da se i ja javim i podijelim svoje iskustvo sa vama.
U avgustu ove godine sam uradila test jer sam imala sam užasne bolove u donjem dijelu stomaka, sa desne strane naročito. Test u sekundi  pokazao pozitivan rezultat, i ja pomislila ok to je to.. Muž i ja se obradovali kao nikada do tada, a bili smo u braku tek nešto više od mjesec danauser posted image Stvarno smo željeli tu bebicu.
Međutim, stomak me je svakim danom bolio sve više i više, nekako čudno rastao.
Nakon pregleda kod moje doktorice (Clarus poliklinika) ostanem u šoku. Kaže ona meni, ništa se ne vidiuser posted image a da pritom nije ni posumnjala na vanmatericnu. Ma užas, nemam riječi da opišem takvu "indolentnost".
Naredni dan uradim BETU, rezultat 5-6 sedmica trudnoćeuser posted image
Žene moje drage, kad se samo sjetim tog osjećaja tuge i nevjerice. Taj dan sjedim na poslu, jer sam morala početi raditi bez obzira na bol, nemam snage da odem po rezultat bete(presavijam se od bolova), i zamolim ih da mi faxiraju nalaze user posted image user posted image user posted image
Tada sam prvi put čula za vanmateričnu trudnoću, i onda suze i samo suze. Sjedam u auto i direktno kod Vernesa Begovića. Kaže doktor, da si sutra došla ne bih preživjelauser posted image Hitno me pošalje u vojnu, a na  operacijskom stolu sam bila u vremenu od 5 min. Ne znam ni kako sam došla do vojne, sama sam vozila, ma užas..sada kad se sjetim ko u nekom bunilu...kao ružan san, ne ponovilo se. Tačno se sjećam momenta kada sam išla prema vojnoj nakon što sam parkirala auto..taj bol u stomaku koji se širio po svuda se nemože ni sa cim uporediti, previjam se, bijelo mi pred ocima, u tom trenutku sam mislila da ću umrijeti. I tako sam učila šehadet do bolnice, jer sam bila uvjerena da neću prezivjeti(a inače nisam paničar). Izvađen mi je desni jajovod.
Hvala dragom Bogu, sada sam dobro, oporavak je bio super. Ciklusi uredni.
Prestali smo se čuvati nakon 3 ciklusa, i eto moram reci da smo opet ugledali user posted image user posted image i sada je hvala Bogu dragom sve na pravom mjestu, i za sada sve uredu.

Izvinite ako sam otegla, valjda vam nisam bila napornauser posted image ..ali čovjek rijetko s kim može podijeliti jedno ovakvo iskustvo. I na kraju, želim reći da se sve dešava s razlogom, i da nikada ne treba gubiti nadu i vjeru u Boga.

Želim vam da što prije ugledate user posted image user posted image i da sve bude kako treba, a biti će inshallah.
Eto ljubim vas sve.


_____________________________

ko zna za što je to dobro:)

(odgovor članu azraa)
Neposredna veza do poruke: 96
   RE: Vanmatericna trudnoca
16.12.2009 10:20:26   
Dzenana_G
Baby Girl i mene su bili na pocetku isprepadali sa vanmatericnom, ali hvala bogu je sve ipak bilo uredu, a moja beba evo uveliko raste... Tebi cestitam na trudnoci, koju ti zelim da do kraja bude bez problema....
Sve najljepse


_____________________________

11.05.2010. Princeza
20.06.2014. Princ

"Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body"

(odgovor članu baby girl)
Neposredna veza do poruke: 97
   RE: Vanmatericna trudnoca
16.12.2009 10:25:09   
baby girl
a to je posebna priča...stahovi, hoće li se ponoviti, hoću li moći ikada roditi??? Na svašta čovjek pomisli, naročito kada ležiš u bolnici.
Ipak, u jednom trenutku sam odlučila da ne želim razmišljati, što će biti biti će, jer sve je u Božijim rukama. Nisam se opterećavala, i za sada je hvala Bogu dobro. Hvala ti Dzenana, nadam se da će do kraja sve biti kako treba.


_____________________________

ko zna za što je to dobro:)

(odgovor članu Dzenana_G)
Neposredna veza do poruke: 98
   RE: Vanmatericna trudnoca
16.12.2009 10:25:33   
Niina
Babygirl...zahvali se samo dragom Bogu sto si uspjela izvuci zivu glavu, jer to je toliko opasno.
Nisi razvukla i treba da se isprica iskustvo kako bi druge zene mogle te simptome prepoznati i reagovati na vrijeme.


I drago mi je za bebicu koja dolaziuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image cuvaj se.


_____________________________

Kada bi srce moglo da misli, na svijetu ne bi bilo ljubavi.

(odgovor članu Dzenana_G)
Neposredna veza do poruke: 99
   RE: Vanmatericna trudnoca
16.12.2009 10:32:45   
baby girl
hvala Ninauser posted image user posted image user posted image pomislih da bi moglo nekome koristiti...  sjecam se sebe, koliko sam nakon izlaska iz bolnice tražila po netu bilo šta o vanmatericnoj. Mislila sam da sam sama na svijetu, da se to rijetko desava, da sam svojevrstan izroduser posted image . Onda na ovaj način čovjek shvati da ipak nije sam u tome, da ima i drugih(nažalost) ali u tom momentu mi je bilo lakše. 

_____________________________

ko zna za što je to dobro:)

(odgovor članu Niina)
Neposredna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *