|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Detoksikacija organizma

Uredništvo Ringeraja.ba, 14.4.2013
Proljeće je godišnje doba kada se čitava priroda budi i to je razdoblje u kojem bi se svi trebali malo više posvetiti svom tijelu i očistiti ga od toksina nakon duge zime.

image
/11


To godišnje doba mnogima nije najomiljenije jer s njim dolaze i neke zdravstvene tegobe, prije svega alergije.

Osim alergija, mnoge muči i poznati proljetni umor. Naime, naš organizam je opterećen ne samo probavljanjem teške i nezdrave hrane. On mora, također, eliminirati pesticide, onečišćenja i toksične tvari koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane. Ako tome dodate i stres i ubrzani životni ritam, sve to može opteretiti i oslabiti organizam te spriječiti njegov pravilan rad.

Nepravilan rad može prouzrokovati manje tegobe poput manjka energije, umora i apatije, no može dovesti i do većih problema jer pogoduje depresiji. Upravo detoksikacija, odnosno čišćenje organizma nakon zime može našem tijelu vratiti ravnotežu i povratiti energiju. Vrlo je važno jačanje imuniteta koji u proljeće slabi, posebice kod alergičara. Detoksikacija je je jedan opći pojam koji se upotrebljava više u alternativnoj medicini. Kada govorimo o detoksikaciji, moramo znati i o kojim se toksinima radi.

 

Kako očistiti organizam?

Detoksikacijske dijete uglavnom se odnose na diuretički učinak određenih namirnica uz kombinaciju prehrane bogate vlaknima te upozorava da dugotrajno provođenje takvog načina prehrane može imati nepovoljne učinke na organizam. Potrebno je obratiti pažnju na aktivne sastojke koji se nalaze u hrani, a mogu imati blagotvoran učinak na organizam. Aktivni sastojci na koje treba obratiti pažnju nalaze se primarno u svježem voću i povrću kojeg treba svakodnevno konzumirati.

Preporuka je konzumirati tri obroka i dva međuobroka na dan. Proteinski doručak će smanjiti mogućnost grickanja hrane bogate jednostavnim šećerom ili mastima tijekom dana, a samim time će smanjiti i mogućnost nakupljanja suvišnih kilograma. Doručak bi u tom slučaju sadržavao fritatu sa jajima, tikvicama i mrkvom. Za međuobrok navedeni smoothie sa lanenim sjemenkama, a one trebaju biti zdrobljene. S obzirom da se oko blagdana konzumiraju velike količine životinjskih bjelančevina, potrebno je okrenuti se hrani koja sadrži biljne bjelančevine i dijetalna vlakna poput povrtnih variva od leće, slanutka ili tikvice. Za međuobrok šaku orašastih plodova, poput badema ili oraha te naposljetku za večeru blanširano povrće - brokulu uz maslinovo ulje i šalicu čaja.

 

Čaj 'čisti'

Za vrijeme detoksikacije valja piti jako puno tekućine i do dvije litre dnevno kako bi se štetne tvari pojačano izlučivale mokrenjem i znojenjem. Osim vode, čaj je izvrstan za čišćenje organizma, no treba se konzumirati bez šećera ili uz prikladnu količinu meda i limuna.

'Čaj od kamilice djeluje umirujuće i često se preporuča kod osoba koje imaju problema sa nadutosti, grčevima u crijevima i usporene probave.  Kamilica je i više nego dostojna zamjena raznim pićima sa dodanim šećerima ne samo u 'detox periodu' nego i tokom cijele godine.

Tu je i čaj od maslačka koji ima diuretičko i blago laksativno djelovanje, ali i čaj od komorača koji sadrži antenol kao aktivni sastojak te se često preporuča kod liječenja probavnih tegoba poput zatvora, a pripisuju im se i protupalna i diuretička svojstva. Komorač je ujedno i snažan antioksidant koji pomaže održavanju antioksidativne ravnoteže u tijelu te izvrstan izvor kalija koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

 

Vrijeme je novac

Mnogi danas žive užurbanim tempom života pa nemaju dovoljno vremena za kuhanje, no i za njih postoji način na koji mogu provesti detoksikaciju. Vrlo jednostavni, interesantni i nutritivno vrijedni napitci mogu se napraviti u 'tren oka' i više su nego dostojna su zamjena bilo kakvim pekarskim proizvodima koji se često konzumiraju kao brzi obrok na radnom mjestu.

Primjer jednog nutritivno bogatog smoothia sadrži jabuku, bananu, čajnu žličicu lanenih sjemenki, sjeckane orahe te prstohvat cimeta ili prstohvat đumbira. Vode se može dodati po želji, ali treba paziti da vode ime dovoljno, jer lanene sjemenke zahtijevaju dovoljno tekućine. To je brza metoda koju osobe na radnom mjestu uz uravnotežen glavni obrok mogu primjenjivati svaki dan. Jednom kad se počnu nabavljati sastojci, riješeno je pola problema.  Tijekom cijele godine trebalo bi posvetiti više pažnje onome što jedemo, a ne samo u određenim razdobljima.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ojačajte mozak uz sedam dobrih navika
Ovo vrijedi za većinu organa, ali za mozak je posebno važno - što ga više koristite to će bolje raditi.
2
Vježbajte u skladu sa horoskopom
Svaki horoskopski znak "upravlja" određenim dijelom tijela.
2
Tri namirnice koje zamjenjuju četkicu za zube
Zube trebamo prati nakon svakog jela, to smo naučili još kao djeca kada su nas i roditelji i stomatolozi učili da ih mor...
2
10 stvari koje možda niste znali o zubima
Donosimo vam 10 stvari koje možda niste znali o zubima. Odrasle osobe u prosjeku imaju 28 do 32 zuba, ovisno o tome jesu...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *