|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako možete potpomoći motorički razvoj svoje bebe

Pampers.ba, 4.11.2017
Evo nekoliko glavnih prekretnica u motoričkom razvoju – pokreti koji koriste velike grupe mišića i načini pomoću kojih možete podržati Vašu bebu na putu ka sljedećem podvig

image
/11


 

Nagon Vaše bebe da ovlada nekim ključnim motoričkim vještinama je poseban dio razvoja u ranom djetinjstvu i uzbudljivi dio roditeljstva, tako da je pomaganje Vašem djetetu da se kreće siguran put ka njegovom razvoju!

Evo nekoliko glavnih prekretnica u motoričkom razvoju – pokreti koji koriste velike grupe mišića i načini pomoću kojih možete podržati Vašu bebu na putu ka sljedećem podvigu.

Dohvatanje

Jedan od ranijih motoričkih razvoja je dohvatanje. Vaš maleni će početi raditi na ovome najvjerovatnije između 4. i 7. mjeseca života. U ovom vremenskom okviru možete ga vidjeti kako jednom rukom dohvata stvari i uči kako da prebacuje stvari iz jedne ruke u drugu.

Kako možete pomoći

Pušite balone od sapunice u pravcu bebe i podstaknite je da ih pokuša dohvatiti. Omiljene igračke sklonite malo van domašaja.

Sjedenje

Mnogo beba je sposobno da sjedi uz podršku oko 6. mjeseca života i moguće je da bi uskoro mogle početi sjediti bez podrške. Nekim bebama je potrebno više vremena, međutim, nemojte se brinuti ukoliko je Vašoj bebi potrebno više vremena da ovlada time!

Kako možete pomoći

Omogućite Vašoj bebi vrijeme za igru na podu uz nadgledanje i ona će pratiti svoj vlastiti tempo. U trenutku kada bude u mogućnosti sjediti bez prevrtanja uvedite jednostavne igre kao što su pljeskanje ili kotrljanje lopte. Učinite igre kratkim – po nekoliko minuta – uvijek budite u njenoj blizini. Jastuk u obliku slova C (kao što je jastuk za dojenje) može pružiti lakšu podršku.

Puzanje

Puzanje se obično desi između 7. i 10. mjeseca. Vaša mala krstarica može imati svoj jedinstveni stil – puzati kao rak, naprimjer.

Kako možete pomoći

Dopustite da beba provede neko vrijeme na stomaku svaki dan odmah nakon rođenja. One igračke koje ste sklonili malo izvan njenog domašaja kako biste potaknuli dohvatanje? Pomjerite ih još malo dalje. Kada počne da se pomjera prema naprijed i kreće sama od sebe,  osigurajte da je prostor kojeg istražuje siguran i pod nadzorom. Možete također probati postaviti zarolanu deku ispod bebe  i demonstrirati ljuljanje naprijed i nazad na Vašim rukama i koljenima. Ljuljanje je odskočna daska za puzanje – i prije nego što shvatite, juriće te je po kući!

Stajanje

Vaša beba se u periodu između 9. i 11. mjeseca života može početi odgurivati kako bi ustala. Ispočetka će ona stajati na nogama nekoliko sekundi držeći se za nešto kao podršku prije nego što pljesne na guzu. Ona će postepeno jačati mišiće, balans i koordinaciju dok ne bude u stanju da stoji sama bez podrške.

Kako možete pomoći

Osigurajte da Vaša beba ima slobodno vrijeme za igru na podu. Ograničite vrijeme u spravama za hodanje, kao što su sjedalice za djecu ili hodalice. Možete također uvesti igračku za odgurivanje ili pustiti bebu da gleda druge bebe kako stoje.

 

Sve aktivnosti zajedno 

Kada bebe postanu aktivne i pokušaju otpuzati tokom mijenjanja pelena, može biti teško koristiti pelene sa ljepljivom trakom. Mame postanu napete sa bebama koje imaju 6+ mjeseci jer maleni počnu doživljavati značajne fizičke promjene. Glavna promjena je kretanje (prevrtanje, sjedanje, puzanje), koje čini mijenjanje pelena sa ljepljivom trakom još teže. Ovo je savršeno vrijeme da se počnu koristiti Pampers pants! U usporedbi sa pelenama sa ljepljivom trakom, lakše je na aktivne bebe obući Pampers pants koje su veoma udobne  i obezbjeđuju do 12 sati suhoće.

Pants pelene su fleksibilne, mekane  i mnogo lakše za oblačenje i uklanjanje. Bebe ne trebaju ležati i potrebna su samo dva koraka da ih navučete!

Dostizanje prekretnica čini značajan dio u životu bebe. Vaša beba upravo u ovim mjesecima razvija presudne vještine i pokrete koje su potrebne kako bi kasnije savladala kompleksne vještine hodanja, trčanja, skakanja i svega drugog. Podstaknite Vašu bebu i pomozite joj na ovom putu postavljajući joj male izazove svaki dan – ona će hodati i trčati prije nego što shvatite!

 

Još mnogo savjeta možete pročitatai na Pampers zajednica roditelja

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Osadent - Za bezbolan rast zubića!
Mi ne volimo besane noći. Zato smo kreirali Osadent - homeopatski preparat za zubobolju za bebe.
3
Koliko znate o snu vaše bebe?
Rituali pred spavanje puni ljubavi i pelene dobrog kvaliteta mogu pomoći vašem djetetu da spava čitavu noć, bez prekida.
3
Kupanjac i krevet, ritam i rutina spavanja
Vaša beba postaje sve mobilnijom i aktivnijom pa se može početi opirati stvaranju rutine – pogotovo rutine za spavanje.
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *