|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako se upoznati sa vrstama plača vaše bebe?

Pampers.ba, 23.4.2017
Plač za svaku priliku. Bilo da je gladna, iscrpljena, nešto je boli ili samo traži zagrljaj, vaša beba će komunicirati plakanjem. Tokom vremena naučite značenja različitih vrsta plača i na koji plač trebate reagovati odmah, a na koji ne. Međutim, majkama čija djeca pate od kolika činjenica da mogu raspoznavati vrste plača ne znači mnogo.
Ključne riječi:

image
/11


RASPOZNAVANJE PLAČA KOD BEBA

Do sada ste vjerovatno naučili različite vrste plača vaše bebe. Bebe plaču kada su gladne, kada se ne osjećaju dobro, kada su umorne ili preopterećene, ili samo žele da budu mažene. Svaki plač se razlikuje po jačini i učestalosti i obično postoji očigledan način da smirite vašu bebu. S tim u vezi, vjerovatno ćete primjetiti da će, tokom nekoliko sati svake večeri kada je budna, vaša beba htjeti jesti nevjerovatno mnogo i može postati prilično uznemirena. To je sasvim normalno. Izgleda da bebe trebaju da se oslobode energije na kraju dana i jedu prije noći koja je ispred njih. Međutim, ukoliko primjetite da vaša beba plače nekoliko sati, čak i do tri sata, i izgleda kao da se ne osjeća dobro, te se ne može smiriti, onda je moguće da ima kolike. Samo 10 -20% beba pokazuje znakove kolika koji se obično pojavljuju između četvrte i šeste sedmice i traju do trećeg ili četvrtog mjeseca života. Bebe s kolikama su generalno razdražljivije i teško ih je umiriti, plaču veoma intenzivno i glasno nekoliko sati prije spavanja, a ponekad i nakon hranjenja tokom noći. Bebe jako teško podriguju, njihovi stomaci mogu biti prošireni i naduti ili se mogu savijati u leđima i podizati koljena kada plaču i ne osjećaju se dobro.

 

BUDITE SMIRENI I PITAJTE ZA POMOĆ

Ukoliko sumnjate da vaše dijete ima kolike, pitajte medicinsku sestru ili porodičnog doktora za savjet i koristite lijekove iz apoteka koji su specifični za otklanjanje kolika. Također bi moglo pomoći da promijenite poziciju djeteta kod dojenja ili hranjenja iz bočice, kao i da pronađete način da smanjite količinu zraka koju beba može progutati. Nemojte kriviti sebe ukoliko ne uspijete smiriti bebu s kolikama.  Nema brzog načina da ovo riješite i nije vaša krivica. Ukoliko je situacija veoma stresna i ne možete spavati, potražite pomoć. Pripremite mlijeko, ostavite bebu sa vašim partnerom ili članom familije i zasluženo se odmorite. Također će biti od koristi razgovor sa drugim mamama jer pomaže ukoliko znate da niste jedini koji se osjećate uznemireno, beskorisno ili čak ljutito zbog stalnog plakanja. Ne dopustite da vas ovo savlada, pitajte za pomoć I zapamtite da, bez obzira na to koliko ste ljuti ili frustrirani, ne smijete forsirati vašu bebu.

 

SAVJETI ZA AKTIVNU UKLJUČENOST

Kolike najviše dolaze do izražaja u drugom ili trećem mjesecu života. Pokušajte okrenuti vašu bebu i držite je u vašim rukama dok je još dovoljno mala i lagana da može stati u vaše ruke ili vreću za bebe. Ukoliko bebu držite uz tijelo njen stomak se prirodno masira i zrak cirkuliše prema gore i van tijela. Ovo može smanjiti plakanje u narednim sedmicama. Studije su pokazale da držanje bebe i hodanje s bebom u vašim rukama u prvim sedmicama može imati pozitivan efekt na to koliko će vaša beba biti kasnije mirna – što je dobra vijest, jer se čak i nekoliko minuta plakanja može činiti kao vječnost kada ste roditelj!

 

PRAKTIČNI SAVJETI

Postoje mnogi trikovi koje možete pokušati kada je vaša beba razdražljivija nego obično:

  • ljuljajte vaše dijete
  • držite je uspravno na vašem ramenu i nježno joj masirajte stomak kako biste stimulisali ispuštanje zraka
  • ljuljajte bebu sa njenim licem prema dole i stomačićem duž vaše ruke
  • nježno masirajte njen stomačić i odvratite joj pažnju sa umirujućim zvukovima
  • držite je u rukama u vreći za bebe kada hodate ili je stavite u ljuljačku za bebe.

 

 

Osigurajte da je vašoj bebi udobno i da je čista tokom dana. Pampers zna da ni najfinija mekoća ne znači ništa bez suhoće koja bi je zaštitila, zbog čega Pampers omogućava do 12 sati suhoće. Novi Pampers Premium Care je prva i jedina pelena koja predstavlja Pamper Magical Pods – Pampers magične pregrade koje pomažu distribuirati vlažnost ravnomjerno.  Indikator vlažnosti vam omogućava da saznate kada je potrebno promijeniti pelenu na vašoj bebi kako bi ona mogla nastaviti uživatu u svoj vašoj ljubavi.

 

Još mnogo zanimljivih tekstova o vašim bebama i djeci pročitajte na Pampers zajednici roditelja

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2
Sa bebom kod kuće
Porod je iza vas i vrijeme je da se naviknete na novi život sa svojom bebom. Pobrinite se za dobru prehranu i što više o...
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *