|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kupanjac i krevet, ritam i rutina spavanja

Uredništvo Ringeraja.ba, 23.6.2020
Vaša beba postaje sve mobilnijom i aktivnijom pa se može početi opirati stvaranju rutine – pogotovo rutine za spavanje.
Ključne riječi:

image
/11


Vaša beba postaje sve mobilnijom i aktivnijom pa se može početi opirati stvaranju rutine – pogotovo rutine za spavanje.

Može postati teško sačuvati interes vaše bebe za tihu rutinu spavanja koju ste dosad koristili i oboje vas može frustrirati traženje rješenja za ovaj problem i kako naučiti bebu da se tiho smjesti u krevet.

 

U dobi od 12 mjeseci bebe su sposobne razumjeti jednostavne upute i možete iskoristiti vrijeme za higijenu kako bi beba počela učiti i razumijevati da je vrijeme igranja završilo i da je vrijeme da se počne kupanje i rutina za spavanje. Ne očekujte odmah previše ili biste mogli postati obeshrabreni i frustrirani!

 

Dajte vašoj bebi vrijeme da se prilagodi na promjene u rutini – učinite to na zabavan i miran način i pomozite joj da nauči da postoji vrijeme za igru i vrijeme pripreme za spavanje.

U ovom periodu vaša će beba uživati u guranju, bacanju i rušenju igračaka, što ne želite uzeti kao dio vremena za higijenu. Odmicanjem igračaka (što je nježnije moguće) i objašnjavanjem da će ih tako lakše moći pronaći sljedećeg dana može pomoći bebi da shvati da uvijek ima još igre sutra.

 

Uvijek možete i ispričati neku uspavanku i dozvoliti bebi da odabere knjigu dok se vi pripremate, tako da vidi nagradu za njegov dio u higijenskim aktivnostima.

 

PROČITAJ JOŠ I OVO>>> Kakve knjige treba čitati djeci mlađoj od 6 g


Oko ovog perioda, beba se može početi opirati „dnevnim spavancima“, iako ih još uvijek vrlo vjerojatno treba, i ako ne odspava može biti preumorna i nemirna kada krene spavati.

 

Načini za opuštanje

Topla opuštajuća kupka doista može pomoći bebi da postane opuštenija i mirnija te se pripremi za spavanje. Pobrinite se da ne traje predugo i pretvorite je u bitku mjehurićima!

 

Jednom kada beba izađe iz kade, prijeđite u njezinu sobu da je osušite i obučete. Pokušajte ne izlaziti iz njezine sobe ili se možda neće htjeti vratiti u sobu ponovo. Postoje načini na koje vašu bebu možete držati okupiranom tako da ne misli o napuštanju sobe.

 

Masaža je predivan način da se doista povežete i opustite s vašom bebom. Masaža ima mnogo zdravstvenih benefita za bebu i noću se fokusirajte na umirujuće poteze kako biste bebu opustili i uspavali. Pobrinite se da ste vi opušteni i da vam se ne žuri prije nego što počnete jer će u suprotnom vaša beba preuzeti vašu napetost ili užurbanost pa bi masaža mogla imati suprotan učinak od onog kojemu ste se nadali.

 

Važno je i odvojiti vremena da se uvjerite da je okruženje u sobi u kojoj vaša beba spava pogodno za kvalitetan noćni san. Provjerite da temperatura nije prevruća ili hladna (oko 16-18 stupnjeva je idealno). Lagana muzika ili „bijeli šum“ obično pomažu nekim bebama. Pobrinite se da u sobi nema previše svjetla, možda će vam trebati obložene zavjese ili spuštene roletne ako vam smeta ulično osvjetljenje ili tokom ljetnih mjeseci. Pobrinite se i da nema pokrivača ili jastuka u krevetiću kako bi vaša beba bila sigurna.

 

Završite uspavankom ili pjesmicom, posljednji put nahranite i spremite na spavanje.

 

NJEŽNA USPAVANKA


Promjena rutine
uvijek remeti i možda će biti potrebno nekoliko noći da se vaša beba prilagodi – budite strpljivi i dosljedni. Držite na umu važnost dnevnoga spavanja za bebu kako biste spriječili preumorenost kasnije u danu. Najenergičnije vrste igre igrajte ranije u danu, a možete se poigrati i u parku ili na svježem zraku prije smirivanja prema spavanju. Vaša će se beba ubrzo naviknuti na istraživanje svijeta i pamtiti spavanje noću. 

 

*** 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
12
Kako da razumijete vašu bebu
Dobrodošli u roditeljstvo! Iako se čini da je roditeljstvo isuviše zahtjevno, vaša beba je manje osjetljiva I bespomoćna...
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *