|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Oktobar- mjesec podizanja svijesti o raku dojke

TLC, 14.10.2015
Mjesec oktobar je posvećen podizanju svijesti o raku dojke. Ove godine TLC obilježava dan borbe protiv raka dojke prikazivanjem dokumentarnog filma „Potpuno razotkrivanje“.
Ključne riječi:

image
/11


To je jedna od prilika da opetovano naglasimo važnost prevencije i njezine mogućnosti jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost izlječenja veća je od 90%. Ujedno je i prilika da jedni druge podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju te da u većoj mjeri pomognemo onima koji su već oboljeli.

Šta je rak i ko ga može dobiti?

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena.  Nastaje nekontrolisanim rastom maligno promijenjenih žljezdanih stanica dojke koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a daljnjim razvojem bolesti ulaze u krvni i limfni sustav te se šire u druge dijelove tijela.  Ova je bolest češća  u razvijenim i u zemljama u razvoju, a svaka osma žena u razvijenim zemljama zapada oboli od raka dojke. U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 hiljada. U evropskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke, dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Oko 1400 žena u BiH svake godine oboli od raka dojke, dok oko 500 žena umre, jer se nisu posvetile brizi o svom zdravlju. Otkrivanjem raka dojke u ranijoj fazi mogućnosti izlječenja su daleko veće.

Rizični čimbenici koji su povezani s nastankom i razvojem raka su: genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30. godine. Uz navedene čimbenike postoji i niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres.  Uz malo truda i dobre volje, stvaranjem navika kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda možemo utjecati i na taj način sačuvati svoje zdravlje.

U svijetu upravo zahvaljujući ranom ali i novim načinima liječenja, smrtnost od raka dojke u značajnom je padu posljednjih desetljeća i dalje se smanjuje.

Kako možete pomoći same sebi?

Potrebno je mjesečno napraviti samopregled dojki i jedanput godišnje otići na klinički pregled. Za  žene mlađe od 40. godine preporučuje se UZV dojki, dok za one starije od 40. mamografija i to u određenim vremenskim razmacima ovisno o dobi. 

Simptomi raka dojke:

  • Čvorić u dojci
  • Crvenilo
  • Bol u bradavici
  • Iscjedak iz bradavice
  • Uvlačenje bradavice
  • Promjena oblika dojke
  • Promjene na koži dojke
  • Osjetljivost dojke
  • Bol u dojci 

 

Samopregled:

  • Samopregled dojke je potrebno provoditi redovito, svaki mjesec u isto vrijeme (3 do 5 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa). Ako više ne dobivate mjesečnicu, pregled dojki nastavite provoditi i dalje isti dan svaki mjesec.
  • 1. Svucite se do pasa i stanite pred ogledalo, stavite ruke na bokove, pri jakoj svjetlosti pogledajte ima li na dojkama ili u okolini promjene oblika, je li što natečeno, ima li boranja kože nalik na celulit, odnosno nije li se uvukla jedna od bradavica.
  • Manja razlika u veličini između dojki je prirodna.
  • Dignite ruke, okrećite se pred ogledalom s jedne strane na drugu te u međuvremenu nastavite pregled prema gore navedenim uputstvima
  • 2. Obuhvatite dojke dlanovima, jednu za drugom, i pregledajte dojku vodoravnim, pa okomitim klizećim kretnjama. Obratite pozornost na otvrdnuća i čvorove. Zatim suprotnom rukom prođite uokolo bradavice unutar areole te ih lagano prignječite, pazeći pritom na eventualno lučenje kiselog ili krvavog iscjetka. Ruku na strani bradavice nad kojom se obavlja pregled treba pritom spustiti u viseći položaj.Nastavite samopregled ležeći na krevetu!
  • 3. I u ležećem položaju morate pregledati rukama dojke i okolinu.
  • Laganim pokretima pritom pritišćite i gladite kožu naizmjence, prođite dojku pomoću unutarnje površine (ne vršcima prstiju!) srednjeg prsta i kažiprsta. Napredujte kružnim pokretima po dojci, počevši izvana i odozdo, pritom se sve više približavajte bradavici.
  • Pregled obavite na način da vam lijeva ruka leži pored trupa i na način da vam je ruka ispod glave.
  • Desnu dojku pregledajte na isti način.
  • 4. Opipajte jamu iznad ključne kosti na obje strane. Ruku na strani koja se pregledava smjestite pored trupa.
  • 5. Opipajte oba pazuha sličnim pokretima ruke, pazeći pritom na čvorove.
  • U slučaju da ste primijetili promjene na dojci (dojkama) ili napipali kvržicu, javite se svom liječniku.

  

Prema prognozama SZO ukoliko se u nekim  zemljama u skorije vrijeme ne  promijeni svijest žena o prevenciji raka dojke, mogli bi se u budućnosti suočiti sa pravim plimnim valom karcinoma. Alarmantni su i podaci da su u bosansko-hercegovačkom društvu, pogotovo manjim sredinama teme poput raka dojki još uvijek tabu ili se o ovoj temi govori vrlo tiho. 

Mnoge slavne ličnosti koje su preživjele rak postale su inspiracija ženama širom svijeta u borbi protiv ove opake bolesti. Kylie Minogue, Christina Applegate, Cynthia Nixon, Sheryl Crow, Fran Drescher, Kathy Bates, Anastacia, Sonique i Martina Navratilova uspješno su pobijedile zloćudnu bolest, a imale su dovoljno hrabrosti da svoju borbu podijele s cijelim svijetom.

Prisjetimo se i poteza Angeline Jolie koja se podvrgnula preventivnoj mastektomiji nakon što je saznala da nosi BRCA1 gen koji kod žena znatno povećava rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika.

Primjera hrabrosti , odlučnosti i snage u borbi sa podmuklom bolesti koja mijenja život je mnogo.

U galeriji pogledajte snažne i emotivne portrete žena kroz objektiv fotografa David Jay, kao dio globalnog projekta „ The Scar“. Upravo o ovom projektu snimljen je i Emmyjem nagrađeni dokumentarac Baring It Al- Potpuno razotkrivanje koji će na programu TLC 19.00 u 20.00 imati svoju europsku premijeru. Dokumentarni film prati newyorškog modnog fotografa Davida Jaya i četiri hrabre žene - sve u različitim fazama borbe protiv bolesti - koje su postale predmet njegove revolucionarne  fotografske serije, The SCAR Project. Fotografirajući  svaku ženu u raznim fazama njihovog liječenja i oporavka, goli portreti  izlažu puno više od njihovih ožiljaka i ćelavosti - otkrivaju ljepotu, izazove i moć.

Uz istraživanje života ovih mladih žena i njihovih novih stvarnosti, "Potpuno razotkrivanje" prikazuje na koji je način rak utjecao na njih i njihove najmilije, te daje odgovor na pitanje što ih tjera da se fotografiraju u trenutku kada su najranjivije. Nakon što su već proživjele bol i tjeskobu, zašto se sada otkrivaju svijetu na tako iskren i sirov način? Gledatelji će imati priliku otkriti, kako su odgovori na ta pitanja jedinstveni i hrabri baš kao i žene na fotografijama.

 

David Jay

David Jay profesionalno fotografira modu i ljepotu više od 15 godina. Njegove su se slike pojavile u mnogim međunarodnim časopisima i reklamnim kampanjama. Kao i mnogi drugi osobno dirnut ovom bolešću, Jay je bio nadahnut te je odlučio djelovati, kada je njegovoj dragoj prijateljici dijagnosticiran rak dojke u dobi od 32 godine. Kao i sami ispitanici, Jayjevi odvažni i hrabri portreti izazivaju tradicionalnu percepciju bolesti i snimaju sirovu ljepotu, snagu i karakter izvanrednih mladih žena. Svaki portret predstavlja jedinstvenu,oboljelu viziju putovanja koje mijenja njihove živote iz temelja, ali ih ujedno sve povezuje.

Rad Davida Jaya može se vidjeti na www.davidjayphotography.com

 

http://www.thescarproject.org/

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
18
Jasmin - cvijet čarobnog mirisa
Ime jasmina potiče od arapsko-persijske riječi yasmin. Najčešće ga sade radi njegovog predivnog senzualnog mirisa, te gr...
3
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *