|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Pad na glavu: Da li je ozljeda ozbiljna?!

Pampers.ba, 2.8.2016
Kada se vaše maleno udari u glavu, to zaista može biti užasno iskustvo, ali ne brinite – često to izgleda gore nego što zaista jeste.

image
/11


Prije ili kasnije, sva se djeca udare u glavu. Srećom, većina ovih udaraca prouzrokuju više roditeljske panike nego pravih povreda, bez obzira na veličinu čvoruge. Zato je uvijek dobro znati na šta treba obratiti pažnju kada se dijete udari u glavu.

 

Šta očekivati?!

 

Upamtite da je savršeno prirodno da se dijete jako uznemiri kada se udari. Možete očekivati da ono bude nametljivo te da želi odmarati. Vi najbolje poznajete svoje dijete, pa prema tome možete najbolje procijeniti je li njegovo ponašanje razlog za zabrinutost ili ne. Ono na šta trebate zaista obratiti pažnju je korjenita promjena ili prava kriza koja traje satima ili danima, i veoma se razlikuje od uobičajenog djetetovog ponašanja.

 

Poduzmite ove korake

Nakon udarca u glavu, postoje stvari koje trebate pratiti, kako biste ocijenili ozbiljnost povrede. Stavite svoje dijete da spava ili odmara bar na dva sata, te ga pažljivo posmatrajte za to vrijeme.

Dajte djetetu samo čistu tečnost i ne dajite mu sredstva za ublažavanje bolova tijekom vremena posmatranja. Ukoliko djetetu takva sredstva trebaju, onda trebate posjetiti ljekara.

Ako je na glavi posjekotina, dobro je očistite i pritisnite bar na 10 minuta. Ako je posjekotina veća od 2,5 centimetra, ne prestaje krvariti ili dotiče obrvu, ivicu usne ili ušnu školjku, odvedite dijete ljekaru.

Ivice malih posjekotina mogu zarasti bolje, ako se spoje i zalijepe medicinskom trakom ili flasterom.

Ukoliko se pojavi čvoruga ili nateknuće na glavi ili čelu, stavite na to mjesto led i držite oko 20 minuta. Možete koristiti vreću za led, smrznuto povrće u vreći ili vrećicu lomljenog leda umotanog u tkaninu.

Prvu noć nakon povrede, provjerite stanje djeteta dva puta, ili na svaka tri do četiri sata. Nakon što ga probudite, provjerite ima li vrtoglavicu, je li zbunjeno ili priča nepovezano. Provjerite jesu li očne zjenice djeteta iste veličine.

 

Potres mozga i ostali simptomi

 

Ukoliko je dijete pretrpjelo potres mozga, izgubit će svijest, ali vjerovatno samo na nekoliko sekundi. Bit će zbunjeno, neće vam znati reći ko je i gdje je. Također, neće se sjećati šta je prouzrokovalo povredu. Sva djeca koja pretrpe potres mozga trebaju odmah posjetiti ljekara i biti posmatrana neko vrijeme. Ostali zabrinjavajući znaci na koje trebate obratiti pažnju su:

  • povraćanje više od tri puta odmah nakon povrede ili jednom četiri do šest sati poslije providna tečnost ili krv iz uha ili nosa 
  • naglo pojavljivanje bolova u uhu odmah nakon povrede 
  • teška glavobolja koja traje više od sat vremena 
  • ako se dijete žali na vrtoglavicu, zamagljen ili dupli vid 
  • ako se dijete muči da ostane budno, zbunjenost te nepovezan govor kada je budno
  • ako se dijete znoji i blijedo je
  • nepravilno ili čudno disanje.

Ukoliko primjetite bilo koji od ovih simptoma, smjesta odvedite svoje dijete ljekaru ili u službu hitne pomoći.

 

Računajte na ovo

 

Udareno područje mijenjat će boje u narednih nekoliko dana. Ako se vaše dijete udarilo u čelo ili lice, uskoro će imati crnu (žutu ili zelenu) modricu.

 

Uvijek izgleda gore nego što jeste. Još uvijek se sjećam reakcije svoje majke kada je brat udaren golf palicom, sav krvav od posjekotine na glavi. Ona se onesvijestila, udarila se u glavu i završila u bolnici, a moj brat je bio dobro.

 

Još više zanimljivih i sličnih tekstova pročitajte na Pampersovoj zajednici roditelja

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Počelo je glasanje - Zvijezda baby kalenda...
Glasanje je počelo ali još uvijek možete slati fotografije vaših mališana za "Zvijezda baby kalendara za 2018"
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *