|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Porodiljska naknada u Kantonu Sarajevo

Uredništvo Ringeraja.ba, 23.4.2013
OBRAZLOŽENJE: Osnovna prava majki porodilja u FBiH okvirno su utvrđena Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom (Službene novine FBiH” broj 36/99, 54/04, 39/06 i 14/09).

image
/11


Članom 89. određeno je pored ostaloga naknada umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta i novčana pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu. 

Članom 90. utvrđeno je da finansiranje ovih prava uređuju kantonalnim propisima s tim da se propisom kantona mogu utvrditi i druga prava porodice sa djecom. 

Zakonom o radu FBiH (Službene novine FBiH broj 43/99, 32/00, 29/03) utvrđeno je da zaposlenica za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno (član 55) i da za to vrijeme ima pravo na naknadu plaće (član 72). 

Pravo na novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu različito je uređeno kantonalnim propisima.

Na području Kantona Sarajevo uređeno je zakonima : 
Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 16/02, 8/03, 2/06 i 21/06) i Naredbom o iznosima po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 26/09). 

Članom 142. Kantonalnog zakona saglasno članu 6, stav 2a Naredbe propisano je da žena majka u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta ima pravo na naknadu umjesto plaće u iznosu od 360 KM mjesečno. Međutim, na osnovu člana 143. Kantonalnog zakona iznos naknade utvrđuje se u postupku za svaku ženu posebno, u vrijednosti 60% prosječne neto plaće u FBiH s tim da taj iznos ne može biti manji od najniže plaće za zaposlenike u FBiH određene propisima Vlade Federacije. 

Dakle, visina iznosa porodiljnih naknada u Kantonu Sarajevo mijenja se u skladu sa visinom prosječne plaće ostvarene u FBiH, prema podacima koje objavljuje Federalni zavod za statistiku. 

Od 01. februara 2010. godine za žene-majke u radnom odnosu isplaćuje se naknada u iznosu od 432,00 KM i primjenjivat će se do naredne izmjene prosječne plaće ostvarene u Federaciji BiH. 

Ukoliko žena-majka u radnom odnosu nije zasnovala radni odnos najmanje šest mjeseci prije poroda, naknada plaće obračunava se u visini od 50% od najniže plaće u Federaciji BiH, te se u skladu sa prethodno navedenim, ovim korisnicama po posljednjim podacima Fedralnog zavoda za statistiku isplaćuje 216,00 KM. 

Žena-majka koja nije u radnom odnosu ili se nalazi na redovnom školovanju po navedenoj Naredbi ima pravo na novčanu pomoć u iznosu od 120,00 KM mjesečno u trajanju od godinu dana. 

Sredstva za finansiranje zaštite porodice sa djecom, u okviru koje se nalazi pravo na naknadu ženi–majci u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, finansiraju se iz kantonalnog budžeta. 

Sve ovo gore unaprijed navedeno je Zakonski osnov koji nije niti mjenjan, niti se spremaju izmjene istih znači ovo su prava porodoljia u Kantonu Sarajevo. Dinamika isplata naknada istih se poremetila u posljljednjih godinu dana, no to svakako ne znači da se može ukinuti. Kašnjenje je moguće u skladu sa prilivom u budžet, isto nije opravdano naravno ali kašnjenje ne znači da će neka majka-porodilja dobiti manje naknada od zakonom propisanih broj. 


Zabuna je nastupila u Kantonu Sarajevo oko nakande koju je Pravilnikom za 2010, 2011 pa i 2012 godinu ponosob utvrdilo Gradsko vrijeće grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom. 

Ovaj Pravilnik je usko vezan za Odluiku o izvršenju budžeta Gradske uprave za godinu na koju se odnosi. 


Članom 6. ovoga pravlnika utvrđeno je na koji način gradska uprava i kome vrši isplatu, preko Općinskih sližbi 
''Nadležne službe općina Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo I Novi Grad Sarajevo koje donose rješenja i utvrđuju spiskove za isplatu pomoći će do 5. u mjesecu dostavljati Gradskoj upravi Grada Sarajeva spiskove osoba koje ispunjavaju uvjete za dodjelu nekog od vidova pomoći porodiljama/majkama sa djecom iz člana 4.ovog pravilnika.’’ 

Boldirane općine su gradske opštine, one pripadaju gradu Sarajevo, ostale opštine pripadaju kantonu Sarajevo te se ovaj Pravilnik na njih nije nikada odnosio. 


Članom 9. Pravlnika propisano je do kada i od čega zavisi nakanda. 

‘’Doznačavanje sredstava odobrenih u Budžetu Grada Sarajeva korisnicima sredstava iz člana 4. ovog pravilnika vrši se u skladu sa operativnim planovima i raspoloživim sredstvima u Budžetu Grada Sarajeva.’’ 

Što znači kada je priliv sredstava umanjen u Gradski budžet onda se ova sredstva ne mogu doznačiti porodiljama. 

Moramo znati da ovaj Pravilnik je bio ‘’dobra volja’’ trenutnoga stanja budžeta u vremenima donošenja. 
On nije zakonska obveza, on je pojektna aktivnost pod nazivom "Sarajevo zdravi grad zdravlje za sve u 21. stoljeću’’. 
Sa istekom projekta, nedostatkom budžetkih sredstava ova vrsta nakande nije obavezna u isplati do strane Gradske službe Grada Sarajeva. 

Svjesni smo teških ekonomskih vremena, kako države, kantona, opština tako I grada I svih građana navedenog područja, ali nažalost zahtjevati ponovne isplate nakanada od Gradske uprave nema smisla jer je Budžet donešen za tekuću godinu I isti nema novaca za ovu ‘’dobrovoljnu’’ aktivnost za majke porodilje koje žive na području 4 gradske opštine. 

Istina je I da ukidanje bilo kakve finansijske pomoći je jako uvrjedljivo ako uzmemo u obzir da je sve drugo prioritetnije od djece rođene u glavnom gradu BiH, ali smatramo da se naši apeli trebaju uputiti prema Kantonalnom resornom ministartvu u smislu poštivanja zakonskih odredbi za isplate porodiljkih naknada kao I da se dinamika isplata naknada dovede u red, mjesec za mjesec, a najdalje do 10 u tekućem mjesecu da se vrše isplate istih.
 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *