|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Verniks – „ružna“ bijela tvar na tek rođenoj bebi

Uredništvo Ringeraja.ba, 13.8.2023
Vernix caseosa je nešto što je tipično za čovjeka i niti jedna živa vrsta na zemlji ga nema.

image
(Foto: Wee Peek Prenatal Imaging)
/11


Možda ćete poželjeti, čim ugledate ovu sirastu bijelu tvar na tijelu svoga novorođenčeta, oprati je, ali suzdržite se! Naime, verniks caseosa donosi bebi mnoge koristi.

Verniks olakšava porođaj, reguliše tjelesnu temperaturu bebe, podstiče dojenje i vezivanje te pomaže pri adaptaciji bebine kože nakon rođenja, što je također štiti od infekcija, zbog čega SZO preporučuje da se novorođenče ne čisti najmanje 24 h nakon rođenja.

Postoje mnoge stvari na koje se majke pripremaju kada je u pitanju porođaj, ali što učiniti s verniksom na koži beba nakon rođenja, vjerojatno nije jedan od njih. Neke možda ne znaju što je to verniks, ali nakon što vide bjelkastu tvar na bebinu tijelu, odmah će ga prepoznati. Verniks bebinoj koži pruža zaštitu, ali je važan i za cjelokupno zdravlje. Zato ostavljanje verniksa na koži, neko vrijeme nakon poroda, jest nešto na čemu trebate insistirati.


Što je verniks?

Verniks, ili vernix caseosa, zaštitni je sloj koji se nalazi na koži beba dok su još u maternici. Ovaj se bio-film, prema klinici Mayo, počinje formirati oko 19. tjedna trudnoće i izlučuju ga žlijezde lojnice fetusa.  Uvijek se viđa na koži novorođenčeta rođenih u terminu dok se  u prerano  rođenih ili nakon termina ne viđa. Cilj bijele tvari je spriječiti boranje i pucanje kože u maternici, s obzirom na to da bebe devet mjeseci provedu u okruženju punom tekućine.


Čak 39 % bjelančevina u verniksu je povezano s imunološkim sustavom. Glutamin, koji se nalazi u verniksu, sastavni je dio aminokiselina i utječe na razvoj djetetovog probavnog sustava, odnosno pomaže kod sazrijevanja crijevne sluznice. Uz to verniks štiti od infekcija djetetovu kožu u majčinoj utrobi i prve dane nakon poroda. Liječnici upozoravaju i na utjecaj antimikrobnih proteina, koji štite od streptokoka skupine B i Escherichii coli.


Količina verniksa s kojom se bebe rađaju varira. Kako se bliži terminu poroda, bit će ga sve manje. To je zato što amnionska tekućina počinje reapsorbirati dio verniksa prije nego što se beba rodi. Djeca koja su prijevremeno rođena, na sebi će imati više verniksa, jer su u maternici proveli manje vremena. Verniks ima i druge prednosti. Štiti bebe od infekcija, tako što stvara zaštitnu barijeru na koži koja inhibira rast bakterija, koje pak uzrokuju infekciju, te smanjuje šanse za bolna stanja kože.


Koje su još uloge verniksa?

  • Verniks i olakšava bebama prolazak kroz porođajni kanal uz manje trenja.
  • Pomaže bebama da reguliraju tjelesnu temperaturu nakon rođenja.
  • Sprečava isušivanje kože, kako ne bi postala suha, ljuskava i iziritirana. Pruža prirodan način očuvanja vlažnosti kože bez upotrebe hidratantnih krema, koje, iako su dizajnirane za bebe, ipak mogu uzrokovati iritaciju nježne kože.
  • Ako verniks ne sadrži mekonij i majke nisu pozitivne na HPV ili HIV, potpuno ga je sigurno ostaviti na koži. Zapravo, većina će se ponovno apsorbirati u tijelo unutar 24 sata i tako pomaže u procesu hidratacije.

 

Koliko dugo čekati prije ispiranja verniksa?

Nekad se u bolnicama prakticiralo ispiranje verniksa odmah po rođenju, kako bi se bebe očistile jer se smatralo da sve ono što se nalazi na bebinoj koži, neposredno po rođenju, nije higijenski. Međutim, u posljednjih nekoliko desetljeća to se promijenilo.

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, novorođenčad se ne bi trebala kupati prvih 24 sata nakon rođenja, kako bi se spriječila hipotermija i kako bi se omogućilo povezivanja majke i bebe.


Dakle, prema preporukama svjetskih pedijatara, dobro je pričekati prije nego što isperete preostali verniks. Jer, ako se bebama pruži prilika da još dan nakon rođenja zadrže ovaj prirodni bio-film na svome tijelu, njihova će vam koža biti zahvalna.

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
5
Genijalan trik za davanje lijeka bebi
Kako dati lijek bebi, a da se beba ne opire i ne ispljune lijek? U članku smo vam otkrili trik koji stvarno funkcionira!
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *