|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Dojenje i duda varalica
1.8.2008 11:19:45   
rozi
Mom malom je 45 dana i do sada mu nisa davala dudu, jer sma citala da to nije dobro, tekstovi tipa :
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=238&Show=1484

Medjutim, jucer je preplakao citav dan, od 7 ujutro do 10 navecer, nije spavao ni 2 sata, samo je trazio da sisa i poslije sam ga nosala da podrigne, totalno me smorio. Kako citav dan sisa, citav dan i kaki, jutos mu guza Jutros ista prica, na kraju sam mu dala dudu i evo ga miran , sisa i suti.
E sad me interesuju misljenja mama dojilja , ono iz prakse, da li stvarno beba manje hoce da jede kad koristi dudu, jel manje napreduje, da li prestaje sa dojenjem ranije, ja sam kontala do godinu dana dojiti.

Kako cu znati kad je gladan a  kad hoce duduuser posted image
Hvala puno svima na odgovorima i savjetima.user posted image

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 11:50:37   
boogy woogy
Neke bebe imaju izrazeniji refleks sisanja. Skorije medicinske studije su cak pokazale da neke bebe sisaju svoj palac jos dok su u majcinoj utrobi. Moj bebac je bio jedan od tih. Babica u porodilistu mi je cak savjetovala da mu nabavim dudu varalicu cim izadjem iz bolnice. Ja licno nisam nikad imala problema sa tim. Fino doji i napreduje. Kad je gladan vrlo jasno izrazava to svoje stanje tako sto izbaci cucu i trazi siku. user posted image Danas je veliki bebac u 8. mj. i sad fino rukom izvadi pipu i trazi siku. Ali moram napomenuti da sam ipak imala problema sa flasicom kad sam mu uvela dohranu, uvela sam mu i vodu iz flasice (do tad je iskljucivo dojio). Tad je nastupio 'strajk dojenja'. Cim sam mu izbacila tu flasicu i kupila onu casu sa kljunom, sve se vratilo na normalu. Smatram da su bebe razlicite i tvoja beba ce mozda biti drugacija, ali ovo je moje iskustvo. Sretno s dojenjem!

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 12:07:06   
rozi
Sad sam se sjetila da je sisao palac kad sam bila na ultrazvuku, moguce da ima vecu potrebu za sisanjem. Evo ga zaspao uz cucu i nakon pola sata sam mu izvukla i spava. Ma samo da ne stane u napredovanju , jer sad je pravi bucko. Hvala puno.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 12:17:39   
boogy woogy
Dusa dragauser posted image user posted image Ma nece stati u napredovanju, ne daj Boze. Bit ce to uredu ;-) To su male poguzijice sto vole da sisaju. Cim se probudi daj mu siku i cesto mu je nudi.

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 12:19:49   
boogy woogy
Pogotovu mu cesto nudi da sisa sad kad je vruce jer i oni zedne. A cestim stavljanjem bebe na grudi ces osigurati dovoljno mlijeka.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 13:52:05   
rozi
Ok, hvala puno, pokusacu pa cemo vidjeti kako ce funkionisati. user posted image user posted image user posted image  Ako ne bude trazio cesce davacu mu na svaka 2 sata danju, mislim da je to dovoljno, tj ako ga cuca zavara, pa ne bude sam trazio.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 13:56:49   
stella
moja hana nikad nije htjela dudu,samo doji a sa dudom se samo igra i zvace je posto je dobila zubice.mozda da probas da mu stvoris tempo hranjenja.svaka 2 -3 sata da jede a dudu izmedju.ja nisam protiv dude cak bih volila kad bi ona zaspala snjom al nema sanse bez sike nista.


_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 14:18:38   
Amrino
Mi nismo nikada koristili dudu. I sama sam citala tekstove (i taj koji spominjes izmedju ostalih) pa sam se odlucila na varijantu - bez dude.
Cak sam se i sama uvjerila da su mnoge majke koje su koristile dudu- rano ostale bez mlijeka...izmedju ostalih i moja mama (braco je koristio dudu i dojila ga je samo par mjeseci dok je mene i vise od godinu- bez dude).
Ja planiram da dojim 2 godine aBd- pa nisam ni zeljela da eksperimentisem...a i moj je bio na cici 24 sata. Sada siki samo kada je gladan i kada se uspavljuje...i ponekad se mazi...dok sve trpa u usta kao i ostale bebe: noge, ruke, igracke...
Ne zaboravi na "skokove u razvoju" koje bebe imaju- u tom periodu bi da su stalno na siki.
No postoje i mnoge zene koje uspjesno doje godinama a djeca ujedno koriste i dude- tako da ne bi trebalo biti problema ako mu redovno nudis da doji. Samo bih ti preporucila da ga nikada ne silis na dudu- ako je zeli ok- ali ako je odbija radije mu daj da doji.


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu stella)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 14:27:55   
mamin sin
Koristimo dudu i uspjesno dojimo evo 8 i po mjeseci. user posted image  Nece biti problema, vjeruj mi znaju oni sta je sika a sta duda.. Ja ovog svog malog nikad nisam uspjela prevariti..Kad je gladan samo pljuje dudu, nema sanse da je prihvati. Ali mi super dodje pred spavanje da se malo smiri a da nije na siki. Cak sad pije tecnost na flasicu na dudu i opet ga ne mozes zeznuti. user posted image  Pametnica mamina..A moja rodica i snaha su takodjer bez problema dojile do godinu dana sa dudom.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 14:32:31   
nesanica
imam evo dvojicuuser posted image i nikada ni jedan nije htio dudu. ovaj madji evo doji vec 7. mjesec i nekad kazem da bih voljela da je naucio na dudu, jer x puta doji dan i noc. kazu mi neki pa probaj mu sad dati, posto tako cesto doji, pa mi mira ne da. ali iskreno ja ne zelim. kazem kad nije dok je bio manji kud cu mu sad davati.duda je u jednu ruku i spas ali kad pocne odvikavanje onda moze biti zeznuto. ali eto sva su djeca razlicita.

(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 14:54:09   
majki
Mi smo svojoj curici dali dudu čim se rodila i srećom htjela je. Nikad nije bilo problema sa dojenjem, napredovala je odlično a nisam imala dilema oko toga je li gladna jer sam je hranila svaka tri sata.
Naučili smo je da cucla dudu samo kad treba da spava tako da preko dana kad je budna nije cuclala dudu. Malo je teže odvikavanje, sada ima dvije i po godine i treba joj duda dok zaspi ali joj ubrzo ispadne i bez nje spava cijelu noć.
sretno

(odgovor članu nesanica)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 19:16:10   
rozi
Hvala vam na savjetima, kako sam ga jutros smirila dudom citav dan je prosao super. A jucerasnjeg se ne zelim sjecati. Problem je sto halapljivo jede, pa i u pauzma kada sam ga dizala  da podrigne on se izvijao i plakao. Nadam se da ce me duda izvuci ovih situacija, a i njega jer se napatio. Pozdrav svima :)user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu majki)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 19:59:45   
Vizionarka
IZVORNA PORUKA: amrino

Ne zaboravi na "skokove u razvoju" koje bebe imaju- u tom periodu bi da su stalno na siki.



Mozhesh li molim te poblizhe pojasniti o chemu se ovdje radi? Ja nemam znanje o tome. 

_____________________________

Moli kao da djelovanje nije dovoljno.
Radi kao da molitva nije dovoljna.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 20:16:43   
Emina*
Evo link, pa mozes procitati....

http://www.mojedijete.com/dojenje/74-dojenje/146-skokovi-u-razvoju

Rozi, nista ne brini...  Ja svom malenom isto dajem dudu.....  I kad je gladan, ne znam ti kakva duda nece sprijeciti njegov plac, ili "utoliti" njegovu glad...  Ka dje gladan, ma nema te dude na svijetu koja ga moze zavarati...
Moj maleni kad se najede, uglavnom zaspi na siki, i onda mu dam dudu varalicu, i prenesem ga u krevetic, ali bas kao sto si i rekla, nakon 10-ak minuta je odmah izvadim...
Ovih dana sam ga cesce stavljala na siku, da bi povecala produkciju mlijeka i vjeruj mi da je uspjelo user posted image   user posted image
Nista se ne sekiraj...  Ako Damira smiris dudom, slobodno mu je daj....
Ali samo u tim slucajevima, ako se bojis....
Poljubac za vas.....


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Vizionarka)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 22:37:05   
mišur
I moj maleni koristi dudu maltene od rođenja, tačnije od kad mu je bilo 7 dana, i uspješno dojimo već 4 mjeseca.
Ni sama nisam znala šta bih po pitanju dude, jer nije baš preporučljiva, ali sam bilo primorana pošto je tražio da non stop bude na siki, a meni bradavice u ranama, dobila mastitis... Duda me bukvalno spasila da ga nastavim dojiti, jer bi mi dokrajčio bradavice da je nismo uveli.user posted image
Dudu mu sad dajem kad vidim da je pospan preko dana, jer se unervozi i čim mu je dam, smiri se i zaspi. I čim zaspi ja mu je izvadim. A lopovčić je stisne u snu, napravi vakum, jedva je isčupamuser posted image
I naveče, kad ručka, stavim ga u krevetac, i dam mu dudu i on se sam uspava.
Ali nema šanse da će se prevariti kad je gladan i da će ga duda zadovoljiti...Odmah je pljune napolje kad vidi da nije sika...user posted image
Mada, kad vidim kako se navikao na nju, bojim se kako će se odviknuti od nje...

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Dojenje i duda varalica
1.8.2008 23:14:23   
Romali
I ja sam u početku bila protiv dude, ali sada sam sretna što je koristimo. Stvarno ga smiri kad je pospan i nervozan, nekad je dovoljno dati mu je i odmah zaspe. I naravno da će nastaviti plakati ako plače zbog gladi, neće ga duda tada smiriti . Uglavnom, nama duda nije pokvarila dojenje user posted image

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Dojenje i duda varalica
2.8.2008 0:57:31   
triplemama
Rozi sigurno je skok u razvoju sa 6 sedmica. Tada beba sebi nabildava produkciju mlijeka, pa zato traži ćešće da doji.
Što se dude tiče Emir je koristi kada hoće da zaspi inače bi imao siku u ustima cijelu noć user posted image  i nije pokvario dojenje jer evo 9 mj. doji od toga 6 mj. ISKLJUČIVO

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Dojenje i duda varalica
2.8.2008 2:20:38   
suncan_dan
Cucle dijecu cak i smiruju, al je najbolja ona stari izgled cucle, kao tresnja sto izgleda, ima od nüby okrugla naprijed, ona je nabolja da dijete trenira izgovor, i poslije lijepo moze izgovarat (ma da ostali sa plosnastim dudama govore kao da su njihove najbolje, naravno da svak za svoje stvari pravi reklamu)
moja curica je od prvog dana htijela cuclicu.


_____________________________

VOLIM VAS!!!

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Dojenje i duda varalica
2.8.2008 9:55:31   
rozi
Sad ste me pravo ohrabrile, a mogu vam reci da stvarno pali, evo i jutros , dusa mamina, odmah zaspi, eee da sam prije, svi su me nagovarali, ali ja tvrdoglavo necu i necu , dok nije zagustilouser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu suncan_dan)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Dojenje i duda varalica
2.8.2008 16:15:20   
Vizionarka
Hvala za link user posted image

_____________________________

Moli kao da djelovanje nije dovoljno.
Radi kao da molitva nije dovoljna.

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Dojenje i duda varalica
3.8.2008 11:23:18   
mamyca
Ja svog sina uspjesno dojim vec 5 mjeseci,ali kad podje spavati zaspe sa cuclom.Ne vjerujem da je tacno da bebe koje koriste cuclu slabije napreduju,neznam mozda grijesim,ali znam da to kod mog sina nije bio slucaj.I meni su svi govorili da mu ne dajem cuclu,pogotovo mama i svekrva,ali onda bi dojio svako malo.Ja sam mu dala cuclu kad je imao nekih 20 dana i vjerujte mi da se do tada nisam nijednom naspavala.A on je sada jedna napredna bebe,masala.Cak mi je pedijatar rekao da mu probam malo smanjiti hranu,jer je s 3 mjeseca bio kao beba od 7 mjeseci,masala,hehe.Ali ja to nisam poslusala,jer nemozes ti dijetetu zabraniti kad ono trazi,makar da se igra sa sisom.Pa ga sad prevarim sa cuclom i spava po citavu noc.Sory,naprica se ja,mame vi znate najbolje.

(odgovor članu Vizionarka)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Dojenje i duda varalica
4.8.2008 10:38:08   
boogy woogy
Bebe koje doje nemogu biti pretile niti predebele! Ako je napredan, mashallah, ali se neboj da ce biti predebeo. Takodjer, dojenjem ga stitis od dijabetesa! Samo nastavite ruckiti sikuuser posted image user posted image

(odgovor članu mamyca)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Dojenje i duda varalica
11.8.2008 22:34:13   
Mrka
Jos dok sam bila u bolnici mom malom su dali dudu. Tako smo mi i po dolasku kuci davali dudu malom do 3 mjeseca. Onda je sveki pocela sa komentarima tipa da ce mu od dude biti izbaceni zubi, da ce biti krivi i mi prestanemo davati dudu. Zato posle kad place, a cist je i suh, dojio je...umjesto kao drugi ljudi da ga utjesimo dudom mi smo ga morali nosati, a uopce nije bio lahak. Posle je samo htio drzati dojku u ustima, a ne sisa. A da vam nekazem kako su reagovali i smijali se pedijatri kad sam rekla to sto mi je sveki punila glavu. Za njiha je to bio dobar vic. Osjecala sam se ko neka glupaca svih vremena. Posle sam razmislila o svemu, dudala sam i ja dudu, pa mi nisu krivi niti izbaceni zubi, moja sestra i braca isto, pa su im jako lijepi zubi.
Nakon toga, kako sam ga pokrivala dekicom, on je nju vozio prema sebi, gurao u usta i sisao. Valjda mu je falila duda, a kako je nije bilo on je utjehu nasao u dekici koju i danas sa 19 mjeseci sisa.
Bez nje nema sanse da zaspi, onda kad se sjeti ostavi svo igranje, legne i sisa je vise od pola sata. Nedaj Boze ako idem negdje u goste, shoping ili bilo gdje drugo, a zaboravim je, automatski se moram vratiti. Da vam ne spominjem da nece drugu. Cak smo istu takvu kupili, ali on valjda zna koja je malo starija i hoce samo nju. A da vam tek ispricam scene, kada ju operem, a moram svaki drugi dan, jer se usmrdi od silonog sisanja. user posted image A sem toga uzasno je za pogledati kad u shopingu on sisa dekicu. Zato zalim sto mu nisam davala i nikad vise necu slusatinikakve komentare. Cim se rodi ovo dijete dat cu dudu i niko me nece odgovoriti od toga.

_____________________________

Adin 12.01.2007.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Dojenje i duda varalica
12.8.2008 14:10:01   
Amrino
Tu nema pravila- svako dijete je drugacije. Mi Hamzi nikada nismo davali dudu- i nikada nismo imali nikakvih poteskoca. Uspavljujem ga na grudima i to je to. Ne sisa ni dekicu ni bilo sta drugo.



< Poruku je uredio amrino -- 12.8.2008 14:12:01 >


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Mrka)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Dojenje i duda varalica
12.8.2008 14:39:55   
Blue rose RR
Mi smo kikici davali "cuculicu" do 3 mjeseca i onda smo joj prestali davati, nemam pojma iz kojeg razloga.
U stvari mama se plašila da ne pođe mojim stopama, jer sam sa 4 godine plakala ko kiša kada su oni ukinuli mom malom braci dudu (a ja je krišom koristila) mmmmm.
A vala ni danas mi nije mrsko uzeti kikicinu staru i igrati se sa njom.

Ah da..imala sam problema oko grickanja noktića kikice, jer je pred spavanje počela da gricka iste, i to mi je bilo strašno, jer imam poznanicu koja i dan danas grize nokte, i ne moram reći koliko to ružno izgleda. Tako da sam odlučila (možda glupo al j..) da joj ponovo aktiviram dudu. Međutim i djetetu nije zanimljiva više, pa je samo dok ne zaspi vrti među prstima, i poneka gricne onu plastiku....tako da evo 15 dana ne grize noktiće .

Od dva zla izaberi manje.user posted image

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *