|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 14:01:58   
vila_7
Evo po "nalogu" pojedinih forumasica user posted image   da otvorim temu - da ne bismo vise pisale u anketi!
Ovo smo pisale u anketi:



Ljubav prema djeci,jednaka ili ?
helena_7

Znam da je tesko pitanje,ali eto nesto me bas zanima,kada imas vise djece jel ti prvo stvarno ostane nekako malo draze (znam da se sva vole najvise na svijetu). Jer dosta mama znam da ipak ono prvo nekako drugacije gledaju-sa mrvom vise ljubavi!?

apsolutno nema razlike
ima skroz male razlike
nesto trece


Komentari:

helena_7, 1.9.2011
Evo ja koja imam jedno da odmah sebi odgovorim! :)))) Nekako gledam ovu svoju i pomislim na drugo i znam da cu i svako naredno voljeti najvise na svijetu,ali isto imam osjecaj da ce ova cvrckica moja ipak imati malo posebnije mjesto! Ili je to jer drugog jos nemam!?

veeseelaa, 1.9.2011
ne znam, ne bi smjela komentirati :-) mislim da ću ih podjednako obasipati ljubavlju, pažnjom i sl al možda se neko od njih odvoji al tek kasnije.... možda jer se bolje razumijemo i sl, al to bi stavila pod ""bolje se slažemo" a ne nikako pod "više volim"

Iman83, 1.9.2011
Biću totalno subjektivna do tog dana kad rodim drugo dijete i rećiću da nikad niko neće zauzimati mjesto koje zauzima Iman. Znam da lažem, jer će jednog dana doći još jedna mala šmizla i ukrasti svoj komad mog srca...al za sad moje srce pripada samo njoj! <3

teacher75, 1.9.2011
i sama cesto razmisljam o ovome, da li cu moci ikoga voljeti kao L. voljela bih da zaista dobijemo iskrene odgovore na ovo pitanje il da anketa to pokaze svojim rezultatom

Selma.A.M, 1.9.2011
Ja koja imam dvoje a malenu sam rodila prije mjesec dana reći ću da ih sad volim ajde da kažem podjednako....Malac je prvi imna skoro pa pet godina i znam sve njegovo ,njegove potrebe,njegove navike,skoro pa da znam kako diše :-D dok malena je također dio mene i kako vrijeme prolazi nekako se sve izjednačilo ...Ja mogu iskreno reći da ih volim istom jačinom,ali možda na malo drgačiji način....Ali kako je meni moja majka prije govorils: "Pet različiti prstiju nam je na ruci ali koji god da posječeš isto boli" ;-) <3

doublemum, 1.9.2011
Cijelo vrijeme sam razmišljala o tome kad sam bila trudna sa drugim djetetom! Ali rođenjem druge bebe se sve okrenulo(mada sam na samom porodu doživjela šok)! Jednako ih volim-možda svako na drugi način(zbog toga što su u različitim uzrastima),ali ako se ljubav može mjeriti-djeca se isto vole!!!!!!!!!!! Čak je mm rekao da zbog prvog djeteta treba roditi bar još jedno-jer ovo prvo estagfirullah k'o Boga počnemo tretirati!

doublemum, 1.9.2011
Selma-ja i ti u isto vrijeme pisale-isto smo rekle!

teacher75, 1.9.2011
doublemum, a kakav si šok dozivjela na porodu???

triputmama, 1.9.2011
prvo dijete je prva radost ali da ih odvajam jedno veliko ne stvarno ih volim sve troje tacno podjednako mozda sto bebi vise trebam ali kad je ljubav u pitanju isto znas kako kazu na ruku prste gde god da poseces boli ;)

triputmama, 1.9.2011
mozda dok je ovo drugo beba vise navodis na prvo jer tu se mesaju osecanja zao ti prvo sto je ljubomorno njemu bi dala sve jer je drugo jos uvek beba ali kad odrastu ne moguce je odvojit verujte mi

doublemum, 1.9.2011
teacher-prvo sam odmah uzela, mazila-osjetila odmah da ga volim....a drugo-k'o da ga nisam ni rodila-mislila sam samo gdje mi je starije dijete-trebalo mi je malo više vremena da se naviknem na njega, da naviknem da "se dijelim"Pomislim nekad da sam imala blaži oblik postporođajne depresije?!A sad-tačno znam da sam po pola za obojicu!!!!!!!!

felix, 1.9.2011
Moj Anel ce meni uvjek biti poseban i uvjek ce imati za mrvu vise mjesta u mom srcu jer je moje prvo djete i teskocek sto se kaze heheh ....

doublemum, 1.9.2011
Felix-javi se kad rodiš drugo-mislim da ti nije validno ramišljanje-he,he,he

Đenifer, 1.9.2011
SElma je to najbolje rekla i uporedila. Ja ću uskoro postati mama druge bebice i mislim da je ugledam da će ljubav biti podjednaka kako prema prvom tako i prema drugom, ali mislim da su generalno drugo, treće djete po redu , ugroženije uodnosu na prvo, jel i trudnoća nekako mi je sa ovim došla haman pred kraj i nisam imala vremena da uživam, zbog brige i letanja za prvim djetetom, više obaveza i odgovornosti, a i kad se ovo drugo rodi, nemožeš mu se posvetiti kao prvom, zbog ljubomore i sl, neznam, voljela bih da griješim!! Ali u globalu mislim da nema razlike u ljubavi i osječanjima..

felix, 1.9.2011
doublemum javit cu heheh nekazem da necu voliti to drugo djete nego kazem da ce anel uvjek biti mrvu meni drazi ......Nece to promjeniti drugo djete 100%

teacher75, 1.9.2011
a felix, sta ako bude jedna umiljata djevojcica? znam koliko bi ti to zeljela:)

Iman83, 1.9.2011
Ček, ček Felix, pitaćemo te....al požuri malo :)

D_K, 1.9.2011
Jednako.. Ja sam se jako bojala da necu moci voljeti drugo dijete kao prvo i prevarila sam se. Vidim i po drugim roditeljima, drugo dijete bude nekako posebno, umiljato ili pravi mali lopovcic da nema sanse da mozes reci da jedno vise volis od drugog. Postoji razlika u tretiranju samo zbog godina jer ne mogu imati isti stav prema djevojcici od 6 i od 3 godine i to je sve.

Hannica, 1.9.2011
Cesto razmisljam o ovome,stvarno ne znam,vidjet cemo za dva-tri mjeseca.

škorpija, 1.9.2011
Uh meni se čini da kad bih dobila curicu, koja se voli maziti da bi ovaj moj grubijan ipak malkice bio malo manej draži, znam da ga volim beskrajno, ali često znam i naglas reći da mi se ne sviđa njegov grubijanski karakter, ako se to sa 2,5 godina može nazvati karakterom :-)

Hanady RR, 1.9.2011
Ihhhhhh...kad sma aj prvu rodila čak sma mislila tada daniko ne voli svoje dijete kao ja nju. Kontala sma ni moja mama mene voljela nije ko ja svoju bebu, to je nako posebno dejete ma hajde jadan...a kad sam ostala po drugi put trudna noćima sma plakala kako ću ja još nekoga voljeti ko moju hanadi...pa odakle god kupujem igračke, garadrobu, ispunjavana nake njene blesave želje...i sve plačem...šta da radim kako d anekoga volim kao nju. To je majkina prva radost...majkin život...kad me pogleda onako slatka a ja sa stomakom do zuba stanem plakat ko manijak kakav dobro bolestan...kako srce podjeliti na dvoje. I onda kad rodih dvoju drugi prineczu <3<3<3<3...kad me pogledala prvog dana onim velikim plavim okama...ma iamla sma osjećaj smješka mi s ebeba stara 4 sata...tad sam znala isto ih voliš. Ama sve isto...nema tu prvo-drugo dijete...sve što mi je kod starije budilo soječaje i posebnu ljubav prema njoj sada mi mlađa radi...uvlači mi s epod kožu maksimalno... Nedavno sma slavila rođendan i moje dvije cure pjevale su mi pjesmu d aim mama puše svjećicu...koliko su s eone derale da neka do njih jače mi je otpjeva nebil bila važnija ja sam čula smao duet istog intenziteta i istoga glasa...e tako to na ''kraju'' biva...obe volim istim intenzitetom i istim srcem...ljubam s ene djeli akd rodiš drugo...samo posaje veća :)

ena23, 1.9.2011
ja cu da budem iskrena, smjem valjda? ja jos uvjek cekam kada cu i ovo drugo zavoliti kao prvo... pa mi bude zao pa zaplacem... mislim da jos nisam bas svoja... pa cu ipak pricekati bar 40. dan pa cu vam onda ponovo reci.

zaha, 1.9.2011
ja sam mislila da necu voljeti drugo kao prvo i nisam kad se tek rodio ali se on polaaako uvlacio pod kozu a za trece smo svi znali odmah da ce nam biti posebno draga,mezimica ali sto ne znaci da je najvise volim...u ljubavi nema razlike apsolutno sve ih volim isto,samo sto su sve troje razliciti pa neke osobine kod njih vise volis a neke manje:))) a istina je sto kazu da su majke privrzenije sinovima a ocevi kcerkama,bar kod mene je tako:)

helena_7, 2.9.2011
uh al vi mene od neke miline rasplakaste! hahahahhaha Hajde aBd vratit cu se ja brzo na ovu anketu pa i sama odgovoriti! hehehe

taurus, 2.9.2011
ja sam isto razmišljala kao škorpija i samo sam maštala o djevojčici hvala Bogu želja mi se ispunila i od prvom trenutka ona je mamina duša, maza, ljubav, ma sve moje..... R je zaista malo grublji, na dozvoljava da se mazi i ljubi pa sam tačno ostala željna maženja i poljubaca sa bebom, dok sa E mogu satima ležati na krevetu i maziti je opet to nije mjerilo ljubavi, majka voli oboje djece podjednako, a razlika može biti samo u karakteru djece pa da to uslovljava i ponašanje majke ponekad mi bude žao R i ne bih željela da osjeti da je zapostavljen zbog dolaska bebe, pa kad je kod kuće nastojim više vremena posvetiti njemu jedino se ne bih složila sa zahom da su majke privrženije sinovima, mislim da se majka i kćerka više razumiju, da kasnije provode više vremena zajedno, jer rijetko ćete vidjeti momka kako pije kafu s mamom u gradu ili ide u šoping s mamom, pomaže joj u kaćniskim poslovima i sl. ma pravo je bogatstvo imati kćerku, ali naravno molim Boga da mi oboje budu živi i zdravi

veeseelaa, 2.9.2011
ispade da to ovisi od osobe, ipak ti jedno dijete može biti bliže od drugog što se da zaključiti inače u životu.... svakodnevno smo svjedoci da se jedno dijete više favorizuje od drugog, pa zar nije onda u pitanju veća-manja ljubav???

hanabanana, 2.9.2011
Nije vesela.....djeca su individue, same za sebe, i tako ih treba tretirati. Neko dijete traži više pažnje, neko traži veću samostalnost....ako onom ko traži podstrek i pažnju posvetimo više vremena, ne može se reći da se ono više voli. Moja mladja sestra se užasavala ljubljenja, a meni je i danas mamino krilo najbolji jastuk. Ne može sad moja sestra reći mami: ti mene manje voliš jer me nikad nisi češkala. Drugorodjena djeca imaju urodjenu vještinu da vam udju u srce između dva otkucaja...neprimjetno. Davno sam rekla, imati jedno dijete je imati svijet. Imati dvoje djece je imati svijet pod nogama. Ja sam imala iste strahove kad sam bila drugi put trudna. I otvoreno sam pričala sa svojom mamom i pitala je kako je moguće da nas tri voli jednako....ona mi je rekla: na ruci imaš pet prstiju, uzmi nož pa zareži svaki....i onda mi reci, koji te boli više?! Na forumu sam rekla, pa se citiram: kad imaš dvoje djece, ljubav ne dijeliš, ljubav se množi....

Lejla Ka, 2.9.2011
Količinski isto, kvalitativno potpuno različito. Kčer volim najviše jer je onakva kakva je, karakterno zahtjevna, a beskrajno dobra i empatična. Sina volim najviše jer je maza, podkožnjak, vižlasta pametnica. Da ih imam još znam da bih ih voljela sve isto, a potpuno različito <3

Lejla Ka, 2.9.2011
Veeseelaa, možeš li navesti neki konkretna primjer, tj. situaciju kad se neko dijete "favorizuje". Ja nikad nisam mislila da ću manje voljeti drugo dijete, da ga neću moći voljeti kao prvo i takve stvari. Ja sam uvijek znala da ću svu svoju djecu, koliko ih god imala voljeti isto. Nikad nisam razmišljala ni o količini ljubavi prema svom prvom djetetu, niti o kvaliteti te ljubavi. Meni je bilo najnormalnije da je moja ljubav beskrajna i bezuslovna. Jedino što sam preispitivala su moji majčinski postupci, odgojne metode, moje reakcije na životne situacije. Ljubav nikad nije došla u pitanje ni po kojem osnovu. Ona se podrazumjevala.

veeseelaa, 2.9.2011
ja sam to primjetila kod roditelja koji imaju odraslu djecu: npr drvlje i kamenje na dijete koje napravi gređku u životu a za drugo nadje opravdanje ili jedno dijete dižu kredite za odlazak na eksurziju a za drugo dijete jednostavno nema novca.... itd

veeseelaa, 2.9.2011
ili podjela imovine, jednom djetetu i stan i kuća i vikendica a za dugo vele nek se snadje il favoriziranje sinova??? pa sami smo svakodnevno svjedoci tih dešavanja, šta vi niste?

veeseelaa, 2.9.2011
i onda se uvijek nadju neka glupa obrazloženja hahahah strašno i onda neko u to i povjeruje

triputmama, 2.9.2011
helena daj ti otvori temu pa da promuhabetimo ;)

felix, 2.9.2011
vesela ima i toga znam .....sto kazes jednom da kucu drugog baci negdje daleko da neku zemljurinu pravi sebi pati se pa naravno da taj onda ispada ko zadnje prasce :-(( tuzno.

veeseelaa, 2.9.2011
ma da..... svega ima.... nisu svi roditelji isti..... ja imam prijateljicu koju redovno tješim zbog postupaka njene majke, uvijek je nježna i pri ruci mladjoj sestri dok nju zanemaruje.... i uvijek sa istim obrazloženjima: da komplicira i sl a ova pati baš

hanabanana, 2.9.2011
Što se tiče podjele imovine, ja smatram da dijete nema apsolutno pravo da određuje kome će se i koliko imovine ostaviti. Niti sam sebi uzela to za pravo, niti ću to dozvoliti svojoj djeci. Kod mene će biti: svakom po zaslugama...bez obzira što sam obje ja rodila.

Pahuljicaa, 2.9.2011
Kod mene je bilo kao i kod Hanady. Cak sam preplakala cijeli dan kad sam saznala da sam trudna...Prvo mi zao Farah sto njoj dolazi neko da joj oduzme njen prostor, a onda kad se dobro isplacem za Farah, zao mi i bebe koja se tek zacela i jadna nista nije kriva...Ludilo u glavi. A onda, sve dodje na svoje kad se bebac rodi. Ista ljubav, paznja, njeznost...Volim ih istim zarom, tretiram ih na isti nacin...Volim ih do bola..i cesto me strah te tolike ljubavi koju osjecam...

Blue rose RR, 2.9.2011
Mislim da ljubav prema djeci je jednaka, i to ne može biti drugačije. ali isto tako mislim da u kasnijim godinama roditelji prave razlike u odnosu naklonosti i privrženosti prema djeci (pogotov kad je riječ o djeci suprotnih spolova). A što se tiče podjele imovine. Ono što sam ja stekla je moje i mog muža. Ona kada sebi stekne, tek onda će se moći nadati onomu što ja imam.

zaha, 2.9.2011
ma hajte sad pricamo o maloj djecici a do podjele imovine kad doje,hehe....ja imam dvije cure hvala Bogu na tome,uvijek sam vise voljela curice ali ovaj moj deckic je tako umiljat i zna se uvuc pod kozu,tako je pazljiv licno premam meni,uvijek pazi da me ne povrijedi a ako bude ruzen brzo prelazi preko toga i pocne me ljubiti i izvinjavati se a ove dvije inacije ljubi ih majka iste su naravi,ljutice,ova velika ako se naljuti puse satima i tesko ce priznati gresku i brate ne da da je ljubim a i ovo malo kako raste sve manje se da maziti....tacna je izreka "po kojem god se prstu porezete isto boli":)

veeseelaa, 2.9.2011
ma Blue rose to je priča za malu djecu hehehe eto sutra dijete ti se ženi/udaje a nema gdje živjeti a ti imaš 2-3 nekretnine i kažeš mu: kad sebi stekneš javi se po još.... ma daaaaaj Inače ja ne kontam vas kojete ste plakale kad ste po drugi put ostale trudne, baš suprotno ja bi se radovovala što zbog Ajše što zbog sebe i supruga! ne bi mi palo na pamet da mislim da JAši nešto oduzimam

veeseelaa, 2.9.2011
... baš suprotno, dajem joj istinskog priijatelja zauvijek

Pahuljicaa, 2.9.2011
vesela, ja sam zeljela drugu bebu upravo zbog Farah...jer ja sam kao roditelj ispunjena i sa jednim djetetom. Medjutim, kada hormoni podivljaju...tesko je to objasniti. Svega te strah...i najvise se bojih hoces li kao roditelj zakazati.

Hanady RR, 2.9.2011
naravno vesela d ane razumiješ...jer imaš jedno...i u priču o ljubavi prema djeci uvedeš proču o podjeli imovine. ja imama i sestru i majku al imovinu imama što sam sama stekla...dok je moja mati živa sve je to njeno i ne zanima me šta će ona s anjom uraditi...ako joj je volja neka sve set_ri dana to ne umanjuje moju ljubav prema mami niti maminu prema meni. A i ja sma željela drugu bebu, svjesno smo širili porodicu no kad vidiš stomak ispred sbe ei dijete koje ti kaže ponesi me ti od onih hormana blesavim počneš da plačeš jer zaboga sad ti nju ne možeš nosati...ko biće ne voliš je ...a niđe veze. emocija je to koja s ene može opisati to s emora doživjeti.

veeseelaa, 2.9.2011
Hanady pa sve je odraz ljubavi i podjela imovine i sl.... ne uplićem u ovu priču lično sebe a ni tebe :-)))) pričam o nekim primjerima za koje znam.... Hormone ne treba brkati u ovu priču jer zbog njih nekad žizimo što ne daje sliku našeg stalnog stanja :-))) znači kad vas "puknu" hormoni tako ste mislile inače ne... shvatila.... ulaganje u školovanje, eksurzije, putovanja, odjeću i sl sve je to odraz ljubavi i u nekim porodicama postoje razlike velike medju djecom.... nisam znala kako to nazvati izuzev da je roditeljima ipak malo više stalo do odredjenog djeteta, tako ispada, tako i jeste čim prave razlike

bebbe RR, 3.9.2011
Srce, odnosno, ljubav, se ne dijeli na dvoje, već se množi, raste s brojem djece... Ja sam 14 godina imala jedno dijete i isto sam razmišljala kao i sve mame s jednim djetetom. A sad kada ih imam dvije znam da bih ih mogla imati još šest i voljeti isto - bezuslovno i svakim atomom sebe. Bez obzira na karakter i slaganje, a vjerujem da s jednim djetetom možeš biti u boljim oddnosima nego s drugom djecom. Međuljudski odnosi i ljubav prema djetetu nije isto.

Hanady RR, 3.9.2011
vesela čudne su to porice od kojih vidiš...ja nemama u okrežunjenu takvih...prema svojoj djeci s eponašam kao moji roditelji prema nama...u sve isto ulažem...a volim isto....al relano plakala jesam kad sma sa drugom trudna bila bojala sma se da nekoga za nešto ne zakinem i da sa tim hormoni imaju veze...kad ih rodiš više tek toga dana po pordu shavtiš da razlike nema...ljubav se poveća a ne smanjuje :)

koka i po, 3.9.2011
potpisujem hanubananu.nekoj djeci je potrebno manje a nekoj vise paznje.neka teze samostalnosti a neka ne.sto ne znaci da se manje vole.moj I.trenutno je u fazi kada zeli samostalnost i da se prema njemu odnosimo kao prema odraslom covjeku.sto znaci...nema vise onih majcinskih izljeva ljubavi ,mazenja cmakanja...a iskreno da kazem vec je u tim godinama kada bas i nije primjereno da ga gnjavim.dok je S. druga prica.mazenje,cmakanje i gnjavljenje je na prvom mjestu i taman mi nadoknadi ono sto mi je I."uskratio".ja imam obicaj reci...dvoje djece se isto voli ali malo drugacije.

Bebica11, 3.9.2011
upravu je vesela...nekad se desi da postoji FAVORIZOVANO dijete a da mozda roditelji nisu ni svjesni. Npr moji roditelji su mazili moju godinu mladju sestru vise od mene kroz zivot jer je bila malo bolesljiva kao dijete. Otac je javno zvao miljenicom i sl. Mama nije tako otvoreno pokazivala al vremenom je postajalo sve izrazenije. Na kraju meni to i nije toliko smetalo jer sam dopune te ljubavi trazila kod nane, dede i sl. A kad smo postale cure i hocemo izaci seka je trazila novac za izlaske jer smo primjetile da kad ona trazi vise dobijemo nego kad ja :D i tako..Uglavnom, sada se malo situacija preokrenula.Postale smo odrasle zene i ja sam uvijek bila puna postovanja prema roditeljima i pazljivija(jer sam naucila da moram imati razumijevanja za druge) dok je ona kao favorizovano dijete naucila da je ona centar svijeta i da je njen ego najbitniji. Puno im je problema pravila kao djevojka i sada i sami zale sto su me zapostavljali...Ja ih ne krivim, jer su uvidjeli. A imovinu su nam pravedno podijelili cak su se plasili da mene nisu zakinuli i vise me puta pitali-jel ok tako i tako...itd.I da napomenem imovinu su morali podijeliti da ne bi ona meni pravila probleme posto je sklona tome i posto ne preza ni pred cim.. Eto nazalost se tako zavrsilo mada sam ja u korektnim odnosima i s njom. A roditelji su kasno uvidjeli favoriziranje, uvijek su govorili da nas "jednako tretiraju"

veeseelaa, 4.9.2011
o tome sam ja Bebice i govovorila :-( takvih situacija ima masu

jasmin, 4.9.2011
Nema razlike u ljubavi! I ko god kaze da osjeca da ce prvo voljeti vise,nek odmah povuce rijec!

veeseelaa, 4.9.2011
pa kako Hanady nemaš u okruženju takvih? pogledaj malo ti to bolje.... ako ne u okruženju garant si čula nekad neku priču, šta je samo sa djecom iz razvedenih brakova??? neki roditelji obično otac godinama ne vide svoje dijete, dok o djeci iz drugog braka skrbe u cjelosti....

Hanady RR, 4.9.2011
u okreuženju nemama...a čula priče...ih draga vesela kad bih ja svakoj priči vjerovala koju čujem gdje bi mi kraj bio...pričaju ljudio svašta i nadodaju i oduzimaju...smao konkertno...što očima vidim u to povjerujem,

helena_7, 5.9.2011
jesam postavila zafrkanu anketu,jelde ? heheheheh

triputmama, 5.9.2011
ja ne mislim da je ljubav-onoliko koliko dadnes , nikad mi nebi bilo krivo ako mama da bratu pare za flipere svaki dan a ja koja nisam igrala meni ne bi dala :/ ne , meni ce dat ili sestri kad nama i zasta bude trebalo al ne mislim da mene nije volela nikad nisam imala taj osecaj meni je bilo draze da me roditelji zagrlei kad dobijem keca u skoli , da me shvate ,da pamtim tu toplinu nego da mi dadnu kucu ili stan a da nisam dozivela roditeljsku brigu , onaj zagrljaj mamin kad s pozelimo , ona suza u oku to se ne moze kupiti niti odglumeti to je ono sto ja zovem ljubav a ne kuce, stanovi .Ako ja imam kucu moja sestra nema i mama da njoj ne bi se ni trohu osecala da ona mene ne voli vec da brizi i da detetu zeli sve najbolje

triputmama, 5.9.2011
eh pa helena kad neces otvoriti temu eto ti sad hahahahaha

MALA1994, 5.9.2011
volim ih obojicu pa oni su dio mene.moj stariji sin je imao problema kada se rodio i zbog toga ima vecu paznju ali ne i ljubav i dan danas, a ovaj maleni je poseban, veselica prava mala.skrozzz drugaciji od brata. ja bih potpisala hanubananu da se sada ne ponavljam.

MALA1994, 5.9.2011
volim ih obojicu pa oni su dio mene.moj stariji sin je imao problema kada se rodio i zbog toga ima vecu paznju ali ne i ljubav i dan danas, a ovaj maleni je poseban, veselica prava mala.skrozzz drugaciji od brata. ja bih potpisala hanubananu da se sada ne ponavljam.


_____________________________

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 15:05:51   
Lejla Ka
Kopiram nešto što nađoh na FB-u, a ponukana komentarom od veeseelee:
Čujem da ti se sin oženio, i kćerka udala!!! Deder kakva ti je snaha? Da čujem...- Ma šuti draga. Ne d'o Bog nikom... Takvog insana još srela nisam. Neda sinu disat'. Ujutro on gospođi nosi doručak u krevet, k'o da je carica. To u nju gleda kad govori, ma k'o da je obsihren s njom. A ne smije mrdnut bez nje il' što je neće pitat'. A da kupi šta što se njemu sviđa dok ona ne kaže... samo sanjat' o tome može. Juče ga zatekoh kako usisava. Kod mene nije znao ni kako usisivač izgleda. Najviše me pogodi što snaha stida nema. Preda mnom se cmaču i u krilo mu sjeda pa ja moram, stara, pogled skretat'. Svašta insan doživi, ali da ću dočekat' da mi sin bude papučar - ni u snu snila nisam... - Šta ćes draga moja, takve dobričike vazda safataju rospije, nego kakav ti je zet?Sagovornici se popravi raspoloženje, nasmija se, te s ponosom poče: -E Bog me pocastio sa zetom. Da znaš kakav je to insan i kako je pazi, ama samo bih sjedila i gledala tu ljubav i sreću. On ti bona ujutro ustane pa joj doručak napravi, odnese u krevet, kaže nek se odmori, vazda nešto po kući radi. Da vidiš kad ona šta priča, pa se ono smije, a on ti u nju gleda k'o da su joj umjesto zuba zlatnici, sav se topi. A kako je poštuje, nigdje bez nje ne ide, il' joj kaže ako će gdje, vidi se da je čovjek ozbiljno shvatio brak. Ne bi ti on nešto kupio bez nje... Sve nju pita ''dušice, hoćemo l' ovo, možemo l' ono, sviđa l' ti se...'' Ništa njemu nije teško ni u kući joj pomoć, usisa, opere suđe. Pa malo, malo, pa je poljubi, te je štipne, u krilo stavi, a ja onda , kad vidim kakav je to insan i kako je voli, sve bih plakala od sreće...
Vjerujem da ima dosta takvih primjera "favoriziranja". Ja na sreću nisam svjedok ni jednom drastičnom, u kojem se jedno dijete istinski favorizuje nad drugim. Ono što ja vidim su neki banalniji primjeri kad izgleda da je roditelj privrženiji nekom djetetu, a kad čovjek ima priliku zaroniti dublje u međuporodične odnose nađu se tu razni razlozi koji nemaju veze sa količinom ljubavi koju roditelji osjećaju prema djeci.
Ja sam odrasla u sredini jednake količine ljubavi prema meni i sestri. Stvar je u tome da smo nas dvije imale uvijek različite želje i potrebe, koje su ispunjavane maksimalno moguće, a u skladu sa trenutnim mogućnostima.
I naravno, ja sam uvijek mislila da se njoj povlađuje jer je mlađa, ona je uvijek mislila da se meni više pušta jer sam starija. Ova se percepcija izmjenila tek kad sam se udala i dobila vlastitu djecu.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 15:20:18   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: veeseelaa, 2.9.2011

Hanady pa sve je odraz ljubavi i podjela imovine i sl.... ne uplićem u ovu priču lično sebe a ni tebe :-)))) pričam o nekim primjerima za koje znam.... Hormone ne treba brkati u ovu priču jer zbog njih nekad žizimo što ne daje sliku našeg stalnog stanja :-))) znači kad vas "puknu" hormoni tako ste mislile inače ne... shvatila.... ulaganje u školovanje, eksurzije, putovanja, odjeću i sl sve je to odraz ljubavi i u nekim porodicama postoje razlike velike medju djecom.... nisam znala kako to nazvati izuzev da je roditeljima ipak malo više stalo do odredjenog djeteta, tako ispada, tako i jeste čim prave razlike


Ja ne mislim da je podjela imovine odraz bilo kakve ljubavi.
I već sam rekla:
- meni niko neće određivati kako ću dijeliti svoju imovinu. Onu koju sam ja stekla ili naslijedila. To ću isključivo da uradim ja. Po svome nahodjenju. Možda ću sve dati Domu za nezbrinutu djecu?! I ko može reći da ja zbog toga ne voli svoju djecu?
- isto tako nisam sebi uzela za pravo da odlučujem kako će moja mama i tata rasporediti svoju imovinu. Naslijedila sam po zakonu što mi sljeduje. Da sam i u jednom trenutku pomislila da je moj otac imao drugačije planove sa tom imovine, glatko bi je se odrekla, a niti jednom ne bih posumnjala u ljubav mog oca prema meni.

Moji roditelji su meni plaćali časove muzike, stranog jezika, razne sekcije: od hora, do pozorišta, plesa i rukometa....a to sve košta.
Mojoj mladjoj sestri nisu to plaćali.
Ne zato što su mene voljeli više, nego zato što nju apsolutno nisu interesovali muzička škola, pozorište, sport ni nauka......ali je zato ona imala motor sa 15 godina. Nju je to zanimalo.

Kad bi neko taj odnos gledao sa strane, rekao bi da sam ja bila princeza na zrnu graška a ona pepeljuga.....a to je klasifikacija: nidje veze.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 21:06:40   
jasmin
Sto se tice ljubavi,kazem da je jednaka,jedno nema prednost nad drugim.Sto se tice kupovanja,trudimo se biti pravedni i kupiti oboma shodno potrebama i ako cura dobije lutkicu,djecak nece fakat isto,ali ce dobiti autic i td.Podjela imovine je vec rjesena stvar,dijeliti ce se na iskljucivo vjerski propisan nacin. I da dodam,iako je ljubav prema djeci jednaka,nekada dolazi do razlicitog ophodjenja,shodno prirodi,potrebi i zeljama djeteta.

< Poruku je uredio jasmin -- 5.9.2011 21:07:10 >


_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 21:12:44   
R&T@
IZVORNA PORUKA: helena_7



ena23, 1.9.2011
ja cu da budem iskrena, smjem valjda? ja jos uvjek cekam kada cu i ovo drugo zavoliti kao prvo... pa mi bude zao pa zaplacem... mislim da jos nisam bas svoja... pa cu ipak pricekati bar 40. dan pa cu vam onda ponovo reci.



hanabanana, 2.9.2011
Nije vesela.....djeca su individue, same za sebe, i tako ih treba tretirati. Neko dijete traži više pažnje, neko traži veću samostalnost....ako onom ko traži podstrek i pažnju posvetimo više vremena, ne može se reći da se ono više voli. Moja mladja sestra se užasavala ljubljenja, a meni je i danas mamino krilo najbolji jastuk. Ne može sad moja sestra reći mami: ti mene manje voliš jer me nikad nisi češkala. Drugorodjena djeca imaju urodjenu vještinu da vam udju u srce između dva otkucaja...neprimjetno. Davno sam rekla, imati jedno dijete je imati svijet. Imati dvoje djece je imati svijet pod nogama. Ja sam imala iste strahove kad sam bila drugi put trudna. I otvoreno sam pričala sa svojom mamom i pitala je kako je moguće da nas tri voli jednako....ona mi je rekla: na ruci imaš pet prstiju, uzmi nož pa zareži svaki....i onda mi reci, koji te boli više?! Na forumu sam rekla, pa se citiram: kad imaš dvoje djece, ljubav ne dijeliš, ljubav se množi....





Ja cu odgovoriti na pitanje pomocu ova dva posta...

Prvu kcerku sam zavoljela cim sam je pogledala, s njenim prvim otkucajem srca...

A drugu nisam....
dosla sam kuci i cekala, mazila je, ljubila, gledala...
i onda mi se desilo boldirano...

Sad ih volim tacno onoliko razlicito koliko su i one razlicite...


_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 22:04:54   
veeseelaa
hanabanana jel se mi to ne razumijemo???
naravno da ja kao vlasnik imovine imam pravo prodati je i propiti pare ako hoću ali npr imam dvje kćerke i jednoj ostavim sve a drugoj ništa ili znatno manje, pitanje je zašto?
a naravno da će roditelji ulagati u dijete shodno njegovim željema, nelogično je da tebi kupe motor a tebe to ne zanima....
osobito mi nije jasna podjela imovine gdje se sinu sve ostavlja a kćerki ništa, taj dio ne ću nazvati pravim imenom: tim roditeljima je više stalo do sina
Možete vi meni sada pisati kako ste se vi odrekle imovine itd al ja bi prije rekla da vas niko nije ni konsultirao, da je tako odavnina u vašoj femili.... i to vam došlo ko normala? al to nije ok nikako!




_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 22:06:21   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

hanabanana jel se mi to ne razumijemo???
naravno da ja kao vlasnik imovine imam pravo prodati je i propiti pare ako hoću ali npr imam dvje kćerke i jednoj ostavim sve a drugoj ništa ili znatno manje, pitanje je zašto?
a naravno da će roditelji ulagati u dijete shodno njegovim željema, nelogično je da tebi kupe motor a tebe to ne zanima....
osobito mi nije jasna podjela imovine gdje se sinu sve ostavlja a kćerki ništa, taj dio  ću nazvati pravim imenom: tim roditeljima je više stalo do sina
Možete vi meni sada pisati kako ste se vi odrekle imovine itd al ja bi prije rekla da vas niko nije ni konsultirao, da je tako odavnina u vašoj femili.... i to vam došlo ko normala? al to nije ok nikako!





_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 22:07:13   
veeseelaa
user posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 22:28:23   
Anoniman
ja kad bi sad znala da cu se ponasati kao neki roditelji i imati '' malo draze i malo voljenije dijete'' iz ovih stopa bi otisla podvezati jajnikeuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu veeseelaa)
  Neposredna veza do poruke: 9
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 22:33:57   
leona81
ja sam svoje dijete pocela voljeti kad sam ugledala malu tackicu na ekranu...jos vise nakon sto se rodila...jos vise je volim danas...isto tako cu i drugo dijete...nema razlike
nas je troje i roditelji nas vole jednako...drugacije su se odnosili prema nama, sestra je prvo dijete i cijeli zivot je jako bolesna, ja sam drugo a brat trece i najmladji je...najvise su popustali i ugadjali bratu...sestra je mene zvala miljenicom a ja sam nju optuzivala da je prva i da je zato vise vole, a u sustini ljubav je jednaka, samo je ponasanje drugacije...ja se bolje slazem s tatom, sestra s mamom a brat se ne slaze ni s jednim ni drugim vec sa mnom...to sigurno ima veze sa nacinom na koji su se odnosili prema nama pa se cini da je ljubav veca ili manja.

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 22:45:16   
pipi_duga_capara
IZVORNA PORUKA: tajra

IZVORNA PORUKA: helena_7



ena23, 1.9.2011
ja cu da budem iskrena, smjem valjda? ja jos uvjek cekam kada cu i ovo drugo zavoliti kao prvo... pa mi bude zao pa zaplacem... mislim da jos nisam bas svoja... pa cu ipak pricekati bar 40. dan pa cu vam onda ponovo reci.



hanabanana, 2.9.2011
Nije vesela.....djeca su individue, same za sebe, i tako ih treba tretirati. Neko dijete traži više pažnje, neko traži veću samostalnost....ako onom ko traži podstrek i pažnju posvetimo više vremena, ne može se reći da se ono više voli. Moja mladja sestra se užasavala ljubljenja, a meni je i danas mamino krilo najbolji jastuk. Ne može sad moja sestra reći mami: ti mene manje voliš jer me nikad nisi češkala. Drugorodjena djeca imaju urodjenu vještinu da vam udju u srce između dva otkucaja...neprimjetno. Davno sam rekla, imati jedno dijete je imati svijet. Imati dvoje djece je imati svijet pod nogama. Ja sam imala iste strahove kad sam bila drugi put trudna. I otvoreno sam pričala sa svojom mamom i pitala je kako je moguće da nas tri voli jednako....ona mi je rekla: na ruci imaš pet prstiju, uzmi nož pa zareži svaki....i onda mi reci, koji te boli više?! Na forumu sam rekla, pa se citiram: kad imaš dvoje djece, ljubav ne dijeliš, ljubav se množi....





Ja cu odgovoriti na pitanje pomocu ova dva posta...

Prvu kcerku sam zavoljela cim sam je pogledala, s njenim prvim otkucajem srca...

A drugu nisam....
dosla sam kuci i cekala, mazila je, ljubila, gledala...
i onda mi se desilo boldirano...

Sad ih volim tacno onoliko razlicito koliko su i one razlicite...



kada sam rodila prvu svoju bebaru, znaci bukvalno onog momenta kada je izasla, nisam dala da mi je stave na prsa user posted image naravno da sam je voljela cijelim srcem, kasnije sve vise i vise.. imala je malo vise od godine kada sam ponovo ostala trudna, bila je citav moj svijet i plasila sam se da druga beba nece imati mjesta  user posted image mama mi predlagala da uzme S kod sebe kad se beba rodi, ono par dana kod nje dan-dva kod mene.. kazem ja njoj de ti mama kad se ja porodim uzmi bebu pa nosi, ja S nedam nema sanse user posted image krenula ja da rodim svoju T, dovezli mene mm i moja S u 3h ujutro u bolnicu user posted image usla ja u porodjajnu a dusa moja osta pred vratima digla porodiliste na sebe user posted image user posted image kako nisam umrla nikad mi nece biti jasno user posted image trudovi na 1 min. naponi uvelio a meni samo moja S pred ocima.. krenuo porod, ja na stolu, par poteza i ugledah ja svoju T user posted image nikad u zivotu nista jace nisam pozeljela da uzmem kao sto sam tada nju, bukvalno sam ustala da je dohvatim i samo sam babici govorila daj daj daj user posted image srce mi se raspuklo i kako sam je tada uhvatila i sad je tako drzim! obje su moji pilici i sve moje na svijetu, nije moguce da se moze jedna vise voljeti user posted image ja sam bila u krivu kad sam mislila da moze, ne znam za ostale user posted image user posted image

(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 22:45:38   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

hanabanana jel se mi to ne razumijemo???
naravno da ja kao vlasnik imovine imam pravo prodati je i propiti pare ako hoću ali npr imam dvje kćerke i jednoj ostavim sve a drugoj ništa ili znatno manje, pitanje je zašto?
a naravno da će roditelji ulagati u dijete shodno njegovim željema, nelogično je da tebi kupe motor a tebe to ne zanima....
osobito mi nije jasna podjela imovine gdje se sinu sve ostavlja a kćerki ništa, taj dio ne ću nazvati pravim imenom: tim roditeljima je više stalo do sina
Možete vi meni sada pisati kako ste se vi odrekle imovine itd al ja bi prije rekla da vas niko nije ni konsultirao, da je tako odavnina u vašoj femili.... i to vam došlo ko normala? al to nije ok nikako!





sto se podjele imovine tice, moja sestra dobila jedan stan, ja drugi.kod mog tate on jedino musko dijete kuca porodicna se dijelila na njegovu majku na njegovu sestru i njega znaci nije dobio on kao jedino musko dijete.
moj dedo od mame otac zivio sa nama i ostavio mojo sestri stan svoj a ne svojoj dvojici sinova.

a mislim da se ti problemi oko podjele imovine desavaju u nesredjenim porodicama, jer ako su rodutelji u dobrim odnosima sa djecom i ako zele da podjele imovinu dijele je pola pola.po meni je to normalna situacija i mislim da to nema veze sa tim ko koga koliko voli.

moja ce sestra uvijek reci da sam ja kao mladja bila miljenica i maza i da sam sve dobivala sto sam htjela, a ona je npr dobila dva stana.
user posted image a ja ne mislim da je nju neko vise volio nego je to jednostavno splet okolnosti.


< Poruku je uredio MALA1994 -- 5.9.2011 22:57:11 >


_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 22:49:46   
Honey3
leona i kod mene je slicna situacija samo sto je kod mene brat bio bolesljiv i mama je njemu bila privrzenija,sestra bila najstarija i najbolje slusala nju nisu ruzili,ja bila najmladja i najmanje slusala,stalno me kritikovali a ja mislila manje me voleuser posted image ,tek sad kad smo veliki i imamo svoje porodice vidim da nas roditelji sve isto gledaju,njima je samo bitno da smo mi svi zdravi i sretniuser posted image

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 23:05:21   
Visnja RR
uvjek mi se svidjalo objasnjenje moje komsinice koja je imala dva sina (ima jos) i ovaj mladji je uvjek malo ljubomorisao da ona starijeg voli vise... a nidje veze jer ih je zaista obojicu podjednako "obozavala" ...ona je tada rekla tom mladjemj ljubomorku..."znas sine jednog dana ces i ti imati djecu (sad on ima 4 djece) pa ces vidjeti....a ja tvog starijeg brata samo duze volim onooliko duze koliko smo cekali da ti dodjes na svijet"
ne vjerujm da mjaka moze voljeti neko djete vise...moze samo duze user posted image pod uslovom da nisu blizanci user posted image



_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 23:08:39   
klemzi
njima je samo bitno da smo mi svi zdravi i sretni

Svim normalnim roditeljima je ovo jedino bitno. Ja imam brata i sestru i roditelji nas zaista podjednako vole. U normalnim porodicama to drugačije ne može biti.user posted image


_____________________________

Ljubav mamina i babina,16.2.2010 - 10.4. 2010. :(
Uvijek ćemo te voljeti najviše na svijetu ljubavi naša najveća <3
Ljubav drugorođena, ljubav oduvijek,zauvijek... 08.11. 2013.

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 23:10:30   
Honey3
IZVORNA PORUKA: Visnja RR

uvjek mi se svidjalo objasnjenje moje komsinice koja je imala dva sina (ima jos) i ovaj mladji je uvjek malo ljubomorisao da ona starijeg voli vise... a nidje veze jer ih je zaista obojicu podjednako "obozavala" ...ona je tada rekla tom mladjemj ljubomorku..."znas sine jednog dana ces i ti imati djecu (sad on ima 4 djece) pa ces vidjeti....a ja tvog starijeg brata samo duze volim onooliko duze koliko smo cekali da ti dodjes na svijet"
ne vjerujm da mjaka moze voljeti neko djete vise...moze samo duze user posted image pod uslovom da nisu blizanci user posted image


mudro teta zboriuser posted image


_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: LJUBAV prema djeci,jednaka ili ?
5.9.2011 23:10:41   
muaaa

IZVORNA PORUKA: klemzi

njima je samo bitno da smo mi svi zdravi i sretni

Svim normalnim roditeljima je ovo jedino bitno. Ja imam brata i sestru i roditelji nas zaista podjednako vole. U normalnim porodicama to drugačije ne može biti.user posted image


Imam dvoje hvala Bogu i nebih vise nista da dodam,Klemzi je to divno napisalauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”



(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 17
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *