|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pohranjivanje majcinog mlijeka
19.12.2008 14:21:34   
Amrino
Nedavno je jednoj forumasici bio potreban savjet u vezi sa pohranjivanjem mlijeka. Zao mi je sto kasnim- ali evo, mislim da ovo zasluzuje posebnu temu.

Pohranjivanje i čuvanje majčinog mlijeka
Majčino mlijeko je živa supstanca koja je toliko dragocjena da je zovu i "bijela krv". Dokazano je da majčino mlijeko sadrži neke antibakterijske tvari koje sprječavaju rast bakterija u njemu i koje mu pomažu da duže ostane svježe. Da bi se sačuvale nutricionističke i antiinfektivne kvalitete izdojenog mlijeka, izuzetno je važno pravilno ga pohraniti. Sljedeće preporuke o čuvanju izdojenog majčinog mlijeka važe za majke koje imaju zdravu, donešenu djecu, koje spremaju mlijeko za kućnu upotrebu (za razliku od hranjenja u bolnici), koje peru ruke prije izdajanja i koje koriste spremnike, tj. posudice za mlijeko oprane deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga temeljito isprane. Svaki spremnik s mlijekom treba označiti datumom kad je mlijeko pohranjeno.
Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama: Kolostrum:
  • na 27-32 °C - 12 sati
Zrelo mlijeko: Na sobnoj temperaturi
  • do 15 °C ....... 24 sata
  • 19-22 °C ....... 10 sati
  • 25 °C ........... 4-6 sati
  • 30-38 °C ......... 4 sati
U hladnjaku:
  • na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana
U zamrzivaču:
  • u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka)...... do 2 tjedna
  • u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)....... 3-4 mjeseca
  • u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ....... 6 mjeseci ili duže
Mlijeko pohranjujte u manjim spremnicima jer ćete tako smanjiti količinu bačenog mlijeka koje dijete nije pojelo. Mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku ima više antiinfektivnih svojstava od onog zamrznutog. Za pohranjivanje je najbolje koristiti spremnike od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili u vrećice posebno namijenjene čuvanju majčinog mlijeka. Plastični spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost. Jednokratne plastične boce se ne preporučuju. Prije upotrebe spremnike za mlijeko možete sterilizirati (npr. prokuhavanjem) ili oprati deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isprati pod mlazom vode. Mlijeko iz hladnjaka možete zagrijati pod mlazom tople vode, tako da povremeno tresete bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili u vodenoj kupelji. Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost. Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano pa je normalno da se podijeli u dva dijela - masni dio i vodenasti dio, tj. mlijeko i vrhnje. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik, čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko. Kod zagrijavanja nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu, jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta nejednoliko ugrijanim mlijekom. Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u hladnjak na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati. Specifična je situacija da neke žene primjećuju okus mlijeka koje kao da je pokvareno. To se događa kad je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku), te ovisno o njegovoj količini, čudan žareći okus može se primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u hladnjaku, a ponekad tek ako je bilo zamrznuto. Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon tjedan dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako okus nije dobar, majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze. Većina djece odbija jesti mlijeko čudnog okusa, iako se ne zna točno je li štetno za bebu. Moguće je i da odmrznuto mlijeko poprimi sapunasti miris. Ova promjena mirisa nastaje uslijed zamrzavanja i nije opasna za dijete.




_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
19.12.2008 14:37:59   
sarayka
Lično sam pohranjivala svoje mlijeko par mjeseci jer sam jako rano počela raditi tj.kad je beba imala 5,5 mj.
Doduše ostavljala sam ga u frižderu (ne u vratima frižidera!)jer sam ujutro rano izmlazala svoje mlijeko (inače to sam radila ručno, provjerena tehnikauser posted image ) i staklenoj čaši sa poklopcem. Kasnije se to mlijeko grijalo na sobnoj temperaturi, nisam ga nikad podgrijavala! Beba je vrlo lako prihvatila taj način hranjenja...
P.s:tako sam čitala u literaturi i čula u školi za trudnice koju sam pohađala!

_____________________________

Ljube vas Lamija i mama :)

"Kad nam sreća zatvori jedna vrata, često nam otvori i druga, ali mi
ponekad znamo predugo gledati u ona zatvorena i ne vidimo otvorena." - Helen Keller

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
19.12.2008 22:54:07   
rozi
Mozda grijesim, ali sam citala da nije dobro da se mlijeko grije na sobnoj temperaturi (kao ni ostala hrana)zbog razmnozavanja baktarija.
Ja sam mlijeko zamrzavala i dan ranije ga stavljala u frizider da se otopi, a zatim je podgrijano u toploj vodi. user posted image

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu sarayka)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
20.12.2008 9:38:46   
sarayka
Tome me je konkretno naučila sestra na predavanju u školi za trudnice na Otoci, mlijeko se može podgrijati u toploj vodi ali je idealno da se ugrije na sobnoj temperaturi s tim da ne stoji van frižidera duže od 4-5h.
Pa sad ako griješim Not my foult user posted image

_____________________________

Ljube vas Lamija i mama :)

"Kad nam sreća zatvori jedna vrata, često nam otvori i druga, ali mi
ponekad znamo predugo gledati u ona zatvorena i ne vidimo otvorena." - Helen Keller

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
20.12.2008 17:50:30   
rozi
Ajd valjda se jos neko javi, a nije nimalo cudno, danas su sve kontradiktornosti. Covjek ne moze biti pametan. user posted image

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu sarayka)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
21.12.2008 22:50:33   
teta berta
ja mlijeko još uvijek pohranjujem u hladnjaku. a onda ga ugrijem u grijaču za bočice. meni nekako hladno bude kad ga ostavim u sobi probam na ruku kap dvije ali mi nije baš idealno za bebe. ali svako ima svoje........

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
22.1.2009 15:46:08   
mynxlee
Ne znam da li sam na pravoj temi ili bi trebala otvoriti novu, ali reci cu vam o cemu se radi.
Naime, imam previse mlijeka. Moj Ivan ne uspjeva sve da podoji. Cak ne uspije da podoji u cijelosti jednu siku. Ono sto pojede dovoljno mu je i lijepo napreduje.
E, sad posto sam primjetila da mi od velike kolicine mlijeka u grudima, pocinju onako malo boliti i peckati, a da vam ne pricam koliko mi mlijeka dnevno iscuri onako (tampone u grudnjacima ne mogu namijenjati), htjela sam postaviti slijedece pitanje ili vise njih.
Da li bi bilo pametno da se izmuzam poslije dojenja i da cuvam mlijeko u frizideru kako ovo sto ostane u meni ne bi izazvalo neku bolest (npr. mastitis, ako se moze dobiti od toga)?
Naravno, kad bi Ivan trazio da jede dala bi mu siku, a pohranjeno mlijeko bi dala u slucaju da mog mlijeka ne bude dovoljno, jer se nekad desi da je po cijeli dan na siki (tada isprazni sve - to je bilo u pocetku), pa da mu mogu ponuditi nesto konkretno. Svakako vodila bih racuna o roku trajanja mog mlijeka.
Nadam se da sam bila koliko toliko jasna i da cete razumjeti sta me zanima user posted image
Unaprijed hvala na odgovorima od mene i Ivana. Pusica!


_____________________________

Jedina pahuljica koja je sletila 21.12.2008. godine, sletila je u moje narucje i zove se Ivan.

S jesenjim liscem dosla je i Antea 28.10.2010. i sletila u mamine ruke.

(odgovor članu teta berta)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
22.1.2009 15:57:54   
Suzana
Amrino je stručnjak za ove stvari pa će ti ona odgovoriti. user posted image
Ali ako imaš tako puno mlijeka, nemoguće je da će Ivanu zafaliti pa da ćeš mu svoje morati dati na flašicu - ne brini i opusti se, ja dojim dvojicu kojima je 8 mjeseci za koji dan. A ponuda i potražnja će ti se vrlo brzo uspostaviti, pa ti neće mlijeko curiti po stanu user posted image  - sve smo to prošle.
 
Ja sam se davno nekada poslije poroda izdojila, i imam u zamrzivaču oko 150 ml svog mlijeka...
Nekako mislim da mu je prošao rok, a grehota mi baciti u kantu, šta mislite šta bih korisno mogla uraditi sa tim mlijekom?
Da zalijem neki drag cvijet? user posted image  (Ova ideja mi je pala na pamet jer je to moja mama radila sa svojim mlijekom kad je mene dojila, imala za dvoje također hehe)


_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu mynxlee)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
22.1.2009 16:06:45   
mynxlee
ne znam da li moze doci do kakve upale, jer ja ne izmuzam mlijeko. ono sto mi samo izadje, to je sve. a visak u frizideru nek se nadje, zlu ne trebalo. ako nista, onda bar za prehranu cvijeca user posted image


_____________________________

Jedina pahuljica koja je sletila 21.12.2008. godine, sletila je u moje narucje i zove se Ivan.

S jesenjim liscem dosla je i Antea 28.10.2010. i sletila u mamine ruke.

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
22.1.2009 17:43:33   
Amrino
Mlijeko nemoj izdajati (jer je to kao i dojenje- sto beba vise doji tj. sto vise izdajas- vise ce se mlijeka stvarati), ali ako ti je slucaj kao i kod mene da mlijeko samo curi- slobodno ga stavi u sterilne posude/ kese/ flacice i zaledi. Mislim da ti je to najbolja opcija. Mlijeko u zamrzivacu moze stajati i vise od 6 mjeseci a ponekad kada negdje budes trebala ici bez bebe- neko ga moze nahraniti tvojim mlijekom. Mislim da nema potrebe da mlijeko cuvas u frizideru (ne moze dugo stajati) jer nema potrebe da ga dohranjujes kada fino doji.
Ponuda- i potraznja ce se vremenom pravilno uspostaviti pa ce se i kolicina mlijeka regulisati (kod mene je tako bilo uuugo- cak i sada poslije godinu nekada "curim" user posted image ) ali onda kada "ispusu" sike nemoj se prepasti, ima mlijeka dovoljno.
Izoji se ili ispumpaj tek onda kada beba nece da doji a ti osjetis da su ti dojke prepunjene i to izoji samo onoliko da ti olaksa napetost.
Pripazi jos da porucki svaku siku do kraja jer tek na kraju je ono hranjivo mlijeko a ako je druga dojka prepunjena- pritisni malo bradavicu i mlijeko ce samo poteci.

To za cvijece stvarno ne znam. I meni je poslije bilo zao koliko sam mlijeka prosula...Tri sam bebe mogla hraniti.
Cula sam da ljudi zaljevaju cvijece s tim ali kod mene bi u tom slucaju cvijece bilo potopljeno...a i ne znam koliko je masnoca iz mlijeka dobra za cvjecke? user posted image


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu mynxlee)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
22.1.2009 19:47:55   
mynxlee
Njemu je dovoljna jedna i to ne skroz, jer kad zavrsi s dojenjem, kad ju pritisnem, vidim da ima jos.
To je dobra ideja da se stavi u zamrzivac i kad mene nema da mu neko moze dati. Zbog dojenja sam dosta obvezana da budem s njim kuci, iako nekad moram zbog nekih obaveza ostaviti ga, ali ja to doduse i ne mogu. Ne mogu se jos od njega odvojiti ni minute.
Sto ti kazes, malo kad pritisnem, ono ko iz sprice ide. Ma, ja bih to rucno malo izmuzala, pa koliko moze.
Vjeruj da nisam nigdje prispjela da hodam. Ne prodje malo, a ono meni sve mokro. Dosadilo mi se presvlaciti na dan 5 puta i u noci. Dzaba oni tamponi, nista. Valjda ce se to uskoro srediti, tj. balansirati. Cim on jos malo poraste, nece njemu moci biti ni 4 sike. Hehe...


_____________________________

Jedina pahuljica koja je sletila 21.12.2008. godine, sletila je u moje narucje i zove se Ivan.

S jesenjim liscem dosla je i Antea 28.10.2010. i sletila u mamine ruke.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
1.9.2009 1:11:14   
Anoniman
Da malo podignem temu user posted image

U šta ste pohranjvale mlijeko, mislim u kakve posudice?

Danas sam bila u par apoteka i nigdje nisam našla vrećice namjenjene za pohranjvanje majčinog mlijeka.... Ako neko sazna u kojoj apoteci ima, neka javi molim vas.

(odgovor članu mynxlee)
  Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
1.9.2009 1:17:30   
Lulu_
u chicco-u imas posebne bocice za tu namjenu koje se stave na pumpicu i onda samo zatvore...super su i ja sam bila jako zadovoljno . imaju cep na kojem se zaljepi datum kada je zaledjeno mljeko

_____________________________

Naomih 27.03.2008 9.41 hm...

I''''m Starting With The Man In,The Mirror,I''''m Asking Him To Change His Ways,And No Message Could Have
Been Any Clearer,If You Wanna Make The World,A Better Place,Take A Look At Yourself, And,Then Make A Change

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
1.9.2009 1:21:03   
Hanady RR
kod mene je avent bočica i pumpica koja se stavi na bočicu izdojiš mlijeko staviš poklopac i tako sam ostavljala ako odem nešto obaviti a nju ostavim pa ako zatraži samo joj na tu bočicu stave pipu koja ide i to je to. ja sam se vodila činjenicom da se majčino mlijeko može držati u frižideru 24 sata i tako sam ga odmah sutradan prosipala '' iza ruže''.

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Lulu_)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
1.9.2009 9:37:45   
ivanak
Odlična tema.
Mogla bi i ja malo zamrzavati mlijeka.
Mogu u one bočice, odakle bi on jeo to mlijeko???

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
1.9.2009 9:51:08   
emma.L
ivanak, možeš u flašicu ako će taj dan jesti/piti. Ja sam kupila gomilu avent kontejnera za mlijeko sa poklopcima i posudila od prijateljice izdajalicu aventovu na koju se to namontira. Na tim kontejnerčićima sam pisala datum izdajanja i tako zaleđavala već mjesec dana prije nego što sam se vratila na posao. Jest da nam je ostalo previše tih posudica, ali sada nam služe da zaledimo juhu ili ponesemo negdje domaći ručak ili kompot.
Uvijek bih izvadila večer prije iz zamrzivača i ostavila u frižider, a grijali smo u vodi ili kasnije čak u mikrovalnoj, nije se bunila nikada.  

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu ivanak)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
1.9.2009 23:45:49   
Anoniman
Hvala vam, morat ću potražiti te bočice (kontejnere).

(odgovor članu emma.L)
  Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
2.9.2009 0:44:33   
milenium
Ima vam i u ljekarnama onih malih plastičnih posudica s poklopcom.Pa i bočice su plastične.MYNXLEE,ti izdoji samo da sebi olakšaš kolko ti je potrebno,ne do kraja jer će ti se opet po zakonu ponude i potražnje stvoriti toliko. i to možeš iskoristiti kad npr.ideš negdje van pa mu netko drugi da.Sretnouser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
2.9.2009 15:33:57   
škorpija
ma da u apoteci imaš one kontejnere za urinuser posted image , znam da ružno zvuči ali potpuno su sterilni a koštaju 40 feninga po komadu, a aventovi su garant skuplji

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
2.9.2009 15:52:04   
milenium
Da,da to su te ,s plavim poklopcom a možda ima svih bojauser posted image

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
10.9.2009 0:16:19   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: škorpija

ma da u apoteci imaš one kontejnere za urinuser posted image , znam da ružno zvuči ali potpuno su sterilni a koštaju 40 feninga po komadu, a aventovi su garant skuplji



Ja sam neki dan kupila ove posude za urin. Lijepo su upakovane u celofan, ja sam ih za svaki slučaj user posted image prokuhala. Boce su od 100 ml. što mi je super, imaju predviđeno mjesto za upis datuma i koštaju 0,30 kf. user posted image Lagano al sigurno punimo zamrzivač user posted image


< Poruku je uredio enisa_sara -- 10.9.2009 0:17:16 >

(odgovor članu škorpija)
  Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
10.9.2009 16:39:38   
happymama
Cao svima,
Evo moje iskustvo:
Kupila pakovanje Aventovih posudica u jednoj apoteci na grbavici. U pakovanju dodje 10 posudica, 10 poklopaca i 2 produzetka na koja se pricvrsti aventova dudica. Sve to kosta oko 30 km. Meni se svidjelo jer moja beba u jednom obroku pojede oko 150 ml mlijeka, a ou ove posudice stane oko 180 ml. Posto sadrze gore pomenute produzetke, ne moram presipati mlijeko u drugu flasicu, sto mi je vazno zbog sterilnosti. Vec sam zaledila i davala bebi da proba, prije nego sam pocela raditi. Prihvatio je bez problema. I ako vam se u odledjenom mlijeku pojave grudvice (mlijeko ne moze fino da prodje kroz dudu), samo malo stavite pod toplu vodu i one ce nestati. eto... jos jednom pozdrav mamama izdajalicama..

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
26.10.2009 13:28:10   
Anoniman
Da javim da smo do sada pohranili nešto jače od 4 lit. mlijeka user posted image user posted image
Sad imamo problem sa prostorom u zamrzivaču user posted image

(odgovor članu happymama)
  Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
26.10.2009 13:38:47   
Suzana
Ja imam zamrznuto 150 ml svog mlijeka koje stoji u zamrzivaču godinu dana i koji mjesec, čuvam kao uspomenu. user posted image
Bravo enisa_sara!



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka
16.11.2009 18:08:02   
ivanak
Ja sam pohranjivala u hladnjaku mlijeko, baš po uputamo i nakon 4 dana se pokvarilo. Malo čudno, ali tako je bilo.

_____________________________

-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio

-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *