|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   dojenje i posao
12.6.2008 15:04:59   
Amer
Bebi mi je devet mjeseci jos uvijek ga dojim ali moram se vratit na posao, stoga bi trebala ili prestati dojiti ili nekako uskladiti psao i dojenje.
imate li iskustva sa tim?????
Help?user posted image user posted image user posted image user posted image
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: dojenje i posao
12.6.2008 18:44:43   
lejlašh
Najbolje bi bilo kada bi mogla još dojiti. Podojiš bebu kad kreneš na posao, kada se vratiš i pred spavanje, a u međuvremenu neka papa ostalu hranu. Tijelo će se samo prilagoditi na proizvodnju mlijeka baš kako treba tvojoj bebi.
Ja radim od njenog četvrtog mjeseca (doduše po 3h), ali dojenje nikada nije ispaštalo zbog toga. Nadam se da će što duže ostati konektovana na siku user posted image  

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: dojenje i posao
12.6.2008 21:45:18   
Amer
Hvala na savjetu, malom Ameru je devet mjeseci mislim da necu do godine raditi ali na posao odem cesto ono na 1 sat jer sam im potrebna ali ako moradnem morat cu se i naviknuti brzo.i ja i bebach.
Jos jednom hvala.........user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: dojenje i posao
12.6.2008 23:16:12   
triplemama
IZVORNA PORUKA: lejlašh

Najbolje bi bilo kada bi mogla još dojiti. Podojiš bebu kad kreneš na posao, kada se vratiš i pred spavanje, a u međuvremenu neka papa ostalu hranu. Tijelo će se samo prilagoditi na proizvodnju mlijeka baš kako treba tvojoj bebi.  


podpisujem  ne mora se odustajati od dojenja

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: dojenje i posao
13.6.2008 10:00:18   
ame_la
Koliko sam upoznata po zakonu imaš pravo na sat pauze za dojenje
pa provjeri
što ne bih to iskoristila ako se može

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: dojenje i posao
13.6.2008 10:56:06   
makana
pozdrav
sad ti je lakše jer se radi o jednom satu na poslu a akbgd kada budeš se zaista vratila u puno radno vrijeme evo nekoliko savjeta
s dojenjem ne moraš prestati, ujutro prije odlaska moraćeš uspostaviti ritam i naći najbolje vrijeme za podoj prije odlaska na posao, prvih dana obavezno stavljaj one umetke ili gaze u grudnjaka ko slučajno mlijeko bude curilo
tokom dana i do odlaska kući ne moj piti puno tečnosti, ja sam sebi onu najmanju od soka ili kisele vode pa naspem vode stavim sebi na sto i svako malo po mali gutljaj da ne ožednim
prih dana očekuj da ti mlijeko nadođe i da te grudi čak počnu da svrbe i pomalo peckaju ali nije toliko strašno
vremenom ćete se oboje navići na dojenje ujutro i naveče
meni se dešavalo prvih dana doletim kući punih grudi mlijeka a moja almedina spava pa ja oko nje ko mačka oko vruće kaše jedva čekam da se probudi i da doji
ti ćeš vidjeti tih prvih dana kako ide i možeš li tako pa ćeš sama odlučiti hoćeš li nastaviti dojenje ili ti je lakše da prestaneš
uglavnom kad dojenje umanji, umanji i mlijeko i uskoro bebe se više igraju, a dojenje im postaje sve manje hrana
u svakom slučaju sretno user posted image  

_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: dojenje i posao
13.6.2008 14:42:18   
Amer
Hvala svima na savjetima, ja cu naravno nastaviti sa dojenjem jer mislim da nije nista zdravije od toga i moj Amer je dosad bio zdrava bebica sto je sigurno zahvaljujuci dojenju a posao mi je blizu pa u pocetku mogu vidjet da izadjem dva puta da ga nahranim pa cemo vidjet.
user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Amer 21.09.2007.

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: dojenje i posao
13.6.2008 18:03:22   
adiem
user posted image ja bi ti predlozila da izdajas na poslu, ako zato imas mogucnost, a da dojis kad si kod kuce i po noći,  bilo bi steta da prestanes!!!, pogledaj www.bhmama.org, mozda nađes nešto za sebe!!!user posted image

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: dojenje i posao
24.6.2008 9:12:22   
Aki
mom Farisu je skoro 7,5 mjeseci, ja radim puno radno vrijeme od 01.04, znaci tada je on imao oko 4,5 mjeseca ... radim od 07,30 h do 16,00 h, i nisam prestala dojiti, nego ga podojim ujutro oko 07,00 h pa odem na posao, a u toku radnog vremena odem kuci 2 puta da ga dojim i naravno cim se vratim kuci s posla odmah doji... u medjuvremenu, svekrva (koja ga cuva, Bog joj zdravlje dao) mu da narendanu jabuku ili neko drugo voce, ili caj .... uglavnom sve mora biti home made, nece lopov nista kupovno (ja mu blesa kupila od Hipp-a neke sokove, skupi do bola, preko 3KM jedan, a on ni da primirise, nego se gadi na njihuser posted image ) .... jako puno beba u mom komsiluku je bilo bolesno, isli su cak i na inhalacije, imali temperature, ali Faris (da kucnemu drvo) nikad .... ja to kategoricno pripisujem dojenju ... zato, moj ti je savjet - doji koliko god budes mogla!!!

(odgovor članu adiem)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: dojenje i posao
6.8.2008 16:54:21   
Gigana
Dojila sam Vedu isključivo do 3 mjeseca, a onda sam morala početi raditi, pa sam se na poslu izdajala i nosila mu moje mlijeko na pauzama (uh što je to bilo naporno, ali nisam odustajala, jer mi je bilo žao da ne doji kad imam mlijeka).  Podojila bi ga ujutro prije posla, pa bi nosila mlijeko na pauzi, pa bi ga dojila kad dođem s posla, a u međuvremenu je dobijao formulu Laktovit Plus).  Tako sam radila do njegovog 7 mjeseca, s tim što sam mu od 4. mjeseca počela davati jabuku, mrkvu, bananu, itd.  S mjesec dana je dobio 1,600 grama (isključivo dojenje), a danas mu je 8 mjeseci i ima 11 kg, ali je dug 78 cm, tako da nije debeljuco. 
U 7. mjesecu sam odlučila da ga prestanem dojiti, jer sam fasovala upalu uha i morala preći na antibiotike.
Vedad, hvala bogu, nikad još nije bio bolestan, niti je ikad imao povišenu temperaturu (od vakcine, i sl.).


P.S. Ovaj post sam napisala na drugoj temi, ali sam htjela da ga i ovdje postavim, jer se upravo radi o navedenoj temi.  Nadam se da se administratori neće ljutiti.

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: dojenje i posao
6.8.2008 17:35:04   
triplemama
Ja mislim da je rano prestati dojiti sa 7 mj i uvoditi dohranu prije 6 mj jer bebin želudac još nije razvijen za dohranu, a sa 6 mj se počinje po malkice uvoditi dohrana

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: dojenje i posao
7.8.2008 16:34:08   
Gigana
Pošto je moj Vedo pravi mali proždrljivko (mislim da mu je želudac i te kako bio spreman za dohranu), već sa 3,5 mjeseca je počeo da se "oblizuje" kad bi nas vidio kako mi jedemo.  Ja sam jednostavno instinktivno osjetila da je vrijeme da mu sa 4 mjeseca počnem davati pomalo hranu, čisto da se navikava na okuse, jer sam primjetila da bi on stalno nešto jeo, a i mlijeko mi se u tom periodu znatno smanjilo, jer sam ga rjeđe dojila zbog posla (samo ujutro, u podne, i nakon 5 kad bi došla kući, pa sve do odlaska na spavanje, a dok nisam počela raditi, dojila sam ga svaka 2 sata).
Počeli smo sa kuhanom jabukom i mrkvom, pa špinatom, brokulom i bananom, a sa 6. mjeseci mu je dojenje bila samo zabava, čak me je počeo i ujedati za bradavice. 
Kad sam morala preći na antibiotik, shvatila sam da je bolje da prekinem dojenje, nego da se taj antibiotik izlučuje u moje mlijeko, pa da ga on pije, a ionako je to naše dojenje bilo čisto "rekreativno", jer je mlijeka bilo sve manje i manje.

Svaka čast majkama koje su u kući sa svojom djecom i koje im mogu posvetiti svu pažnju ovoga svjeta i dojiti ih do besvijesti.  Ja, nažalost, nisam bila u takvoj situaciji, a da jesam, vjerovatno bih ga još uvijek dojila, a i imala bi mlijeka.  No, nemamo svi tu privilegiju i treba se prilagoditi kako najbolje znamo i umijemo.

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: dojenje i posao
8.8.2008 11:13:22   
boogy woogy
Gigana, jedno indiskretno pitanje?! S obzirom da zakonski imamo pravo na godinu dana, na koji nacin poslodavci krse taj zakon i prisiljavaju zene da se ranije vrate? Evo konkretno u tvom slucaju? Da li su to financije ili prijetnja otkazom ili nesto trece? Please, nemoj se ljutiti sto te ovo pitamuser posted image

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: dojenje i posao
8.8.2008 12:15:29   
Gigana
Ne ljutim se što me ovo pitaš.  Kod mene se radi o tome da sam zaposlena u jednog stranoj firmi koja uopšte nema regulisano trudničko i porodiljsko odsustvo.  Dobila sam "na poklon" 40 dana plaćeno, a ja sam uzela još mjesec dana neplaćeno.  Radila sam do zadnje sedmice trudnoće, kad sam otišla na porod 28. novembra, a vratila se na posao 1. februara.  Dakle, bila sam otsutna ukupno 2 mjeseca i 7 dana.
Znam da je ovo jako malo, ali ja jednostavno nisam imala drugog izbora.  Ili radi, ili sjedi kući s bebom, ali onda nemaš od čega živjeti.
Ovo kod mene je još super kad uporedim sa kolegicom koja je rodila u Americi.  Ona je imala samo 15 dana plaćeno odsusvo nakon poroda i nakon toga je morala početi raditi.


(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: dojenje i posao
8.8.2008 13:35:18   
boogy woogy
Znam da je u Americi katastrofa sto se toga tice. Fakticki zene se ni ne oporave od poroda a vec moraju na posao. Toliko o ljudskim pravima o kojim oni toliko pricaju!user posted image Zar strane firme nepodlijezu pod nase zakonske norme?

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: dojenje i posao
8.8.2008 16:57:22   
Gigana
Ne znam, ali ova moja očito ne podliježe.  Oni rade po svom i baš ih briga, kome se ne sviđa, može da ide iste sekunde.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: dojenje i posao
11.8.2008 22:09:13   
Mrka
Ja sam pocela raditi kada jemali imao 8 mjeseci. Nazalost, nisam mogla uskladiti dojenje i posao. Imala sam previse mlijeka, grudi su uvijek bile tvde kao kamen, pa su me na poslu bolile, tako da samjedva radila. Kada bih dolazila kuci, izvukla bih jako puno mlijeka i morala sam prosipati da bi mali dojio mlijeko koje nije dugo stojalo u cikama, a on bi i opet povracao nakon svakog podoja. A meni je sve bilo gore i gore, jer me sve pocelo boliti od grudi. Tako da sam otisla ginicu, pila 3 dana tablete, mlijeko nestalo, a malog odmah prebacila na cisto kravlje mlijeko koje i danas pije.

_____________________________

Adin 12.01.2007.

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: dojenje i posao
13.8.2008 22:31:02   
proud mom
za one majke koje se moraju vratiti na posao prije nego bebana navrši godinu dana a imaju iole "dobre i razumne" šefove koji poštuju zakon:

Zakon o radu Federacija BiH - član 59 Žena, koja nakon korištenja porodajnog odsustva radi puno radno vrijeme, ima pravo da odsustvuje s posla dva puta dnevno u trajanju po sat vremena radi dojenja djeteta, na osnovu nalaza ovlaštenog lijecnika. Pravo iz stava 1. ovog clana žena može koristiti do navršene jedne godine života djeteta. Vrijeme odsustva iz stava 1. ovog clana racuna se u puno radno vrijeme. Takodjer, u cilju zaštite djeteta, kao zakonska novina, utvrdjeno je pravo zaposlenice da odsustvuje sa posla dva putaa dnevno (u toku radnog dana), u trajanju po sat vremena (znaci ukupno dva sata u toku radnog dana), radi dojenja djeteta. Ovo svoje pravo zaposlenica koristi polije porodajnog odsustva, pod uvjetom: - da radi puno radno vrijeme, - da o tome ima nalaz ovlaštenog lijecnika. Navedeno pravo zaposlenica koristi najduže do navršene jedne godine života djeteta. Njena je dispozicija da li ce koristiti ovo svoje pravo, a ako želi da ga koristi, poslodavac je dužan da joj ga omoguci pod navedenim zakonskim uvjetima. Vrijeme za koje zaposlenica odsustvuje, u smislu ove odredbe, smatra se kao da je provedeno na radu i zaposlenica ne može, zbog toga, biti oštecena u placi, odnosno naknadi place. Naime, Zakonom o radu je predvideno da se to vrijeme racuna u puno radno vrijeme.  


_____________________________

"Ja sam sretno udata žena! Tako kaže moj suprug..."

(odgovor članu Mrka)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: dojenje i posao
13.8.2008 23:24:41   
mamina cura
user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu proud mom)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: dojenje i posao
18.9.2008 22:50:34   
boogy woogy
http://www.breastfeeding.com/forums/forumdisplay.php?f=20&order=desc&page=2

Divim se ovim mamama koje se moraju prerano vratiti na posao ali sa tolikim zarom, strpljenjem i ljubavlju nastavljaju dojiti svoje bebe. user posted image user posted image user posted image

Na ovom forumu sam pronasla odgovore na neka pitanja.

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: dojenje i posao
18.9.2008 23:10:14   
kristijan
zanima me odnosi li se ovo i na one što studiraju s posla mogu biti odsutna ali upisala sam  god na faksu i imam ubrzo predavanja pa ni sama ne znam kako ću jedino da mu ranije uvedem dohranu ali na kašiku jer ne želim da se navikne na bocu

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: dojenje i posao
19.9.2008 10:32:41   
jupajdi
Ja sam počela raditi kada je Eminu bila godina dana i još sam ga dojila. Nije bilo teško, posao je u školi što znači da nije puno radno vrijeme. Dojila sam ga tako skoro pa dvije godine. Istina, ako me nije bilo duže kući mlijeko je nadošlo tako da su mi grudi bili teške, tvrde i bolne. A kada dođem kući on to poručka. Tako da je mlijeko služilo uglavnom u večernjim i jutarnjim terminima. Uvijek bi zaspao uz siku, a i zubiće smo super podnijeli. Kada nije htio ništa drugo da jede tu je bila utjeha-sika.

(odgovor članu kristijan)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: dojenje i posao
19.9.2008 12:14:54   
Suzana
Na posao se vracam kada moji djecaci napune 6 mjeseci user posted image  i iskreno se nadam da cu ih bez obzira na ovu cinjenicu nastaviti dojiti - ujutro prije posla, ako se dogovorim sa direktorom da izadjem oko podne, poslije podne kad se vratim i navece pred spavanje. Bila bih jako sretna zbog toga...

(odgovor članu jupajdi)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: dojenje i posao
19.9.2008 12:50:41   
triplemama
Suzana sa samo 6 mj. porodiljskog user posted image  zašto?

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: dojenje i posao
19.9.2008 12:59:06   
ziki
Ja cu takodje morat na posao kad Tariku bude 6 m, mada sam kontala da vidim sa direktoricom da pocnem kuci da radim, mailom da saljem projekte i da dolazim na konsultacije 2x nedeljno bar dok ne uspostavimo dojenje+ dohranu. Ponekad kad namerno baci pipu a ja vratim imam osjecaj da me zgrabi rucicama samo da sto duze ostanem uz njega, izgleda se to preko mlijeka nervoz prenosi a ja bas ovih dana intenzivno razmisljam o tome.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *