bebbe RR
|
Poznajem par, ovdje, u Damasku sam ih upoznala, Rusi su, cije dijete, djecojcica Ala, je od rodjenja bezpelenas. Oni su prvi ljudi od kojih sam uopce za takvo sto cula. Kao i sve novo, meni to zvuci zanimljivo, ali ne bih se upustila u takvo sto, niti pokusala. Mozda bebe uistinu znaju artikulirati svoje potrebe, ali, prema mojem misljenju, beba je samo beba. Covjekova beba se radja i u punom terminu kao nedonosce u odnosu na druge sisavce i potpuno je ovisna od roditeljske njege. Pa, opet, primjer male Ruskinje Ale za mene je zastrasujuci. Sada ima 3 godine, izrazito je lijepa i potencijalno bistra curica, ali ne odvaja se od svoje majke, ne dozvoljava cak ni da se je s ocem ostavi na trenutak, nije zainteresovana ni za igru s drugom djecom, ukoliko njena mati nije ukljucena. Vjerovatno ovo nema veze samo sa bezpelenastvom, no, to je meni pokazatelj da previse zastitnicki odnos, to neko spavanje sa bebom i pretjerivanje u svakom smislu, ne rezultira dobro. Nije mi cilj da koga uvrijedim, ali eto to je moje misljenje kroz iskustvo koje sam stekla. Beba ce, kada bude spremna, odbaciti pelene. Da li iko poznaje odraslu zdravu osobu koja nije naucila kontrolisati fizioloske pelene?! Pozz...