|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
17.2.2009 20:07:17   
norah
Kako izgleda jedan prosjecan dan vase bebe u ovom uzrastu? Moj sin ima 10 mjeseci, veoma je aktivan i nekada ne znam sta bi vise radila sa njim. Malo se igra na podu, malo bude u igraonici/vrticu, malo ga uzmemo muz i ja. Ali, kako sam ja vecinu dana sama sa njim, bas me izmori i gotovo i da ne stizem nista drugo da uradim jer ga pazim. U 8 ide na spavanje i tada sam konacno mirna. Nekada jedva cekam da krenem na posao jer ne mogu vise ovo izdrzati, a onda razmisljam kako ce mi tek tada biti. Voljela bi cuti vase misljenje, price i savjete. Kako se nosite sa vasom bebom?


Deni 20.04.2008

< Poruku je uredio Visnja RR -- 17.2.2009 22:52:31 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: beba od 6-12 mjeseci
17.2.2009 21:14:00   
Amrino
Pa izlazite li napolje?
Kada si stalno u kuci- i da nemas dijete- popucat ces po savovima.
Moj ti je savjet da sto prije uvedes naviku svakodnevnog izlazenja i hodanja. Olaksaj sebi na sve moguce nacine  jer ma kako nekada bilo tesko to ti je najljepsi period u zivotu i trebas uzivati. Meni je pomogno planiranje dana- noc prije...Isplaniram sve, skuham rucak tu noc i u frizider...MM mi ostavi auto dva puta sedmicno auto a on na posao ode komercijalom i nas dvoje onda hodamo po trznim centrima...Kada nemamo auto izadjemo bar oko zgrade. Nadji sebi drustvo pa se druzi s ljudima...Kada si s njim u kuci igraj se s njim ganje ili sl. pa mu daj nesto sto do tada nisi da se zabavi (serpe ili nesto tako)...pusti muziku pa plesite...Ma jednostavno se prilagodi novonastaloj situaciji...nemoj pokusati zivjeti stari zivot jer ne mozes...Prihvati bilo kakvu pomoc i misli pozitivno i sto je najvaznije nemoj biti prestroga prema sebi- nisi ni masina ni hobotnica i vaznije je da si opustena i nasmijana nego da ti je kuca sredjena i rucak napravljen.. To ti je moj savjet user posted image user posted image user posted image .


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu norah)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
17.2.2009 22:50:39   
ziki
Amrino je upravu, izvedi malenog napolje. Moja bebara je mjesec starija od drugara i svaki dan seta, bas kad je kisa ne izlazimo ali zato snijeg ne propustamo. Nisam vozac al Tarikov ferari  u ruke i odosmo.
Ja sam takodje sama po citav dan do 5 kad mi muz stigne sa posla, igram se pociav dan sa njim, kad hocu nesto u kuhinji da sredim stavim ga u AS koju zaglavim u radnu stolicu i zajedno kuhamo, pravimo kolace, peremo sudje. Dok spava u spavacoj sredim prasinu, cesto drugo spavanje odremam i ja. Slabo sam koju gospodju iz zgrade, da ne radi u firmi, znala prije bolovanja a sad odem na kafu ili mi dodju.

< Poruku je uredio Visnja RR -- 17.2.2009 22:53:05 >


_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
20.2.2009 20:25:47   
norah
Zenice moje, hvala vam puno na ovim divnim savjetima. Bas ste mi pomogle jer sam pocela to da provodim u praksi i cini mi se da se i bebac malo smirio. Jest da nije neko vrijeme za setnju, ali barem otici malo do nekog trznog centra i prosetati pa makar bili i u zatvorenom prostoru ipak znaci. Saljem vam puno poljubaca!

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
20.2.2009 20:37:07   
ElmaB
Moj dan je skroz ispunjen i vrlo malo vremena imam za sebe, jer sam sama sa dvoje djece. Rano se bude, nakon toga slijedi jutarnje presvlacenje i higijena, pa hranjenje. Poslije toga obicno zaspu pola sata i nakon toga je sve igra, do narednog hranjenja. Vrlo cesto se desava da ne spavaju skupa, nego odvojeno. Tako da dok jedno spava, ja se igram s drugim i tako u krug. S njima na zalost ne mogu sama izlaziti, jer stanujem na drugom spratu, a nemamo lift. Ali, skoro svaki dan, osim kada pada ili je previse hladno, izadjemo oko pola pet, pa svi zajedno odemo po Teu u obdaniste.
I tako... dan brzo prodje!


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu norah)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
20.2.2009 21:53:00   
mišur
Elma, ti baš ne možeš ni malo odmoriti..
Ja nekad ugrabim kad Luka popodne spava, pa i ja s njim malo legnem, i jedva dočekam taj dio dana...
Kod tebe nema predahauser posted image
Već sam negdje pisala da se divim tebi i Suzani kako sve uspijevate sa dvoje dijece istovremeno-od hranjenja, presvlačenja, spavanja, igranja...Ne mogu to ni zamisliti, jer mi je teško i sa jednim, pa mi izgleda prosto nemoguće da to neko uspijeva sa dva djeteta, i to sama...

Luka ustaje oko 7.30, presvučemo se, poigramo malo i onda slijedi doručak.
nakon toga se poigra još pola sata, sat i ide spavanjac od nekih sat vremena...Kako kada, nekad duže, nekada kraće...
Opet ga hranim, i nakon tog obroka obično izađemo vani, makar ispred zgrade..
Onda se igra, ja spremam ručak, i poslije ručka, opet ide spavati...
Naveče ide spavati oko 20.30-21h...
On se uglavnom igra po cijeloj kući..Sad je u toj fazi hodanja, i naprednog puzanja, diranja i otvaranja bukvalno svega, pa ga stalno ganjam po kući i tražim gdje je otišao...
Voli se igrati u svom krevetiću, i hoće ponekad još uvijek u vrtić...

< Poruku je uredio mišur -- 20.2.2009 21:55:21 >

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
20.2.2009 22:14:37   
adannn
Kod nas je dan ustvari noć....Moja ljubičica spava do podne e tad ustaje,jede,igra se onda pajki oko 15h i odspava sat i po,dva onda naveče oko 23h zaspi pajki sat i onda se igra ujutro negdje do 4ili5 ako imam sreće zaspi oko 3.....E to je za poludjeti....Ako ima neko savjet kako joj promjeniti taj ritam dobrodošao je svakako jer ja neznam šta s njom da radim tako mi je šest mjeseci......

_____________________________

Nejra 28.02.2008



(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
20.2.2009 22:17:54   
dinaa
Ufff to ti je bas nezgodno,probaj je ujutru ranije dizati neznam stvarno sta bih ti rekla i moja cura od rodjenja slabo spava ali sreca nema te igre po noci.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu adannn)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
20.2.2009 22:35:02   
Golubica
Asja se budi oko 7 sati kada je inace hranim. Nakon toga je njena draga nana presvlaci i obavi sve sto se higijene tice ( ja idem na posao oko 7:30 ). Slijedi zabavljanje i igranje nane i unuke, hehe. Oko 9 sati se jede neka vocna kasica. Kada dodjem s posla oko 11:30 nastavlja se mazenje i igranje sa mamom. U 12 sati je ponovo flasica na redu i nase spavanje. Ona kao da mene ceka da dodjem jer nikada ranije nece zaspati. Odspava tako nekih sat i pol, a ja u medjuvremenu pravim rucak. Kada se probudi slijedi opet mazenje i igranje. Oko 14 sati je slana kasica na redu, a oko 16 sati ponovo flasica. Dnevno pogleda jedan puta BABY EINSTEIN. Oko 17 sati malo dremne nekih pola sata, nakon cega opet slijedi igra i zabava, ponavljanje raznih zvukova, hehe. U 19 sati je opet flasica. Na spavanje ide izmedju 20 i 20:30 sati. Ja je ponovo hranim oko 23 kada je i presvlacim zadnji puta. Ona naravno se ni tada ne budi i spava do 7 sati narednog jutra. Tako je svaki dan. Zaista hB nemam problema sa njom.

< Poruku je uredio Golubica -- 20.2.2009 22:36:21 >


_____________________________

Asja, 02. 08. 2008.

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
20.2.2009 23:06:42   
Romali
Norah, vidim beba ti je 3 dana starija od moje.
Naš sadašnji raspored je tkđ.pomalo monoton, jer je zima, ovdje često puše bura pa baš i ne izlazimo redovno. Jedva čekam da samo malo otopli. A do tada, ovako radimo: ustajanje između 7.30- 8.30, jede i igramo se do mog polaska na posao. Onda dolazi moja mama koja ga dobro igrom izmori pa fino nahrani i onda on odspava jednu dobru turu ( zadnjih dana čak 2-3 h, kuc- kuc ). Nakon buđenja opet se igraju ili na podu ili u vrtiću, ili izađu vani pred zgradu ili jednostavno odu u spavaću sobu na bračni krevet pa se on prevrće i vrišti. To mama zove ' izlet', jer on bude tako sretan što je promijenio sredinuuser posted image user posted image . Znači, bit je u promjenama.
Onda je vrijeme ručka pa se vraćam i ja ( ne uvijek, imam različite smjene).
Poslije se opet malo druži sa mnom i odspava jednu kraću turu, a kad se probudi tata nastavlja sa druženjem i zabavom. Vjerovatno je slično kod svakoga, kad dođu tate, mame se posvete nekoj dr.aktivnosti.

Uglavnom, zna se Omar i sam zaigrati na podu ili u vrtiću i to nekad traje pola sata pa ja pustim mozak na pašuuser posted image . Pustim mu muziku na TV-u i on značajno sluša, već ima istančan ukususer posted image user posted image .
Kad sam ja kući vikendom, slično radimo, samo što nastojimo izaći barem do nekog tržnog centra.

Kako rekoh, jedva čekam proljeće pa ćemo  svo vrijeme provedeno u igri u kući, aBd provoditi vani u šetnji i zabavi.

Ah, tek sad vidjeh koliki sam post napisala. Stvarno sam dosadnauser posted image


< Poruku je uredio Romali -- 20.2.2009 23:07:11 >


_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Golubica)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
20.2.2009 23:32:53   
Visnja RR
Prosjecan Asjin dan kad nigdje ne idemo:

Budjenje u 8... a nekad i malo ranije...
igramo se u mom krevetu pola sata...citaj: pokusavam jos malo da lezim a ona cini sve da me natjera da ustanem user posted image ... na kraju se predam i idemo u dnevni boravak... presvlacenje... pa flasica u 9... e onda ide opet igranje: na podu sa igackama... puzanje svuda gdje treba i ne treba... najcesce gdje ne treba do zaluzina na balkonskim vratima koje se moooraju pocupati... user posted image ...do zvucnika koji se moraju drmati... pa do kuhinje gdje se sve mora dotaci po mogucnosti otvoriti vrata od sporeta i restartovati one tipke na sporetu...
ako joj zabranim suze ko Nijagara... a obicno se desi... kao pokusavam sa onim NE NE al ko da sam rekla DA DA...
vec se uveliko sama penje pa to znaci da moram biti tik uz nju da ne bi smizla dernula na guzu jer u tom slucaju opet  Nijagara niz lice moje maze razmazene...
zatim malo nosanja od prozora do prozora s pricom aaa bibi... i blabla... tu je opet zanimljiva sipkica od zaluzina pa ako je ne dotakne opet haos... i naravno ide se u hodnik do velikog ogledala da cuje kako kazem aaa vidi ko je lijep a ona sva sretna (narcis)...
zatim ide malo u hodalicu... u zadnje vrijeme nije odusevljena ali je pustim i da kmeza dok ne skonta da je ignorisem i da joj ne pali pa onda nesto sama kao istrazuje po stanu... desetak minuta mogu da nesto pripremim sebi da jedem...
vec je 10 :30 kad pije sokic... i pocinje da ceska kosicu i zjeva...
dakle mama ti me nosaj a ja cu  pokusati da ne zaspim...user posted image ...
ali uvjek zaspi i pajki do 11:15 (dakle 30 ili 40 min)...
budjenje i  malo se mazimo tj  ja pokusavam  da je mazim a ona me odgruje rukicama ko da sam tvor user posted image ...ne voli guza da se mazi... smrc...
u 11:30 slana kasica koju smazemo za 5-10 minuta...
nakon toga se igramo dok ona jos sjedi u hranilici... al zvrk to ne voli dugo 5-10 min...
zatim opet ukrug sve ono sto sam vec navela ukljucujuci i pjevanje svih pjesmica koje mi padnu na pamet...a ona mrda guzom... tako do 14...
zatim ide flasica i opet 30 minuta pajkenja...
budjenje igranje pa hapica u 16... pasivnije igranje dok ne zapajki a to je oko 17 (opet 30 min)...
opet budjenje i igranje do 18 :15 kad je vecernja GoodNight kasica...
e nakon toga igranje do besvjeti citaj dok me ledja ne zabole, dok mi se grlo ne osusi od pjevanja i smijanja, ... i tako sve do 21 kad je kupanje flasica i zzzzzz... pajki do 4...opet flasica .... huh... ja se umorih dok napisahuser posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
20.2.2009 23:42:06   
MELLI
Iz moje perspektive,vama je puuuuuuuuuno lakše.Trebate organizovati život sa samo jednom bebom.Ja pored sina kojemu je nepunih 8 mjeseci imam i dvogodišnju kćer.Kombinacija za slom živacauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
U prosjeku, sami smo do osam naveče,tada MM dolazi i preuzima dio obaveza na sebe.
Mi još uvijek nemamo ritam spavanja tako da to dodatno otežava ionako tešku situaciju.Ustajemo oko 8,higijena,papanje,igranje i ako se stigne odrade se svakodnevne kućne obaveze.Nekada u toku dana,bez nekog posebnog pravila,Hanna spava sat i po tako da samo tad imam malo slobodnog vremena.Smatram uspjehom ako u to vrijeme uspavam i Harisa,pa imam i ja priliku da spavam.
Kao što reče Elma uvijek je jedno budno.Da stvar bude gora naveče niko prije dvanaest ne spavauser posted image
Vani sa dvoje ne mogu iz tehničkih razloga tako da po cijeli dan smišljam načine kako da ih oboje zabavim.Uz sve to Haris je jedino miran kada mi je na rukama.Kada se naš dan konačno završi ja nisam nizašta.
Zato drage moje uživajte sa tom vašom dječicom,jer nemate pojma koliko je jednostavno imati samo jedno dijeteuser posted image
Da ne bude zabune, kao i vi, i ja sam se lomila sa jednim i bilo mi je pravo naporno,ali sad kada imam dvoje shvatam kako se lako brinuti samo za jedno.
Uživajte,oni tako brzo odrastu i odu od nasuser posted image

(odgovor članu norah)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
23.2.2009 16:47:55   
hanabanana
Budjenje je izmedju sedam i osam.
Dojenje, presvlaćenje. Ubacim je u krevetić a onda ja idem u kupatilo sa starijom kćeri da se uljudimo i nas dvije.
E onda idemo u dnevnu. Malo se igramo sve tri zajedno, onda ide spremanje doručka.
Nakon doručka, presvlaćenje, i malena ide na spavanje, to je negdje izmedju deset i jedanaest. Spava obično dva sata. Ja se za to vrijeme igram sa Hanom, karti, monopola, barbika, pišemo ili čitamo, ili ona gleda crtani.
Prije budjenja ja pravim ručak za nju i Hanu. Kada se probudi doji, a ručak ide izmedju dva i tri.
Ako je dan lijep, ručak ide odmah po budjenju i onda idemo vani u šetnju, obično potraje dugo, dva sata i duže. Malena zaspi u tom slučaju drugu turu u kolicima.

A ako su ovakvi dani kada ne izlazimo vani, onda ide ručak, malo se igra u mreži, i oko tri spavanje, koje traje kraće - max sat vremana.

Oko pet ide njena užina, mi u to vrijeme ručamo. e onda ide pravo igranje. slaganje kockica, dodavanje igračaka, plesanje i pjevanje.

Večera je u sedam, u pola osam pranje i spremanje za krevet.
Oko osam obično obje spavaju.



(odgovor članu MELLI)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
25.2.2009 0:59:50   
ElEmina
Prije nekih mjesec buđenje je bilo oko 9,10:) ali kako dan dulji to se ranije ustaje-ovih dana oko 7,pola 8. Do 8 mjeseca smo imali u minutu uhodan tempo po knjizi Gine Ford koji je odlicno palio jer maza voli rutinu, ali sad nam je malo teze.
Dan pocinje oko 7 kad se probudimo i igramo malo u krevetu dok ne dosadi cupanje mamine kose i udaranje po licu. Presvalcenje, higijena i hapica. Onda se maza igra u ogradici u kojoj je sve zivo od igracaka, flasica radi grickanja, i pindjivisa koje on voli, dok ja pospremim i doruckujem. U 09:15 ide na spavanje i spava oko 40 minuta. Tu 10:00 se budi i tad obicno i kaki pa se presvucemo, igramo s vodom dok se pere guza. Opet se malo igra u ogradici dok mu ja napravim rizu s povrcem ili neku supicu i sl. Momak jede oko 11 i onda ga pustim na pod da se izigra i ispuze, ispenje, ishoda sa mnom i u 12 opet ide na spavanje. Tad obicno spava oko 2 i pol sata. Ja to vrijeme koristim da pospermim haos:) i bas stignem sve.Oko 14:30 se budi i tad pocine pravi dan:) Jede, presvuce se, malo oblijece oko akvarija i onda se spremimo i idemo vani, u bastu, Merkator, Robot, gdje god, pojedemo 2 vocne kasice jer nam je jedna malo:)...ljeti obavezno idemo u Vilsonovo a dok je zime u neki trzni centar. Oko 18 se vracamo kuci, veceramo hapicu, okupamo i u 19 h zemlja snova....tad ja imam vremena za sebe i ispite jer sam jos davno upisala apsolventski i nikako ocistit sve....naravno po citav dan nosamo flasicu sa toplim cajem.
To je inace rutina koja je palila sve do sada... valjda zbog ove jake zime jer nismo izlazili svaki dan, pa se i time ono spavanje u 19 malo poremetilo, sad zaspi oko 21 a i dalje ustaje u 7 :(....
Jos jedan mjesec pa idem na posao, a tad cemo bas morati prilagoditi raspored meni jer mi je radno vrijem od 9-17.user posted image

< Poruku je uredio ElEmina -- 25.2.2009 1:03:02 >


_____________________________

Mama voli mazu, maza voli mamu:)
18.04.08.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Prosjecan dan beba od 6-12 mjeseci
10.3.2009 13:52:48   
koramala
Drage majke,

imam jedan savjet za sve majke, a koji je meni puno pomogao. Postoji sprava koja se zove Arianna nosni respirator za bebe i služi za uklanjanje nosnog sekreta. Tako beba može da spava i da je sam sekret ne guši. Isto tako dobro je i radi što efikasnijeg uklanjanja upala i nemogućnosti širenja na bronhije i pluća. Ako ste zainteresovani javite mi se da Vam dam upute kako do ovoga aparatauser posted image .... pozzzzzzz

(odgovor članu ElEmina)
Neposredna veza do poruke: 15
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *