|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   MRSA, baktrim i dojenje?
3.6.2012 21:03:19   
marsija
Pozdrav svima,

da li je neko imao iskustva sa MRSA-om na dojki i ako jeste koji ste antibiotik pile i da li ste paralelno dojile? Kod mene je sljedeci slucaj:
- prvorotka
- beba 17 dana
- na brisu ispod areole dijagnosticirana MRSA par dana po izlasku iz bolnice (1cm apsces)
- nemam temperaturu
- terapija 2x2 bactrim-a 10 dana, uz prestanak dojenja i izmlazanje pumpicom
- rađena incizija i drenaža apscesa desne dojke (rez 1cm)
- beba jede hipp 1 combiotic, desi se da obilno povrati (ponekad)
- beba je suer ocijenjaena po izlasku iz bolnice, trenutno nema nikakvih problema, ni na koži, a ni sa stolicom.


Raspitivala sam se u vezi dojenja u slučaju kada se pije Bactrim, otprilike pola pola su savjeti, jedni kazu da nastavim da dojim dok pijem terepiju. Jedni kazu da ne dojim, ovi što su za dojenje (privatni pedijatri, mlađi doktori) navodno govore to je po najnovijim istrazivanjima dozvoljeno, jedna drugarica je dojila i imala MRS-u pila je Xiclav. Ovi što su protiv su uglavnom pedijatri sa GAK-a doktorice sa infektivne, itd. itd. Na internetu sam pronašla da se može dojiti uz Bactrim ako je beba starija od dva mjeseca (spominje se brain damage za mlađe). Ne znam šta da radim, zao mi da beba ne doji pravo mlijeko, peglancija sa zakuhavanjem hrane, grijenjem, hlađenjem itd, a i beba mi se nekako čudno ponaša nakon ove tranzicije, nema više onaj čisti plač, i dalje zna baš da plače glasno kao prije ali sad i pomalo "ječi", i izgleda mi "komirano" kad joj se prispi, sad za sad idem sa HIPP1 combiotic.

Znači pitanje, imate li info o tome da li se smije ili ne smije dojiti u ovoj situaciji i kakve su eventualne konsekvence.

Da li je još neko imao iskustva sa MRSA-om i da se eventualno nadoveže na temu, o tome kakva su iskustva, šta raditi, šta ne raditi itd. koliko traje itd itd. Koga i gdje preporučujete itd itd.

< Poruku je uredio marsija -- 3.6.2012 21:11:01 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: MRSA, baktrim i dojenje?
3.6.2012 22:38:29   
mala_sa
Ja stvarno ne znam odgovore na pitanja; samo sam dosla da podignem malo temu user posted image
Probaj ukucati u trazilicu, cini mi se da je vec negdje bila tema o MRS-i.

_____________________________

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu marsija)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: MRSA, baktrim i dojenje?
3.6.2012 23:07:37   
nanika
http://www.ringeraja.ba/forum/mrsa/m_1047084/mpage_1/tm.htm#1316832

_____________________________

Curica 2006
Dečko 2009

(odgovor članu marsija)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: MRSA, baktrim i dojenje?
4.6.2012 0:28:21   
Hanady RR
Mislim da imamo teme za isto...
doduše malo razdvojene no ja ću vaš post prenijeti na sljedeće pa vas molim da klikon na link pratite sugestije, eventualna iskustva i odgovore na vaš post na istim.

http://www.ringeraja.ba/forum/m_97115/mpage_2/tm.htm
http://www.ringeraja.ba/forum/mrsa/m_1047084/mpage_1/tm.htm#1316832
http://www.ringeraja.ba/forum/m_638390/mpage_16/key_/tm.htm
http://www.ringeraja.ba/forum/m_119606/mpage_136/tm.htm

Pored ovoga bih navela sjećanje po sjećanju do jedne forumašice koja nažaslot nije sada ajtivna na forumu d aje uz prisustvi mrsa nosila mlijeko na nalizu u laboratij...tj. testirano je na istu...nakon �ega s eodlu�ivalo o dojenju...


< Poruku je uredio Hanady RR -- 9.6.2012 23:21:23 >


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu nanika)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: MRSA, baktrim i dojenje?
21.6.2012 6:04:30   
marsija
update:

u međuvremenu, ovako se razvijala situacija:

doktorica na infektologiji je propisala kao što sam navela Bactrim 10 dana, prestanak dojenja, prelazak na hapu i izmuzavanje...

dok je trajala terapija bili smo na kontroli rane na dojci na glanduralnoj hirurgiji, prvi put doktor rekao da pijem i da dojim (nismo smjeli poslušati jer smo imali raznih info te može ovako te može onako), došli na previjanje - kontrolu drugi put, da se vidi kako rana zarasta, rana je zarastala normalno, ali tada mi je jedan od doktora koji se zadesio govorio da prestanem sa dojenjem te da mi doktorica propiše tablete za prestanak laktacije, mi naravno nismo poslušali :) nakon toga smo muž, beba i ja smo (samoinicijativno) uradili još tri kontrolna brisa na MRSA-u, 3x grlo i nos, jednom bris rane na dojci i 2x analni otisak (kod mene), te bris izmuzenog mlijeka, ukratko svima su nalazi bili u sva tri puta uredni, mlijeko uredno, nakon prvog sterilnog nalaza javili smo se na infektologiju u savjetovalište, doktor u savjetovalištu rekao da uradimo ultrazvuk dojke i da nastavim još 7 dana (tada je bilo prošlo 7 dana od nalaza koji je bio ok, znači on bi propisao terapiju da traje 14 dana), poslao nas na glanduralnu hirurgiju, doktor (neki drugi) pregledao i rekao da mogu odmah da prekinem s antibioticima, da ne treba ultrazvuk i da dojim odmah - nismo poslušali da dojim odmah već smo sačekali još 3 dana da se Bactrim "iščisti", tako da smo držali terepiju ukupno 10 dana taman kako je prvi put doktorica na infektolgiji napisala. Čim su prošla ta tri dana (plus onih 10 u kojima je trajala Bactrim terepija, kupanje plivaseptom itd, pregledi odlazak na savjetovalište) počela sam da je dojim, samo da napomenem ja sam sa avent mehaničkom pumpicom svakih 2-3-4 sata izmuzavala mlijeko da laktacija ne bi prestala, jer sam se nadala i želila da beba ponovo doji.

U periodu dok beba nije dojila ručala je Aptamil, na početku je bilo zeznuto, dok smo se mi štelili, dok se ona prilagođavala , nerijetko je bilo povraćanja, ali se nakon dva tri dana stabilizovala i mala je jela pravo, lagno joj bilo na flašicu, pucala je po 120-135 po obroku svakih 2-3-4 sata, problem je prvih možda 5-6 dana bio da je imala praaaavo tvrdu i suhu tolicu i žutu sa bijelim tačkicama, kasnije se i to sredilo pa je sa hapicom dok je trajal terapija pred kraj pravo dobila na masi, kaka je bila tečna žuto zelenkasto bijela.

E sada dolazi dan kad počinjem da je ponovo dojim, svi nervozni :) ne znamo koliko je podojila, mada mi je na pumpicu izlazilo cca 30ml (dok je na početku bilo cca 60ml i više kada sam je prestala dojiti), ona plače, mislimo da možda ne dobija dovoljno, držimo je non stop na sisi plače opet šta god da uradimo oni stari folovi ljuljanje, nosanje, kupanje itd ne pije vode, napravimo mi drugi dan hapice i damo joj da i to popije, napravimo 120ml reko evo da se najedno ako je već gladna, malo je jela i opet u plač, strašno, mi ne znamo šta da radimo, na krau skontamo moguće da su grčevi, kad u neka doba nakon 3-4-5 sati nekako zaspe i od tada nema onog histeričnog i neutješnog plakanja, pošto smo skontali da flašica ne pomaže i pošto nismo htjeli da je dohranjujemo japicom nastavili smo samo sa dojenjem, masiranjem dojki kompresija, i ona je malo po malo sisla po vazdan po noći oko 22-23 bi zaspala u komadu cca 4h, pa se probudi opet podoji i opet u komadu cca spava 3-4h onda opet povazdan na sisi, nekad zaspi po malo, nekad ništa samo zatvori oči i stoji na sisi, kad je sklonimo počne plakat, kad je stavimo smiri se, u tom drugom periodu dojenja tj. dojenju nakon terapije imala je rijetko stolicu, moda jednom u tri dana i bila je zlatno žuta, tečna, sa ponekom zelenom flekicom, a piškila je skoro svaka 3-4h. danapomenem da se znojila praaaavo, da su joj iskakale bubuljice i oko koke, očiju, po čelu i vratu, ove po čelu i vratu su male sitne crvenkaste, po obrazima malo veće a oko koke i prepona su bile malo veće žute pune gnoja cca 2-3mm - te smo istiskali laganim pritiskom i posipali bivacinom da se suhnu, agano su se smirivale ove veće, i dalje se znojla od plača i od vrućina u kući je tmp cca 27-29C

e sad dio koji me i dalje drži pod stegom, naime, a drugoj dojci se pojavila mala crvena flekica nalik bubuljici, odmah smo reagovali i otišli kod doktora da pogledaju, na infektoligiji su rekli da im se ne uklapa da se ponovo pojavi MRSA jer je skoro završena terapija i ako smo se držali uputa tuširanje plivaseptom, pranje ruku itd da ne bi trebalo ali ipak nije bila sigurna, tako da je preporučila da nastavim dojiti da pratim i ako bude kakvih simptoma, širenje rane, temperatura itd da se odmah javim, poslala nas je i hirurgu da pogleda koji takođe nije ništa rezao i rekao je da nastavimo da sačekamo i da vidimo kako će se odvijati situacija, takođe rekao je da može a i da ne mora biti MRSA ponovo. Danas treba da odemo da obavimo vadimo nalaz na koži ove druge dojke i na ranu prve dojke na kojoj je bila MRSA koja je skoro zarasla da vidimo da li ima išta.

bili smo kod pedijatra pošto je prošlo mejseec, javili se za vakcinu, međutim kada je izvagala nije joj smjela dati jer misli da ne napraduje u kilaži, bila je 3.7 a neki da 4kg, narasla je 4cm, inače beba je žilava, jaka, glasna, sama uspravno drži glavicu, oči širom otvorene, subjektivno mislim da se na hapici bila baš zbuckala, noge su joj nekako bile popunjenije, otežala ali kad smo joj ukinuli hapu misim da je malo smršala u tom periodu, sad se nadamo da će mlijeko i redovno dojenje da je malo poprave u kilaži. Čekamo petak na kontrolu kod pedijatra, vaganje itd.

bebač sada fino doji, mlijeko curi kad nadođe na početku, mada mislim da je ona klasični spavač jer dosta melja, malo se možda i iznova uči da doji, ali znači idemo samo mlijeko ništa prehrana. kaka je otprilike svaka tri dana, evo sad baš jutros kakila pjenasto zlatno žuto sa malim zelenim flekicama baš baš obilno, ovo sad ko krenulo malo češće jer je druga kaka nakon možda 12h izgleda da se popravlja ciklus.

helem malo sam možda preskakala više ne znam ni ja gdje je šta na timeline.u ali et možda nekom ebude korisno. mene je nerviralo što bukvalno tri doktora vam daju tri različita mišljenja i onda googlaj googlaj pa i to.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: MRSA, baktrim i dojenje?
21.6.2012 8:51:07   
djoisa
drago mi je da si bolje i da se javila..

cestitam na upornosti

uzivajte u dojenju user posted image

(odgovor članu marsija)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: MRSA, baktrim i dojenje?
22.6.2012 23:13:21   
marsija
juče otišli da meni izvadimo bris dojki, nalaz u utorak.

bebu jutros vodili na kontrolu kod pedijatra, beba i dalje ima 4kg, nije primila vakcinu, sumnjamo na manjak mlijeka, nepravilno dojenje ili da je bolesna

usput, pošto su joj iskočile neke bubuljice (ima ih malo više, koncentrisane) po preponama otišli smo da izvadimo bris za bebicu, prepona, lica, vrata, guše, nosa.


zabrinuta sam sada malo za dojenje, i dalje sisa preko štitnika, dosta dugo vremenski "sisa", malo zaspi, malo je skidamo da podrigne, podrigne skoro uvijek nakon cca 30min kad je skinemo, ukupno to "dojenje" traje cca 1h-1.5h tj. ukupno toliko u komadu bude na sisi, danas čisto iz radoznalosti probali da izmuzemo da vidimo da li mala neće da sisa ili nema mlijeka, otprilike ide tačno kako i ona doji, prvih 5min bude mlaz i nakupi se cca 10-15-20ml, a onda dojka jednostavno prestane, pređemo na drugu da izmuzavamo isto tako, i onda nakon cca 10tak 20 min opet malo krene, e sad više ne znam da li mala sada dobija dovoljno, mada čitala sam da izmuzavanje ne mora da znači tačnu količinu koliko ima mlijeka u dojki, ali opet sada kad se sjetim kako ona doji otprilike ona "melja" sisu ovih cca 10-20min i onda počne agresivnje vidi se da guta i da usisava, e sad možda se i ona "pati" čekajući da joj iz sise nadođe nova tura, ne znam više, ovo sam očekivala da će do danas dobiti bar malo na kilaži ali stagnira, i dalje ne bismo da je prebacimo niti dopunjujemo hapicom, čitam ove razne članke, čak ni ne preporučuju onaj galactagogues, već da se što češće doji/izmuzava, mijenja sisa, pozicija dojenja, da bi se time poboljšala produkcija.

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: MRSA, baktrim i dojenje?
6.7.2012 17:59:20   
marsija
update:

bris dojki:
Staphylococcus aureus na obje dojke

bebin bris prepona uredan ali i dalje dosta bubuljica sve jedna do druge


izmuzavali i po potrebi dohrana aptamil-om

nekad fino doji nekad neće, kad neće malo joj dajemo da jede na fildžan malo na kašičicu, malo dodavali flašicu, malo pipicu kad hoće da zaspi (znam da je kontraproduktivno ali jednostavno nije išlo)


pedijatrijski pregled:

beba ima 4500 (od prošlog puta +450g)

preporučen gentikulin oboma jer doktorica misli da je kod bebe stafiloderma

---
nakapavala Gentikulin kapi na dojku i na bebine prepone

ponovni bris dojke:
izolovana normalna flora

bebi se povukle bubuljice i bris uredan

izmuzavanje količinski oko 10-20-30-40-120, zavisno da li odspavam i zavisno od toga koliko često izmuzavam i da li beba podoji.

primila je vakcinu



----


rana na dojkama zarastaju skoro da ih i nema više, beba se malo promijenila, ne koristimo silikonske zaštitnike, slabije sisa, ne umije izgleda :) zabpravila od ovog mixanja, a što se tiče ponašanja, sada malo guguče, malo više razgleda svijet oko sebe, nije više toliko kenjkava, udebljala se, drago joj je kad se kupa :), prilikom kupanja koristimo plivasept kamilica - još uvijek.



p.s.
ovo s nalazima je stvarno šega :) jednom mrsa, drugi put ništa, pa onda staf, pa ništa :)

(odgovor članu marsija)
Neposredna veza do poruke: 8
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *