Blue rose RR
|
Iako kod nas zakon nalaže obavezno korištenje AS prilikom prevoza djeteta u motornom vozilu, ipak mnogo je veći broj roditelja koji niti znaju šta je AS, i ne pada im na pamet da ju koriste, što zbog finansijske situacije, što zbog one naše: "ma daj koji će mi ku* to čudo, najsigurnije je kraj mene." I onda dijete napenale od tri godine na prednje sjedište da babo provoza potomak - mentalitet je čudo. Što se tiče taxi prevoznika, nažalost zakon nije uopte dotakao se te teme, tj. da postoji određen broj taxi vozila koji bi za ptrebe roditelja sa djecom, dolazila i pružala uslugu, što se opet vraća na temu mentaliteta, ali i globalnog problema. Jer lično nisam čula da negdje u svijetu uopšte ima takav zakon. Možda ima negdje ali nisam upoznata sa tim. Što se tiče cijena AS, naravno a skuplje ne znači bolje, ali postoji tačan specifikum kako roditelji mogu znati koje AS, su kvalitetne, ispitane na crash testovima, i spremne za upotrebu: " Kupnja nove autosjedalice Kad se odlučite za kupnju autosjedalice, dajte si vremena, prošećite trgovinama, informirajte se o tehničkim karakteristikama autosjedalica kod različitih proizvođača - odaberite model koji vam je pristupačan po cijeni i zadovoljava kriterije sigurnosti. Pitanje koje roditelji često postavljaju je: "Koja je najbolja autosjedalica?" No, univerzalnog odgovora na to pitanje nema. I najbolja autosjedalica može u različitim situacijama sudara dati različite rezultate. Za vaše dijete je najbolja ona autosjedalica koja odgovara direktivi ECE R44 (ECE R44.03 i više), težini vašeg djeteta, optimalno se može postaviti u vaš automobil, u kojoj se dijete osjeća udobno i koja se ispravno i dosljedno koristi u svakoj pa i nakraćoj vožnji. Nikad nemojte kupiti ni koristiti autosjedalicu koja nema atest! Za autosjedalice koje nemaju atest jednostavno ne možete biti sigurni da će djetetu pružiti zaštitu u slučaju sudara! Kako znati ima li autosjedalica atest? Na autosjedalici potražite narančastu naljepnicu s oznakom ECE R44. Kad odaberete model, krenite u trgovine. Pitajte prodavače možete li isprobati autosjedalicu u svom automobilu - važno je da možete autosjedalicu dobro učvrstiti! Ukoliko autosjedalicu ne možete dobro učvrstiti, nemojte ju kupiti! Ako ne smijete isprobati autosjedalicu u automobilu prije kupnje, obavezno se osigurajte da autosjedalicu možete vratiti naknadno, ako nakon kupnje ustanovite da vam ne odgovara. Rabljena autosjedalica? Naša je preporuka - radije nova nego rabljena autosjedalica. Ipak, ako se odlučite za rabljenu autosjedalicu, uvijek je nabavite od pouzdanih i vama poznatih osoba. Uzimate li autosjedalicu od nepoznatih osoba, ne možete biti sigurni nije li autosjedalica bila u sudaru, je li oštećena, ima li sve originalne dijelove, a često nedostaju i originalne upute za njeno korištenje. Kod nabave rabljene autosjedalice obavezno provjerite sljedeće - ukoliko samo jedan od uvjeta nije ispunjen, autosjedalicu nemojte koristiti! - Ima li autosjedalica atest?
- Je li autosjedalica mlađa od 6 godina?
- Autosjedalica nije bila u sudaru?
- Ima li autosjedalica proizvođačeve upute za korištenje?
- Autosjedalica ima sve originalne dijelove i u dobrom je stanju?
- nema vanjskih oštećenja ni napuknuća - trake pojasa su očuvane - kopča i mehanizam za kopčanje rade ispravno - presvlaka je očuvana - Autosjedalica se može čvrsto postaviti u automobil? "
Preuzeto sa stranice, http://autosjedalice.info/, ili naša stranica na kojoj se možemo dobro informisati je www.djeca.org