|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Problemi sa spavanjem
2.10.2008 10:52:36   
nesanica
Ma ja sebe tjesim, valjda ce do skole poceti spavati po cijelu nocuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu selvedina)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Problemi sa spavanjem
2.10.2008 11:00:52   
selvedina
ma ako ne radis i nemas druge obaveze i nije problem bas kao i meni,kad bi se to desilo da ne spava imam vremena ne idem na posao pa nekako bi izmogla,ali mi bas rodice zao mora na posao i to po 10 sati raditi a ne spavati po noci uhhhh tesko

_____________________________

velika mamina beba Amna 12.01.1997
i mala beba Hena 20.02.2008

(odgovor članu nesanica)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Problemi sa spavanjem
28.4.2010 0:48:55   
Hanady RR
prenos postova sa srodnih tema

IZVORNA PORUKA: Blue rose

Drage moje imam VELIKI PROBLEM.
Moja kikica već dvije godine ne spava u komadu cijelu noć. U stvari ona spava, a ja sam ta koja ustaje.
PROBLEM: Neovisno u vremenskom dobu (samo se dešava po noći) počne polahko plakati. ali nije to plač npr. povezan sa nekom noćnom morom, ili plač da vrišti, nego je više plač kao da je nešto boli. Mada znam da je hvala Bogu zdrava.
Mislila sam u početku da joj zubići niču pa sam svaljivala taj plač na bol pri rastu zuba, međutim već odavno su joj svi zubi izniknuli, a ona i dalje plače u snu.
Zna mi se desiti da tokom noći ustajem i po tri - četiri puta da joj dam malo čaja da popije, ili da je smirim. obično kada joj dam flašicu, ili kada je malo uzmem u naručje ona prestane plakati.
Prije pet dana smo joj "zavarili stravu", nešto na odjeću, i sa olovom, kaže mi moja svekrva da će joj to pomoći, ali daj Bože.
Da li ste imale iskustva sa ovim plačem, i kako da mi počne spavati u komadu cijelu noć-stvarno sam iscrpljena!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????

IZVORNA PORUKA: Suncica*

Draga moja, ja imam isti problem. Isli smo kod lekara i kada smo objasnili sta je u pitanju doktorica kaze da sanja. Inace ima 1' meseci i gomilu utisaka jednog dana. Tako da nema potrebe da se brines. As to se tice ustajanja i meni je isto. Da li je zedna, da li joj je toplo, hladno..I uvek isti jako tuzan plac.
Nemoj da se brines, proci ce je. I mani se salivanja strave, olova i gluposti. To je dete. Vremenom ce sve da prodje.
Pozdrav!!!


IZVORNA PORUKA: merjem

moja merjem je od treceg do osmog mjeseca spavala po cijelu noc a sada se isto budi po tri cetiri puta po noci cim osjeti flasicu u ustima nastavi spavati.totalno sam iscrpljena


IZVORNA PORUKA: travnicanka

isti problem sam imala i ja sa mojom djevojcicom.Moja  je 3,5god i sad spava hvala bogu sama u svojoj sobi.Odprilike kad je bila 2 god.pocela je spavati cijelu noc,do tad je bilo isto kao i kod tebe.Razgovarala sam toliko puta sa njenom babicom i ona mi je dala savjet da je stavim da spava u svom krevetu(do tad je spavala sa nama u krevetu),da je pustim neka place,da joj povremeno udjem u sobu poljubim je objasnim kako je sad noc i kako treba da spava.Meni je iskreno trebalo jako puno da se ja odlucim na takav potez.Kad je napunila dvije godine,ja sam zatrudnila ponovo i shvatila sam da se moram stisnuti i odvici je od sebe.Plakala je tri noci.Derala se.Cetvrtu noc je zaspala bez i jedne suze i prespavala citavu noc.Od tad spava po cijelu noc.Pola god.poslije toga odvikla sam je od dude,a sa tri god.prestala je piti flasicu.Od prosle sedmice dobila je novi krevet i spava sama u svojoj sobi.Znaci moras biti odlucna i reci sama sebi da to radis za njeno dobro i uspijet ces ako bogda,vidjet ces.Tvoja kikica je samo pretjerano vezana za tebe kao i moja umazene su previse ali sta bi kad sam ja inace slaba na djecu.Isti problem sam imala sa malim.Evo on je 9mj.i poceli smo sa mjerama.Vec sam spava u krevetu budi se po noci jer ga jos uvijek dojim ali ne uspavljivam ga ja nego ga samo spustim u krevet,place pet min i sam zaspe.Na greskama se uci!!!!!! Pozdrav tebi i tvojoj kikici!!!!!!

IZVORNA PORUKA: Blue rose

Drage moje hvala na avjetima. Ali travničanko, moja kikica nikada nije spavala sa mnom i sa mojim mužekom. nismo nikada htjeli da je privikavamo na taj potez, jer sam učila iz iskustava prijateljica, i starijih teta.
od cuculice smo je odvikli kada je imala 5 mjeseci, doduše flašicu još gnjavi. Nemam srca da je odviknem od flašice, jer smatram da sam ponekad lloša majka, po cijeli dan sam odsutna, i kada dođe noć dopustim joj nekada i više od onoga što inače, npr. vikendom kada smo zajedno dopuštam.
Ne mogu reći ni da proživljava stresove tokom dana. Odgaja je moja mama i mislim, odnosno znam da ima perfektno staložen i organizovan dan.Mada sam počela da sumnjam na veličinu krevetića. spava u standardnom krevetiću, i ponekad je nađem kako je dovukla se do gornje ivice kreveta, te joj je glava tik do gornje stranice, pa je moram povući na dole, kako je ne bi boljela glavice.
Neki dan smo joj kupili običnu sofu na razvlačenje, nižu, da bi mogla sama sići sa nje, te možda će tu moći da se raširi, kada spava.
Nadam se da će sa vremenom biti bolje.

IZVORNA PORUKA: travnicanka

Ma ti si super onda,masu vaznih stvari si odradila na vrijeme.Vidis,ona je poslusna djevojcica,sa 5 mj.se odvikla od dude i ne spava sa vama. Onda to moze biti samo  taj period koji jednostavno treba da prodje da djete sazrije na neki nacin.Moja ajla je pocela spavati tako je bila odprilike kao i tvoja kikica.Zato drzi se jos malo sve ce doci na svoje!!!!Neznam planiras li jos djece i kad jer ja kad sam Ajlu dovela u red dosao je ovaj mali svrco pa hajd sad sve ispocetka!!!!!Ali proci ce i ovo bit ce se slatko sjecati!!!!!


IZVORNA PORUKA: Blue rose

Znaš draga moja ja sam pobornik jednog djeteta. Ne kažem da nije lijepo imati masu djece, ali jednostavn nisam ti ja za super mamu, jer sam užasno perfekcionista, i samo bih sebi naškodila, pokušavajući da svima udovoljim.
To su samo neki od razloga, a ja ih imam još cijeli vagon.
inače ja sam "filozof" u svojoj porodici, i specijalnost mi je smjer "šupljizam".

IZVORNA PORUKA: Apotekarka

Joj ljudi pomagajte...Moj Antonio je do jedno 4-4,5 mj spavao po cjelu noc onda se poceo buditi bolje reci zatvorenih ociju olakati u snu ispocetka par-pua a sad se zna desiti i vise od 10 put nocu...To me iscrpi...dam mu dudu on nastavi a ja san poremetim..strah me da ga stane boli jer tako mi tajnplac itzgleda...ili su zubici tko zna...Da nije dude ne znam sta bi....Ima li tko slican problem...Kod mene to traje gotov 2 mjeseca...

IZVORNA PORUKA: Nedi

Bas smo sinoc imali to plakanje u snu i to dobrih 15 minuta - mi ne koristimo dudu, nosanje na sve načine, sokic (koji nikada ne pije poslije pranja zubića), mlijeko, na kraju se ko i probudio mm nudi kinder jaje u 3 ujutru...nista ne pali. I prestade sam...legio kod mene na jastuk i zaspao.

A i ranije smo imali to plakanje dva puta po mjesec dana - nema sta nismo radili!!! Ne smijem ni napisati koliko daleko smo isli da otkrijemo uzrok plakanja. I odjednom prestalo samo od sebe.

Mozda faza...?


IZVORNA PORUKA: bebacha

nama se to cesto desava i ja sam trazila na netu o tome.to su u biti neke nocne more.i koliko god djelovalo da je djete u to trenutku budno,ono to nije.znaci place u snu iako su mu oci otvorene.mene je to zacudilo al ima smisla jer mi koliko god se trudili nemoze doprijet do nje i ona prestane plakat sama.

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Ja sam definitvno skntala da uopšte nespavam. Moja beba ( 11 mjeseci) se budi svakih sat sat i pol, i to samo malo kmekne i ja joj dam cucu ona me uhvati za ruku i nstavi spavati. Al me to ustajanje i naginjanje nad krevetac ubi. Doduše izbacila sam joj silom noćne podoje jer su joj garant suvišni već je i previše bucmasta a gladna nije sigurno. Zubi je muče al definitvno sam skontala da je najgore kad negdje idemo ili kad nam neko dođe, toliko je isgandrcaju da ona to sve noću preživljava. Tamana kad se starija prestala zaplakivati u snu sa oko 3 godine počela me ova mučit....hajd valjda ću se i ja jednom naspavat.

IZVORNA PORUKA: tea lana RR

mojoj Lani je dvije i po godine i dan danas nekad zna se dobro isplakati u snu.Prije je to bilo nesnosljivo znalo je po pet sest puta u noci.Pa onda ima fazu kad nikako ne place po mjesec dana  pa onda pocne i place nekih sedam do deset dana.Ja se sve nadam da ce vise prestati I bas sam pratila ne desava joj se to samo ako ima buran dan naprotiv nekad kad nema nikakvih desavanja ona place.A isto tako sam je pratila i kad se prepadne da ne place svaki put.

IZVORNA PORUKA: cicimici

i ja imam sti poroblem,mom Dinu je 10 mjeseci i on se budi po 3-4 puta u toku noći i plače al dok mu dam dudu i dodirne moju kosu zaspi,ali to buđenje smori.U toku noći ne doji,i mislim da nije gladan jerprije spavanja ručka.To je vjerovatno neka faza koju sva djeca moraju proći.
Uh stvarno nije lahko biti mama


IZVORNA PORUKA: DOR@

drage moje, to i jeste samo faza, mi nismo 2. mjeseca spavali zbog tog nočnog plaća i ništa što smo pokušali nije palilo. na kraju je samo prestao plakati, zašto je bebeč plakao u snu vjerovatno nikada nećemo saznati. mada moram priznati da to ustajanje po 10- 20. puta u toku noći meni je skinulo cijeli 10. kg.  super za mene, a loše za tatu koji je svako jutro kasnio na posao,  od umora je zaboravio koji je dan pa je jednu subotu otišao na posao iako mu je to neradni dan.  ali sve to prođe, mali anđeli čine naš život ljepšim bez obzira na sve  

IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Joj, to je faza, dok su mali, ali moram napisati nešto, ja kao i svaki roditelj koji želi dobro svom djetetu, napravila sam veliku grešku. Moja Lajla nećeda jede, i kada je tjeram da jede neće, ne mogu je zbog toga tuči, i ona se boji Cigana, jer ih je vidjela kako prose, i ja skontam plašit ću je Ciganom i to je palilo. Ali, neku noć, jadnica nije mogla da spava, sve je valjda sanjala Cigana kako dolazi po nju, tako je uzdisala, baš mi je bilo zao. Rekla sam da je više nikada neću plašiti, pa vala kad padne od gladi valjda će zatražiti da jede. 

IZVORNA PORUKA: škorpija

evo da se i mi prijavimo u plakače u snu, Ajdin već mjesec dana svaku drugu treću noć budi se po 5 puta, oprije je pomagalo da mu stavim cucu u usta i da nastavi, ali sada više ni to ne pomaže, čim se probudi  odmah se diže, drži se za ogradicu i dreči dok ne promukne. Ispočetka sma odmah reagirala, pa mu dam da jede, pije, stavim gel za zubiće, ma ništa ne pomaže, pa ga prebacim kod sebe u krevet i to nam je pomagalo desetak dana ali više ne. On bi sada da se igra a ja ne mogu gledati na oči. Zato ne palim svjetlo niti mu pričam, pustim ga da sjedim sam u krevetiću, a ako baš počne da urliče onda ga uzmem u naručje. To traje oko 1-1,5, onda se smori i zaspe. Uh ja se smorih dok ovo napisah , ali kad počnem raditi ovo mi neće biti nimalo smiješno

IZVORNA PORUKA: dana3

Evo da se pridruzim klubu plakaca!
moj sin je poceo da place u snu prije jedno mjesec dana ali sam primijetila da se to desava ako se nesto dogodi novo u toku dana.Vjerovatno se prepadne neceg sto ne poznaje i onda to ili sanja ili sta li bi vec moglo da bude.Ove sedmice je sve bilo ok ali su juce u vrticu djeca "bacala" jelku pa su igrali i pjevali oko nje:previse sarenila, previse galame i previse djece na jednom mjestu tako da sinoc nije spavao vec eto kenjkao i plakao u snu.
Na poziv djecijem dispanzeru i postavljenom problemu dobila sam odgovor da je to FAZA iz koje jednostavno treba da izrastu(mada to cujem ovde za svaku sitnicu ali eto).
Prihvatila sma to tako pa eto vidjecemo dokle ce tako.
Gladan nije, ne zeli da ga mazim ili drzim ili ljuljam nego jednostavno mijenja polozaj lezanja i place.
Desi se da noc "prespava"onako kako mi to i radimo 2 sata spavanja 3 sata igranja ali spavamo u komadu



I da zaboravih reci:oci su sirom otovrene ali nije svjestan niti mene niti onog sto mu pricam vec ga milujem po ledjima i zovem polako i tiho a cim se probudi kaze:TA(valjda  sta), nasmjesi se i zaspe

IZVORNA PORUKA: Amela V.

Evo i mi da se pridruzimo klubu...
Mi smo u decembru putovali iz Amerike u Italiju, slavili prvi rodjendan, po povratku kuci uslijedila je ta famozna FAZA plakanja. Moja Ajla od treceg mjeseca spava po cijelu noc, nikad, ama bas nikad se nije budila, tako da mozete zamisliti nas dvoje poslije godinu dana mirnog sna....
Helem, u pocetku smo mislili da je to privikavanje na vremensu razliku (mislim da sam o tome vec negdje i pisala). ' sati je razlike. I nama je to u pocetku "odgovaralo" jer ni mi nismo mogli spavati, pa smo to super podnosili. Medjutim to se oduzilo pravo, budjenje svakih sat ipo (u stvari ona se i ne probudi skroz), plac, ustane i drzi se uz ogradicu krevetica dok je ja ne uzmem, malo je pomazim i ona zaspe, spustim je u krevet, taman zaspim i opet nakon 2 sata ista prica. Mislila sam da su u pitanju zubici, jer joj rastu gornje jedinice.
Na kraju je odvedem doktoru, ispricam njoj sve to i ona meni kaze da su to nocne more koje skoro svako dijete prodje, na sve to dodaj putovanje, novi ljudi.... I jos mi je rekla da TV jako puno utice na psihu djeteta, da ne palim TV kad je ona budna ili ako vec mora da gleda TV onda da joj stavim crtani film. Jer neke figure koje nama nista ne znace, za njih mogu biti jako strasne.... Tako sam i posluala pedijatricu i evo vec 3 noci (kuc, kuc) spavamo SVI mirno. Ona jos uvijek spava sa nama u sobi, krevetic joj privucem do mene, nikad, ama bas nikad nije spavala sa nama u krevetu i cucu nikad nije htjela, tako da je nama pomagalo samo nosanje, i to uvijek ja sam je morala nosati, jer kad je tata uzme, ona cini mi se vise place i samo zove mama, mama....
Nadam se da smo prosle tu FAZU
Ljubim male bebice i mamice nespavalice

IZVORNA PORUKA: lilybeby

vidim ima jos plakaca u snu,mislila sam da smo jedinstven slucaj!moj beban ima skoro ' mjeseci,dojim ga,dobro napreduje,nema jos nijedan zubic ali ih ocekujemo,mada po mojoj procjeni ne tako brzo.nikad nije dobro spavao,prva 3 mjeseca je imao grceve po cijeli dan i noc,navikli smo ga zbog tog na ruke pa sad i zbog tog muku mucim,ali...glavni problem je sto place u snu od kad je napunio 3 mjeseca,tako jako place a pri tom ne otvara oci da covjeka panika uhvati.obicno ga umirim tako sto ga podignem,nosam,ljuljuskam ili dam dudu.probali smo milion metoda,vodili kod vise pedijatara ali nismo ustanovili nista sem da je zdrav,hvala Bogu.ako ne pridjem da ga umirim,toliko se razdere,zatim se stvarno probudi i nastaje sjelo do zore.svako vece zaspi u svom krevetu,i tacno nakon sat vremena(minut u minut)pocinje plakati,onda nastavi svakih 20 minuta i ja ga prenesem kod sebe u krevet,ali ni to ne pomaze,on se meni budi nekad i po 15 puta(od muke sam brojala) i to traje 3 puna mjeseca(da je faza prosla bi).ni preko dana nije bolje stanje,spava 3 puta najvise po sat vremena i budi se vristeci,jedva ga umirim.ja sam bila ista kad sam bila beba,9 mjeseci sam spavala samo kad me ljuljaju i onda me mama povela kod pedijatra koji mi je vjerovali ili ne prepisao neke tablete za spavanje,kad mi ih je dala(mama)kaze da sam bila super raspolozena ali nisam spavala sve dok me tad nije malko izbubala po guzi i tad sam zaspala i kaze NIKAD se vise nisi probudila kad ne treba.jedna pedijatrica mi je rekla da je to nasledno(inace je beban preslikani ja,od prstica na nogama,do trepavica ).da pitam pedijatra za tablete,rekao bi da sam luda,ali on ne shvata da sam ja poluluda svakako od ne spavanja ' mjeseci,jos sto ga moram nosati po cio dan,a masallah ima 8,5 kg.
sad molim vas da mi date neki savjet,jel iko cuo da je neko bebi dao tablete za spavanje(naravno neku mini dozu)?pomagajte jer ja padam s nogu,frustrirana sam i svi pitaju zasto tako looooose izgledam.
unaprijed hvala.

IZVORNA PORUKA: slatka

Ja bih voljela cuti savjet od vas kako da bebu naviknem da spava ranije i na vrijeme, jer imam problem, beba ima skoro 5 mjeseci a evo ukratko kako spava-budi se oko 10:30-11:00h ujutro, a zatim zaspi dvaput ili triput preko dana po pola sata-sat i nema spavanja do 11-12 sati navece, ne znam sta da radim, nemam vremena za sebe, a voljela bih da je naviknem da mi spava do 8 sati navece najkasnije i da tako ostane, da li da joj poremetim san ujutro kad tako dugo spava da bi ranije zaspala, sat vi mislite iz svog iskustva ipak je bolje da beba navece ranije zaspi da joj predje u naviku.

IZVORNA PORUKA: Blue rose

Hmmm, moje iskustvo i moja praxa:

-Do 8 mjeseca (kada sam ja počela raditi) Maryam Amina je ustajala oko 0',45 sati;
-Nakon toga je bilo spavanje ponovo u 09,00 sati. i to nikada nije bio problem jer smo je stavljali u krevet, palili crtani i odlazilil iz sobe, jer dijete teže zaspi kada se neko vrzma okolo. Spavanje je trajalo do 11,00 sati, pa radnje između (hrana, igranje, šetnja, hrana)
- ponovo spavanje oko 13,30 sati, i do 1',00 sati.
-nakon toga nije bilo spavanja do 21,00 sati, čak ni kunjanja...poslije tog perioda nema šanse. Ipak je ona dijete.

Do godine i pol, Maryam Amina je gore navedeno poštovala, kada sam ja počela raditi.
Eh onda je ustajanje počelo u 0',15, izbačeno je prvo spavanje oko 09,00 sati, i zadržano samo ono u 13,30 sati.
Ali je vrijeme za noćni počinak ostao između 21,00 i 21,30 sati. Tada je vrijeme spavanja i nema protivljenja.


Lično smatram da je bitno da dijete ima naviku u dnevno-noćnom spavanju, zbog svog psiho-fizičkog razvoja...ma samo zamisli sebe, kada jedan dan legneš kasno, a ujutro ranije ustajanje, pa drugi dan legneš rano, pa se probudiš u pola noći.....

Haos.

IZVORNA PORUKA: makana

jah
trlja okice i zijeva i sve ali onda cendra i opire se spavanju
kad razmislim uopšte ne znam kako sam riješila taj problem, almedina je znala dočekati i 12 sati pa se još budi po nekoliko puta tokom noći
sada zaspi najkasnije do 10 i do ujutro zzzzzzzzzz
dešava se da se budi i traži mene ako ja ne legnem jer imam puno obaveza po kući ili ako smo imali goste ili bili kod nekoga pa onda zna da vriska po cijelu noć, prepostavljam od silnih utisaka posebno ako je bilo djece pa su se igrali
ali zaista treba da imaju neki ustaljeni ritam i tek kad se on uspostavi mama može malo da dahne

IZVORNA PORUKA: Nadi

Ne znam ja svoju Kiki nikad nisam mogla uspavati ako se ona ne bi umorila. Nekad bi zaspala oko 8, nekad oko 12 dok je bila manja.
Sad ima skoro 10 mj i zaspe oko 11, ali spava cijelu noć (osim kad negdje hodamo po danu i vidi nove ljude i događaje, pa se na momente budi po noći ali samo da joj se ja javim ili je pomazim). Po danu ima dva perioda spavanja po 2.5 sata.
MISLIM DA STE U PRAVU ZA RUTINU, ALI MM I JA SMO TAKO ORGANIZOVANI DA SE NI MI NE SMIRUJEMO DO 23 h, pa kad vidi nas neće ni ona. Mada dok je budne sva je veselica mamina maza.


IZVORNA PORUKA: makana

da
po primjerima žena koje su rutinu uvele od prvih dana očigledno je da se to može
ja sam napravila grešku pa nisam, mada i ne smatram sad da je to neka greška valjda što je prošlo sve pa sad mogu da tupim o tome
ali zaista je iscrpljujuće PRATITI bebin ritam
za hranu, odnosno dojenje sam uvijek ZA da beba diktira kad je gladna daj siku i to je to ali što se tiče spavanja baš znaju biti naporni bebaći
u pravu su mame koje kažu da je najvažnija upornost i dosljednost, meni to nekad puno fali
ali ako ste dosljedne i bebe će se pokoriti jer one i žele tu vrstu sigurnosti da ih neko usmjeri, a mi treba njima to da radimo ne one nama

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Ja sam od početka Hanu uspavljivala nakon kupanja - izmedju 19.00. i 20.00.
Nisam to radila zato što sam imala u vidu da ranije treba spavati, nego mi tako bilo logično, šta ja znam. Kako je rasla to je i ostalo. U početku se budila na svaka tri - četiri sata da jede, a onda je polako izbacivala sama jedan po jedan noćni obrok.

Sa četiri mjeseca je prespavala noć, i to tako da je išla spavati u 20.00. do ujutro u 0'.00. ili 05.30. kada bi popila bocu. Vremenom se to budjenje pomjerilo na 07.00. ujutro.

Hana je sa 14 mjeseci imala samo jedno dnevno spavanja, i to od 2 - 2,5 sata.

Kada sam počela raditi bilo mi je žao što tako rano ide spavati, imala sam osjećaj da mi raste pored mene, jer u biti bile bi skupa od mog povratka s posla do njenog spavanja.

Od drugog rodjendana upšte me spava preko dana, nekada joj se omakne.  Na spavanje najkasnije ide u 21.00. i ima 12 sati noćnog sna.


IZVORNA PORUKA: hanabanana

Ja sam se trudila na sve načine da zadržimo to dnevno spavanje, ali jednostavno nije  išlo. Onda mi je mama rekla da ja kao mala nisam nikako spavala po danu. 

Hana je recimo na moru spavala preko dana, jer se umori naravno na plaži i opet naveće u devet sati padne u nesvijest od umora.

I još nešto - do godinu i po je sama ostajala u sobi i zaspala. Sada ne. Kraj nje smo ili ja ili muž. Ispričamo joj priču, pomolimo se Bogu, ako je nešto zanima  postavi par pitanja, i zaspi držeći nas za ruku. Te momente ne bih mijenjala ni za što na svijetu. Iako kratko traju. od trenutka gašenja svjetla do trenutka kad ona utone u san prodje max 15 minuta.

Bilo je perioda, mislim da je imala nešto oko dvije godine, kada je to uspavljivanje trajalo i po sat vremena, bili smo na ivici razuma, ali onda smo u razgovoru s prijateljima shvatili da je to jedna od faza. Trajala je koji mjesec ili dva, i sve se vratilo u rutinu.

IZVORNA PORUKA: jupajdi

Moj je Emin spavao super kao beba. Budio bi se noću samo kada bi dojio. A po danu  u prvoj godini spavao je tako dobro jer je bio sit. Po dva sata spavao, pa 2-3 sata bio budan. Onda je prešao na dva puta dnevno spavanje, ali bi noću teže zaspao, tako da smo ubrzo izbacili taj drugi termin spavanja. Od druge godine spava jednom dnevno, što radi čak i danas, a ima 3 i po godine. Ali smo i sada došli u nedoumicu dali da ga stavljamo na to dnevno spavanje. Naime, kada spava po danu, noću šale ne može zaspati prije 11 sati, a mora ujutro u igraonicu. Tako da se sada zna desiti da ne odspava dnevnu turu. Uhvati ga oko 4-5 da zaspe, ali ga nečim zabavimo i ne zaspi. Nekad zna zaspati sjedeći, koliko se umori. Onda ga pustim, ali naveče nam je haos. Ah, šta ćemo sve je to dječije.

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Pa nekako od tog 18 mjeseca kada bi neko od nas dvoje legao pored da joj ispriča priču. U početku je samo slušala, naravno. Ja bih rekla sad ćemo se pomoliti Bogu, i proučila bih Euzubilu, El Fatihu, Ihlas, Subhanke.

I onda bi se zavalili Bogu za sve što nam je dao.

Nakon par mjeseci Hana je sama počela ponavaljati za mnom. Ja pa ona. I onda se jedan dan šokiraš kada vidiš da ona sama sve te sure prouči. Ostaneš paf.

Iz vlastitog iskustva znam da one sure koje sam naučila učeći sa svojom majkom rahmetli i sada znam. Nekako sam se valjda time vodila.


IZVORNA PORUKA: slatka

jako korisni savjeti hana, hvala ti, a i ostalima, pitala si me prespava li noc, da prespava, valjda sto kasno legne da spava oko 12 sati, juce mi je bila pospana oko 5 sati i nisam joj dala da spava, igrala sam se s njom, pa je sinoc zaspala oko 9,30, malo se budila ali je nastavila spavati, i probudila se jutros u 9,00, zaspala je oko 11,00 a evo bas je sada pospana opet pa cu je uspavati i dosta joj do veceras oko 7,00 slazem se sa tobom da treba da joj usadim navike spavanja dok je jos mala, a najbolje je izmedju 7,00 i 8,00 ipak je ona jos mala, mislim na moju malenu, jos nema 5 mjeseci, samo da te jos pitam kako si ti svoju malenu uspavljivala, ja svoju moram ljuljati na nogama drugacije nece, sta mi ti preporucujec da je odviknem od toga ljuljanja?


IZVORNA PORUKA: hanabanana

Ja Hanu nisam ljuljala, niti sam je nosala, kupala bih je izmedju 19.00. i 20.00. dobila bi bocu, dignem je da podrigne, i stavim u krevet da spava.
Već sam rekla da je do godinu dana sama tonula u san. Nekada bi zaspala tokom hranjenje, a nekada bi malo gugutala i utonula u san. To je bilo sve do vremena dok nije postala svjesna svijeta oko sebe, dnevnih dogadjaja i slično.
Kako je rasla, počela je da nas traži i doziva. Ja sam prvo kontala, onako kako piše u knjigama, dijete treba samo zaspati....dok jednom samoj sebi nisam rekla: Ti si blesava.

Šta me košta tih pola sata što joj ispričam priču, odgovorim na njene pitanja, pomolimo se Bogu.....osim što meni samoj pričinjavaju veliko zadovoljstvo...Tako da se ja nisam vodila onim:
- pustite dijete da plače, navići će se nakon par dana i samo zaspati.
Meni ne smeta da još tih dodatnih pola sata posvetim svom djetetu.

Pošto ti malena prespava noć, onda joj možeš polako pomjerati spavanje prema naprijed. Polako.  Ne može odjednom početi spavati u 20.00. Pomjeraj po 15 minuta. Kada ti zaspi u 21.00. spavat će ti do sutra u 09.00.
Jer i to dizanje u 11.00. će uskoro biti jako kasno, jer će preskakati doručak.

A to za ljuljanje.....jel to tebi nešto pretjerno smeta što je moraš ljuljati?? Ako ne, onda uživaj. Još se odmoriš za to vrijeme.



IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Draga "hanabanana" i sve ostale mamuške, i ja imam isti problem sa svojom bebom, ja sam počela raditi kada joj je bilo 11 mjeseci. Sada kada dođem sa posla ne da se pomilovati tako da svaki dan dobije kompliment da je divljakuša, jedino kada je mogu poljubiti je kada spava, sve ostalo je trka. Hoče da hoda, trći, dira sve što ne smije.
Lajla je propuzala sa nekih pet mjeseci i to unazad, čitavu  kuću bi obišla u rikverc, gore - dole, lijevo - desno, počela je sa nekih sedam mjeseci, a prohodala je sa deset. Mada je sve indvividulano od bebe do bebe i ne trebamo ih upoređivati. Svaka beba je priča za sebe

IZVORNA PORUKA: Suncica*

Moja Lorena je od rodjenja naucena da je kupanje u 20.00, a na spavanje se ide u 20.30. Nikada ne pravi probleme oko odlaska u krevet, izljubi se i onda mase sa vrata. Onda ja legnem sa njom u krevet i dok ona sisa mleko ja joj pricam ili pevam..
Ima jedno dnevno spavanje 2 sata i smatram da je to neophodno za decu.
Takodje deci treba usaditi zdrave navike, ona je tako naucena i toga se strogo pridrzavamo.
I sada dok je cuva baka, ja sam bila iskljuciva da se njen red ne remeti, ali oko toga nema problema, jer ona tacno oseti kada je vreme kupanja i ocekuje to. Posle se onesvesti u krevetu sa svojom flasicom i budi se oko 05.30 da popije jos mleka i spava do 09.00-09.30..




_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu sanny)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Problemi sa spavanjem
3.5.2010 17:37:04   
Idina mama
Tema ima naslov "Problem", a ja to vise ne bih nazvala problemom. Navikla sam se. Moja se bebe, evo vec vise od godinu dana budi nocu, a i danju ne spava bas uvijek najbolje. Bolja noc: budi se svakih 2 sata, to znaci 3-4 puta u toku noci. Losa noc: budi se svakih 45 minuta. Nema nikavog smisla da toliko puta ustajem, iscrpim se uzasno. Zato spava izmedju mene i muza. Pa, sta? Ne moze se na to naviknuti. Cim prestane da je pati stomacic, zna se okrenuti na stranu i sama zaspati, bez sise. A i mogu je bez problema spustiti u krevetic. Npr. kad zaspi u kolicima. Unesem je u kucu, skinem, spustim u krevet. Nastavi spavati. Cak je iz auta, iz auto sjedalice mogu unijeti u kucu i spustiti u krevetic. Ali navece kad ima grceve, moram sacekati da se stomacic smiri, da utone u dublji san, pa je prenijeti u krevetic. Ali tad sam i ja vec u snu i ostane izmedju nas. Pa, sta? Nista lose u tome. a i raditi sam pocela... I navikla sam na budjenje. Proci ce i to. Neka je zdrava...

(odgovor članu selvedina)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Problemi sa spavanjem
3.5.2010 18:27:38   
shejla
IZVORNA PORUKA: Idina mama

Tema ima naslov "Problem", a ja to vise ne bih nazvala problemom. Navikla sam se. Moja se bebe, evo vec vise od godinu dana budi nocu, a i danju ne spava bas uvijek najbolje. Bolja noc: budi se svakih 2 sata, to znaci 3-4 puta u toku noci. Losa noc: budi se svakih 45 minuta. Nema nikavog smisla da toliko puta ustajem, iscrpim se uzasno. Zato spava izmedju mene i muza. Pa, sta? Ne moze se na to naviknuti. Cim prestane da je pati stomacic, zna se okrenuti na stranu i sama zaspati, bez sise. A i mogu je bez problema spustiti u krevetic. Npr. kad zaspi u kolicima. Unesem je u kucu, skinem, spustim u krevet. Nastavi spavati. Cak je iz auta, iz auto sjedalice mogu unijeti u kucu i spustiti u krevetic. Ali navece kad ima grceve, moram sacekati da se stomacic smiri, da utone u dublji san, pa je prenijeti u krevetic. Ali tad sam i ja vec u snu i ostane izmedju nas. Pa, sta? Nista lose u tome. a i raditi sam pocela... I navikla sam na budjenje. Proci ce i to. Neka je zdrava...


isto 'vako user posted image  
(samo nas ne muce grcevi niti ista, jednostavno se probudi i uz siku zaspi za 2 minute)

_____________________________

29.3.2009. rodila se ljubav najveca...mamina curica Lamija :)



(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Problemi sa spavanjem
5.5.2010 12:25:28   
Mamica24
nama se dešava sljedeće.. Bebač se teško budi.. on po pola sata proizvodi čudne zvukove, galami, pa se nasmije pa stenje i tako dok dobro ne zaplače.. i ja onda kontam evo ga budan i kad ga stavim da doji on opet tako slatko zaspi da ja onda moram da ga budim... il ga samo vratim u krevet.. onda njegovo spavanje traje 4-5 minuta i onda opet ista procedura i tako 2-3 puta dok se baš ne probudi..

_____________________________

Živi dobar i častan život, tako da kad ostariš i pogledaš unazad moći ćeš da uživaš po drugi put. (L. i B. - naše neprocjenjivo blago)

(odgovor članu shejla)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Problemi sa spavanjem
5.5.2010 12:33:04   
mube
vidim da nisam sama sa ovim problemom,moja bebica jako ose spava nocu sto nije svojstveno bebama od 7 sedmica,ponekad po danu zaspe tri cetir puta po 2 sata a nekad samo jednom ii dvaput...sto se tice noci tu je jos gore,spava po sat vremena pa doji i onda mi treba jos pola sata da ga ponovo uspavam,naviknut je na ruke pa cim ga spustim u krevetic on pocne da se budi,stenje ali neplace...jako sam iscrpljena i svaki dan ocekujem da ce biti bolje ai cini mi se da se jednostavno moram naviknuti da moja beba nevoli spavat....ali mama voi i to jako,hehe

(odgovor članu Mamica24)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Problemi sa spavanjem
5.5.2010 12:48:15   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Mamica24

nama se dešava sljedeće.. Bebač se teško budi.. on po pola sata proizvodi čudne zvukove, galami, pa se nasmije pa stenje i tako dok dobro ne zaplače.. i ja onda kontam evo ga budan i kad ga stavim da doji on opet tako slatko zaspi da ja onda moram da ga budim... il ga samo vratim u krevet.. onda njegovo spavanje traje 4-5 minuta i onda opet ista procedura i tako 2-3 puta dok se baš ne probudi..

tamo na temi o fiziološkoj žutici iščitaj malo postove. bebe koje je imaju ili su je imale budu jako uspavane i slabo se razbuđuju. Možda je u tome nastupio recimo ''problem'' oko prirasta na težini. trebaš hga razbuđivati kada doji, i ako ti čvrsto zaspe na dojci pa ga staviš u krevet nemoj mu na narednom pododju dati odmah drugu dojku nego nastavi sa istom neka je isprazni jer posljednje mlijeko u dojci je najmasnije.
dalje on zaspe pa se budi ...ipak može biti znak da sam pogladan...a isto tako mogući su grčevi...masiraj mu stomačić malo vidi dali mu godi.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Mamica24)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Problemi sa spavanjem
5.5.2010 12:58:46   
DM
Mube-kad se susretnemo sa takvim problemom, čini nam se da ga nikada nećemo riješiti! Moj se budio non-stop, tako da sam se šalila da sam svaku noć treća smjena! Ne bih da ti puno pametujem, ali kažeš da stenje nakon podoja-probaj ga dići da podrigne-imala sam sličnu situaciju i nije niakda hti zaspati dok ne podrigne i po nekoliko puta! Znao se buditi samo zato što nije podrignuo!

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu mube)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Problemi sa spavanjem
13.5.2010 11:21:56   
maja78 RR
Prenos postova:

IZVORNA PORUKA: nejra2007

Moja curica ima nazdravlje 15 mjeseci i jako nemirno spava, ponekad se probudi samo traži pipu, a ponekad plače te je potrebno vrijeme da se smiri.Nije nigladna ni žedna, ali moram napomenuti
da ispada iz okvira vršnjaka svojom hiperaktivnošću.Tokom dana spava ujutro 1,5 h i popodne otprilike isto.Prvo sam se žalila zbog sebe, jer ne mogu da se odmorim, a sada sam zabrinuta...Sve ostalo je ok...Molim vas pomozite, da li neko ima sličan slučaj...
Cmok mamicama....


IZVORNA PORUKA: mama Nataša

može ti svašta biti ... "obrada" silnih informacija, aktivnosti i drugih podražaja koje svako dijete nakupi tokom dana, noćni strahovi, noćne more (značajna je razlika između to dvoje) do čiste navike.

Ja sam imala dobru knjigu o spavanju i svim gore navedenim obrascima problema al je sad na posudbi pa ti nisam od prevelike pomoći user posted image

a ova je knjiga u pitanju http://www.alinea.hr/131.html

Mi smo imali problema sa starijim sinom koji skoro pa nikako nije spavao cijelu prvu godinu, al nas je ova knjiga spasila, možda da je pokušaš pronaći?



IZVORNA PORUKA: enisa_sara

Nejra, isti slučaj je i kod nas. Naš sin ima 11 mj. i nikada nije odspavao duže od 3h u komadu user posted image  Po danu spava kao i tvoja curica a čitavu noć provede dojeći.... Ja sam se više i adaptirala na to, imam osjećaj da bi se zabrinula da se ne budi user posted image user posted image
Šalu na stranu, ja se sve nadam da će proći i nadam se i nadam......


IZVORNA PORUKA: dinaa

Moja kcerka ce u julu napuniti tri godine i jos uvijek ne prespava noc u komadu.Ja se prestala nadati da ce se i to desiti.


IZVORNA PORUKA: Majčica

IZVORNA PORUKA: nejra2007

Moja curica ima nazdravlje 15 mjeseci i jako nemirno spava, ponekad se probudi samo traži pipu, a ponekad plače te je potrebno vrijeme da se smiri.Nije nigladna ni žedna, ali moram napomenuti
da ispada iz okvira vršnjaka svojom hiperaktivnošću.Tokom dana spava ujutro 1,5 h i popodne otprilike isto.Prvo sam se žalila zbog sebe, jer ne mogu da se odmorim, a sada sam zabrinuta...Sve ostalo je ok...Molim vas pomozite, da li neko ima sličan slučaj...
Cmok mamicama....


Kod nas je sve ovako, osim sto po danu nekad ne spava ni to sat i po. Nekad je samo sat, nekad 40 min, a juce npr 2h, sto je jaaaaaaaaaaako rijetko. A po noci dojimo i dojimo i dojimo...
Sva djeca su razlicita. Proce i to ako Bog da.
Da napomenem jos da mu treba nekad jako dugo da zaspe, bez obzira koliko je pospanuser posted image . I takav je otkako se rodio. Meni rece pedijatar nedavno da neka djeca pocnu spavati tek s 10 godinauser posted image .



_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Problemi sa spavanjem
13.5.2010 11:46:05   
Anoniman
I kod mene je ista situacija sa spavanjem, ali ne brinite, sve će to proći, moja starija kćerka do dvije godine nije spavala kako treba a sad je prava spavalica i ujurtu spava do 10...to mi je jedina utjeha u sadašnjoj situaciji...samo zamišljam fino ujutro rahetom ustanem pa ko insan popijem kafu, uhhhh

(odgovor članu maja78 RR)
  Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Problemi sa spavanjem
13.5.2010 14:24:00   
koka i po
Ista stvar i kod mene.Po čitavu noć plačuser posted image .Jedina dobra stvar je u tome da sam dotjerala linijuuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Problemi sa spavanjem
13.5.2010 14:53:21   
leona81
moja kako kad, u zadnje vrijeme se zna desiti da odspava 4 ili 5 sati u komadu navecer a to se nikad prije nije desavalo...ali jako tesko zaspi i uspavljujem je pravo dugo...nekad zaspi u 21 a nekad u 1 ujutru? cudno skroz...nekad se budi na svaka 2 sata

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Problemi sa spavanjem
13.5.2010 17:53:59   
enna
Uhhhhh spavanje nemam rijeci za spavanje voje kcerkice i poslije 2 godine ona skroz slabo spava tj ima 3-4 budenja u toku noci nekd samo se probudi i nemoze zaspati nekad trzi soka nekad cuca joj ispadne pa sam zaboravila sta znaci prespavati noc i naravno ne brinem se sve ce to jednog dana da bude iza nas aBd(molim Boga da to bude sto prije) ljubim se nespavalice i umorne mame!!!

_____________________________

23.04.2008-stigla mamina sreca poslije 9 godina!!!!

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Problemi sa spavanjem
16.5.2010 19:51:45   
smajli80
Drago mi je što nisam jedina i moja malena (2god2mj) još uvijek ne spava po cijelu noćuser posted image .Jako je aktivna po danu pa vjerovatno onda to sve sanja.Jako teško zaspiva i onda se budi svaka 2 sata- nešto bunca ,silazi sa kreveta, nogata se i stalno se otkriva.
Ne mogu višeuser posted image nisam se naspavala otkad se rodila,strašno sam umorna i hoću da spaaaavam.


_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu enna)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Problemi sa spavanjem
16.5.2010 23:59:17   
taurus
I kod mene je bila ista situacija i tek negdje sa 3-3,5 godine je počeo da spava cijelu noć bez buđenja. I danas se zna ponekad buditi ali rjeđe, uglavno samo kad nešto sanja.
Zato drage moje izdržite još malo kod većine beba je tako.

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Problemi sa spavanjem
17.5.2010 0:06:06   
Hanady RR
e tako vam ja ne spavam radi ovih dječijih faza već 4 godine uzastopnouser posted image user posted image user posted image

starija taman kad je prestala sa 3 godine da se noću zaplakuje, doziva, svađa i tako to ja rodim mlađu...i sad me ova mlađa svakih 45 minuta podiže sa jastuka.user posted image

al kako vidim 3 godine je neki prosjek da pretsanu noću da nas zezaju...izdržat ću još dvije godine majkam mu star pa da se ko žena naspavam...user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Problemi sa spavanjem
17.5.2010 0:08:19   
smajli80
Puuuuno ti hvala taurus na ovim riječima baš me utješi user posted image .Znači od mog spavanja ništa-šmrcuser posted image .



_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Problemi sa spavanjem
17.5.2010 0:08:21   
taurus
user posted image user posted image user posted image  ja taman završila sa tom fazom ali počela na poslu raditi noćne smjene tako da opet nema spavanja. U ttome će i druga beba ako Bog da što znači jedno 10 godina u komadu bez normalnog spavanjauser posted image user posted image user posted image
Ali eto još sam živauser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Problemi sa spavanjem
17.5.2010 0:11:51   
Anoniman
Evo od 21:30 do sada sam se dizala 2x da doji user posted image user posted image  Ne da mi da pročitam sve na forumu user posted image user posted image  On kako je stariji sve slabije spava, užas! Mah, ja sam se više nekako i navikla.... sva sam k'o robot, gdje me uprave tu i idem user posted image

(odgovor članu taurus)
  Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Problemi sa spavanjem
17.5.2010 0:13:13   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: enisa_sara

Evo od 21:30 do sada sam se dizala 2x da doji user posted image user posted image  Ne da mi da pročitam sve na forumu user posted image user posted image  On kako je stariji sve slabije spava, užas! Mah, ja sam se više nekako i navikla.... sva sam k'o robot, gdje me uprave tu i idem user posted image


ista sam ovakva..al adekvatng opisa ne nađoh do sad kad ti napisa.
vidjela si me nedavno...robot pravi...kako me uprave tako i radim.user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Problemi sa spavanjem
17.5.2010 0:13:23   
dinaa
IZVORNA PORUKA: smajli80

Puuuuno ti hvala taurus na ovim riječima baš me utješi user posted image .Znači od mog spavanja ništa-šmrcuser posted image .



Pa jesi li vidjela da sam ja napisala da sam se prestala nadati da ce se desiti i to cudo da moje dijete prespava noc user posted image

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Problemi sa spavanjem
17.5.2010 0:15:03   
taurus
ma hajde spavaćemo kad umremouser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Problemi sa spavanjem
17.5.2010 0:15:13   
smajli80
 Ti dok othraniš svoju djecu postaćeš zombiuser posted image .
Šalim se .user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Problemi sa spavanjem
17.5.2010 0:18:39   
anitaMO
žene mi nemamo s tim problema.desi se nekad i kod nas.ali ja samo da vam pružim podršku.moja legla u 11 i sad će do 10 ujutro.

_____________________________

LAURA 5.1.2008.

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *