|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 9:46:41   
MAMA MA

IZVORNA PORUKA: Galicia

Ne znam zasto pojedine dizu tenzije oko AD? Svako ima mogucnost, slobodu i pravo izbora dal da procita, da prihvati ili ne AD. Ponovicu opet, ako neka majka zeli da doji, ta ce i da doji i tacka.

Meni ovo ispade da je AD ko otrov za miseve. Odjednom sve se boje i gade se na AD. user posted image


Ja sam zeljela da dojim ali mlijeka nije bilo..jeednostavno je prestalo...moj sin je dojio 2 mjeseca...od pocetka sam kombinovala AD sa dojenjem jer on je bio krupan,cesto je plakao zbog gladi a ja sam mlijeka slabo imala,pa bih mu tad davala AD vec do narednog hranjenja mlijeko bi mi pridoslo pa bih ga dojila i sve tako....nakon dva mjeseca vise nije nikako bilo mlijeka pa sam u potpunosti presla na AD...i hvala Bogu da postoji...jeste da od majcinog mlijeka nema nista bolje za dijete ali sta da se radi kad je AD jedina solucija....takođe me nerviraju ove neke nadri teze da se od majcinog mlijeka bljuca i sto se AD predstavlja kao neki lijek,isl...moj sin je bljucao i dok je dojio i dok sam mu davala AD...Malo cu OT...poznajem sad vec dvije prekrasne djevojcice blizankinje koje je mama ostavila nani na cuvanje kada su imale mjesec dana i otisla je u Njemacku da radi sa muzem...nani je slala pare za AD a nana je smatrala to nezdravim pa je curicama przila brasno i kuhala im sa domacim kravljim mlijekom,od 5 mjeseci im je davala kajmak i siruser posted image
curice su uvijek bile zdrave i dan danas suuser posted image ...OT odoh da vam kazem kako se sve odgoje djeca a vi ovdje digle frku oko reklame za AD....user posted image

_____________________________

"Why fool around with hamburger,when you have steak at home."-reče moj dragi i osvoji me...

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 101
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 9:51:56   
Hannan

IZVORNA PORUKA: Blue rose RR

Ona majka koja želi i hoće da doji svoje dijete, nema te reklame koja će je od toga odvratiti, ona koje to ne želi/ne može iz njoj znanih razloga, će koristiti AD mlijeko. A ona koja je u nedoumici - pa valjda će čitati i jednu i drugu stranu pa pronaći sebe u tome.
I po meni je to čista stvar.




Da, to je cista stvar za one koje ce citati, ali realno koliko ima zena koje citaju??? Ja sam u prvom postu na ovu temu pisala bas o tome, jer imamo pa rekla bih min. 50% majki koje su to po prvi put, i jednostavno prihvataju stvari "po nekom narodnom misljenju", ovaj i slicne forume smatraju mlacenjem prazne slame. Kad im covjek servira starnice na kojima mogu procitati i informisati se, da literaturu o tome(koju ne procitaju) kazu "ako ima, ima..." e tu je problem...i Kupuslivada je u svom postu, stranicu dvije prije to divno u 5 tacki opisala.
Ja bih bila presretna kad bi mame , ili buduce mame prositale x stranica o dojenju i isto toliko o Ad pa odlucile, nevazno na koju stranu, ali su sa znanjem to odlucile. Nego su nespremne u sve uletile i onda naravno saboteri odrade posao u svoju korist.

_____________________________

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013


(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 102
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 9:56:07   
Blue rose RR
Hanan ona koja neće da čita ona je već odlučila- ili jedno ili drugo.


_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 103
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 10:05:23   
minja_

IZVORNA PORUKA: Emica_sa


Na prvoj stranici imas post gdje se kaze da sadrzi sojin lecitin i eto kao to je otrov,nije tako receno,ali u tome je kontekstu.Ali to upce nije tema,svega sam se ja nacitala na forumu od toga da je majcino mlijeko najfinije voce i povrce,a AD pomfrit i to bukvalno ovim rijecimauser posted image

Patronazne nisu sigurno placene da daju AD to je sigurno,nego jednostavno im je takva praksa i nisu dovoljno educirane,a pored toga one cim vide blago zutu bebu odmah savjetuju dohranu jer znaju koliko povisen bilirubin moze biti opasan.


Kad se na ovako slikovit nacin porede mlijeko I Ad misli se na sadrzaj dobrih I losih ugljikohidrata, AD funkcionise kao junk food, pa djeca bolje spavaju dok ne svare AD, kao sto se je duze sito nakon pite, cevapa, itd, a koliko su to bolji ugljikohidrati, ne znam.

A za potplacene patronazne, mito u zdravstvu je nauka za sebe. Mislim da je gore nego sto se moze I zamisliti, a zbog cinjenice da se radi o novorodjencadi, time I daleko perfidnije.

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 104
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 10:14:15   
chuci
mislim da je jedan od osnovnih problema neinformiranost majki, o dojenju i AD. onda kad dođe do prvog problema u prvim danima poslije poroda počne tražiti informacije. i šta se dešava. informacije o AD i njegovim ''prednostima'' su lakše dostupne nego informacije o dojenju.
koliko je majki počelo sa dojenjem i nije ga održalo? znači bilo je mlijeka ali nepravilno dojenje, kombinovanje sa AD dovelo je do toga da mlijeka nestaje. koliko ste puta čule da je mlijeko preko noći presušilo i nema ni kapi pa mora AD davati, a majka ne zna da se to ne može desiti. može zakočiti refleks otpuštanja, ali mlijeka ne može nestati. onda nekvalitetno mlijeko kao razlog za dodavanje AD uz dojenje je isto često. pa krupna bebe i nije joj dovoljno, pa se dodaje AD umjesto da se doji više.

meni zaista ne smeta kada neko ne doji iz nekog razloga, ili uz poznavanje problematike odluči da dodaje AD uz dojenje, evo kao što neko napisa primjer jer i starijem djetetu treba pomoć, a beba dugo doji.

ono što smeta jeste što su informacije o AD lakše dostupne nego pomoć pri dojenju.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 105
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 10:19:01   
chuci
ja ne napisah za patronažne.
kad sam Ajšu rodila došla patronažna iz doma zdravlja. ja već sa pločicama u grudima. pune mlijeka. kaže ona ma morate se malo i odmarati. stavljajte je da doji ali slobodno naveče dajte flašicu AD da se malo i odmorite.
kakav je to savjet ženi kja očito ima problema sa prepunjenim grudima. nisam davala AD ali to je bilo dovoljno da se ode kupiti. đaba pare dali.

sad sa Ahmedom, ja znam. došla druga patronažna isto iz doma zdravlja. nije žena ni spomenula AD. kaže samo vi njega dojite, ako vam se učini da nema dovoljno opet mu nudite navuče on sebi jer je velika beba.

_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 106
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 10:23:51   
minja_
Ja ne znam da postoji agresivna promocija dojenja, ne znam da postoji bilo kakva, vidim samo sutnju u medijima. I farmaceutske firme koje koriste rupe u zakonu I grabe medijski prostor. I zdravstveni sistem koji Ide u njihovu korist.

Jedino na forumima jos mozete cuti o iskustvima majki s dojenjem, ako je I to nepodnosljivo...

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 107
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 11:13:39   
senka27
jos jedan primjer sabotacije dojenja...

ja i cimerka u sobi porodjene lezimo...obje dojimo...sve do tada bilo ok donijeli bebe

dojile ih momcici bili poslusni nisu plakali...dakle sve udure ...

medjutim u 2 h poslije ponoci bebe nam se rasplakale...pa eto dojile smo sve ok ali bebe pa placu...

ulazi neka sestrica (koju vidimo po prvi put...pojavi se ko' betmen u nekom crnom ogrtacuuser posted image ) dodje do moje cimerke i drsko joj se obrati...kao sto place...cimerka odg pa ne znam s ta mu je (zenu jadnu boli...nije joj ni do cega)

sestrica: ovo je ziva beba nije igracka drugo ti je dijete valjda valjda si se naucila brinutiuser posted image

stisnu je grubo za dojku "ovdje nema nista "user posted image bez pitanja zgrabi bebu i odnese ga...

vraca ga veoma brzo "on ti nece flasu"user posted image fuuuuuuuuuuuj

ja posmatram i cekam da mi se obrati....(naostrila se ja user posted image )

pogleda prema meni...hoces da "tvog " nahranim?

ja : " ne hvala ja imam dovoljno mlijeka i ne zelim da mi dohranjujete bebu"

a imala sam iskustva s prvim djetetmo koje sam dojila 16 mjeseci i znala sam sigurno da ja to mogu i hocuuser posted image

a citava scena je bila bljak zena je bila toliko odvratna da vam ne mogu opisati...

bila sam u stanju da je gadjam necim fuuuuuj...

_____________________________

Sve ce to o mili moj prekriti
Snjegovi,ruzmarin i sas

(odgovor članu minja_)
Neposredna veza do poruke: 108
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 15:00:41   
Galicia
Znaci po ovim postovima i vasim iskustvima mogu da zakljucim par stvari:
Nedovoljno informisanosti buducih majki o dojenju i o AD.
Edukacija strucna i o jednom i drugom.
Nedovoljno samopouzdanja da se "odgovori" i "skrene" paznja sestrama u bolnici, da one NE smiju raditi sa vasom bebom sta one zele.
Isto tako vazi i za patronazne sestre.


AKo sam u krivu, recite mi.

Jos mi niko nije dao konkretan primjer gdje je dijete koje je hranjeno na AD ostalo sa trajnim zdravstvenim posljedicama.

_____________________________

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu senka27)
Neposredna veza do poruke: 109
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 15:12:31   
Hanady RR
galicija...
ono što je nesporna činjenica je da je majčino mlijeko najbolji izbor za dijete.
Kako svak želi najbolje za svoje dijete moram imati infomaciju šta to najbolje jeste.
Ako dozvolimo sebi luksuz da nedovoljno informisani posegenmo za AD-om nismo pokušali pružiti najbolje.
Niko ne kaže da djeca koj si odrasla na AD su lišija a dojena bolja...al je mlijeko majčino najbolje i to je neposrna činjenica.
Agresivne kampanje poizvođača Ad lmlijeka šite pogrešen i netačne informacije koje mladu majku zbunjuju i ista poseže za njim...
a one mejke koje ne uspiju iz ovoga ili onoga razloga uzimaju AD mlijeko i tek kasnije najveći dio njih kroz infomisanost shavti gdje je učinjena greška prilikom dojenja koje nije uspjelo...
ako dozvolimo stalno i konstatno širenje pogrešne infomacije o AD i tvrdidi da dijete koje je dojeno može se rješiti kolika ako ga uzme ili čak bljuckanje zaustaviti ako ga uzme...lažnom infomacijom majku sa manje samopouzdanja i informisaonsiti dovodimo u trajnu zabldudu te će čak i slučaju uspješnoga dojenja posegnuti za AD, relano to je šteta iz čiste činjenice da je majčino mlijeko najbolje za njeno dijete.

Ovdje niko ne piše protivno AD mlijeku za koje jako dobro da postoji...
u milion situacija tipa bolesti majke, bolesti bebe pa je dovojena do majke u trenutcima uspostavljanja dojenja, smarti majke na porodu itd AD je rješenje u startu...
najabolje u tim slučajevim...savršen izbor u odnosu na recimo kravlje mlijeko da damo toj bebi....
Samo moramo dozvoliti sebi da prava informacija dođe do nas...
a ako neko to oko nas sabotira smanjuje mi mogućnost da mi infomacija dođe...
i tu je šteta...


Mene i ne brine uopšte činjenica da neko ne želi ni pokušati dojiti, odmah posegne za AD mlijekom...
to je njegov izbor...
al me brine kada majka želi dojiti a do nje dolez informacije koje će je osptuirati u tom nastojanju i zbog tona dojenje proglasimo neuspjehom...
to me i rastuži jer majka je željela a nije uspjela jer nije informisana...a informaciju joj uksrati stručno lice ili zvanični oglašivač na način d ajoj plasira informaciju iz želje za staicanjem materijalnoh dobara jer prezentiranjem AD ima neki provent od istoga


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 110
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 15:27:40   
Medić*
Ja prosto ne mogu da vjerujem da jednostavno ima zena koje u stratu odluce da nece dojiti user posted image

Svi znamo da je majcino mlijeko neprocjenjive vrijednosti. Treba dojiti naravno, sto duze to i bolje.

Ali opet moraam reci hBg pa postoje i AD formule jer bi u tom slucaju ako majka ne doji dijete iz opravdanih razloga, morala posegnuti za kravljim mlijekom ili nekim drugim.

Smatram da nije stvar samo u informiranosti ili neinformiranosti. Kako su nase nane , make dojile nas po 2,3 ili 4 godine, njima nije bio potreban internet i podrska medicinskog osoblje, nije bilo reklama i sl. Jednostavno dijete na grudi koliko god bilo popratnih problema i sl.

Istrajale su.

Osudjujem one ako ih ima koje iz nekih sebicnih razloga ne doje svoje djecu.

Nema te reklame na svijetu koja bi me mogla pokolebati po pitanju dojenja

_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 111
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 15:28:20   
Galicia
Imala sam skoro slucaj na poslu jedne trudnice (50god), koja je u 24 sedmici trudnoce dobila sepsu i bubrezi joj otkazali, na CR izvade bebu, a ona je ostala u komi 2 sedmice. Njena zelja jos prije ove katastrofe je bila da doji bebu. Njena bebica je bila u inkubatoru, zamrznuta 2 dana, dok je mama naravno lezala na intenzivnoj. Njen muz je pumpicom pumpao mlijeko, svakih ne znam koliko sati, i time su hranili bebu. Hej zamisli, zena u komi a oni pumpaju mlijeko. Nakon mjesec dana i mama i beba su dosle sebi, a mama je presretna sto je muz ispostovao njenu zelju za dojenjem, i tako nastavila da doji malu Aleksandru. Mi smo svi plakala i nad njom i nad bebom svaki dan. Cuda postoje.

Da je majcino mlijeko najbolje jeste, ali zar svaka zena na ovoj planeti vjeruje reklamama. Nemoguce.

_____________________________

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 112
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 15:39:50   
animagical
Smatram da nije stvar samo u informiranosti ili neinformiranosti. Kako su nase nane , make dojile nas po 2,3 ili 4 godine, njima nije bio potreban internet i podrska medicinskog osoblje, nije bilo reklama i sl. Jednostavno dijete na grudi koliko god bilo popratnih problema i sl.


bilo je tada mnogo upravo onog sto danas nema-podrske drugih zena! bilo je vise zena, sve su mahom dojile, jedne drugima pomagale kako pricom, tako i prakticno....bas muzeva nana prica, kad bi neka zena imala problema sa grudima, pa objasnjava mastitis, na svoj simpatican nacin, druga zena koja ima malo vece dijete bi joj dala koji dan to svoje dijete, da izvuce mlijeko... kaze nana: veliko dijete procepi,pa malom lakse ide... gledaj starinske mudrostiuser posted image

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 113
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 15:42:03   
animagical
Da je majcino mlijeko najbolje jeste, ali zar svaka zena na ovoj planeti vjeruje reklamama. Nemoguce.


hoces da kazes da reklama ne prodaje proizvod?? zasto se onda ulazu tolike pare u reklame?

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 114
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 15:44:10   
Hanady RR
galicija ovo je lijpa i dvna priča...
sve d aj ovakj tata donio najkvalitetniji Ad iz apoteke meni bi bila priča sretan jer nakon mjesec dana majka je iz dvoga zgraljaja hranila svoje čedo...

a što se reklame tiče...
sve dok je to na niovu kutije AD na TV il portalu nije strašno...
međutim...

ja sma recimo svoje prvo dijete dojila mjesec dana...
nisma znala kako...
kupim hipp odgojim je i ne žalim se...

no onda sma svoje mlijeko izdajala i bacala u smeće da s en uplaim...

dobro eto nisma znal i sad ponovo trudna hoću da naučim...
učim, čitam, onformišem se it ditd...
mjesec dana od dana rođenja do prve kontole ja sma bila u strahu od te prve kontole...
znači kad doživiš da ti prvo dijete pošalju na pedijatru sa kontatacijom''strašno kalirala 200 gr ma javjerovatnije će majka i dijete isiati u bolnici'' ti se rpepdaneš za cijeli život...
ja sma svaršno opravdanje mogla imati da durgu ne pokušam dojiti uopšte jer sma bila istraumirana...al eto ja takav kakav sma sma pokušala...
al taj mjesec dana do rpve kontole bila je moja gaonija šta će vaga pokazati, dal napredujemo...
u svemu tome beba mi bljucka...ne da bljucka nego su to nijagarini vodopadi...
na sve to moja beba po 12 dana nema stolice...grčevi neviđeni...ja nasikirana čekam prvu kontolu...

e vidiš da sam tada imala ovaj tkest pred sobom ovaj sa naslovne strane jer piše fino kako da pogmognem doječetu ( znači djetetu koje je dojeno) ja bih tako sitraumirana da ne doživim opet kaliranje djeteta i naštetim mu poslala muža po dvije vrste tri vrste novaleca i dala mojoj F hapu u bočici ....

o tome govorim...
al nisma...mis mo dojile 15 mjeseci...jer sma ja našla infomraciju da '' djeca bljuckaju al dok napreduju to nije poblem'', '' da dojena djeca mogu d anemaju stolice i do 15 dana a mogu da kake iaza svakog podoja i d aje oboje OK'', ''da dojena beba može imati grčeve al da se istim ne zna uzrok al s emože olakšati masažom, paženjem šta mama jede...pa sma se ja trila paprika i graha koje jako volim''

e to je poenta priče...
a ne da je AD otrov, da ne valja dati ga...
valja...i super da imaju različiti pa da se bolje izabere...al nije bolje do maminog mlijeka...i smao u tom kontektu ova rasprava ide...

user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 115
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 15:51:55   
felix
moje iskustvo o djenju/ ne dojenju neznanju je :
rodila nedonosce gore u bol. sam izdajala svoje mlijeko njima davala da bebu u inkb hrane na flasu kad su mi ga dali dojio.
dodjem kuci beba mala 2kg samo ne jaka bio ko priljepak sam dojio dojio dojio stalno stalno sve po malo ....
kad dodje noc po citavu boziju noc znate sta znaci rec citavu noc na meni doji ja ga odmaknem on u plac primaknem suti nemam snage više dojke se olabavile stisnem i ni kapi mleka ja ni jela ni pila , nisam mogla od njega jer je stalno trazio stalno plakao .

Tu noc ja placem sebi on sebi 4 sata ujutro kod njega oci usjale ko piljci user posted image ja iscrpljena hem po dani me zeza hem navecer nema predaha
ujutro se pokupim ped. izvaga ga sam 20grama dobio za neznam koliko dana ništa znaci .
uvede mi ad. za prevremu djecu rodjenu .... jer bio nednošce + nije imao dovoljno kilaze .
ja pojma nemam sa flašom niti mi ima ko pomoc, + posle porodjajni sindrom, + sve mi novo+ ne naspavana umorna hem podani hem navecer +
djete ne ušucuje dojke stisnem nema kapi jedna jedva da izadje one se objesile ko u stare nene user posted image

mene strah nemam pojma ad napraviti sveki nezna hm nezna , pa me plaši jao kak ceš mu flašu dat jao spast ce mu nepce jao ovo jao ono još više me straši ...
napravim kak je ped. rekao 30ml ad zapravo prije podoj pa onda ad . ja napravim dam posle podoja anel cugira za sek.flašu u plac.

dignem da podrignem iz njega kljuc , ko iz vodopada sve nazad , naz ped. kaze daj sa rizinom sluzi ad ja pojma neznam šta je to ni kak se pravi
napravim nekako dam on opet kljuc nazad plac uzasan .

pocnem ja plakat neznam šta cu ja opet podoj nekako ušuti ....
ukinem ad. 2 dana se patila ko konj i ja i djete odvedem opet ped. kaze zeno ti nemaš mlijeka , daj djetu ad.
i tak moj anel ostane na ad. najprije za prevremenu djecu kad je napunio 3 kg onda uvela aptamil .....normalan ad.

i tu je patnja bila ja dam flašu on ciciiii vrišciiiii zine ko peš nezna lašu uzet misli siska zine ja ubacim sisku kad šciipi zube ubacim flašu
onda sam morala ucit na cucu jer svako malo bi flašu jeo a ne smije prije 2, 5 do 3 sata ...

bilo je svega flaša je smrt bar meni bila , toliko je povraco bljuco ma to meni nije bljucanje to su kljucevi dok se stomak nije naviko toliko su ga grcevi patili jer je ad tezak nije kao majcino mleko , lako probavljivo sam ja znam šta sam prošla ....

nazalost kod mene je slucaj bio da ad i siska nisu mogli ici zajedno nije mu se prihvatalo sve vraco morala sam odluciti jedno ja sam ad jer mleka imala nisam .....

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 116
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 15:57:38   
Medić*

IZVORNA PORUKA: animagical

Smatram da nije stvar samo u informiranosti ili neinformiranosti. Kako su nase nane , make dojile nas po 2,3 ili 4 godine, njima nije bio potreban internet i podrska medicinskog osoblje, nije bilo reklama i sl. Jednostavno dijete na grudi koliko god bilo popratnih problema i sl.


bilo je tada mnogo upravo onog sto danas nema-podrske drugih zena! bilo je vise zena, sve su mahom dojile, jedne drugima pomagale kako pricom, tako i prakticno....bas muzeva nana prica, kad bi neka zena imala problema sa grudima, pa objasnjava mastitis, na svoj simpatican nacin, druga zena koja ima malo vece dijete bi joj dala koji dan to svoje dijete, da izvuce mlijeko... kaze nana: veliko dijete procepi,pa malom lakse ide... gledaj starinske mudrostiuser posted image


Da, tada se vise dojilo, bar po pricama svojih starih znam a eto info su dobijale od svojih bliznjih, kako su one to samo sa lakocom radile cini mi se i na fin nacin ucile vjestinu dojenja. Danas je to stvarno tesko, sto kaze moja nana mladi roditelji nervozni, posustanu kod prve prepereke, njima nisu bili potrebni elektronsi mediji i sl, svaka im cast.

Agresivnih kompanija i reklama ce vazda biti bitno je uticati na svijest mladih zena i promovisati dojenje.


_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 117
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 18:14:55   
milenium
uh...pokušat ću skratit svoju priču o dojenju.prije poroda sam se toliko informirala,načitala tako da bar znam što me čeka i da koliko toliko budem spremna.najviše mi je u sjećanju ostala rečenica ''''NE ODUSTAJ'''' i time sam se vodila.kad sam rodila bebu su stavili na mene par sekundi a onda je odnijeli u inkubator na neko grijanje a mene u sobu.bebu su mi donijeli u sobu tek navečer oko 9 sati iako sam ja rodila u ranim jutarnjim satima,znači nisam je vidjela ni podojila nekih 12 i više sati. kad su je donijeli iznenadila sam se kako je beba bila mirna,SITA i zadovoljna. samo glup nebi skužio da su bebi dali ad,čak je imala i bijeli trag oko ustauser posted image naravno nakon toga moja beba nije htjela tada podoj samo je mirno zaspala,a ja tako ljuta(a što sam mogla kome da se žalimuser posted image ) pokušavam se opustiti i tako mi večer prođe u ugodnom čavrljanju s curama iz sobe(mislim ženamauser posted image ).u sebi sam bila rekla da me to neće obeshrabrit i da ću ja provest svoje pa makar to bilo kad kući dođem a sad nek daju šta god hoće. mi smo razgovarale 2 sata ako ne i više i ja sam cijela ta 2 sata rukom se izdajala u maramicu,(izdajalice još nisam imala)to su bile kapi ali time sam htjela održat ''''proizvodnju ''''mlijeka da se ono nebi postepeno izgubilo.srećom u bolnici sam bila samo 2 dana,čim sam došla kući dojila sam svoje dijete. Uglavnom da skratim,nekad mi se činilo da vuče,nekad da ne vuče,nekad da mu moje (.)(.) služe samo kao igračka i uspavanka, ali sam pročitala da je i to normalno(beba samo traži majčinu blizinu,toplinu...).Dojila sam na zahtjev,ponekad mi se činilo da ništa drugo ne radim i da mi se dani svode samo na dojenje i dojenje i dojenje i....user posted image Najgori je je bio 3,6 i 9 mjesec.Mislila sam da mu je malo ali onda sam se sjetila onih ''''skokova u razvoju'''' koji su baš u trećem ,šestom i 9 mjesecu. Najviše sam koristi imala od savjeta da poslije svakog bebinog podoja ja izvučem ostatak i tako za sljedeći obrok ima višeuser posted image . A što se tiče izdajalice,nema te izdajalice koja može izvući onoliko koliko to beba može svojim ustima. najviše se izvuče: 1. podojem 2. rukom 3. izdajalicom, u to sam se sama uvjerila. Kad mi se nakon nekog vremena činilo da u njima nema ništa,čak su i naočigled izgledale nekako praznouser posted image ,pokušala sam rukom se izdojit ali ni kapiuser posted image . onda sam stavila bebu na grudi a beba je vukla i čuo se onaj zvuk gutanja kojeg sve mame osluškuju. shvatila sam tada priroda nam je podarila više nego što mi mislimo,a nekih stvari nismo ni svjesni.samo ne odustajte. i kad je bilo suza nisam odustavala jer sam sama sebi željela reć da sam učinila sve prije nego donesem odluku da odustajem. HB dojila sam 18 mj,smatrala sam da je to bilo sasvim dovoljno.user posted image

< Poruku je uredio milenium -- 23.6.2012 18:16:57 >

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 118
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 23:26:29   
ljubičica 28
Također user posted image Milenium, prekrasna priča user posted image

Ja sam imala sreću da mi je bebu na prvi podoj donijela patronažna sestra koja je itekako imala pozitivnog utjecaja na moje dalje dojenje. Zadnje dane trudnoće sam provela na rr čitajući o problemima s dojenjem tako da sam poprilično ''spremna'' otišla na porod. Bebu su mi donijeli 5-6 sati nakon poroda i nakon pokazivanja kako da pravilno započnem dojenje sestra mi je rekla: vi imate mlijeka, beba fino doji i nemojte sutra da kada dođem na smjenu kažete nema, ne znam ili beba neće (.)
Ja sam se tih njenih riječi pridržavala tako da sam vraćala ad koji su mi ponekad donosili da dam bebi (to su mi odmah drugi dan naredili da mi mm donese). Maleni je imao žutilo pa ga je bilo malo teže natjerati da doji u ono vrijeme kad ga donesu ali ja sam mu stalno nudila...nekad bi nam cijelo vrijeme prošlo u nuđenju a nekad bi cijelo vrijeme dojio...
Eh, zato sam 4. dan naišla na drugu sestru kojoj je bilo svejedno za dojenje a i za bebu user posted image Beba je primala infuziju zbog žutila, meni grudi nabrekle, spavaćica mokra, osjećam da ću eksplodirati a ona neće da mi donese bebu na podoj! Tek nakon upozorenja da takvo ponašanje stvarno nema smisla i da mi dovedu pedijatra koji je zadužen za moju bebu, dotična sestra je prekinula infuzija i donijela bebu na podoj...

Sljedeći saboteri na koje sam naišla su opet med. sestre ali na pedijatriji...zbog žutila beba je morala u inkubator na grijanje...donesoše meni sestre flašicu da se izdajam pa da daju bebi u inkubatoru mlijekouser posted image Rekoh nema šanse da se izdajam bez razloga...beba svakako treba da ima pauzu, izvadite je, nahranit ću ga i nastavite dalje...naravno, nisu me poslušale te su me tužila dr. koja je ipak dozvolila da se beba vadi na podoj...

E onda na red dolazi moja mama user posted image , kaže: tebi će brzo nestat mlijeka jer ti curi, mehka si user posted image , pa dijete ti plače jer je gladno i ostali slični komentari koje smo sve više-manje prošle...ja sam poslije prve kontrole (maleni je dobio 1 130 gr) zabranila da se spominje glad i J. u istoj rečenici!
HB uspjeli smo i još dojimo...sad nam dosađuju pitanjima kad ćeš ga odbiti...a ja im odgovorim zbog čega da ga odbijam? Mlijeko svakako mora piti još dugo, pa kad ga već kod mene ima što da kupujem od krave user posted image



_____________________________

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

asthenozoospermia, produženi ciklusi

01.04.2011. mamino proljetno sunce

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 119
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
23.6.2012 23:37:37   
snijeg
Ma ova priča koja žena želi dojit dojit će i trla baba lan je "niđe veze". Prvo, većina žena sa prvim djetetom je toliko izgubljena da nemaju pojma šta žele jer ne znaju ni šta ih je snašlo. Drugo: podrška okoline dojiljama je ravna nuli. Malo ko će ti reći ustraj i budi uporan, svima je glavna rečenica "hajde Boga ti što se patiš, vidiš da nema mlijeka". Ako dojiš na javnom mjestu ili si bezobrazna, perverzna ili luda, pa na javnim mjestima djeca mogu jesti samo i isključivo flašicu jer je sisa organ za uzbudit muški rod, a jok za nahranit dijete. Stručna lica koja su u dodiru sa trudnicama su uglavnom u talovima sa određenim firmama koje promovišu, hebe se njima za naše sise od njih nikome koristi. Žene su se malo "okuražile" pa ima i onih kojima je mrsko bit uz dijete non-stop jer kad dojiš Boga mi možeš bit odsutan 2/3 sata i to više od pola godine, valja sebi toliki "srklet svezat". Ima i onih koje u doslovno shvatile da sise imaju drugu ulogu, pa ih ne bi "kvarile"...ima svega i najgore je što ima previše informacija. Jeste li se zapitale zašto većina žena u ruralnim područjima doje svoju djecu?! Dojenje i svijest o dojenju formiraju mediji, htjele mi to priznati ili ne. Reklama je glavni sastojak svih medija jer od istih žive, a tamo neke sise, tamo neke žene ponajmanje su bitne i nepoželjan proizvod jer se ne može prodat.

_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 120
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 4:06:40   
Galicia
Malo mi je cudno to kad se porodis, da ti bebu uzmu na 12 sati. Mislim ko to ima pravo da uzme tvoje dijete i na minutu bez tvog odobrenja?! Meni da to urade, vjeruj da bi bilo mrtvih glava.

Snijeg, ko to tebi treba reci ustraj i ne odustaj? Tvoje dijete, tvoja odluka, tvoja obaveza, tvoja volja.

_____________________________

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu minja_)
Neposredna veza do poruke: 121
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 11:58:07   
milenium

IZVORNA PORUKA: Galicia

Malo mi je cudno to kad se porodis, da ti bebu uzmu na 12 sati. Mislim ko to ima pravo da uzme tvoje dijete i na minutu bez tvog odobrenja?! Meni da to urade, vjeruj da bi bilo mrtvih glava.



...što da ti kažem... to su lijenčine žešće,rade onako kako je njima lakše a ne kako je za majku bolje!mislila sam ih tužiti! rodila sam u staroj bolnici i bebe nisu s nama bile 0-24,
ABd ovaj put me zapada u novoj bolnici koja ima ono ''rodilište prijatelj djece'' pa ćemo vidjeti je li to stvarno tako.u svakom slučaju ovaj put idem spremnija i opasnija,pa ako čujete da im je neka rodilja pravila probleme i čitala im bukvice svima odreda znajte da sam to jauser posted image i još sam nešto sebi obećala,a to je da me nitko za (.)(.) neće štipati da provjerava ima li mlijeka. To ja sama znam,dojila sam 18 m,j a njoj ako se štipa nek ide kući pa nek mamu svoju štipa(oprostite na izrazu)user posted image

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 122
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 12:18:56   
animagical
ja sam rodila u toj novoj milenium, i opet sam cekala 4 sata da dobijem bebu i bar 10 puta sam ih zvala, dovikivala i galamila da mi donesu bebu a da piju kafu poslije...upalilo jeuser posted image

galicia, ono sto moras uzeti u obzir je da su zene netom iza poroda pod utjecajem ogromne kolicine hormona, pa svasta dozvole da se radi s njima, jer proradi postporodna euforija...

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 123
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 12:51:34   
snijeg
IZVORNA PORUKA: Galicia



Snijeg, ko to tebi treba reci ustraj i ne odustaj? Tvoje dijete, tvoja odluka, tvoja obaveza, tvoja volja.


Galicija, odluka i volja za imanjem djeteta je jedna stvar, a nošenje sa obavezama oko djeteta je nešto sasvim drugo. Ovdje pričamo o prvih 15 do mjesec dana poslije poroda kada je žena umorna od poroda, iscrpljena od bolova, često u ranama koje nisu beznečajne sa ogromnom količinom divljajućeg pada trudničkih hormana kada, realno, žena nije ni fizički ni psihički stabilna da vodi računa o sebi, da ispoštuje svoje principe i ono u šta je vjerovala. To je izrazito stresan i težak period za ženu i istovremena borba sa adaptacijom na novo biće. Potrebna joj je pomoć i podrška od svih koji dolaze u kontakt s njom (muž, majka, svekrva, patronažna sestra, ljekari....) I imajte još jednu stvar u vidu, žena dok je trudna i čita naše postove je jedna stvar, a žena koja leži 3-ći dan poslije poroda i ima problem sa djetetom koje neće/ne može da sisa je nešto sasvim drugo. Okolnosti formiraju naša mišljenja i mijenjaju naše stavove. Galicija nisam upratila imaš li dijete, nije presudno za diskusiju, ali jeste za iskustvo oko neophodne pomoći i podrške za uspostavu dojenja jer je za to osim dobre volje potrebna i dobra podrška. I ne znam zašto se niko ne sjeti obljepiti ove naše jumbo plakate slikama žena dok doje neka se malo ovaj naš svijet navikne vidjeti sisu u djetetovim ustima kao normalnu, prirodnu pojavu.....

P.S. Minja hvala user posted image

< Poruku je uredio snijeg -- 24.6.2012 12:52:24 >


_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 124
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 13:19:25   
koka i po
prvo dijete nisam dojila,razlog-zdravstvene prirode i visa sila.i dan danas mi je zao zbog toga.
drugo dijete...cetveromjesecna borba da doji.
naime,S.je rodjen normalne tj.tezine .puno je gubio na kilazi.pod izgovorom da rade neke "testove"hranili su ga flasicom u porodilistu.rezultat-odbijanje dojke u startu.
prva dva mjeseca dojila sam ga na spavanju.u budnom stanju izdajala sam svoje mlijeko i davala na flasicu.ad.nije dolazilo u obzir.nakon dva mjeseca i duzih intervala u budnom stanju iskljucivo dojenje se svelo na minimum.i dalje sam izdajala svoje mlijeko i davala na flasicu.do cetvrtog mjeseca kada sam dobila rane (ne ragade) na dojkama i zaustavila mlijeko tabletama.
ja sam kategoricno protiv hranjenja djeteta vjestackim mlijekom ako je majka u stanju da doji i ima mlijeka.price da je majcino mlijeko "slabo" i slicne nebuloze ne prihvatam.postoji mogucnost da majka nema dovoljno mlijeka i zato beba ne napreduje ali i taj problem se rjesava prilagodjenom ishranom.na kraju...Allah je sve "stvari"stavio i smjestio taman onako kako treba.zasto se dvoumiti oko necega sto je prirodno i najzdravije.

_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Duda.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *