|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Beba neće da doji
24.1.2009 22:51:27   
idana_85
boggy, da mi nije mali,tek mu je 3,5 mjeseca, mada bali i sve stavlja usta. Pretpostavljam da su krenuli ali mislim da nece jos koji mjesec. Jer kad mu dam nesto da iscese desni nekad bolje doji i mislim da falsicu hoce bas zato sto je cvrsca moze se cesati, a dojka mu mekana...Razmisljala sam i o tome, ali opet kontam rano je,da mu nije sta drugo a ja to ne primjecuje....

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Beba neće da doji
24.1.2009 22:52:40   
boogy woogy
Sa zubima nema pravila! Mojoj sestri je nikao prvi zubic sa 2 mjeseca, a mom sinu sa 3,5!!!

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Beba neće da doji
25.1.2009 22:45:53   
saso
Zene pomoc...mlijeka imam sve manje i manje,vise mi i ne nedolazi kao prije,sta da radim...user posted image

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Beba neće da doji
25.1.2009 22:56:39   
boogy woogy
Koliko cesto dojis bebu? Da li si uvela dohranu ili koristis li flasicu? Koristi li beba cucu? Da li si pod stresom? Ali najvaznije, koliko podoja imas unutar 24 sata?

(odgovor članu saso)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Beba neće da doji
25.1.2009 23:23:02   
boogy woogy
Saso, 18.11.08. si napisala: "I ja se prijavljujem u klub  ,dojimo 2 mjeseca i nadam se jos dugo" To znaci da je bebi sad oko cetiri mjeseca?!

Neznam da li si citala, pisali smo o tome, ali jedan od prvi skokova u razvoju se desava nakon treceg mjeseca. Takodjer, u tom periodu se poklopi da se produkcija majcina mlijeka regulise po sistemu ponude/potraznje i jedan od prvi znakova je izostanak prvobitne prenapucenosti mlijekom. Sto znaci, mlijeko je tu, nije nestalo ali ga ima TACNO onoliko koliko beba popije. U tom periodu grudi se smeksaju i nisu vise tvrde i prepune mlijeka kao u pocetku. Vecina zena upravo tad posumnja da joj mlijeka ponestaje (sve smo prosle tu fazu) ali to nije moguce AKO beba redovno doji, tj. na zahtjev. Za bebu ovog uzrasta to bi trebalo da bude minimalno 7-8 podoja unutar 24 sata (ukljucujuci i nocne podoje). Nocni podoji su izuzetno vazni za produkciju mlijeka radi hormona koji je zaduzen za proizvodnju mlijeka.

Ako se odlucis uvesti bebi dohranu (sto neke majke cine u 4 mj. iako ja licno zagovaram iskljucivo dojenje do 6 mj.) - obrok krute hrane nebi trebao zamjeniti jedan podoj! Dakle, dojenje idalje treba da bude cesto i obavezno neposredno PRIJE druge hrane. Na taj nacin ces osigurati da ti beba ne pocne odbijati da doji zbog sitosti od druge hrane.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Beba neće da doji
26.1.2009 9:14:36   
saso
boogy woogy,upravo sve kao sto si napisala.Bebi dajem cuclu od samog rodjenja,a dohranu sam joj uvela samo pred spavanje(adaptirano mlijeko).Preko dana iskljucivo doji.
Nisam izbrojala tacno koliko podoja ima u toku 24 sata,probat cu danas upratit i to.Beba ima sad 4 mjeseca.Dojke su mi skroz mekane kao da su prazne,sto me polomi,sve kontam da nema mlijeka,jos kad bebu stavim da doji a ona malo podoji pa u vrisku obeshrabrim se totalno.Ne znam sta sad da radim ,mozel se hranom popravit,pijem tecnost,jedem slatko itd... strah me smo da ne izgubim mlijeko skroz...user posted image

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Beba neće da doji
26.1.2009 11:35:31   
boogy woogy
Drago Saso, kazes da beba ipak iskljucivo doji u toku dana. Koliko cesto ima stolicu i kakva joj je? Da imas dovoljno mlijeka moze ti biti i pokazatelj broj mokri pelena i kako beba napreduje. Ako redovno dobija na kilazi i fino spava, onda nemas razloga za brigu. U ovom periodu mogu biti drugi razlozi za vrisku tokom dojenja. Mom sinu je nikao prvi zubic sa 3,5 mjeseca. Ponekad bebe boli kad vuku siku (jer je to teze od flasice) kad im nicu zubici. Takodjer, provjeri da beba nema upalu uha ili da se nije nagutala zraka. Nekad se pojavi smetnja koja se zove acid reflux kod nekih beba (moj sin je imao ovaj problem). To smo prevazisli tako sto u sred podoja, ja bih ga malo podigla-uspravila i tapsala po ledjima da podrigne (ako vristi stavi joj cucu) pa je ponovo vrati da doji. Sta to znaci; stvori se kao mali zracni balon kod jednjaka sto boli bebu i zato nekad bebe vriste dok doje.

Sto se tice produkcije mlijeka: Jedi dovoljno i umjereno svega. Pij onoliko tecnosti koliko ti treba da zadovoljis zed. Nema potrebe za pretrpavanjem ogromnim kolicinama tecnosti jer sam negdje procitala da previse vode/caja/soka moze cak da smanji kolicinu mlijeka. Znaci, umjerenost je kljucna rijec. Odmaraj se. Spavaj kad i beba spava. Nemoj se sekirati. MLIJEKA NEMOZE NESTATI PREKO NOCI. To je proces. Vazno je da redovno dojis bebu. Ako bas zelis, mozes da pumpicom pumpas "u prazno" nakon podoja. Na ovaj nacin saljes signal mozgu da treba proizvesti jos mlijeka. Zapamti, kolicina ispumpanog mlijeka iz dojki nije NIKAD pokazatelj koliko stvarno mlijeka imas jer bebe izvuku daleko, daleko vise. Pumpica je hladna mehanicka sprava a dojenje je jedan jako slozen psihicki i emotivni proces. Dok dojis, gledaj u svoju bebu, milkije po kosici i misli pozitivno jer znas da cinis pravu stvar!!

(odgovor članu saso)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Beba neće da doji
18.2.2009 11:52:53   
tweety
Kao što sam već pisala na temi apetit bebe ima već neko vrijeme moja curica slabije jede.A prije jedno 4 dana počela sam piti antibiotike i njeno dojenje se pogoršalo osim tokom noći dok je u polu snu.Čim je stavim na dojku odbija,dam joj na flašicu pojede malo ali odbije i to.Jeli moguće da odbija radi antibiotika?Ne znam šta da radim.

Jeli neka od vas imala iskustva sa ovim?


_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Beba neće da doji
18.2.2009 12:10:13   
Amrino
Ne znam za antibiotike jer ih nisam pila ali moguce da su malo promijenili ukus mlijeka pa bebi neobicno...
Nego sta nam je sa saso? user posted image

Slozila bih se sa svim sto je boogy woogy napisala iznad.
Bebe imaju razne faze u dojenju...Pocnu odbijati siku iz cista mira...pa hoce siku, povuku par puta pa je pljunu, pa ponovo placu jer hoce jos itd. itd.
Sve smo moj Hamza i ja to prosli...
Svi ovi problemi i poteskoce najmanje veze imaju sa kolicinom mlijeka, na sto zene obicno odmah pomisle...U pitanju mogu biti mnoge stvari a najcesce je to sto je beba zbunjena- do cega dovodi koristenje flasice i dude, rast zubica i bolne desni, zacepljen nosic, pospanost, nervoza, PMS...
Najvaznije je da budete sto opustenije- mada je to tada jako tesko.
Mlijeko se ne proizvodi u dojkama nego u glavi i to stalno morate imati na umu.
Ako dojite- vjerujte mi da nema potrebe za nadohranom ili AD mlijekom- mto je siguran put ka prestanku dojenja. Mozda mislite da cete tako pomoci bebi ali tako cete je zapravo jos vise zbuniti. Lagano smanjujte AD mlijeko 15 ml dnevno i sto vise bebu na siku...Mozda ce se buniti, kenkati u pocetku ali ako budete uporne za sedam do deset dana necete se ni sjecati svega toga.
I svedite upotrebu dude- na sto je moguce manje...kada beba spava...A kada je buna i igra se nemojte joj davati dudu. I to moze jaaaako uticati na dojenje.
user posted image
Ah da...morate ih nekada i malo varati...malo dudu u usta pa kada zinu vi im stavite siku...Ja sam koristila prst u tu svrhu. Prije dojenja se opustite i zazmirite...misite na bebu sve dok ne osjetite lagane trnce u siki...To je znak da je let down aktiviran (otpustanje mlijeka) i onda siku ponudite bebi. Blago je bradavicom lupnite po nosicu a onda je stavite u usta.



_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu tweety)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Beba neće da doji
18.2.2009 22:55:17   
aazra
Saso, iskreno se nadam da ces uspjeti to prevazici...meni su svi u pocetku govorili "daj flasicu da se odmoris", itd, ali hvala bogu nisam to slusala..
I moj maleni nekad doji vise, nekad manje cini mi se da mu smetaju zubici, ali mene to ne zabrinjava jer hvala bogu fino napreduje a i pelene su puneuser posted image

_____________________________








(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Beba neće da doji
12.8.2009 19:39:03   
mala ma
Mislila sam da se ovo nece meni desiti!?!
Naime, moja beba(2 mjeseca), koju je inace bilo tesko odvojiti od sike, sada odbija da doji :(
Tokom dana dojenje lici na cistu borbu, samo kad je priblizim grudima nastane vriska. Nekad je uspijem prevariti cucom i onako u pola sna je nahranim. Kada je u pitanju noc, hvala Bogu, situacija je malo bolja. Ne znam sta da radim, nadam se da cu uspjeti prevazici ovo.
Interesuje me, da li bi ovo trebala biti samo prolazna faza ili...i kako ste vi rijesile ovaj problem?

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Beba neće da doji
12.8.2009 19:49:21   
Amrino
mala ma- htjela sam ti odgovoriti na ovoj temi- ali mislim da ovaj problem zasluzuje posebnu temu. (bas mislim da i kod tebe to u pitanju)
Evo link-
http://www.ringeraja.ba/forum/%C5%A0trajk_dojanja/m_353823/tm.htm

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu mala ma)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Beba neće da doji
17.8.2009 12:23:03   
Amrino
IZVORNA PORUKA: sanjica23

mojoj bebi je danas 22 dana. na pocetku prvih par dana nisam imala mlijeka pa sam joj davala flasicu medjutim kasnije je mlijeko doslo i pocela je malo da sisa ali je ubrzo pocel;a da odbacuje sisu, zaspe cim je stavim i nece da se probudi a meni mlijeko curi... pa sam joj opet davala flasicu ali sa svojim mlijekom pomocu pumpice sam izmlazala i davala joj ali onda od pre par dana su poceli grcici... i to puno je muce ne daju joj da spava dijete se zacenjuje od placa neznam sta da radim?
jel to mozda od mog mlijeka?
ja se pridrzavam u ishrani ne jedem svasta ali dzabe
a moj problem su grudi   imam puno puno mlijeka, i ne znam sta da radim
znam da je moje mlijeko najzdravije za moju curicu ali rado bih prestala dojiti mislim prestala bih da se izmlazam, doila sam zuljeve na rukama od izmlazanja...
jel normalno da svakih sat vremena mlijeko kapa?
i koliko ja trebam da se izmlazam zna li mi ko to objasniti...
cula sam da je bolje po manje nego do kraja se izmust... pomozite mi molim vas
a da, postoji li nesto za zaustavljanje mislim za prekidanje mlijeka



IZVORNA PORUKA: Lulu_

nemoj odustati ljubim te!nudi joj siku stalno , stalno,stalno...grcici su kod nekih beba neizbjezni,mada ne place beba uvijek radi grcici.jesi li sigurna da su grcevi...
nudi joj stalno siku
normalno je da mljeko kapa dok se laktacija ne uspostavi i dok ne pocnete funkcionisati ti i tvoj curetak.nama je trebala cak 3 mjeseca dok je prestalo kapati izmedju dojenja...a onda je mljeko nadolazilo taman onda kada bi ona bila gladna.imas li pumpicu?


IZVORNA PORUKA: sanjica23

imam pumpicu i stalno to radim...
ali ona odbija sisu sad skroz place vristi kad je stavim akad joj dam flasicu normalno jede...
navikla se vec
a ja poludi vise od mlijeka, najgore je po noci sise hoce da eksplodiraju od mlijeka, pa onda moram i po noci da se izmuzem...
mislim da su grcici posto se sva grci i zacrveni i napinje se nekako
ne znam sta bi to drugo moglo biti
pije caj i sad joj dajemm i kapi za grcice ali ne pomaze
znas li sta drugo da radim
znas kako mi je kad je vidim ovako dusa me boli a ne znam kako da joj pomognem



IZVORNA PORUKA: milenium

neke mame svoje bebe kad imaju grčiće stave potrbuške preko svojih koljena i maze je po leđima,to bebi valjda godi.a rodica mog muža samo oslobodi bebine noge od odjeće,onako da budu gole,skine gaće i to joj bebi pomaže.pa probaj.


IZVORNA PORUKA: Lulu_

stavljaj joj tople obloge na pupu.ugrijane na grijalicu ...stalno ih mjenjaj nemoj da budu vruce,vec onako ugodne...masiraj joj pupu sto vise...i nece ti dojit jer je navikla da iz flasice ide mlaz a za dojenje se gospodica mala mora napatit mallkice sve su bebe ljenguze ...koja ti je fklasica , kakva je rupica?jel velika.nudi joj i dalje.najvise ce joj pomoci masaze i obloge...


IZVORNA PORUKA: Lulu_

http://www.baby-walz.de/Koerperpflege/Gesundheit/Hausapotheke/product/6057/group/138/L/0/Produktzoom.a834.0.html?dmc_mb3_product_pi1[mediaIndex]=0&no_cache=1

ja sa ovim jako dobro iskustvo...dali imas nekoga tko ti moze nabaviti komprese koje se griju u mikrovalnoj


IZVORNA PORUKA: pahuljica farah

masaza po stomaku u pravcu kazaljke na satu, lagano. Privijaj je na grudi, da te osjeti. Nemoj da osjeti tvoj strah i nervozu. A flasicu joj ne daji. Neka je na siki, upalice, ako ne danas onda sutra. Nemoj posustajati sa sikom, budi uporna. 


IZVORNA PORUKA: Lulu_

http://www.baby-walz.de/Koerperpflege/Gesundheit/Hausapotheke/product/6057/group/138/L/0/Produktzoom.a834.0.html?dmc_mb3_product_pi1[mediaIndex]=0&no_cache=1

evo detaljnije...
ovo crvena se u mikrovalnoj ugrije,stavi u pamucnu kovertu i onda u ovu kompresu koja zadrzava toplotu pa se bebi na pupu skopca


IZVORNA PORUKA: Lulu_


IZVORNA PORUKA: pahuljica farah

masaza po stomaku u pravcu kazaljke na satu, lagano. Privijaj je na grudi, da te osjeti. Nemoj da osjeti tvoj strah i nervozu. A flasicu joj ne daji. Neka je na siki, upalice, ako ne danas onda sutra. Nemoj posustajati sa sikom, budi uporna. 


moze ti cak imati grcice od flasice jer bebe gutaju zrak...ili dali joj dajes siku pravilno...beba ti ne smije sisati samo bradavicu...ne znam kako da ti objasnim...vec cijelu
beba mora otv oriti cijela usta i snazno vuci i ako to dobro radi mozda ce joj se pomjerati uhice...
donja usna je okrenuta vani i nije uvucena
slusaj je kako guta
ako te dojenje boli nesto ne radis pravilno
dakle cijela areola mora biti u ustaim a nikako samo onaj ispuceni dio sike...bradavica


IZVORNA PORUKA: milenium

u svakom slučaju nemoj svoje mlijeko koje izdojiš bacati ako je bebi višak,pohrani ga u hladnjak i dadni drugi put,bolje je i tvoje mlijeko nego AD,kad ga već imaš.a bočica neka je sa najmanjom rupom,najbolja je AVENT jedinica0-3 mjeseca,vidit ćeš ,posle će joj bit lakše i slađe vuć siku  ja podržavam dojenje ali evo u najgorem slučaju ako hoće samo bočicu onda ovo savjetujem.


IZVORNA PORUKA: Crazy little thing

Moja ida je imala grčiće, i nama je pomogao sirup baby colic. Ja bi njega tri puta dnevno joj davala sa svojim izdojenim mljekom. Nemoj davati bocu, ne boj se, ima mljeka, samo nemoj da zbog grčića propadne dojenje, to se često zna desit jer žene mislke da beba plače jer je gladna.

Baby colic je na biljnoj bazi, sladak je pa ga je moja curica rado pila. Inače, nosaj je, smiruj, neka osjeti blizinu i nemoj se ti sekirati, to joj još više smeta. Znam da je užasno kad bebica plače, ali smiri se..

Heh, a vidi mene ko neki ekspert pričam, a moja bebica tek četiri i pol mjeseca..

I nama su zbilja prestali nakon tri mjeseca. :)



IZVORNA PORUKA: milenium

ono što ti lulu želi reći je da bebina brada mora bit (dirati)na tvojoj siki a ne odmaknuta i da obuhvati cijelu aureolu sretno


IZVORNA PORUKA: milenium

neke mame svoje bebe kad imaju grčiće stave potrbuške preko svojih koljena i maze je po leđima,to bebi valjda godi.a rodica mog muža samo oslobodi bebine noge od odjeće,onako da budu gole,skine gaće i to joj bebi pomaže.pa probaj.



Slažem se s ovim. Pogotovo kad je ovako vruće, moja malena se nekad smiri tek kad je skinem skroz, pokušaj to, jer ako joj u startu i nije vruče, od tolikog plača se beba možda i pregrije..



IZVORNA PORUKA: sanjica23

hvala vam svima na savjetima


IZVORNA PORUKA: dina_89

tvoje mlijeko je najbolje za nju i mislim da bi vise imala grceve da joj das formulu, zato nemoj da razmisljas o tome nego pokusaj na sve nacine da ona pocne da doji iz sike jer moguce da vise grceva ima zbog flasice, jer se naguta zraka, ne znam da li joj dajes dudu-lagu jer i uz nju djete se naguta zraka i ima grceve...
vec su ti dale odlicne savjete kako da ublazis grceve a ja svoju Saru stavljam da spava potrbuske iako to neki ne preporucuju njoj bas godi jer na taj nacin zagrije stomacic i vise nemamo problema sa grcevima... samo pokusaj da ona pocne da dojiti sike

pusa za vas dvije i drzim vam fige


IZVORNA PORUKA: sirnica

sanjice23, i ja sam imala problema s dojenjem samo što kod mene nije bilo mlijeka. tada mi je dr rekla da se laktacija uspostavlja najmanje mjesec dana, a kod nekih žena i duže, pa nek te zato ne zabrinjava to curkanje. za grčeve sam bebi stavljala tople oblogice-zagrijem gazu i natopim baby uljem jer tako duže ostane topla. nekad mu je odgovaralo kad spava da su mu nogice dignute, pa sam podbacivala jastučić. vrijedi pokušati sve da malim pupama bude lakše, mada je svaka beba drukčija i moraš otkriti šta tvojoj najbolje paše. sretno s dojenjem, a grčići će proći


IZVORNA PORUKA: dina_89

sad sam se sjetila zasto ne pokusas rastopiti malo secera u vodi pa staviti na siku da joj bude sladje  neke zene tako bebu nauce na dudu-lagu, a neki kazu da je secer dobar i za bebine kosti


IZVORNA PORUKA: Lulu_


IZVORNA PORUKA: dina_89

sad sam se sjetila zasto ne pokusas rastopiti malo secera u vodi pa staviti na siku da joj bude sladje  neke zene tako bebu nauce na dudu-lagu, a neki kazu da je secer dobar i za bebine kosti

i onda ce stalno to morati radit...ja to ne bih radila na tvom mjestu...osim toga za tako maliu bebu secer...hm...koliko je to ok ne znam


IZVORNA PORUKA: Lulu_


IZVORNA PORUKA: dina_89

tvoje mlijeko je najbolje za nju i mislim da bi vise imala grceve da joj das formulu, zato nemoj da razmisljas o tome nego pokusaj na sve nacine da ona pocne da doji iz sike jer moguce da vise grceva ima zbog flasice, jer se naguta zraka, ne znam da li joj dajes dudu-lagu jer i uz nju djete se naguta zraka i ima grceve...
vec su ti dale odlicne savjete kako da ublazis grceve a ja svoju Saru stavljam da spava potrbuske iako to neki ne preporucuju njoj bas godi jer na taj nacin zagrije stomacic i vise nemamo problema sa grcevima... samo pokusaj da ona pocne da dojiti sike

pusa za vas dvije i drzim vam fige


mada su mnogi protivnici spavanje na stomaku , moram napsiati da je naomih spavala konstanto na stomaku i nikad nije imala grceve NIKAD NIJEDNU NOC A KAMOLI SAHAT...ne znam dali je do toga,jer ja sam zaista vodila racuna o ishrani (ostala sam zeljna i graska i svega sto nadima mene,jer mi je doktorica rekla sve sto nadima mene nadimat ce i nju...i cokolade zbog masti i svega sto je masno)ali probaj sa spavanjem potrbuske


IZVORNA PORUKA: Visnja RR

koju flasicu koristis? predlazem ti Avent sa cucom br 1 ... to je bas za male bebe...
a daj bebi svako jutro sa D3 espumisan kapi (na biljnoj bazi protiv grceva) ja sam uvjek davala po 10 kapi svako jutro i asja nikad nije imala grceve


IZVORNA PORUKA: dana3

moja je beba imala istih problema,pa ti govorim iz iskustva:
siku prvo malo ispumpaj ili rukom izdoj da ne bude tvrda,zatim daj bebi da sise a ako zaspe trljaj nogice ,posebno veliki prst.nemoj davati flasu nikad prije podoja.moje dojenje je i dan i noc trajalo po sat ,dva ali nisam odustajala.ako zaspe poslije znaci da nije gladna.upornost se ispllati.
dalje,secer ili slatka voda se daje djetetu za smirenje jer ovde prije vadjenja krvi ,malim bebama se daje secerna voda(cajna kaskica na 2 dcl vode ,prokuha pa ohladi)ova mjera se radi i kad se daje caj od kamilice u slucaju tvrde stolice kod beba.to radim i danas tako ako kamilicu kuham.naravno da se nece davati cijela mjera-vec beba pipije ionako kaskicu,dvije.
nemoj se izdajati do kraja ,nego toliko da beba lakse uzme bradavicu u usta.sav visak koji izdojis ostavi u flasici ili mazi svoje bradavice ali NI U SNU NEMOJ DA PRESTAJES DA DOJIS.
ja sma dijabeticarka pa sma dojila i svasta nesto predeverala.pokusaj ovako kako sam napisala.napominjem te jos da mi je sin nedonosce pa smo uspjeli 9 mjeseci da dojimo bez problema i jos bi duplo toliko d as enisam razboljela.
pokusaj ovako pa vidi aLI NE PRESTAJ DA DOJIS.
jeste normalno da mlijeko kapa jer meni je lilo ali nista za to.imaju oni "memobrani"sto moj MM kaze.SRETNO i ne brini ima nas sepet pun zena sa istim problemima ali koji su iz nas.Samo pitaj,ne ustrucavaj se


IZVORNA PORUKA: mamina cura

Ne dobiva svaka bebe grceve. Ja sam dojila oboje djece, Timur se zacenivao a Hena nikada nije imala ikakvih problema. Ista mama, isto mlijeko... treba izdrzati malo tezi period ali sve bude na kraju ok. Timura sam cak i stojeci hranila tako da je i on uspravan nebi li sto manje vazduha uzeo. Ali nista nije pomoglo osim nosanja


IZVORNA PORUKA: pingpong

Nemoj odustajati od dojenja!!!


IZVORNA PORUKA: dojbinica

i ja sam za to da se neodustaje od dojenja




IZVORNA PORUKA: mamma mumi

Sanjica23 budi molim te uporna sa dojenjem. Vjerujem da ti nije lako, ali i ja sam imala horor prvih mjeseci, kad bi dojila plakala sam i ja i beba zajedno, je nisam znala kako da dojim, imao je grceve, nisam prva 3 mjeseca se nikada presvukla u  pidjamu , jer nisam ni spavala, okolina mi nije bila od pomoci, naslusala sam se svega do gluposti da mi je nekvalitetno mlijeko. SVAKO MLIJEKO JE KVALITETNO I NAJBOLJA HRANA ZA BEBE!Meni je curilo mlijeko, grudi me bolile, dobijala groznicu, ali sam sve to izdrazala i moj instikt mi je govorio da nastavim i evo sada moj Tarik ima mashala 11 mj i dojimo jos i dojit cemo jos akB. Tarik je imao jake grceve nekad po cijeli dan, probala sam svasta  , davala kamilicu sa secerom, Espumisan kapi ,plantex caj i na kraju mi je  najbolje pomogao sirup Nurse Harveys i masaza stomacica. Potrazi strucnu pomoc patronazne seste ili pedijatrice ako si sama , neka ti pokazu kako se doji, a to da je navikla na flasicu nije tacno , ja sam upravo iz straha da je beba gladna , a i  zbog okoline  davala i flasicu sa AD mlijekom, ali bila uporna i sa sikom i na kraju se nije odbio, vec doji, ali nam je oboma trebalo vremena.Svi smo prosli to sto ti sada prolazis, najgori su prvi mjeseci, ali to je tako i budi hrabra i opustena bez panike i nervoze, pokusaj se smiriti koliko mozes, sve ce to brzo proci, vidjet ces.Ljubi bebu.


IZVORNA PORUKA: Suzana

IZVORNA PORUKA: sanjica23


jel to mozda od mog mlijeka?
Odgovor si sama sebi dala u rečenici ispod - tvoje mlijeko je najzdravije za tvoju curicu, i to uvijek imaj na umu!

ja se pridrzavam u ishrani ne jedem svasta ali dzabe
a moj problem su grudi   imam puno puno mlijeka, i ne znam sta da radim
znam da je moje mlijeko najzdravije za moju curicu ali rado bih prestala dojiti mislim prestala bih da se izmlazam, doila sam zuljeve na rukama od izmlazanja...
jel normalno da svakih sat vremena mlijeko kapa? - Da, normalno je, meni je kapalo 3 mjeseca i to je najbolji znak da ga imaš u super količinama, samo treba da se uspostavi zakon ponude i potražnje, a to ćeš postići samo ako tvoja curica bude dojila.
i koliko ja trebam da se izmlazam zna li mi ko to objasniti...
cula sam da je bolje po manje nego do kraja se izmust... - na kraju podoja je najhranjivije i najmasnije mlijeko koje je tvojoj curici neophodno da bi lijepo napredovala. Stoga, baci flašicu i naučite dojiti. Nađi vremena pa pročitaj teme na ovom podforumu, daće ti morala i skupićeš snage da prevaziđete ovu krizu!
pomozite mi molim vas
a da, postoji li nesto za zaustavljanje mislim za prekidanje mlijeka   - ovo bi zaista bila velika grehota da pored toliko svog mlijeka popiješ hormonsku tabletu koja bi ti prekinula mlijeko, i ne dojila svoje dijete... Pogledaj svoju bebu, i ona će ti dati snage da prevaziđete ovu krizu, a poslije kiše uvijek dolazi sunce i vidjećeš kako te čeka jedan lijepi period.

SRETNO!



IZVORNA PORUKA: Pretty mamma
Draga Sanjice23,
reci mi da li si iz SA? Ako jesi, imam broj od gdje koja ce ti pomoci oko dojenja. Samo mi javi pa t sve objasnim na pp.
I ja imam problema, doduse sve je bolje, ali sam se mucila kao i ti. Da ne pričam o ragadama i upalama. I meni mlijeko curi, kao prskalica za vodu sam!
Po noci prvo stavim pelenu na grudi, 4 puta ju savijem, pa onda one jastučiće za grudnjak pa onda grudnjak, i opem mi bude sve mokro.
Jedva cekam da prodju ta 3 famozna mjeseca kada mame kazu da ce biti bolje. Sad smo tek prose 2, ali sam uporna. Grudi me bole, malena svaki put plače dok doji pa čekam da se smiri i tako po cijeli dan. Ali sve se isplati, dobija na kilaži više od prosjeka.
Evo ti savjet...prvo izdoji mlijeko u gazu, jer beba ne moze toliko progutati ako ti jako curi. Tako je kod mene. Po 2 pelene potrosim dok ona ne pocne normalno vuci.
Slobodno mi se obrati na pp ako ti sto treba. Znam tocno kako se osjecas.
Pusa!

< Poruku je uredio Amrino RR -- 17.8.2009 15:57:25 >


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Beba neće da doji
25.8.2009 12:36:31   
mamabb
Jaoj, šta ja više da radim?
Moja curica neće da doji!
Danas je dvadeset sedmi dan kako nije nikako ni gucnula. Katastrofa. Nemam više ideja. Neće dijete i neće. Ona jadna, čim vidi da joj prilazim, počne da plače jer misli da ću joj nuditi. To je otimanje, virštanje, štipanje, guranje ma sva se preznoji koprcajući u pokušaju da joj siku približim. Nema šanse. Ja već polako ludim, sve više sam u tripu da mi se mlijeko povlači. Nisam mislila da prestanem dojiti, samo joj je 8,5 mjeseci...
Ona neće ni izdojenouser posted image
AD joj nisam nikad davala, niti dajem sad. Za sad se hranimo ovom hranom, čvrstom, primjerenom njenom uzrastu i ona je oduševljena njom a sika joj je postala kazna, kako se ponaša kad samo se počešem po grudima a kamo li da radim bilo šta drugo.

_____________________________

04.12.2008.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Beba neće da doji
25.8.2009 12:44:46   
Suzana
Izgleda da se tvoja beba sama "odbila".
Iako je velika šteta, jer bi bi bilo super da si je dojila još koji mjesec, mislim da je ne trebaš siliti kad je to već tako...
Možda će druge forumašice imati neki pametniji savjet, ali ovo je moje mišljenje.



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu mamabb)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Beba neće da doji
25.8.2009 12:48:06   
Amrino
Stvarno- ako beba tako odbija da doji...znaci nece ni kada je pospana i sl. nije znaci u pitanju strajk nego jednostavno ne zeli. Koristi li beba dudu? Takvi problemi se obicno javljaju kada beba nadje neku "zamjenu" za siku tj. kada na neki drugi nacin podmiri potrebu za sisanjem. Ukoliko koristi cucu mozda mozes probati da joj je ne dajes ili da skroz smanjis njeno koristenje pa vidi kako ce poslije par dana to izgledati...

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Beba neće da doji
25.8.2009 23:26:01   
mamabb
Ma kakva duda, bila je zanimljiva prvih mjesec-dva i poslije je i nju batalila. Vodu pije na flašicu, a  često i  iz čaše. Ima par dana joj dajem čokolino, jer bi ona najradije i u 10 uveče šta na kašiku...ma ne znam, nisam više pametna. Ja nju što više nudim to ona ima veću averziju od sike...

_____________________________

04.12.2008.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Beba neće da doji
27.8.2009 12:39:31   
bebbe RR
Mamabb, ne znam šta si odlučila - ali ja je ne bih forsirala. DIjete neće i gotovo. Jede drugu hranu dobro, vidjela sam na jednoj drugoj temi da je jednako visoka kao i Ema, a teža od Eme, koja nije mršava, više od kilogram, što znači da je i napredna cura i prema mom skromnom mišljenju - vrijeme je da zaboravite na siku, uprkos tome što si ti planirala drugačije. Vjerujem da ti je teško, ali, gledaj to ovako - dojila si je više od neophodnih šest mjeseci, ona lijepo jede, zna piti, zdrava je, hB - dakle, opusti se i pozdravi s dojenjem. 

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu mamabb)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Beba neće da doji
28.8.2009 16:13:39   
mamabb
bebbe,ništa ja nisam odlučila, Leila je odlučila, samo se ja nisam htjela tako lako predati.
Šta bi, tako je kako je...idemo dalje bez dojenja,iako ne planirano.

_____________________________

04.12.2008.

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Beba neće da doji
28.8.2009 16:14:34   
mamabb
Ah, da, hvala vama na savjetima i razumijevanju.

_____________________________

04.12.2008.

(odgovor članu mamabb)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Beba neće da doji
28.8.2009 16:45:44   
bebbe RR
Mamabb, poljupci Leluški i tebi i ništa se ne sekiraj!

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu mamabb)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Beba neće da doji
28.8.2009 17:25:01   
idana_85
mamabb, bas mi je zao,ali ako tako mora biti...sta bi sad :(

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Beba neće da doji
12.9.2009 12:12:47   
new mama
Nazalost,ali izgleda da je i moja Ajna odlucila da nece vise da doji,user posted image user posted image jednostavno je prestala da trazi siku,a kad bi joj ja nudila,ona okrece glavu,bilo je perioda kad bi odbijala,ali je makar navece htjela,a sad ni u noci,tako dva-tri dana i mlijeko se samo pocelo smanjivati,medjutim ja kad stisnem bradavicu malo izlazi,neznam sad da li ima potrebe da stavljam obloge ili ce se ono samo povuci,jer bas je dosta umanjilo,ja njoj i dalje nudim,ali nece za tri dana je dvaput uzela siku i to samo je drziuser posted image ,da li osjeti da je manje mlijeka ili jednostavno nece vise da doji,jeste da sam bolesna i ja i ona pa neznam da joj nije  zbog toga nesto sika vise draga,ali mislim da je to to,mislila sam je jos dojiti koji mjesec,ali etouser posted image ,mada mislim da je ovo ipak dovoljno,e sad da vas jos pitam,ja njoj nisam nikad davala ad da pije,a kasice samo joj pocela praviti na kravljem mlijeku,e da li sad da joj pocnem davati i da pije jer mislim da joj nije dovoljno sad mlijecnih proizvoda i jel samo da joj dajem ili da joj ubacim nesto s mlijekom,user posted image
Svaki savjet je dobrodosaouser posted image
E jos da li sad da joj dajem ikako siku ako je pocne uopste traziti,npr. poslije par dana,mada mislim da ce mlijeko stati jer osjecam da ne nadolazi,pa mozda vise nece biti nikakvog efekta,user posted image



_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Beba neće da doji
12.9.2009 17:16:27   
new mama
Niko nema savjet da mi dauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Beba neće da doji
14.9.2009 16:50:09   
Suzana
draga new mama,

vidim da ti nije niko odg. ja ću kratko jer sam u gužvi!
Ako je Ajna tako odlučila, poštuj njenu želju. user posted image
Nemoj biti tužna, dojila si je skoro godinu dana, a i koliko vidim planirala si toliko, još ti je bolje ovako da je nisi morala svjesno sama odbijati, budi sretna!
Ne znam kakva je situacija sa grudima, možeš preventivno staviti kupusa, ja jesam jednu noć, i ja zaista nisam imala problem sa nadolaženjem mlijeka a duplo sam proizvodila. Ali svaki organizam je drugačiji.
Ako poslije par dana bude tražila kada tebi mlijeko stane, ja joj ne bih davala, jer... nema smisla, ili će dojiti ili neće, a ovo govorimo pogotovo zato što sam te razumjela da si planirala dojiti godinu dana - džaba bi joj stvarala konfuziju.
Sretno, i sorry što je ovako nabrzaka.
Kiss za bebanu.



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *